Slovenija

Poslanci odločili: Referendum ni dopusten. Koalicija 'Za otroke gre' bo šla na ustavno sodišče

Ljubljana, 26. 03. 2015 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci so odločili, da referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni dopusten. Koalicija "Za otroke gre", ki je sicer že zbrala več kot 40 tisoč podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma, meni, da je odločitev protiustavna. Zato se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poslanci o referendumu
    01:52
    Iz SVETA: Poslanci o referendumu
  • Iz 24UR: Razprava o referendumu
    01:38
    Iz 24UR: Razprava o referendumu

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

V Koaliciji "Za otroke gre", ki je samo v štirih dneh zbrala več kot 40.000 podpisov, pravijo, da so "do zadnjega upali, da Državni zbor ne bo podlegel radikalizmu Združene levice in ne bo sprejel njihovega predloga o prepovedi referenduma." Prepričani so, da gre za "protiustaven in nezakonit sklep državnega zbora, ki meče slabo luč na slovenski demokratični in pravni red."  Dodajajo, da odločitev DZ pomeni "klofuto vsem državljankam in državljanom, ki so oddali svoj podpis za razpis referenduma."

Zdaj se bodo obrnili na ustavno sodišče, svoje podpornike pa pozivajo, k mirni in dostojanstveni drži. "Da se tudi v teh časih, ko so s strani večine v Državnem zboru grobo poteptana naša temeljna čustva in občutek pravičnosti, vzdržimo vseh dejanj, ki bi pomenila kakršnokoli nespoštovanje in nestrpnost," so še zapisali.

Koalicija 'Za otroke gre' zahteva referendum o noveli zakona o zakonski zvezi.
Koalicija 'Za otroke gre' zahteva referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. FOTO: Damjan Žibert

Razprava v DZ predvsem o vsebini, ne toliko o dopustnosti referenduma

Poslanci na izredni seji o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi razpravljajo predvsem o vsebini novele, manj o dopustnosti referenduma. Večji del razprave se tako vrti okoli tega, da bodo istospolni pari lahko z novelo zakona posvojili otroke.

Marija Bačič iz SD je opozorila, da se redko kdo vpraša, kaj bodo z novelo zakona pridobili otroci. "Če drži vaš slogan Za otroke gre, potem jim dovolimo pravico, da dobijo družino," je dodala.

Poslanec SDS Branko Grims pa je pri tem spomnil na mnenje slavnih oblikovalcev in gejevskega para Domenica Dolceja in Stefana Gabbane, ki nasprotujeta, da bi istospolno usmerjeni lahko posvojili otroke, saj bi bili ti otroci stigmatizirani in bi bili tarča posmeha v šoli.

A Simon Zajc iz SMC pravi, da bodo starši morali imeti po uveljavitvi novele zakona s svojimi otroki en pogovor več. "In jaz čutim to skrb in zaskrbljenost staršev, kaj bo takrat, ko bo treba otroku razložiti, zakaj sta zdaj lahko očija od Mihca iz vrtca poročena," je dejal. Ob tem pa je poudaril, da to, da se jim ne da pogovarjati z lastnimi otroki, ne more biti razlog, da ne odpravijo krivičnosti, ki jo zdaj čutijo istospolno usmerjene osebe.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da ni bila nikoli netolerantna do istospolno usmerjenih. Meni pa, da je v ozadju tega zakona ideologija spola, "ki vedno sledi, kadar se tak zakon sprejme v določenih državah in potem se dejansko izvaja nasilje nad drugače mislečimi". Po njenem mnenju se bo na referendumu, če bo do njega prišlo, odločalo tudi, kakšna bo vzgoja v vrtcih in šolah.

Mnenja v DeSUS so glede tega vprašanja deljena. Tomaž Gantar je opozoril, da v razpravah še nihče ni postregel z enim dokazom, v čem bi bili otroci, ki bi jih posvojili istospolni partnerji, prikrajšani. Za poslanca DeSUS Ivana Hršaka pa normalna družina pomeni skupnost moškega in ženske ter otroka, ki je spočet v takšni družini.

Alenka Bratušek iz ZaAB pa se je obregnila ob to, da se je v zbiranje podpisov pod referendum aktivno vključila Katoliška cerkev. "Kje so takrat, ko se znotraj te institucije dogajajo zlorabe otrok? A takrat zbirate in zbirajo podpise, da se otrokom prepove vstop v tiste prostore, pa se je dokazano to dogajalo," je vprašala. Po njenem mnenju v koaliciji "Za otroke gre" izkoriščajo pravice otrok za politične namene.

