Slovenija

Omogočen vpogled v hrvaške dokumente

Ljubljana, 10. 02. 2009 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za obrambo bo omogočilo vpogled v pristopno dokumentacijo in vse ustrezne dokumente glede vključevanja Hrvaške v Nato.

Zavod 25. junij je pred meseci organiziral protestni shod v podporo Jošku Jorasu na slovensko-hrvaški meji.
Zavod 25. junij je pred meseci organiziral protestni shod v podporo Jošku Jorasu na slovensko-hrvaški meji. FOTO: Dare Čekeliš
Hrvaški vstop v Nato lahko z vetom prepreči tudi državni svet, ki je enkrat že glasoval proti. Državni svetniki si bodo pred odločanjem o potrditvi ratifikacije lahko dokumentacijo o hrvaškem vključevanju v Nato ogledali v centralnem registru Nata na ministrstvu za obrambo.

Potem ko je DZ zavrnil predlog sklepa, ki ga je vložila poslanska skupina SLS in naj bi bil sprejet še pred ratifikacijo vstopa Hrvaške v Nato, je predsednik Zavoda 25. junij Marjan Podobnik povedal, da bodo v zavodu, če omenjeni sklep ne bo potrjen, prisiljeni vložiti zahtevo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato.

Kot je pojasnil Podobnik, si bodo v zavodu po ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato predvsem prizadevali, da bi bil v DZ še v roku, v katerem je treba vložiti zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, sprejet ustrezen sklep ali nek drug podoben dokument, ki bi ustrezno zaščitil interese Slovenije v sporu glede meje s Hrvaško.

Če se to ne bo zgodilo, bodo po besedah Podobnika "verjetno prisiljeni" skupaj z drugimi zbrati potrebne podpise in sprožiti postopek za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, pri čemer pa je poudaril, da tej možnosti ni naklonjen, saj bi moral DZ "odgovorno zaščititi interese Slovenije na drug način".

Referendum o vstopu Hrvaške v Nato ne bi predstavljal velikega stroška, saj bi ga izvedli skupaj z evropskimi volitvami, ki bodo 7. junija 2009. Marjan Podobnik za 24ur.com o stroških referenduma

Zavod 25. junij podpira vstop Hrvaške v EU in NATO, a le pod pogojem, da se Hrvaška odreče delom slovenskega ozemlja in morja, ki ga je zasedla po osamosvojitvi, in da opusti prizadevanja za preprečitev neomejenega slovenskega dostopa na odprto morje,“ sporoča Podobnik.

V nasprotnem primeru bodo skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami civilne družbe in nekaterimi političnimi strankami vložili potrebne podpise za referendumski postopek. “O načinu sodelovanja in enotnega nastopa se bomo predvidoma dogovorili danes oziroma v nekaj dneh,“ je povedal Podobnik.

Podpise imamo bolj ali manj zbrane“

Marjan Podobnik
Marjan Podobnik FOTO:

Glede samega zbiranja podpisov – za začetek postopka jih je v sedmih dneh treba DZ predložiti 2500 – je Podobnik pojasnil, da imajo te podpise "bolj ali manj zbrane; gre le za to, da jih je treba še enkrat dati na drug formular".

Kot je kasneje pojasnil, je s tem želel povedati, da imajo bolj ali manj zbrane podatke o ljudeh, ki so pripravljeni dati podpis. Sam podpis mora biti namreč originalno dan na ustreznem formularju in ga morajo torej vsi, ki so to pripravljeni storiti, dati sedaj – po sprejetju sklepa o ratifikaciji – v DZ.

Glede roka enega tedna, v katerem je treba vložiti zahtevo za razpis referenduma, pa je Podobnik spomnil, da se lahko ta rok podaljša, če bo državni svet na zakon o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato vložil veto.

SLS je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog sklepa, po katerem bi po njihovem mnenju zavarovali slovenske interese pri vstopu Hrvaške v Nato, po drugi strani pa bi se izognili tudi morebitnemu naknadnemu zakonodajnemu referendumu. Toda proceduralni predlog, po katerem bi DZ o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato odločal šele po obravnavi njihovega predloga sklepa, so poslanci zavrnili, nato pa protokol ratificirali s 75 glasovi za.

