Slovenija

Razkazovanje mišic med hrvaškimi in slovenskimi policisti sredi Piranskega zaliva

Piran, 19. 05. 2017 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Piranskem zalivu se je prejšnji teden zgodil incident med slovenskimi in hrvaškimi policisti. Slednji so izrivali slovenske, ko so ti skušali zaščititi naše ribiče, ki so lovili sredi zaliva. Policija je o tem že obvestila zunanje ministrstvo, v Zagrebu pa so prepričani, da je bilo posredovanje hrvaške policije v skladu z nalogami varovanja meje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nov incident v Piranskem zalivu
    02:11
    Iz SVETA: Nov incident v Piranskem zalivu
  • Iz 24UR: Incident v Piranskem zalivu
    02:51
    Iz 24UR: Incident v Piranskem zalivu
  • Iz 24UR: Zadnji primer ni osamljen
    02:56
    Iz 24UR: Zadnji primer ni osamljen
  • Iz 24UR: O Piranskem zalivu
    02:12
    Iz 24UR: O Piranskem zalivu

Že nekaj časa nismo poročali o incidentu v Piranskem zalivu, a očitno vendarle ni vse tako mirno, kot se zdi. Prejšnji teden, natančneje 11. maja, se je v zalivu zgodil incident oziroma merjenje mišic med slovenskimi in hrvaškimi policisti, poroča danes Dnevnik. Slovenski policisti so zaščitili slovensko ribiško barko, ki je lovila približno v sredini zaliva, hrvaški policisti pa so jih pregnali. Pri tem so vpluli tudi v slovensko teritorialno morje, piše Dnevnik.

Koprski ribič Elvin Sabadin je 11. maja lovil s svojo barko Deklica. Glede na zemljevid z označenim položajem barke je lovil nekaj čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki jo ima Hrvaška za edino merodajno mejo, čeprav jo mora arbitraža še določiti. "Lovili smo na območju, na katerem smo doslej vedno lahko. K nam je priplula hrvaška policija in nas opozorila, da smo v hrvaških vodah in da moramo nazaj proti Piranu. Hrvaška čolna, eden od njiju je bil precej velik, sta se tako postavila ob našo barko, da nismo imeli druge možnosti, kot da obrnemo proti Piranu," je za Dnevnik pojasnil Sabadin.

Slovenski policisti so opozorili hrvaške, da so v slovenskih teritorialnih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati.
Slovenski policisti so opozorili hrvaške, da so v slovenskih teritorialnih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati. FOTO: Damjan Žibert

Razkazovanje mišic sredi zaliva

Z Generalne policijske uprave so danes sporočili, da se je incident zgodil 11. maja ob 10.41 uri, ko sta dve plovili hrvaške policije vpluli v slovensko teritorialno morje. V tem območju je ribolov takrat izvajala slovenska ribiška ladja. Kot so pojasnili, sta bili v dogodku udeleženi dve plovili hrvaške policije, slovenska ribiška ladja in plovilo slovenske policije. Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po opozorilu sta hrvaški plovili zapustili območje, še navajajo policisti.

Dnevnik sicer poroča, da so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati. Do trka sicer ni prišlo in zatorej tudi ni bil nihče poškodovan, so časniku pojasnili na Dnevniku. 

Časnik še navaja, da so v zadnjem času na območju hrvaški policisti vsakodnevno prisotni vsaj z dvema policijskima čolnoma in preganjajo slovenske ribiče. To naj bi se dogajalo vse od takrat, ko je prišla informacija, da bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev o poteku meje med državama v prihodnjih mesecih.

Policija obvestila zunanje ministrstvo, ki bo izrazilo oster diplomatski protest

10. člen arbitražnega sporazuma določa, da sta se obe državi dolžni vzdržati dejanj, ki bi zaostrili spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

Policisti so o incidentu obvestili zunanje ministrstvo, v četrtek tudi uradno, poroča Dnevnik. Na zunanjem ministrstvu so napovedali, da bodo "ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi", navaja Dnevnik. Bo v Zagreb romala protestna nota? Kot so pojasnili na MZZ, je Slovenija zadnjo noto v Zagreb poslala aprila zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu in tudi zaradi incidentov. Pred tem jo je iz istih razlogov poslala tudi februarja in julija lani. Sicer pa se incidenti v zalivu ne dogajajo samo v zadnjem času, ampak že precej dlje, so povedali tudi na notranjem ministrstvu.