Že na začetku obravnave v DZ postopkovni zapleti

Začetek obravnave predloga za zavrnitev razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so na izredni seji DZ zaznamovali postopkovni zapleti. Zagovorniki referenduma so namreč večkrat zahtevali prekinitev seje, da bi pripravili dopolnila k sklepu, saj so poročilo z matičnega odbora DZ prejeli tik pred sejo.

Poslanci bodo na današnji izredni seji glasovali o predlogu sklepa, s katerim bi DZ ugotovil, da se pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten, zato zavrne razpis referenduma. Predlog obenem predvideva, da se z dnem sprejetja tega sklepa zaustavi zbiranje podpisov za referendum.

Predlog je v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na sredini obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Tanko večkrat skušal doseči umik te točke z dnevnega reda

Ob začetku današnje seje je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko postopkovno večkrat predlagal umik te točke z dnevnega reda. Po njegovih besedah namreč ni možno poseči v postopek zbiranja podpisov, ki ga je odredil predsednik DZ Milan Brglez. Kot je poudaril, po veljavni ureditvi ustavno sodišče odloči v sporu med predlagateljem referenduma in DZ, ki zavrne razpis referenduma. A DZ o razpisu referenduma še ni odločal, je dejal Tanko.

Družina.
Družina. FOTO: Thinkstock

Predsednik DZ Brglez pa je Tanku odvrnil, da je tudi zakonodajno-pravna služba DZ podala mnenje o skladnosti predloga sklepa z ustavo in pravnim sistemom. Tako lahko ob smiselni uporabi zakona o referendumu in ljudski iniciativi DZ sprejme sklep o zavrnitvi razpisa referenduma že v času zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi, najkasneje pa v sedmih dneh po vložitvi zahteve za razpis referenduma, je pojasnil Brglez.

Tanko je v nadaljevanju predlagal tudi prekinitev seje in dvodnevni rok za pripravo dopolnil, saj so, kot je pojasnil, poročilo prejeli šele danes tik pred sejo, za pripravo dopolnil, pri kateri želijo tudi sodelovanje pravnikov, pa bi potrebovali več časa. Brglez prošnji ni ugodil, je pa odredil 45-minutno prekinitev seje, da so se poslanci lahko seznanili z mnenjem vlade, ki je prispelo hkrati s sprejemom dnevnega reda današnje izredne seje.

'Dovolite nam, da v miru preštudiramo zadevo'

Po prekinitvi seje, katere vodenje je v nadaljevanju prevzela podpredsednica DZ Andreja Katič (SD), je Tanko vnovič predlagal prekinitev seje, dodaten čas za pripravo na sejo pa je predlagal tudi Jožef Horvat (NSi). "Dovolite nam, da v miru preštudiramo zadevo," je dejal Horvat in poudaril, da gre za zahtevno materijo, ki posega v več deset zakonov. "Pričakujem, da imate enaka merila do vseh manjšin, tudi do manjšine v DZ," pa je poudaril Tanko.

Katičeva prekinitve ni želela odrediti, zato je poslanec SDS Anže Logar med drugim tudi zahteval prekinitev seje, dokler Brglez ne bo imel časa voditi seje.

Han: Zavlačujete!

Matjaž Han (SD) pa je nasprotnikom novele očital, da s postopki zavlačujejo, ker so do danes zjutraj zbrali že 35.000 podpisov za referendum, za vložitev zahteve za razpis referenduma pa jih potrebujejo še nekaj tisoč.

Nato vendarle začeli z obravnavo

Poslanci so tako po zapletih nekaj pred 12. uro vendarle začeli vsebinsko obravnavo predloga, za katero je predvidenih okoli šest ur in pol razprave.

DZ se s tovrstnim predlogom srečuje prvič

Državni zbor se s tovrstnim predlogom glede zavrnitve razpisa referenduma sicer srečuje prvič, to mu namreč omogoča leta 2013 sprejeta sprememba ustave, ki med drugim določa, da referenduma ni mogoče razpisati, če zakon odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih, je DZ z 51 glasovi za in 28 proti sprejel v začetku marca. Koalicija Za otroke gre je nato vložila pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum o tej noveli. Petintridesetdnevno zbiranje podpisov se je nato začelo v ponedeljek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni