Slovenija

Razkritja v Epilogu razburjajo. Cerar: Pristojne institucije že zbirajo informacije o domnevnih prisluškovanjih

Ljubljana, 02. 10. 2015 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Epilog/N.Š.K./STA/S.S.
Komentarji
553

V oddaji Epilog so razkrili, da je ameriška agencija za nacionalno varnost prek Nemcev prisluškovala vsem telefonskim pogovorom na linijah med Ljubljano in tremi evropskimi mesti. To je razburilo slovenske politike, ki zahtevajo pojasnila. Jih bodo dobili na nujni seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb?

Več videovsebin
  • Epilog: Dokumenti razkrivajo, kdaj, kje in kako so prisluškovali Slovencem
    14:35
    Epilog: Dokumenti razkrivajo, kdaj, kje in kako so prisluškovali Slovencem
  • Epilog: Kako se mora Slovenija odzvati na razkritje?
    06:41
    Epilog: Kako se mora Slovenija odzvati na razkritje?
  • Epilog: Afera arbitraža
    06:30
    Epilog: Afera arbitraža
  • Epilog: Še ni jasno, kdo in kje je posnel pogovor med Sekolcem in Drenikovo
    10:17
    Epilog: Še ni jasno, kdo in kje je posnel pogovor med Sekolcem in Drenikovo
  • Epilog: Prisluškovanje javnim telefonom
    01:07
    Epilog: Prisluškovanje javnim telefonom
  • Epilog: Kaj lahko sami naredite za zaščito svoje zasebnosti?
    02:11
    Epilog: Kaj lahko sami naredite za zaščito svoje zasebnosti?
  • Iz SVETA: Se obeta preiskava?
    01:19
    Iz SVETA: Se obeta preiskava?
  • Iz 24UR: Prisluškovalna afera osupnila javnost
    02:47
    Iz 24UR: Prisluškovalna afera osupnila javnost
  • Iz 24UR: Kako se bo odzvala Slovenija?
    02:28
    Iz 24UR: Kako se bo odzvala Slovenija?

Razkritja v oddaji Epilog, ki so pokazala, da je ameriška agencija za nacionalno varnost prek Nemcev prisluškovala vsem telefonskim pogovorom na linijah med Ljubljano in Brusljem, Ljubljano in Rotterdamom ter Ljubljano in Amsterdamom, so razburkala dogajanje na političnem parketu. Kot kaže, nihče od politikov za to ni vedel, prav tako za to niso vedeli na Sovi, pa tudi v slovenskem Telekomu ne.

Kako je to možno, bodo poskušali med drugim ugotoviti tudi na nujni seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katere sklic zahteva poslanec Socialnih demokratov in član komisije Matjaž Nemec. Poziv je naslovil predsedniku komisije Branku Grimsu. V pozivu je zapisal, da so razkritja, ki so jih predstavili novinarji Epiloga "milo rečeno zaskrbljujoča".

Razkritja o prisluškovanjih so razburkala slovensko politiko, ne pa toliko slovenske javnosti.
Razkritja o prisluškovanjih so razburkala slovensko politiko, ne pa toliko slovenske javnosti. FOTO: Blaž Garbajs

"V okviru dogovora med ameriško in nemško obveščevalno službo, ob sodelovanju družbe Deutsche Telekom, se je med drugim prisluškovalo telefonskim zvezam Ljubljana-Bruselj, Ljubljana-Amsterdam ter Ljubljana-Rotterdam. Žal smo pristali v naboru tistih držav, ki jih pretresajo vse obsežnejše prisluškovalne afere. Te segajo vse do političnih vrhov, presenečajo pa tudi po svoji številčnosti in obsežnosti. Odzivi nanje so po državah različni, v luči včerajšnjih informacij pa je prav, da se naša država in politika, v skladu s svojimi pristojnostmi in polno odgovornostjo, z razkritji soočita ter nanje odločno odreagirata," je zapisal Nemec.

