Slovenija

Bomo videli pogodbo z GSK?

Ljubljana, 22. 01. 2010 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
52

Zdravstveno ministrstvo mora razkriti dele pogodbe za dobavo cepiva proti novi gripi z GSK, so po pritožbi POP TV odločili informacijski pooblaščenci. Ministrstvo bo upoštevalo odločbo, GSK pa bo verjetno sprožil upravni spor.

Pogodbo, kakor določa odločba informacijskega pooblaščenca, bomo pokazali v roku 30 dni. To je tudi zakonski rok, v katerem GlaxoSmithKline lahko sproži upravni spor. Ministrstvo za zdravje

V uradu informacijskega pooblaščenca so ugodili pritožbi novinarja POP TV Jureta Bračka zoper odločitev ministrstva za zdravje, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za vpogled v pogodbo v zvezi z dobavo cepiva proti pandemski gripi.

Odločba informacijskega pooblaščenca v celoti ...

Pri presoji je bilo bistveno, ali zahtevana pogodba v celoti predstavlja poslovno skrivnost ali pa je morda interes javnosti za razkritje posameznega dela pogodbe večji od interesa, zaradi katerega so podatki zavarovani kot poslovna skrivnost. Prav tako je bilo treba ugotoviti, ali morda pogodba vsebuje podatke, ki so javni že na podlagi zakona.

Minister za zdravje Borut Miklavčič se je z vodstvom GSK že dogovoril o zmanjšanju števila dobavljenih odmerkov cepiva proti novi gripi za 30 odstotkov.
Minister za zdravje Borut Miklavčič se je z vodstvom GSK že dogovoril o zmanjšanju števila dobavljenih odmerkov cepiva proti novi gripi za 30 odstotkov. FOTO: Blaž Garbajs
Zanimivo bo videti, ali pogodba z GSK resnično določa, ali v primeru posledic cepiva morebitno škodo res krije država.

Ugotovili so, da je bil dokument v skladu z zakonom o gospodarskih družbah pravilno označen kot poslovna skrivnost, in sicer s pisno odredbo, s katero so bile seznanjene osebe, ki so dolžne varovati poslovno skrivnost. Informacija je bila kot poslovna skrivnost določena že pred podpisom pogodbe.

Kljub temu so odločili, da morajo biti javni: sestavine zdravila, ki so že javne, finančni pogoji, podatki o dinamiki plačil in podatki o ceni za posamezno enoto cepiva, ''ki jo bo ministrstvo plačalo iz javnih sredstev, saj gre za podatke o porabi javnih sredstev. Zgolj podatek o skupni pogodbeni vrednosti namreč ne omogoči takšnega nadzora javnosti, ki naj bi ga institut transparentnosti zasledoval, to pa je spodbujanje oziroma zagotavljanje učinkovite in poštene konkurence ter smotrna poraba javnih sredstev.''

Vsakdo, ki želi skleniti pogodbo z državo, se mora namreč podrediti posebnemu načinu sklepanja pravnih poslov. Ponudniki se morajo že na podlagi samega zakona zavedati, da ne morejo pričakovati popolnega varstva poslovne skrivnosti v pogodbi, ki jo sklepajo z državo. Urad informacijskega pooblaščenca

Po mnenju informacijskih pooblaščencev se ''interes javnosti kaže predvsem kot zahteva po preglednosti, odprtosti delovanja in v zavezi organov javnega sektorja, da delujejo odgovorno in skrbno pri odločanju o pomembnih javnih zadevah in pri porabi javnih sredstev. Interes javnosti se kaže tudi v odprti razpravi o pomembnih družbenih temah.'' Opozarjajo, da imajo ''posamezniki, ki se odločajo o cepljenju ali so se že cepili, pravico do celovitih in popolnih informacij, ali je cepivo varno ter kakšne obveznosti in odgovornosti je po pogodbi o dobavi cepiva prevzela država. Če gre za potencialno prevzemanje finančnih obveznosti države, pa tudi vsak davkoplačevalec. Vprašanje, kakšno odgovornost je država prevzela na tako pomembnem področju, kot je področje javnega zdravja, nikoli ne more biti izven javnega interesa, tudi zato ne, ker odgovornost lahko povzroči nove finančne posledice proračunu''.

30 dni za vpogled ali upravni spor

Po odločbi informacijskega pooblaščenca, ki je dokončna, lahko ministrstvo v 30 dneh omogoči vpogled v dele pogodbe ali sproži upravni spor. Z ministrstva so sporočili, da bodo odločbo upoštevali.

Sodbo pred upravnim sodiščem pa lahko sproži tudi GSK. Njihov pooblaščenec Andrej Kirm iz odvetniške pisarne Avbreht, Zajc & partnerji je za 24ur.com povedal, da so odločbo prejeli, vendar se z njo ne strinjajo. V 30 dneh imajo možnost sprožiti upravni spor, kar bodo verjetno tudi storili. To pomeni, da do odločitve upravnega sodišča delov pogodbe ne sme nihče razkriti.

Koliko časa bo minilo do razsodbe sodišča, ni znano, so pa tovrstne zadeve obravnavane prednostno. Odločitev upravnega sodišča bo pravnomočna. Če bo odločbo informacijskega pooblaščenca potrdilo, bo treba dele pogodbe objaviti. V tem primeru ni izključeno, da bo GSK ob morebitnem razkritju delov pogodbe zahteval odškodnino.

