Slovenija

Razkrivamo: zdravniki predpisovali smrtno nevaren in prepovedan bupropion

Ljubljana, 21. 12. 2016 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Si predstavljate, da bi pri zdravniku na recept dobili prepovedani drogi heroin ali kokain? No, to bi se ob površnosti in nesposobnosti naših uradnikov lahko hitro zgodilo. Kar 45.000 škatlic od marca strogo prepovedanega bupropiona so namreč zdravniki predpisali pacientom za zdravljenje depresije in odvajanje od kajenja. Gre za zelo nevarno drogo, v prevelikih količinah celo smrtno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepovedali zdravilo in pozabili obvestiti zdravnike
    03:06
    Iz 24UR: Prepovedali zdravilo in pozabili obvestiti zdravnike
  • Iz 24UR: Kdo je kriv?
    01:18
    Iz 24UR: Kdo je kriv?

Pravila so jasna. Bupropion, od marca v skupini najbolj nevarnih drog, nima kaj iskati v lekarnah. Zanj se ne sme pisati receptov. "Podobno deluje kot amfitamin, kokain in podobne substance. Z preveliko dozo lahko pride do smrti. Če so v lekarni potem je to ena velika napaka v sitemu," pojasnjuje Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. In napaka se je zgodila.

Pri nas je Wellbutrin v uporabi od leta 2008. Po podatkih zdravstvene zavarovalnice vsako leto bolj. Največ receptov so zdravniki predpisali lani, ko so lekarne izdale več kot 43.500 škatlic. Skupna cena za zdravstveno blagajno pa skoraj milijon evrov.

Namesto, da bi dve zdravili - gre za samoplačniški Zyban in zdravilo na recept Wellbutrin, katerih glavna sestavina je bupropion, - umaknili iz prometa, se Wellbutrin, ki se uporablja za zdravljenje depresije, še vedno na veliko predpisuje bolnikom. Lani so lekarne izdale več kot 45.000 škatlic, tudi letos pa bo receptov približno enako. Kako je to mogoče?

"Nastaja je ena posebna situacija, po eni strani ena zakonodaja omogoča promet, ker zdravilo ima ves ta čas dovoljenje za promet, razvrstitev v I. skupino je druga linija zakonodaje, ki je preprečila to dostopnost," pravi Stanislav Primožič, namestnik direktorice Agencije za zdravila. A zdravila so kljub temu še vedno dostopna. Zdravniki, lekarne, celo bolnišnice namreč o tem niso bili obveščeni. Tudi naša največja ne.

"Zelo sem presenečena nad tem podatkom, jaz tega podatka do zdaj niti nisem vedela, kot vodja lekarne bi ga najbrž morala vedeti," je odkrita Liljana Zwitting Čop, mag. farm, spec., vodja Lekarne UKC Ljubljana, in dodaja: "Tudi sem pogledala podatke pri nas na centralni bazi zdravil, nima oznake da gre za prepovedano drogo, sploh ne vem, kako je prišlo do tega, da ima status v prvi skupini."

Wellbutrin
Wellbutrin FOTO: POP TV

Milan Krek pa ob tem izpostavlja: "Če zdravnik predpiše zdravilo iz prve skupine, deluje protizakonito." Se pravi, da lahko tudi kazensko odgovarja, ker je pacientu omogočil uporabo prepovedane droge. Medtem ko odgovorni v sistemu, ki je kot kaže zatajil, spet ne bi odgovarjali za nič.

Kdo pa je pravzaprav odgovoren? Kdo ni obvestil zdravnikov in lekarn? Je bila to napaka ali morda kaj drugega? Pri razvrstitvi na seznam prepovedanih drog je za kot edina avtoriteta odgovorna javna agencija za zdravila. Vodi jo dr. Andreja Čufar. Oni bi morali izdati nekakšen dokument, zdravnike obvestiti o spremembi. In tam danes tudi priznavajo slabo komunikacijo.