Nemec še dodaja, da se ne bo moč izogniti razpravi o vlogi Slovenske obveščevalne službe (Sove) v času, "ko je prisluškovalni val pljusknil v Slovenijo", prav tako bo potrebno razpravljati tudi o pripravi nadaljnjih ukrepov za zaznavanje in preprečevanje tovrstnih dejanj, ki škodujejo interesom naše države.

V Epilogu so razkrili, da je ameriška agencija za nacionalno varnost prek nemške obveščevalne službe lahko dobivala vse pogovore na treh slovenskih linijah - med Ljubljano in tremi evropskimi mesti. Ne gre za prisluškovanje posameznikom, politikom ali gospodrastvenikom, ne gre za prisluškovanje točno določenim tarčam, ampak gre za množično zajemanje vse telefonske komunikacije.

Informacije se že zbirajo

Premier Miro Cerar je danes pojasnil, da pristojne institucije že zbirajo informacije o navedbah, ki so se pojavile v medijih, da so ZDA med letoma 2005 in 2008 prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev. Institucije bodo poročilo in oceno po njegovih navedbah pripravile v kratkem, zatem pa se bo odločil, kako ravnati naprej.

Na vprašanje, kaj to pomeni za odnose med državama, je predsednik vlade odgovoril, da zaradi občutljivosti zadeve več ne bi želel komentirati. "Najprej je treba ugotoviti dejstva in ko bomo imeli ugotovitve, bomo sprejeli stališča," je pojasnil.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je že povedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil ustrezne pogovore, da ugotovijo, kaj se je pravzaprav dogajalo. Najprej bo, kot napoveduje, govoril z veleposlanikom ZDA v Ljubljani.

Erjavec je sicer dejal, da to ni dobra novica in za to niso vedeli ter tudi s strani slovenskih varnostnih služb ni zasledil takšne informacije. Je pa po njegovih besedah znano, da se prisluškuje vsepovsod in morajo biti zato toliko bolj odgovorni, ko imajo telefonske ali pogovore po elektronski poti. "Vidimo, da prej kot slej to lahko pride ven," je opozoril.

Ne komentirajo

Ameriško zunanje ministrstvo nikoli ne komentira domnevnih obtožb povezanih z varnostno-obveščevalnimi aktivnostmi ZDA, so na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji odgovorili na vprašanja glede prisluškovanja NSA pogovorom Slovencev.

''Predsednik Obama je leta 2014 naročil pregled obveščevalnih aktivnostni s ciljem zagotavljanja, da so obveščevalne aktivnostmi osredotočene izključno na prednostne naloge ameriške nacionalne varnosti.'' so dodali.

''ZDA in Slovenija uživata močno prijateljstvo in dolgotrajno partnerstvo pri krepitvi naših skupnih interesov. ZDA bodo kot prijatelj in zaveznik Slovenije še naprej tesno sodelovale pri  zaščiti naše skupne varnosti in varnosti naših državljanov,'' so še zaključili.

Če ste oddajo zamudili, si lahko prispevke in pogovore, ki so potekali v studiu, ogledate v zgornji videoteki! Dokumente pa lahko vidite na naslednjih dveh povezavah - dokument 1 in dokument 2.

