Slovenija

Referendum hkrati z volitvami?

Ljubljana, 05. 10. 2011 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pobudnik zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku ustavnemu sodišču predlaga, naj čim prej odloči o referendumu o družinskem zakoniku, ga dovoli in omogoči njegovo izvedbo hkrati z državnozborskimi volitvami.

Pobudnik zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku in vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je danes na ustavno sodišče vložil odgovor na zahtevo za presojo ustavnosti referenduma. Kot je dejal, so v odgovoru zavrnili vse argumente DZ, hkrati predlagajo, da bi referendum potekal sočasno z volitvami. "V našem odgovoru smo zavrnili vse argumente državnega zbora, s katerim želi preprečiti družinski referendum," je pred oddajo odgovora pojasnil Primc, ki ocenjuje, da so argumenti DZ proti razpisu referenduma "na trhlih nogah".

Zbiranje podpisov za referendum
Zbiranje podpisov za referendum FOTO: POP TV

Iniciativa ustavnemu sodišču predlaga, naj čim prej odloči o referendumu o družinskem zakoniku, ga dovoli in omogoči njegovo izvedbo hkrati z državnozborskimi volitvami. S tem bi namreč po besedah Primca privarčevali veliko davkoplačevalskega denarja.

Če bo ustavno sodišče pravočasno odločilo, Primc napoveduje, da bodo storili vse, da bi v najkrajšem času zbrali podpise in jih vložili v DZ. "Civilna iniciativa bo naredila vse, da bo referendum mogoče izvesti skupaj z volitvami," obljublja Primc.

Pojasnil je, da jih je k odgovoru na pobudo za presojo ustavnosti referenduma pozvalo ustavno sodišče in da so ga oddali teden pred rokom. "Menimo, da bo imelo ustavno sodišče na podlagi naše dokumentacije zelo lahko odločitev, da bo odločilo, da je družinski referendum ne samo dopusten, ampak tudi zelo potreben," je še dejal.

Glede možnosti, da ne bi dovolilo izvedbe referenduma, Primc pravi, da je ustavno sodišče zadnja pravna stopnja v državi, proti kateri se s pravnimi sredstvi ne da boriti. "Mi to dejstvo poznamo in ga tudi spoštujemo," je dejal.

Kresalova in Blažič upata, da referenduma ne bo

Predsednica LDS Katarina Kresal je na Tweeterju izrazila upanje, da referenduma o družinskem zakoniku ne bo – ne ob volitvah ne pozneje. "Čas je, da pometemo s predsodki, zaključimo nespodobno debato o manjvrednih in večvrednih družinah in vsem otrokom zagotovimo ljubeče okolje," je zapisala.

Koordinator kampanje Za vse družine Mitja Blažič pa je zapisal, da se Civilna iniciativa za družino in pravice otrok niti v odgovoru ustavnemu sodišču ni odrekla ponavljanju neresnic in zavajanju. "To me zelo žalosti. Srčno upam, da bo sodišče tovrstno početje razpoznalo," je zapisal.

Zahtevo za presojo ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku je državni zbor vložil v začetku septembra. Zahtevo je podprla večina poslancev SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, ki menijo, da je referendum nedopusten in bi z njim lahko nastale neustavne posledice. Če se družinski zakonik ne uveljavi, DZ ne bo izpolnil obveznosti, ki mu jih je naložilo ustavno sodišče, je takrat opozorila poslanka SD Andreja Črnak Meglič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usi-glih
06. 10. 2011 16.27
O pa ja . Če že bo referendum naj bo na četrtek , da ne bodo farji delali nezakonite reklame.
Lawyer.
05. 10. 2011 21.10
Kaj pa ima Ustavno sodišče z odobritvijo referenduma? Koliko sem jaz seznanjen z Ustavo RS, piše v 90. členu, da Državni zbor razpiše referendum - in pravico glasovanja imajo vsi državljanji, ki imajo volilno pravico. Ustavno sodišče se sploh ne omenja, je zgolj prisotno za spremembo ustavo oz. za pritozbe zoper ustavnih členov in podobnih stvari. Se pa opravicujem, ce sem napačno informiran, ampak me naslov članka bode v oči.
Asuan
05. 10. 2011 19.45
Kdor je preletel "odgovor" t.i. civilne iniciative za družino, vidi, da so notri neresnice. Zanima me, če bo Ustavno sodišče te neresnice opazilo in jih sankcioniralo.
Inspire
05. 10. 2011 18.14
Državnozborske volitve so preveč pomembne , da bi jih mešali z nekim referendumom . Nisem proti referendumu , samo malo se naj počaka raje na novo vlado , ta itak nič ne dela , samo po plačo si še hodijo ! Prvo se pobrigajte za napredek gospodarstva , nova delovna mesta --šele nato se bomo pogovarjali o temah , za katere je tudi kriva ta vlada !
t4t5t6
05. 10. 2011 16.34
moj glas gre absolutno proti sprejemu novega zakona.
M_teorija
05. 10. 2011 13.52
A te stramote pa ustavno sodišče ne misli odpraviti!?
porka.malorka
05. 10. 2011 13.51
hotdok bla bla bla. Ne nakladaj. Kaj ma tle rkc. kr neki. Spodbujaš sovraštvo in nestrpnost. In prosim 24ur da zbrišejo njegov post. Če ne bom ovadil še vas Ti si očitno zelo nestrpen do drugačnosti
komarec
05. 10. 2011 13.28
Za tem stoji RKC, ki želi vsili vsem svojo vzgojo družine. Že to kar trdite, da je Marija rodi la sina in je bil spočet od svetega duha je veliko zavajanje. Je je bila tu poroka? Po vaši interpretaciji je bil Jezus nezakonski. Jožef je bil tu Krušni oče, ki ni o ničemer odločal. A ni vse to nekoliko skregano z logiko?.Celibat, poglavje zase, in vi boste postavljali norme o družini.
uzitkar
05. 10. 2011 11.59
..kar izvoli Primc in razpiši ga na svoje stroške,pa da vidimo koliko te je v hlačam...na moje ga ni treba!!!