Res je sicer, da so strokovnjaki enotnega mnenja, da bi moral biti bupropion dovoljen za medicinsko uporabo. Da je torej verjetno prišlo do napačne razvrstitve, za kar trdijo, da so ugotovili šele sedaj. In tu v igro vstopi zdravstvena ministrica, ki ima ta dokument še vedno na mizi in čaka, da bo konec javne razprave. Medtem pa prepovedano drogo zdravniki predpisujejo pacientom za zdravljenje depresije in odvajanje od kajenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
22. 12. 2016 12.36
-3
Pa to je neverjetno. Kdo še sploh izvaja kontrolo nad delom zdravnikov. Očitno nihče. Kdo kontrolira zdravila. Nihče. Če gledamo v povezavi z kazenskimi ovadbami in podkupovanji se ne smemo čuditi, če se zdravnike podkupuje samo da se prikrije te svinjarije in likvidacije. Zato jepotrebno nemudoma ukrepati in zatreti vse konflikte interesov ter pozapreti vse vpletene. PA to je samo slika stanja delovanja zdravstva in posameznih zdravnikov. Pri tem se človek sprašuje kako sploh delajo v javni upravi, da se zgodi nekaj tako nevarnega. Pustimo zdavilo ob strani in poglejmo to početje, kjer se sedaj zgovarjajo, da so pozabili. Še najbolj tragikomično je to, da zdravniki niso ukrepali in opozorili na nevarnost. Potem pa se čudimo, če gre vse v maloro in to po zaslugi domačinske politike. Ni kaj slika je povsem jasna. Me zanima koliko teh zdravil je spravilo na drugi svet bolnikov. Potem pa se čudimo, če pride v bolnico človek malo bolan in iz bolnice ali ambulante gre v krsti.
skismania
22. 12. 2016 11.48
+4
spet ena propaganda
minnaema@yahoo.com
22. 12. 2016 11.46
-2
& kako je mogoče, da se esplicitno zdravilo je registriralo za prodajo zopet latenca pri onih, ki so krivi za nastale lapsuse, pa to niso majhne reči.........dragi moji in vse tiho je bilo !
Bullschevik
22. 12. 2016 11.38
+3
Vsi tile najboljši zdravniki in lekarnarji, ki ne vedo kaj predpisujejo in prodajajo bodo imeli naslednje leto višje plače.
gormiti
22. 12. 2016 11.36
+0
Mislim, da se predpisuje za depresijo to sem vedel, da pa se tudi za odvajanje od kajenja to pa prvič slišim (pa sej ne greš k psihiatru, da se odvadiš kadit).
kmg
22. 12. 2016 11.27
+1
Daj nehajte tele lene in nesposobne dohtarje zagovarjati, ker bi se namreč lahko tudi sami kaj pozanimali! Koliko je novih objav v Uradnem listu in noviih zakonov in predpisov, pa morajo tako odvetniki kot tudi vsi ostali zaposleni v javnem sektorju sami preveriti in spremljati novosti! Očitno pa so dohtarji v slo. res neka posebna kasta, ki ne odgovarjajo za popolnoma nič, niti jim ni potrebno delati, lahko celo fušajo na črno, razpolagajo kot se jim zdi, čakalne dobe da ne omenjam, pač gospodje ne delajo, ljudje pa naj čakajo. In kaj se glede tega naredi, da se bi situacija karkoli izboljšala?? POVIŠA SE JIM PLAČE!!
GURT1
22. 12. 2016 10.35
+1
Hehe, pa saj je itak pol Slovenije na apaurinih in helexih, še posebno tiste glavce v kakih pisarnah si jih kar talajo med seboj kot žvečile gumije.....
resslovenka
22. 12. 2016 10.29
+9
A sploh še kaj v redu "laufa" v tej Sloveniji? Imam občutek , da je to ladja norcev. Stihijsko in na horuk sprejemanje zakonskih sprememb in uredb, ki so bili še včeraj "out of question", poslanci trobila strank , javni uslužbenci aktualna tema, zdravniki tudi. Nadzorniki, ki ne vem kaj ali koga sploh nadzirajo, plačani za udeležbo ali neudeležbo prejemajo bajne sejnine in na koncu ne odgovarjajo za nič. In mi...navadni? Nič. Mi smo zvezde pred volitvami. Po volitvah pa? Vi presodite spoštovani. Žive priče zadnjih 25 let.
rissp1
22. 12. 2016 09.45
+15
Jaz sem prejemal Welbutrin nekaj let nazaj in vam mirne duše povem, da nima NOBENEGA psihofizičnega učinka. Mogoče če bi kdo zlorabljal in pojedel. večjo količino tega - po eni tableti na dan ni bilo NOBENEGA učinka - res pa da tudi pomagalo ni nič. V primerjavi s kakšnimi pomirjevali (apaurin, xanax,itd.) je to NIČ . Zato mi je smešno ko se oglasi kup komentatorjev, ki verjamejo vsemu napisanemu , nikoli pa niso imeli izkušenj s tem...
Darko32
22. 12. 2016 09.52
-5
Zanimovo je tvoje pisanje in še bolj je zanimova tvoja ugotovitev. Ti praviš, da je to zdravilo brez učinka in sočasno demtiraš navedbe drugih, k iso to zdravilo preklicali za uporabo. Torej ali nimaš več razsodnosti ali pa si eden izmed tistih, k iso predpisovali zdravilo in so videli stranske učinke in niso ukrepali in podali prijave, ter neposredno ogrožali bolnika.
rissp1
22. 12. 2016 10.05
+18