Dokumenti prisluhi Slovenija
Dokumenti prisluhi Slovenija 2
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (553)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yokerxdinterfan
10. 10. 2015 10.38
osebno na vsake toliko časa proti kameri na laptopu pokažem sredinic in jih povprašam če uživajo ob mojih prigodah, isto gre za telefon in ostale stvari
kure bedne
05. 10. 2015 13.54
+2
Slovenska Sova zna prisluškovati samo svojim državljanom. Za ostalo delo so pa nesposobni.
Kliknime
04. 10. 2015 18.31
+1
Ta "razkritja" zgleda razburjajo samo popove novinarje, ki so željni kakršnihkoli senzionalističnih novic, s katerimi bi prali mozak javnosti. In jim ni ostalo drugega, kot s kao pompom objaviti to novico, o kateri je vsem že zelo dolgo jasno (ter da z njo preusmerijo pozornost javnosti in skrijejo druge, zelo bolj pomembne informacije oz. novice) ...kerčmarjeva petra pa v novicah skoraj joka, kako nikogar ne zanima to, kar ostali državljani že dolgo vemo, oni pa nam ekskluzivno predstavljajo. Jokajmo zdaj vsi zate, petra.....ker ja, zelo si se potrudila in zelo lep prstan imaš vedno na tistem prstu! Jokajmo vsi skupaj s petro kerčmarjevo. Pravzaprav, jokajmo vsi z(a) novinarji 24, kajti (u)bogi so.....vedno bolj (u)bogi. V mp3 vse to....!
iGURT
04. 10. 2015 15.13
+2
Ne vem čemu je prisluškovanje potrebno saj jim naši sami vse povedo ob vsaki priložnosti, kosila, ambasada, ni da ni..
drrmrr
04. 10. 2015 13.21
+2
Ni druge, bo treba nabavit GOLOBE PISMONOŠE !
truga
04. 10. 2015 14.57
+1
vsismosužnji
04. 10. 2015 12.01
+6
za lopova štajerskega zagorca smo vsi rojeni pred 1990 udbaši z izjemo sektašev seveda!!!
iGURT
04. 10. 2015 12.30
+6
Ko je dobil tretji poziv za odhod v zapor, je ostal na prostosti z izgovorom, da je neozdravljivo bolan.
vsismosužnji
04. 10. 2015 11.55
+5
dojče telekom si želi polastiti prav vseh telekomov v evropi ker bi si s tem znatno olajšali prisluškovanja!!!
vsismosužnji
04. 10. 2015 11.58
+4
hrvati so že razpravljali o tem da morajo zaradi skrajno neumni prodaji telekoma zgraditi še enega vzporednega!!!
zvizi
04. 10. 2015 11.46
+2
Je treba bit na tekočem, kdaj bodo Janezi zakurblali ladjevje in aviacijo......Če jim pa zraven pošljemo še Ahrjavca pa bo to katastrofa svetovnih razsežnosti...
Tjasa Zavrsnik
04. 10. 2015 11.11
+6
jst bi naredu posebno sodišče za poslanske zločine proti državi.v naših poslanskih klopeh so samo taki ki delajo za lastno korist ali v korist tujih držav za majhne provizije.
iGURT
04. 10. 2015 11.15
+4
iGURT
04. 10. 2015 10.57
+5
'ZDA in Slovenija uživata močno prijateljstvo ...
iGURT
04. 10. 2015 10.58
+5
...zato nam prisluškujejo in se vtikujejo v naše notranje zadeve. #praviprijatelji
LaziVRdecem
04. 10. 2015 10.58
-3
iGURT
04. 10. 2015 11.04
+4
Veleposlanik Robertson leta 2007 poroča o podkupnini za SDS
Tjasa Zavrsnik
04. 10. 2015 11.12
+5
sm naši desni vidm da imajo v krvi izdajanje lastne države
vsismosužnji
04. 10. 2015 10.41
+3
