Slovenija

Razočarani Miro Petek

Mežica, 28. 02. 2007 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred šestimi leti je bil pred svojo hišo v Mežici brutalno pretepen Večerov koroški dopisnik Miro Petek.

Petek je razočaran nad delom organov pregona
Petek je razočaran nad delom organov pregona FOTO: Jani Dolinšek

Na večer današnjega dne pred šestimi leti je bil pred svojo hišo v Mežici brutalno pretepen Večerov koroški dopisnik Miro Petek, sedaj poslanec SDS. Prepričan, da so ga neznanci pretepli zaradi pisanja o stranpoteh tranzicije na Koroškem, je Petek danes razočaran nad delom organov pregona, saj preiskava primera ni prinesla pravnomočnih obsodb naročnikov in napadalcev. Sojenje domnevnim storilce se je končalo z oprostitvijo, policija pa primer tudi po šestih letih intenzivno preiskuje.

Petek ugotavlja, da so tranzicijske zgodbe, ki jih je razkrival še kot novinar, ostale brez epiloga in tudi po dveh letih nove oblasti v Sloveniji ni drugače. "Politična volja je, vsaj med poslanci, ali obstajata znanje in volja organov pregona, pa je druga pesem," je dejal Petek, ki kljub temu, da je del vladajoče koalicije, meni, da je bilo v dveh letih od menjave oblasti v Sloveniji za pregon korupcije narejenega absolutno premalo.

V odmevnem sodnem procesu je bila peterica, ki jih je obtožnica, spisana s strani mariborske višje državne tožilke Elizabete Gyoerkoes, bremenila poskusa umora novinarja in pomoči pri tem kaznivem dejanju, avgusta 2005 po 15 mesecih sojenja na murskosoboškem sodišču oproščena očitanega kaznivega dejanja.

Zaradi neupravičenega pripora so zato doslej štirje med njimi na državno pravobranilstvo vložili odškodninske zahtevke v skupni višini več kot 850.000 evrov, pri čemer je pravobranilstvo en zahtevek v višini dobrih 212.000 evrov zavrnilo, zagovorniki pa že napovedujejo prve tožbe proti državi.

Tudi po šestih letih, ko Miro Petek že dolgo ni več novinar, je primer in njegova rešitev enako pomembna, pa pravi predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž. Ob tem ponovno izpostavlja stališče društva, da morajo organi pregona znotraj danih možnosti narediti vse, da primer, s katerim je seznanjena tudi evropska novinarska javnost, raziščejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
28. 02. 2007 22.47
-1
Proti sodstvu, ki jih leta zagovarjajo levičarji zaradi negdanjih zaslug, očitno tut Janša ne more nič !!!
Prlek007@
28. 02. 2007 22.47
pa dejte že mir s totin Petkon. Se pa to ka je gor doba mu je podnila sekira v med. ja Miro..keri pa bi te vola za poslanca...či ne bi gor doba?! Zej či ne namenite s toga narediti obletnico pretepa - tj. dela prosti dan - se osredotočite na zadeve...ki so dosti bolj pomembne od Petka. V Sloveniji jih na desetine dobi batine fsakši den ...pa se tega ne napiše v nibenih cejtingah...neka bi se še omenjalo po nekaj letih.
malasutra@gmail.com
28. 02. 2007 22.18
miro petek, kaj, a janša ne bo nič pomagal? kakšno prijateljstvo pa je to?
gregorpir@yahoo.com
28. 02. 2007 15.24
Mislim tale Miro Petek.... Prav na bruhanje mi gre. Gleda striktno in samo na svojo rit, sam sebi e smili ker so ga pretepli, on pa se zgovarja, da je slo za napad na novirja. Vredu. Priznam. S takim nacinom ne bomo prisli dalec. A kaj ko vsakic poslusamo ene in iste stvari, policija je kriva, tozilstvo je krivo., ej miro ce vam je toliko do prijetja krivcev, zakaj ze niste najeli zasebnega detektiva?! pa se nekaj vas kolega zamernik je na zacetku mandata izjavil ,da so primeri, ko so učitelji silili učence v spolne odnose za določene ocene... Zakaj ze ni na tem bilo potem nic narejenega? Toliko o pomugu in žrtvah.
rosomoh@email.si
28. 02. 2007 10.12
Sodniki so se prav trudili,da ne bi upoštevali dokazov tožilstva.Bog ve zakaj? Mogoče ve Cerarjeva,ki je bila takrat gen.državna tožilka ,mogoče ve Drnovšek?
anakos@email.si
28. 02. 2007 10.01
Tudi jaz samo razmišljam: Enemu lopovu ne morejo dokazati, da je lopov ... in potem on toži državo za vse bolečine, ki jih je prestal!? (Pri vsem tem, da je skoraj 100 , da je kriv.)
zupancicevajama@email.si
28. 02. 2007 09.18
Samo razmisljam! Ce poslanec, ne more priti do pravice, kako naj od taksnega sistema jaz mali revcek pricakujem vec? Z tem sodstvom je nekaj hudo narobe!
dolejo
28. 02. 2007 08.12
Grega Repovž naj bo pa kar tiho, saj je on sokriv, da so si tranzicijski tajkuni s pomočjo tranzicijske levice prisvojili oblast in kapital. Njegova logika je bila- ni važno, ali si pošten, glavno da si naš- partijski tovariš. Tega primerka pa še sram ne more biti, ker nima človeškega dostojanstva.