Ne pošilja pa samo Ljubljana diplomatskih not, ampak tudi Zagreb, so še pojasnili na MZZ, kjer so ob tem dodali: "Ministrstvo za zunanje zadeve je uradno poročilo o dogodku s strani policije prejelo včeraj, 18. 5. 2017, in bo v skladu s svojimi pristojnostmi izrazilo oster diplomatski protest. MZZ proti incidentom na morju na podlagi poročil policije redno in odločno protestira ter pri tem uporablja razpoložljiva diplomatska sredstva," so zapisali. 

Nazadnje je MZZ v zvezi s tem (incidenti na morju in širitev nezakonito postavljenega školjčišča v Piranskem zalivu) Republiki Hrvaški poslalo (protestno) diplomatsko noto aprila letos.‎ Na enak način se bo MZZ odzvalo tudi na zadnji incident v slovenskem teritorialnem morju. "Ob tem MZZ poudarja, da vsi pristojni organi RS ščitijo interese Republike Slovenije in hkrati spoštujejo določbe veljavnega arbitražnega sporazuma. Obe državi sta se v skladu z 10. členom Arbitražnega sporazuma dolžni vzdržati dejanj, ki bi spor zaostrila ali ogrozila delo arbitražnega sodišča," so zaključili.

Zagreb: Posredovanje hrvaške policije v skladu z nalogami varovanja meje

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je na drugi strani v odgovoru pojasnilo, da slovenske diplomatske note zaradi incidenta v Piranskemu zalivu niso prejeli. Zatrdili pa so, da je hrvaška policija na območju posredovala v okviru varovanja državne meje. "Posredovanje hrvaške pomorske mejne policije v omenjenem primeru je ena običajnih nalog, ki se izvajajo v skladu z zakonskimi določili o nadzoru državne meje, na podlagi katerih hrvaška mejna in pomorska policija ukrepata, ko ugotovita, da je prišlo do kršitve nedotakljivosti državne meje ali nedovoljenega vstopa na državno območje Hrvaške," so pojasnili.

Medtem se je odzval tudi hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier in dejal, da imata Slovenija in Hrvaška sklenjen sporazum, "ki v pomanjkanju dogovora glede same demarkacije meje rešuje takšne probleme, da ne bi prihajalo do incidentov". Po njegovih besedah gre torej za "vprašanje izvajanja tega sporazuma", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "Še enkrat moramo ponoviti, da smo, kar se tiče same določitve meje, odprti za pogovore z Ljubljano," je še dejal Stier.