ko so cincija iz partije šutnili ga je takoj rekrutirala CIA in BND !!!dali so mu ponarejene dokumente in inscenirali zadevo kot da jih je borštner sunil brovetu!!!da je ta scenarij resničen dokazuje višina kazni ki so jo akterji prejeli!!!za izdajo vojaških skrivnosti se faše najmanj 15 let ječe ne pa samo nekaj mesecev!!ko je borštner spoznal da so ga hinavsko izigrali se je nehal družiti s cincijevo tolpo !!!!!!tudi kasnejši dogodki pričajo o povezavi cincija s tujimi tajnimi službami,namreč njegova veletrgovina z orožjem je morala biti po tihem odobrena in koordinirana!!!v zadevi patrija pa je izdal svoje gospodarje ker so finci očitno ponudili več, za to je veleposlanik robertson v depeši sporočil washingtonu kaj je zakuhal njihov agentek !!!tako mit o velikem poku iz murgel je samo prdec s trstenjakove!!!med 2005 - 2008 mu je uspelo očistiti sovo in tja nastaviti bivše agente SDV (po definiciji desničarjev so to udbaši) ki so mu bili zvesti še iz devedesetih!!in !tako je sova začela delati več za tuje interese kot pa za domače!!!!leta 2012 preden so ga sestrelili z neba je še nastavil 20 njemu zvestih vojščakov na sovo!!!!cinci je bil goreč nasprotnik arbitražnega sporazuma, poleg tega je pri vsakih volitvah za nujega bil spor s hrvaško udarna tema!!!torej imel je tehtne razloge da so njegivi podrepniki na sovi gledali stran ko so američani prisluškovali ali pa so celo sami sodelovali pri tej zadevi!!!njegovi hlapci v komisiji za nadzor varnostnih služb katerega je tudi sam član, se sploh ne ukvarjajo z prisluškovalno afero,to dokazuje tudi globoko vpletenost omenjene združbe!!!
NoviceResnice
04. 10. 2015 10.55
-4
JJ je tebi kriv tudi da se ti ne dvigne.....
LaziVRdecem
04. 10. 2015 10.59
-3
Res, a obstaja bolj zabita vrsta življenja, kot je levI pajac ?
Tjasa Zavrsnik
04. 10. 2015 11.08
+2
vsismosužnji
04. 10. 2015 11.12
+4
.jest
04. 10. 2015 11.54
+2
Ja, za njih je Argentina obljubljena država.
LLLEPI
04. 10. 2015 10.29
+6
Slovenija oziroma Slo politiki ne bojo storili nic.Znajo udrihati samo po svojem narodu in dokler nihce ne udari po nihovi pravici ki so si jo uzakonili to jepravica do prilascanja drzavnega premozenja jih ne briga nic.
vsismosužnji
04. 10. 2015 10.03
+2
sovo vseskozi nadzirajo cincibilusovi hlapčki ,le med leti 2004 -2008 je to počela takratna opzicija in kaj se je tgodilo??majer je poslal svojega zvestega psa čuvaja lavriha da je nepooblaščeno z ekipo vdrl na sovo!!!
botjabotja
04. 10. 2015 10.15
-1
LaziVRdecem
04. 10. 2015 11.00
-2
Pravilno. Vas rdeče moraš človek imeti ves čas na očeh. Kradete kot srake.
big_foot
04. 10. 2015 09.53
+3
Ajej.... Naši bojo sedaj poklicali zda in sami ponudili linije da se gor pripnejo. Muksnit proti amerikancem se itak ne upajo. Reve usrane.
.jest
04. 10. 2015 09.50
+4
Sramota. Naša lena in nesposobna Sova ve manj, kot kakšen novinar.
hladni_tus
04. 10. 2015 08.52
+3
ni kaj ... še ena phisluškovalna afeha
dirtmcgirt
04. 10. 2015 08.34
+1
s slovenijo je praktično konec. obstaja sicer še za slepi narod ki je suženj in verjame domači politiki da ma moč- v resnici je nima, ampak kar se dejansko dogaja, da se igračkajo z življenji ljudi. tega ne more preprečiti nihče. nihče ne more spremeniti sistema. od prvega do zadnjega smo sužnji amerike.
asdfghjklqwertz
03. 10. 2015 22.03
+7
kaj je, drekači politični ... se vam kolena trosijo?
LLLEPI
04. 10. 2015 10.30
+2
Yokte
03. 10. 2015 20.15
+7
Minister K. E. je že povedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil ustrezne pogovore, da ugotovijo, kaj se je pravzaprav dogajalo ...ubogim na duhu..
truga
03. 10. 2015 19.37
+4
...naši politični petelini se dnevno napenjajo na domačem gnojišču...zdaj,ko pa je "big brother" samo malce po kanalih prah dol potegnil,pa so vsi tiho, kot politi cucki...da o Sovi,vohunski službi,raznih obveščevalnih državnih aparatih raje molčim...