Podobnik je sicer izrazil obžalovanje in zaskrbljenost zaradi zavrnitve omenjenega sklepa, ki ga je predlagala poslanska skupina SLS in v katerem je predlagala, da Slovenija ne bi priznavala nobenih hrvaških predpisov, ki bi kršili slovensko ozemeljsko celovitost. Če bi DZ tak sklep sprejel, bi se lahko – kot so ob tem opozorili v SLS – izognili naknadnemu zakonodajnemu referendumu, ki ga bo sicer v zvezi s hrvaškim vstopom v Nato skoraj zagotovo zahtevala njihova poslanska skupina oziroma Zavod 25. junij. Poslanci tega predloga pred glasovanjem o ratifikaciji niso sprejeli, bodo pa o njem odločali v prihodnje.

Gantar: Slovensko javno mnenje je naklonjeno vstopu Hrvaške v Nato

Takoj zatem so se pojavila ugibanja, ali bo SLS – omenja pa se tudi Zavod 25. junij Marjana Podobnika – vložila pobudo za sklic referenduma oziroma sprožila ustrezne postopke. Najbolj verjeten se zdi scenarij, po katerem bi pobudniki v sedmih dneh predložili 2500 podpisov, nakar bi moral predsednik DZ Pavel Gantar razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov, s čimer bi odložil začetek veljavnosti ratifikacije.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

"Šele če ti podpisi ne bi bili zbrani, bi zakon (o ratifikaciji) začel veljati, sicer pa bi bil referendum. Moramo pa počakati, kako se bodo stvari razvijale," je dejal Gantar po zaključeni seji DZ. Je pa poudaril, da bodo najprej poskušali s SLS doseči kak kompromis glede njihovega predloga, da bi ga DZ morda vendarle sprejel v takšni ali drugačni obliki.

"Predlog sklepa bo takoj dodeljen v obravnavo odboru za zunanjo politiko, obravnavati pa ga bo moral tudi DZ, ker je naslovljen nanj," je pojasnil Gantar in napovedal "živahno politično debato" v prihodnjih dneh. "Ne želimo se ničemur izogniti; želimo prisluhniti tudi drugim, če imajo kake močne strahove glede zavarovanja nacionalnih interesov. In če bomo tu našli kake skupne točke, bomo to storili, sicer pa ne. Mislim, da bo to še vsebinska razprava, ne želimo pa nobenih taktičnih takšnih ali drugačnih manevrov," je še dejal.


Mislim, da je slovensko javno mnenje že drugič zapored pokazalo, da je naklonjeno vstopu Hrvaške v Nato, in ne verjamem, da bi referendum uspel. Pavle Gantar

Za zdaj pa je po njegovih besedah pomembno predvsem, da je do ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato danes prišlo "in da se je z današnjim glasovanjem o zaključnem računu pač končalo eno od najbolj neslavnih, kratkih ampak neslavnih obdobij v tem DZ".

Proces zbiranja podpisov za razpis referenduma bi sicer lahko ogrozil ciljni datum, 23. marec, do katerega naj bi članice Nata v Washington deponirale svoje ratifikacijske listine protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato, da bi nato na vrhu zavezništva 3. in 4. aprila v Strasbourgu in Kehlu lahko sodelovali kot polnopravni članici. Glede na minimalne roke bi ta datum lahko še ujeli, je pojasnil Gantar, seveda ob predpostavki, da ne bi bilo zbranih 40 tisoč podpisov. "Če pa ne, potem pa je seveda referendum tu," je še pojasnil, a dodal, da se mu kljub temu zdi težko, da bi do referenduma prišlo. Pa tudi če, bi po njegovem mnenju težko uspel.

Državni svet zahteva vpogled v dokumentacijo o vključevanju Hrvaške v Nato

Državni svetniki so sicer na seji 21. januarja z 19 glasovi proti 12 pritrdili mnenju komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve, da bi moral DZ preložiti odločanje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ne glede na sprejeto časovnico vključevanja povabljenih držav v zavezništvo. Večina svetnikov je namreč menila, da je treba upoštevati zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško, ter ocenila, da se EU in Nato dopolnjujeta.