Hrvaška sicer vztraja, da arbitražni sporazum zanjo ne velja več zaradi kompromitacije procesa s pogovori med slovenskima arbitrom in agentko, ki so na dan prišli poleti 2015. Arbitražno sodišče je po drugi strani konec julija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
20. 05. 2017 19.50
+0
Svečkarji so spet izrabili priložnost, da krivijo levičarje za incident v zalivu. Hitro so pa pozabili, da se je njihov šef s Sanaderjem dogovoril že davnega leta za izvajanje incidentov v zalivu.
wolfterier
21. 05. 2017 10.52
+0
Cerar in kolinda sta se dogovorila(prosto po Ropu)
jps28
20. 05. 2017 19.05
+1
Kje je P-111.
wolfterier
21. 05. 2017 10.53
+1
dipe
20. 05. 2017 18.53
+1
Kje so razni,,murinarji,,internet bojevniki, a se samo Joras bo metao v morje za Slovenijo
brabusednet
20. 05. 2017 18.38
+0
Levičarji na vladi molčijo.
brabusednet
20. 05. 2017 18.35
+1
Vidiš kolone na meji so umaknjene Hrvati so spet glavni.Naši levičarji pa rep med noge in beži.
BUONcaffee
20. 05. 2017 13.57
+3
Kar so zavozili naši vrli rdeči dediji po letu 45 rešujemo mi. A škoda je večja kot le Piranski zaliv. Če nam rata osvoboditi Piranski zaliv bomo lahko zadovoljni.
LLLEPI
20. 05. 2017 13.35
+0
Dober lastnik se ne umika in vsak prestop meje ostro kaznuje. Nasi politiki pa so se sli trgovino z orozjem iin se marsi cem z hrvasko tako da se bo sedaj ponovila zgodba teran.Slo bo ostala na suhem
dipe
20. 05. 2017 11.53
+4
A ni Slovensko morje use do Visa
SkullBones88
20. 05. 2017 11.41
+3
Letos me jadransko morje (Hrvaška) ne bo videlo !!! Na Hrvaškem ne zapravim več NITI CENTA !!!
LLLEPI
20. 05. 2017 13.36
+6
Tudi ce gres na Slo obalo je ze vse v njihovih rokah.So jim slo politiki obnovili hotele z Slovenskim denarjem nato pa za ustrezno provizijo poklonili
wolfterier
21. 05. 2017 10.55
+1
Na Menino pejd,Skull,kravje potičke zastonj !
o22
20. 05. 2017 11.14
+4
čez nekaj časa bomo pa izvedeli ,da je bilo vse načrtovano!!!!!
Uporabnik113189
20. 05. 2017 11.52
-1
Se strinjam. Vendar bi dodal podrobnost. Načrtovano je bilo s strani hrvatov že dolgo nazaj. Pri nas pa so oblast prevzeli v kritičnih trenutkih popolni politični zelenci, brez znanja, zgodovinskega spomina, nacionalne identitete. Postavimo se na njihov položaj. V novi državi so kot darilo z neba dobili pravico nad veliko večjim ozemljem, o katerem prejšnji nacionalni voditelji niso upali niti sanjati. General ki je zgodbo vodil je razmišljal osvajalsko, kot se to za generale spodobi. Že ves čas so malo po malo delali na razbijanju Jugoslavije, tisti ki so takrat malce bolje spremljali dogodke, so vedeli da se na sestankih večkrat govorilo o nekem maspoku in drugih dogodkih v tej republiki. Vsekakor je bilo načrtovano in tudi v Srbiji. Vendar je danes potrebno upoštevati tudi interese Evrope. Če želijo imeti vojne na balkanu, potem morajo podpreti albance in hrvate. Če ne želijo, potem morajo ravnati po starem receptu Benečanov. Hrvate zriniti v malo državico, iz katere ne bodo mogli delati škode. Tako preprosto je to. Meje pa so vedno postavljali veliki zavezniki od Rusije, ZDA, GB. Včasih tudi za kratek čas Francija, dokler se ni utopila v multikulti. Videli bomo, kaj veliki želijo, vojne ali mir, po tem kaj in kako bodo ukrepali. Dogajalo pa se bo počasi, tako kot se kuha žabo. Za slovence pa ustaši in četniki niso bili nikoli dobra novica. Čeprav so imeli tudi pri nas mnogo pristašev in upam da smo se česa naučili, sicer se nam bodo nekega dne zopet sprehajali po dvorišču, seveda ne v uniformah, po idejnem prepričanju in pripravljenosti da svoj prav tudi branijo z napadom na drugače misleče slovence..
