Razkazovanje mišic med hrvaškimi in slovenskimi policisti sredi Piranskega zaliva

Napetosti v Piranskem zalivu pred skorajšnjo odločitvijo arbitražnega sodišča

V Piranskem zalivu se je prejšnji teden zgodil incident med slovenskimi in hrvaškimi policisti. Slednji so izrivali slovenske, ko so ti skušali zaščititi naše ribiče, ki so lovili sredi zaliva. Policija je o tem že obvestila zunanje ministrstvo, v Zagrebu pa so prepričani, da je bilo posredovanje hrvaške policije v skladu z nalogami varovanja meje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Že nekaj časa nismo poročali o incidentu v Piranskem zalivu, a očitno vendarle ni vse tako mirno, kot se zdi. Prejšnji teden, natančneje 11. maja, se je v zalivu zgodil incident oziroma merjenje mišic med slovenskimi in hrvaškimi policisti, poroča danes Dnevnik. Slovenski policisti so zaščitili slovensko ribiško barko, ki je lovila približno v sredini zaliva, hrvaški policisti pa so jih pregnali. Pri tem so vpluli tudi v slovensko teritorialno morje, piše Dnevnik.

Koprski ribič Elvin Sabadin je 11. maja lovil s svojo barko Deklica. Glede na zemljevid z označenim položajem barke je lovil nekaj čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki jo ima Hrvaška za edino merodajno mejo, čeprav jo mora arbitraža še določiti. "Lovili smo na območju, na katerem smo doslej vedno lahko. K nam je priplula hrvaška policija in nas opozorila, da smo v hrvaških vodah in da moramo nazaj proti Piranu. Hrvaška čolna, eden od njiju je bil precej velik, sta se tako postavila ob našo barko, da nismo imeli druge možnosti, kot da obrnemo proti Piranu," je za Dnevnik pojasnil Sabadin.

Dva nova policijska čolna - 8

Slovenski policisti so opozorili hrvaške, da so v slovenskih teritorialnih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati. (Foto: Damjan Žibert)

Razkazovanje mišic sredi zaliva

Z Generalne policijske uprave so danes sporočili, da se je incident zgodil 11. maja ob 10.41 uri, ko sta dve plovili hrvaške policije vpluli v slovensko teritorialno morje. V tem območju je ribolov takrat izvajala slovenska ribiška ladja. Kot so pojasnili, sta bili v dogodku udeleženi dve plovili hrvaške policije, slovenska ribiška ladja in plovilo slovenske policije. Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po opozorilu sta hrvaški plovili zapustili območje, še navajajo policisti.

Dnevnik sicer poroča, da so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati. Do trka sicer ni prišlo in zatorej tudi ni bil nihče poškodovan, so časniku pojasnili na Dnevniku. 

Časnik še navaja, da so v zadnjem času na območju hrvaški policisti vsakodnevno prisotni vsaj z dvema policijskima čolnoma in preganjajo slovenske ribiče. To naj bi se dogajalo vse od takrat, ko je prišla informacija, da bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev o poteku meje med državama v prihodnjih mesecih.

Policija obvestila zunanje ministrstvo, ki bo izrazilo oster diplomatski protest

10. člen arbitražnega sporazuma določa, da sta se obe državi dolžni vzdržati dejanj, ki bi zaostrili spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

Policisti so o incidentu obvestili zunanje ministrstvo, v četrtek tudi uradno, poroča Dnevnik. Na zunanjem ministrstvu so napovedali, da bodo "ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi", navaja Dnevnik. Bo v Zagreb romala protestna nota? Kot so pojasnili na MZZ, je Slovenija zadnjo noto v Zagreb poslala aprila zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu in tudi zaradi incidentov. Pred tem jo je iz istih razlogov poslala tudi februarja in julija lani. Sicer pa se incidenti v zalivu ne dogajajo samo v zadnjem času, ampak že precej dlje, so povedali tudi na notranjem ministrstvu.

Ne pošilja pa samo Ljubljana diplomatskih not, ampak tudi Zagreb, so še pojasnili na MZZ, kjer so ob tem dodali: "Ministrstvo za zunanje zadeve je uradno poročilo o dogodku s strani policije prejelo včeraj, 18. 5. 2017, in bo v skladu s svojimi pristojnostmi izrazilo oster diplomatski protest. MZZ proti incidentom na morju na podlagi poročil policije redno in odločno protestira ter pri tem uporablja razpoložljiva diplomatska sredstva," so zapisali. 

Nazadnje je MZZ v zvezi s tem (incidenti na morju in širitev nezakonito postavljenega školjčišča v Piranskem zalivu) Republiki Hrvaški poslalo (protestno) diplomatsko noto aprila letos.‎ Na enak način se bo MZZ odzvalo tudi na zadnji incident v slovenskem teritorialnem morju. "Ob tem MZZ poudarja, da vsi pristojni organi RS ščitijo interese Republike Slovenije in hkrati spoštujejo določbe veljavnega arbitražnega sporazuma. Obe državi sta se v skladu z 10. členom Arbitražnega sporazuma dolžni vzdržati dejanj, ki bi spor zaostrila ali ogrozila delo arbitražnega sodišča," so zaključili.

Zagreb: Posredovanje hrvaške policije v skladu z nalogami varovanja meje

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je na drugi strani v odgovoru pojasnilo, da slovenske diplomatske note zaradi incidenta v Piranskemu zalivu niso prejeli. Zatrdili pa so, da je hrvaška policija na območju posredovala v okviru varovanja državne meje. "Posredovanje hrvaške pomorske mejne policije v omenjenem primeru je ena običajnih nalog, ki se izvajajo v skladu z zakonskimi določili o nadzoru državne meje, na podlagi katerih hrvaška mejna in pomorska policija ukrepata, ko ugotovita, da je prišlo do kršitve nedotakljivosti državne meje ali nedovoljenega vstopa na državno območje Hrvaške," so pojasnili.

Medtem se je odzval tudi hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier in dejal, da imata Slovenija in Hrvaška sklenjen sporazum, "ki v pomanjkanju dogovora glede same demarkacije meje rešuje takšne probleme, da ne bi prihajalo do incidentov". Po njegovih besedah gre torej za "vprašanje izvajanja tega sporazuma", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "Še enkrat moramo ponoviti, da smo, kar se tiče same določitve meje, odprti za pogovore z Ljubljano," je še dejal Stier.

Hrvaška sicer vztraja, da arbitražni sporazum zanjo ne velja več zaradi kompromitacije procesa s pogovori med slovenskima arbitrom in agentko, ki so na dan prišli poleti 2015. Arbitražno sodišče je po drugi strani konec julija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 608
srebrnibreg 20.05.2017 19:50:20
Svečkarji so spet izrabili priložnost, da krivijo levičarje za incident v zalivu. Hitro so pa pozabili, da se je njihov šef s Sanaderjem dogovoril že davnega leta za izvajanje incidentov v zalivu.
wolfterier 21.05.2017 10:52:53
Cerar in kolinda sta se dogovorila(prosto po Ropu)
Več komentarjev