So otroci res divjali po Punatu?

Še vedno ni jasno, kaj se je dogajalo na letovanju v Punatu in zakaj so otroke predčasno poslali domov. Medtem ko vodstvo mariborskega Rdečega križa govori o grožnjah in uničevanju opreme, se je oglasil še en vzgojitelj, ki to zanika.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Plaža v Punatu

Plaža v Punatu (Foto: Jani Dolinšek)

V uredništvo smo dobili pismo Borisa Karbe, vzgojitelja, ki je na letovanju v Punatu spremljal skupino domnevno problematičnih otrok. V njem je podrobno opisal dogajanje na Krku, preden so otroke poslali domov, ter opozoril na vrsto napak in preslišanih opozoril.

Pismo si lahko preberete tukaj.

Tisti, ki ne spoštuje hišnega reda, ne bo tam letoval. To so bili ukrepi za zaščito drugih, ki so ostali spodaj. Pa ne bo 360 otrok ponoči trepetalo, ko oni letajo po hodnikih.
Sekretar RK Maribor Alojz Kovačič

Tako v pismu kot tudi v pogovoru za 24ur.com je priznal, da so otroci sicer delali težave, vendar pa dodal, da stvari niso bile tako hude, kot se jih želi prikazati. "Nabiralo se je, samo ni bilo ne vem kaj delikventnega. Pravzaprav bi morali ukrepati prve dni,“ je dejal. Takrat je, kot trdi, pedagoško vodjo večkrat opozoril na tri najbolj težavne fante v svoji skupini in predlagal, "da se ta klan razbije“, a so njegovi pozivi naleteli na gluha ušesa. Pozneje, nadaljuje, mu je skupino uspelo umiriti, vendar so ostali "dežurni krivci“.

Kot je znano, so otroke po desetih dneh letovanja poslali domov. Najprej so morali kovčke pripraviti trije najbolj "problematični“, pozneje pa še vsi drugi iz njihovih skupin. Ukrep je bil pretiran, je prepričan Karba.

Nekaj podobnega sta takoj po vrnitvi v Maribor za oddajo 24UR povedala tudi preostala dva vzgojitelja domnevno najbolj težavnih skupin. "Moja skupina je bila skupina 13-letnikov. V redu fantje so bili,“ je dejal Simon Seršen. Dejan Čegovnik pa je bil še bolj odločen: "Moja skupina je bila od začetka na udaru, ker so bili največji fantje. Menim, da sem jih imel pod nadzorom in ni bilo razloga, da so jih poslali domov.“

Otroci

34 otrok se je moralo predčasno vrniti domov. (Foto: Jani Dolinšek)

Nekaj lepega ne znate napisati. Ne znate napisati, kako so otroci prišli nazaj in rekli, hvala bogu, da so oni šli domov, ker smo mi potem normalno zaživeli. Tega stavka nobeden ni napisal. Pa bi ga lahko!
Kovačiču poročanje o dogajanje v Punatu ni všeč

Zato pa odločitev še naprej zagovarja sekretar mariborskega Rdečega križa Alojz Kovačič. "Če nekdo grozi, da bo razbil mladinski počitniški dom in da bo Punat gorel, kaj si znate predstavljati pod tem?“ je dejal, ko smo ga vprašali, ali lahko navede jasne razloge, zakaj so otroci morali predčasno zapustiti Punat. "Rad bi vam povedal, da če gre za uničevanje opreme in sredstev, če gre za kršenje javnega reda in miru, če gre za razbijanje ponoči ob enih po drugih sobah, potem je zanesljivo toliko razlogov, da ni mogoče več tolerirati nasilja mladoletnikov nad mladoletniki, vzgojitelji in drugimi,“ je dodal.

A vzgojitelj Karba ima drugačno zgodbo. Namernega uničevanja opreme vse do odločitve, da se otroke pošlje domov, ni bilo, trdi. "V teh desetih dneh, se pravi od 13. pa do 24. avgusta, namernega uničevanja opreme ni bilo. Za tem stojim in to trdim,“ je dejal za 24ur.com. Odločno zavrača tudi obtožbe, da naj bi otroci kradli po trgovinah. "Tega ni bilo. To lahko trdim za svojo skupino, ker sem z njimi hodil v trgovino, za druge pa tudi, ker bi to kdo rekel.“

Tudi tu sta s Kovačičem na nasprotnih bregovih."Prodajalci so spodaj vprašali, koliko avtobusov ste peljali domov, ker je zdaj tak mir in ne potrebujemo toliko stvari varovati,“ je sekretar Rdečega križa dejal za 24ur.com. 360 otrok je preživelo miren zaključek pete izmene v Punatu, je zaključil.   

Otroci na plaži

Kaj se je dogajalo v Punatu, še vedno ni jasno. (Foto: Reuters)

Kaj se je torej dogajalo?

Ponovimo, Karba trdi, da se v prvih desetih dneh ni dogajalo nič hujšega, Kovačič pa izpostavlja namerno uničevanje opreme, grožnje, celo fizične napade.

Zgodbe so različne, vse pa naj bi se razjasnilo prihodnji teden. Izvršni svet Rdečega križa bo obravnaval dogajanja na letovanju, z ugotovitvami analize pa bodo seznanili tudi javnost.


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 122
Vesna Hojnik 07.09.2009 15:28:46
Vodstvo RK, ki je manj kot samo V od tega naziva - je na zelo nizkoten način poskušalo prikriti svoja dejanja in nepopravljive napake. Gospod Kovačič naj odgovori, kako je zadeva z upravnikom, ki je zelo rad alkoholno omamljen in nasilen do otrok ter vseh ostailih, ki so mu na "na poti". Ali držijo nekatere izjave, da je ob eni priložnosti povozil z avtomobilom biciklista, potem pa ga še pretepel?
Bojim se, da je res en fantič, velik meter in pol pa star 13 let uddaril s stolom g. upravnika, da ima tako veliko modrico in kot trdi g. Kovačič " zlomljeno roko". Prav smisli se mi!
Lahko je dati fotografijo gor in reči, da so vse uničili tisti otroci...Pomeni, da jaz zdaj vržem sliko razbitega avtomobila in obtožim njih_RK, bi bilo prepričljivo res, da so to tudi storili...mislim haloo!!!!
Kje so pametni ljudje, ki bi znali razmišljati s svojo glavo, ne pa posluštai čenče g. Kovačiča, čigar razgledanost in osnovna kultura so na "zavidljivem" nivoju gosenice...toliko za zdaj...
Več komentarjev