Delam v podjetju, kjer razvijamo merilne instrumente za največja podjetja in institucije, med drugim tudi za NASO, ESO , itd v oddelku razvoja novih komponent, tako da menim , da imam še dovolj razsodnosti, da lahko odkrito napišem svojo izkušnjo s tem zdravilom v preteklosti. Stojim za svojimi besedami. Če pa si ti imel DRUGAČNO izkušnjo s tem zdravilom, pa si vabljen, da to napišeš.
bondjanez
22. 12. 2016 10.14
+10
rissp1...... 100% pravilno povedano. Po moje bi moral celo skatlo pojest za te ucinke.
cirenij
22. 12. 2016 10.26
+7
rissp1---------------ti povsem verjamem. Tile "znanstveniki" samo, da nekaj počnejo. Ne dolgo tega, je bila škodljiva svinjska mast, jajca, paradižnik, špinaća (ki naj bi največ škodljivih zadev potegnila nase),,,,,,,,,,,,,,Danes so to najbolj zdrava živila, po novih dognanjih.
cirenij
22. 12. 2016 10.27
+5
Tudi za ta zdravila širijo brez veze paniko. V normalnih kolićinah sigurno niso škodljiva.
cirenij
22. 12. 2016 10.28
+9
V čigavem interesu je, da je naenkrat postalo smrtno nevarno??
BrainDance
22. 12. 2016 09.19
+18
In seveda spet takšen naslov, da usmeri ljudi proti zdravnikom...bravo 24h, kdo vas plačuje, da vodite tole gonijo proti zdravnikom??
FlyJanezFly
22. 12. 2016 08.55
-5
Mene samo zanima koliko mamilašev je na takih zdravilih? Razne klinike zagotovo zalagajo prepotrebne sniflarje z zdravili na recept, vse to mali človek mora plačati, kar se mu pozna, veliki strički pa tako poceni zagotovljeni prašinari, snif, snif, fak, fak, ti pes garažni.... To je levakarska slovenija!
ToJeToZaZdaj
22. 12. 2016 09.13
+7
blabla33
22. 12. 2016 08.34
+35
Na koncu lepo piše da gre za logistično pomoto, predpisuje se namreč tudi morfij in kokain, v medicini praktično vse kar je nedovoljeno. 24ur lepo zavaja in podpihuje javnost. A noben ne dela nadzora nad novinarji?
rissp1
22. 12. 2016 10.01
+4
Dandanes je dovoljeno pisati VSE - če se le sklada z interesi zunanje politike ZDA...
Darko32
22. 12. 2016 08.23
-4
Pa to je neverjetno. Kdo še sploh izvaja kontrolo nad delom zdravnikov. Očitno nihče. Kdo kontrolira zdravila. Nihče. Če gledamo v povezavi z kazenskimi ovadbami in podkupovanji se ne smemo čuditi, če se zdravnike podkupuje samo da se prikrije te svinjarije in likvidacije. Zato jepotrebno nemudoma ukrepati in zatreti vse konflikte interesov ter pozapreti vse vpletene. PA to je samo slika stanja delovanja zdravstva in posameznih zdravnikov.
stiing
22. 12. 2016 08.08
+15
Neverjetno ljudje dejmo pogledat kaj vse vsebujejo kaksna druga zdravila in zdej se je nekdo spomnil in seveda 24xkur to pase, da se lahko kej dogaja klasika medijev, da o "strokovnjaku" kreku ne bi zgubljal besed nej raj pove kolko je cesa on napisal pa,da se vid .....
olafur
22. 12. 2016 08.03
+38
To je pa višek novinarskih manipulacij, vse te učinkovine so v manjših in kontroliranih količinah zdravilo, če pa vzameš recimo 20 tablet Lekadola te ne reši več noben zdravnik, torej ne vem zakaj je Lekadol celo v prosti prodaji saj je smrtno nevaren t- telebani.
ecoliqua
22. 12. 2016 08.05
+11
Allo sej si na POPtv, amaterji in s.p. ji sam da blebetajo in pišejo.
Diškor
21. 12. 2016 22.53
-20
To je bilo načrtovano, levaki ga uporabljajo za svoje zveste pristaše, kot nagrado.
ecoliqua
22. 12. 2016 08.05
+4
Iluzionist
21. 12. 2016 22.46
+20
očitno imajo ta zdravila visoko ceno na črnem trgu in so zelo dober posel
prcPrc
21. 12. 2016 22.30
+13
Vsako zdravilo ima negativne stranske ucinke, ene vec druge manj, ceprav je pa tudi od vsakega posameznika odvisno kako jih prenasa ampak vseeno antidepresivi in ostala sranja iz te "kolekcije" pa v tem krepko vodijo ...
Machichaci
21. 12. 2016 22.34
+12
Problem je, ker so nas prepričali, da rabimo farmacevtske pripomočke, ko pa že ptički žvrgolijo, da je že enkratna doza psylocibna dovolj, za trajno rešitev depresije.
Tone 12345
21. 12. 2016 22.16
-2
Če zdravnik predpiše zdravilo iz prve skupine, deluje protizakonito." Se pravi, da lahko tudi kazensko odgovarja, ker je pacientu omogočil uporabo prepovedane droge. Ha ha ha kaj pa če grem v trgovino in si kupim 2 litra šnopsa in ga spijem na dušek!!!ato ni droga???droga ki jo prodajajo v trgovinah!!!!!pa noben ne odgovarja!!!
Tone 12345
21. 12. 2016 22.11
+41
Dajte mi škatlico- vtem svetu ni za živet!!!IN NE SE DELAT FINE KAKO VAS SKRBI ZA LJUDI!!!!ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE NI VREDNO NIČ!!!!V TEM SVETU!!!
Machichaci
21. 12. 2016 22.35
-7
Je pa tvoja izkušnja pomembna in žal ne deluje da uživaš. Več sreče naslednje življenje!