V sklepu, sprejetem na današnji dopisni seji, je komisija državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve od vlade, zunanjega ministrstva in ministrstva za obrambo zahtevala, da predsedniku DS Blažu Kavčiču in članom komisije omogočijo vpogled v pristopno dokumentacijo in vse ustrezne dokumente, na podlagi katerih bo lahko državni svet ocenil, "ali Hrvaška kot kandidatka za članico zveze Nato spoštuje in sprejema vrednote in pogoje za sprejem v zvezo Nato", so sporočili iz DS.

Ob tem je komisija vlado opozorila, naj pri določitvi termina za vpogled v zahtevane dokumente upošteva dejstvo, da ustava določa sedemdnevni rok, v katerem lahko DS od DZ zahteva ponovno odločanje o zakonu. To pomeni, da ima DS do prihodnjega ponedeljka čas, da se sestane in morda izglasuje veto na v ponedeljek v DZ potrjeni zakon o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi. V tem primeru bi moral DZ o zakonu znova glasovati in ga podpreti z dvotretjinsko večino.

Državni svetniki so sicer na seji 21. januarja z 19 glasovi proti 12 pritrdili mnenju komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve, da bi moral DZ preložiti odločanje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ne glede na sprejeto časovnico vključevanja povabljenih držav v zavezništvo. Večina svetnikov je namreč menila, da je treba upoštevati zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško, ter ocenila, da se EU in Nato dopolnjujeta.

Vpogled omogočen

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da bo vpogled v navedene dokumente omogočen v centralnem registru Nata, in sicer jutri ob 11.15 (predsedniku Državnega sveta) in ob 14.00 (predsedniku in članom komisije).