Odločba o delnem razkritju pogodbe o gripi
Sestavine cepiva GSK
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 01. 2010 10.46
To je en dober dokaz, da se ne sme povedati z čim so cepili ljudi. Če bi povedali bi ljudstvo znorelo, saj je takšno počelje v bistvu grobo manipuliranje brez primera in izraba zdravstva do onemoglosti.
weber1
23. 01. 2010 08.26
Seveda jih je sedaj vse strah , da bi se izvedelo z kakšnimi strupi so nas cepili...Sem imel prav , da se nisem cepil ...
rafael.m
23. 01. 2010 07.41
Pahor, ki je tako vehementno nastavljal roko pred kamerami, je bil verjetno cepljen z placebo efektom, ki še danes deluje.
rafael.m
23. 01. 2010 07.24
Tako! GSK naj toži državo! Naj pritresejo na dan pogodbe, če jih imajo. Zdravje že tako depresivnega, z intrigami preobremenjenega in prekomerno bolnega naroda je nad vsemi floskulami naših ministrov in državne administracije. Hvalim Boga, da se nihče od mojih ni cepil. Sprenevedanje ob taki manipulaciji presega vse meje. Kaj skrivajo? Če je vse pošteno, naj odkrijejo karte!
kernc
23. 01. 2010 05.54
zakaj bi bil "poslovni interes z GSK nad zdravjem ljudi"? Miklavčič naj vse razkrije. GSK naj toži državo.
killi-123
22. 01. 2010 23.16
Zakaj se vsi tako krčevito otepajo priznanja. Še preden je who razglasila pandemijo,je bilo na njihovi uradni spletni strani dostopno njihovo mnenje o cepivu Pandemrix,skupaj z sestavinami.Isti dokument je izdala farmacevtska družba Glaxo.Zakaj sedaj taka skrivnost? Prav tako vemo,da je v pogodbi,ki jo je ministrstvo podpisalo z to družbo klavzula,da o morebitnih komplikacijah prevzame odgovornost država!!!!! Čemu potem taka sprenevedanja???
Shitter
22. 01. 2010 22.56
kr nej se dajo zdej vse karte na mizo, da se vidi če je šlo za totaln nateg ljudstva...zakaj bi pri GSK sekiral zaradi objave pogodbe, če pa nič ne skrivajo...
Katalizator
22. 01. 2010 22.16
jaz sem se cepil s šnopcom in ne boste verjeli, deluje!
LiamNeeson
22. 01. 2010 21.44
To še bo veselo.. to se je čakalo :)
snežnipes
22. 01. 2010 21.37
Ko smo se odločali o cepljenju, smo poguglali in prek internetnih strani izvedeli, da je squalene, ki je v cepivu, biološka bomba, ki ima lahko posledice na zdravju vseh, ki so se cepili. Mi se nismo, čeprav imamo v familiji starejše ljudi in kronične bolnike. Če ste se in se pri vas pojavijo znaki posledic squalena, lahko tožite državo... Miklavčič je zrel za odstop!!!! Del krivde pa nosi tudi POP TV, ki je čisto odkrito propagirala cepljenje, brez opozoril na posledice!
tron3
22. 01. 2010 20.59
Miklavčič naj vrne 12 milijonov nazaj v proračun ker se je pustil nategnit, je osebno odgovoren, kakšno paniko je zganjal naj se ljudje cepijo, pa tastaro pediatrično kliniko je pripravu za obolele, čist mu je zaigral! mal se spomnte! in tak človek naj bi bil minister
Rudder
22. 01. 2010 20.20
pinko
22. 01. 2010 20.02
ta minister je več obetal,kakor zdaj kaže.
titancic
22. 01. 2010 19.56
ma kako dolgo bomo še prenašali tako poneumljanje, pa razne GKS in Miklavčiče. Najboljše da se imunizirajo s preostalo zalogo cepiv. Mogoče postanejo celo nesmrtni.
dreko123
22. 01. 2010 19.40
vsem ovčkam ki jih je 24ur in ostala plačana propaganda prepričala da so se šli cepit brezveze je lahko sedaj reče izbrisani. Saj ne letos mogoče čez 5, 10 let boste zboleli in umrli za čisto neko drugo boleznijo!
DrHouseGregory
22. 01. 2010 19.39
kokr smo eni že govoril ,eni pa to mal pozn dojamejo......
supreme@mail386.com
22. 01. 2010 19.30
in koga ima novinar POP TV Jure Bračko pri tem ???
Lysander
22. 01. 2010 19.29
Skvalen je čudna zadeva in wikipedia ni vredna zaupanja, mimogrede. Citiram priznano znanstvenico: Veteran vaccine risk assessor, Dr. Viera Scheibner, investigated squalene’s use as a vaccine adjuvant and wrote: “Squalene contributed to the cascade of reactions called Gulf War Syndrome. GIs developed arthritis, fibromyalgia, lymphadenopathy, rashes, photosensitive rashes, malar rashes, chronic fatigue, chronic headaches, abnormal body hair loss, non-healing skin lesions, aphthous ulcers, dizziness, weakness, memory loss, seizures, mood changes, neuropsychiatric problems, anti-thyroid effects, anaemia, elevated ESR (erythrocyte sedimentation rate), systemic lupus erythematosus, multiple sclerosis, deadly Amyotrophic Lateral Sclerosis, Raynaud’s phenomenon with paroxysms of lack of blood in fingers and toes in fingers and toes, Sjorgren’s syndrome with blurred vision, chronic diarrhea, night sweats and low-grade fever.” Prepričajte se sami, pa zdravo in srečno dalje!
Satanas
22. 01. 2010 19.19
Dobr so nekatere scat pelal!!!
stanislav3
22. 01. 2010 19.03
še nekdo naredi dvojni klik pa bodo cepljeni izbrisani.