LLLEPI
20. 05. 2017 13.38
+4
Si hotel rec da so oblast prevzeli izdajalci Slo naroda ki so to izkoristili za svoje privatne interese in jim je bilo in jim je se vedno malo mar za Slovenijo in Slovence
Grunf TNT
20. 05. 2017 11.14
+0
Kako enostavno je vse. Zaprejo se meje in upošteva Schengen,bodo hitro odnehali od kraje slovenskega morja in ozemlja.
bema1201
20. 05. 2017 10.00
+13
Vseh 26 let kar je Slovenija samostojna nismo imeli ne predsednika države, ne vlade, ki bi imel jajca in povedal Hrvatom kar jim gre. Leta 1991 ko so se republike osamosvajale bi morala Slovenija zapeljati tanke na reko Mirno, do tam kjer je bila preden jo je tovariš Kardelj prestavil v Svaudrijo. So jo pa pod Drnoškovo vlado leta 1994 prestavili še nžje, do tam kjer je sedaj. Res večjih riti kot jih je imela Slovenija in jih še ima za svoje voditelje nima nobena evropska država.Nimamo enega odločnega ćloveka ki bi udaril po mizi in šel do konca, da doseže kar je prav , ne glede na posledice. Šleve kot smo mi nobeden ne spoštuje, še najmanj pa nasprotnik. Hrvati nas izigrajo vedno in povsod.
sac81
20. 05. 2017 10.49
+3
Grunf TNT
20. 05. 2017 11.07
+0
Jelinčiča za premierja in predsednika pa bo!
slovenecavt
20. 05. 2017 09.38
+4
KRTOFL EDEN REDKIH KI POZNA ZGODOVINO. PAHOR OZIROMA KRALJ ILIRSKIH PROVINC PAHURĆEVIĆ NAJ PRVO ZAHTEVA VRNITEV ILIRSKIH PRVOVINC IN OZEMLJA V PREKMURJU KI SO JIH ZASEGLI HRVATJE. PRAV TAKO NAS SE SLOVENSKI IZDAJALSKI VODITELJI ZAVZEMAJO ZA VRNITEV TRSTA JULIJSKE KRAJINE IN KOROŠKE. PRAVICE V SLOVENIJI PA IMAJO EDINO BALKANSKI OKUPATORJI, KATERIM JE TREBA PREPOVEDATI VOLILNO PRAVICO IN OSTALE UGODNOSTI. SALOVENCEM PA NAJ DOSTOJNO IZPLAČUJEJO NAJMANJ 1000 € BREZ OBVEZNOISTI DELA IN DELOVNE DOBE. SAMO TUJCI NAJ PLAČUJEJO DAVKE IN DELAJO ČE JIM JE TAKO VŠEČ V SLOVENIJI.
BUONcaffee
20. 05. 2017 08.58
+7
Ladja Triglav bi morala biti zasidrana v Piranskem zalivu do rešitve.
hotchilipoper
20. 05. 2017 08.31
-4
Drugač je pa na hrvaškem čist fajn,če si ti do njih kulturen in korekten,so tudi oni do tebe.Se pa vsepovsod najdejo kakšne izjeme,kot pri nas.
Kollerik
20. 05. 2017 09.22
+5
.....ti kar raje dol ostan, če je tam tako fajn in nam ni treba solit pamet, kako je... če si korekten ali nisi.
bema1201
20. 05. 2017 10.18
+2
Slovenci bi morali enkrat za vselej pokazat Hrvatom naj nas nehajo izigravat. Morali bi se dogovorit, da noben Slovenec ne gre na dopust k Hrvatom, pa bi videli efekt. Potem bi se drugače obnašali do nas.
hotchilipoper
20. 05. 2017 08.27
+1
To je samo prepričevanje našega naroda,da ne bi šli k hrvatom na morje,vsi politiki pa bodo šli,ker imajo tam svoje vikende in vile
NašDONALDO
20. 05. 2017 08.32
+2
dejansko bi morali vse, ki so kakorkoli povezani s Hrvaško (lastništvo nepremičnin, poslovne vezi, sorodstvene vezi itd) izključiti iz odločanja o medsebojnih razmerjih, tako pa imamo zunanjega ministra z vikendom na hrvaški obali, česa tako bedastega svet še ni videl.
Mil?007
19. 05. 2017 22.36
+1
Nekdo v nekem postu tukaj piše, kako da hrvati gradijo ladje ali bolje raketne čolne z švedskimi raketami za izraelce in francoze. Mal poguglajte kako je pred leti hamas izraelcem z iranskimi protiladijskimi raketami z na kopnem postavljenimi lanserji pred libanonsko obalo sklestu dva najnovejša rušilca. En je šel direkt v odpis. Če se že kupuje uporabne vojaške ladje se normalno kupi ruske.
SkullBones88
20. 05. 2017 10.20
+1
Hrvati so dobri strokovnjaki kvečjemu za paštete in Čokolino!
Awesomedude
19. 05. 2017 22.17
+3
Jake so mi to neke mišice res. Nimajo kaj pametnega za počet pa se petelinijo en na druzga.
krtofl
19. 05. 2017 21.07
+10
Leta 1945 so osvobodile Reko enote JA s precejšnjim številom slovenskih borcev (v Prekomorskih brigadah), ki pa so odhiteli naprej proti slovenskemu Trstu, ki so ga prav tako osvobodile. Na Reki so ostale v glavnem srbo-hrvaške enote JA. Od maja/Velikega travna 1945, do jeseni 1947, je obstajala t.i. Julijska krajina s conama A in B. Cona A na severu, je bila pod upravo anglo-američanov, cona B pa jugoslovanske vojske. Cona B je obsegala celotno Istro in tudi mesto Reko. Leta 1947 je Reka brez kakršnekoli obrazložitve, ali protesta Slovenije pripadla Hrvaški
krtofl
19. 05. 2017 21.08
+16
Na Reki živeči Slovenci so bili ponovno žrtve, tokrat hrvaškega komunističnega nasilja, pri čemer mora slovenska zgodovinska stroka še raziskati kaj se je zgodilo z več kot 6000 Slovenci, ki so po letu 1945 morali zapustiti svoje domove in to mesto. Hrvati so na Reki takoj pričeli tudi z intenzivnim naseljevanjem srbo-hrvaško govorečega prebivalstva z različnih delov takratne Jugoslavije. Na ta način se je popolnoma spremenila etnična sestava mesta, ki je dobilo povsem novo podobo.
BUONcaffee
19. 05. 2017 21.10
-6
Ti bi moral biti pogajalec za pravično mejo.
krtofl
19. 05. 2017 21.18
+6
Očitno je, da so hrvaški komunistični politiki vseskozi skrbeli, za širjenje hrvaškega narodnega ozemlja proti severu in zahodu v Istro. Če ne bi bilo ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO), katerega južna meja je potekala po reki Mirni, bi Hrvati zanesljivo okupirali Istro še više proti severu. Sicer pa česar niso storili leta 1947, so »popravili« leta 1954, ko so zasedli naslednji del Istre, od reke Mirne do Kaštela in Savudrije. Pri svojem početju so imeli očitno zaslombo Josipa Broza Tita, ki se je imel za Hrvata, čeprav je bil po starših pravzaprav Slovenec (mama je bila Slovenka iz Podsrede, oče pa kajkavec, kar pravzaprav pomeni Panonskega Slovenca). Vsekakor je v njegovem času Slovenija ogromno izgubila, Hrvaška pa pridobila.
BUONcaffee
19. 05. 2017 21.20
-5
Prej so se naši komunisti požvižgali za lasten narod.
krtofl
19. 05. 2017 21.21
+3
zdaj pa še kradejo in sedijo v parlamentu..
krtofl
19. 05. 2017 21.03
+5
Zgodovinske meje za Hrvaško (glej Srkuljeve zgodovinske zemljevide) so se na obali Kvarnerja nazadnje končale pri Novem (Novi Vinodolski), ker je bilo ozemlje zahodno od Novega pod Madžarsko (do leta 1918). To so točne meje in če to drži, potem po Bobanovih ''zgodovinskih mejah'' niti ped Istre ni spadala pod Hrvaško. To pa je Boban verjetno zavestno zamolčal in pripisal k Slovencem v Istri še Hrvate in s tem ponaredil tisto, kar Srkulj v svoji knjigi in na zemljevidih razločno navaja
BUONcaffee
19. 05. 2017 21.07
-5
Zamolčal? Kaj naši niso poznali zgodovine?