Sanader: To je dvostransko vprašanje

Slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU ni dobra ne za Hrvaško ne za celotno jugovzhodno Evropo, je dejal hrvaški premier Ivo Sanader. Ponovil je, da se dvostranska vprašanja med državami ne smejo obravnavati na ravni pogajanj z EU. Vnovič je izrazil upanje, da bosta Zagreb in Ljubljana uredila problem meje in še enkrat pozval na reševanje vprašanja pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, kar je po njegovih besedah bilo že dogovorjeno avgusta 2007 na Bledu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smirnoff-
17. 02. 2009 23.32
kako je slovenija ušla u NATO? nitko nije ni skužija da je ušla.
tirolec
17. 02. 2009 19.02
Natočimo si čistega vina za nazaj...? Kdo se pa v Sloveniji hoče ukvarjati z neurejenimi zadevami-politiki/om paše, ljudstvo pa je tako neuko....
nosko1234
12. 02. 2009 23.11
Podobnik rajši pojdi nazaj v Srbijo preštevat piščance na kurji farmi,ne boš prišel do parlamentarnega korita. Zastonj se oblizuješ,smo te prečitali kaj bi rad.
prosper
12. 02. 2009 01.04
bosance ste sami poklicali. a drugo baušteler slovenec in bosanec so si zelo podobni po obnašanju. kaj pričakujes od takih.
mileni
12. 02. 2009 01.04
nemejugat
12. 02. 2009 01.00
Ma pustimo mi Bosance, tu je tema čisto druga.... .....enega dne bo boljše, gremo spat jutri se dela.... :)))
mileni
12. 02. 2009 00.47
res je samo mi konkretno govorimo o bosancim baustelcima in kulturi ki jo prinasajo
nemejugat
12. 02. 2009 00.41
Morda bo komu bolj razumevajoče če spišem par rekov na to temo: ....come uomo cosi parole.... ....kakvo bure takvo vino....
Uporabnik113189
12. 02. 2009 00.35
mobius, pojmovanje stalne in začasne meje je zelo relativno. Jugoslavija je imela nekaj začasnih meja zelo dolgo, več kot 40 let. To hrvati pomnijo iz bivše Juge in če jim dovoliš "začasni" prehod, se to kaj lahko vleče pol stoletja. Ni samo beseda sama po sebi pomembna ampak tudi praksa..
mileni
12. 02. 2009 00.28
gledajo kdo je od kod in kaj je ne poznam slovenca ki nezna za cefurje ... jaz tko, pa kaj je to cefur eni pravijo vsi juznjaki a drugi po (moje bolj pametni) juznjaki ki nocejo sprejeti slovensko kulturo(jezik,obicaje,nic)
nemejugat
12. 02. 2009 00.27
@ PROSPER Nismo mi nič bluzli o Istri, dejstva zgodovinska so pač taka. Mejo pa je še v prejšnjem tisočletju po pisnih virih Hrvaška vlada kao začasno zakoličila na Plovaniji. In sedaj je še začasna, zaradi turistične sezone???
nemejugat
12. 02. 2009 00.22
Veste kako je, nerazgledani primitivci imajo malo čudno logiko, gledajo kdo je od kod in kaj je. Na zahodu je bolj pomembno kak si, kaj znaš da bo tudi mani in družbi bolje in koliko imaš pod prstom.... ....bo tudi pri nas tako nekega dne, do takrat bo pa steklo še nekaj vode.
mobius
12. 02. 2009 00.22
mileni 12.02.2009, 00:00 0 jaz sem skroman 2 bi bile dost, mobius mal sam prebrao nase prethodne poste da nisam slucajno neumnost napisao.. ne tocno sam ti napisao EU in NATO je iznad slo vs cro odnosa, te tezave kaj ih mi imamo moramo zrihtati me seboj a slo hoce v taj drek potegnit EU zakaj , zato ker lahko... Mi ne rabimo EU, da reši naše probleme z vami, ker da sem jaz na oblasti v Slo se na EU ne bi nikoli zanašal, ker EU je dejansko skupnost kjer vsak skrbi za svoje interese in ta Eu ne bo dolgo trajala, če bo 100 let bo pravi čudež. Naši politiki so pač izbrali takšno taktiko, da pač uporabijo Hrvaška pogajanja za pristop v EU za začasno ureditev mej, kar je po svoje presenetljivo, da so se končno enkrat odločili delovati v interesu države in ljudi ki v njej živijo, ne pa da bi spet bili všečni EU s svojim načinom delovanja. Verjetno ste opazili, da sem napisal začasno ureditev meje, to pa zato, ker vsi skupaj moramo nekaj vedeti nobena meja ni večna ali stalna, saj se prej ali slej najde nekdo ki na podlagi svoje moči začne rušiti te meje in veliki popapcajo male in tako je bilo v preteklosti in bo vekomaj, ali pa mogoče kdo od vas verjame, da se bo človek tako spremenil, da bo sosed lahko ob sosedu večno živel v miru. pz!!!
nemejugat
12. 02. 2009 00.18
@ PROSPER Sploh niso problem, MILENI se je v enem postu nekaj tožil da jih je polno v Ljubljani, pa sem pokomentiral....
mileni
12. 02. 2009 00.15
ves kako je prosper, proti bosancem nimam nic(normalnim) v bosni je enih par mest velikih ostalo so vasi in vasi kulturna razlika med nami je ogrommmmna a bosanci tesko sprejemajo tujo kulturo vec namecejo svojo in to me moti ko pravim bosanci mislim na bosnjake =muslimane
prosper
12. 02. 2009 00.14
nemejugat12.02.2009, 00:100 @ MILENI Strinjam se s tabo, da bi morali mejne zadeve medsebojno urediti, toda po 18. letih urejanja so odnosi čedalje slabši. Dva ki sta dala dobro pobudo, sta bila v obeh državah popljuvana in sedaj žal že mrtva. drnovšpek je naredil takrat dober posel, račan ni. a račan ni ker ste ze prej bluzili o istri in podobnom, tak da odprto morje bo malo težje slo z hrvaske strani. bojim se da je ozračje zelo nenaklonjeno vasim zahtevam ( za razliko od ranih 90-tih) in vsak milimeter se bo moral bobro opravičit na hrvaskem
mileni
12. 02. 2009 00.11
bosna je texsas ce isces avanturu pejt v bosno, tamo je zalost, tocno vidis v cigavem delu bosne si a so crkve ali minareti in dzamije ali srbske zastave tamo bo dreka se in se, purgeri so endemske vrste toliko je novega folka ki je prisel trbuhom za kruhom da se purgeri sploh ne vidijo
prosper
12. 02. 2009 00.11
nemejugat11.02.2009, 23:580 @ MILENI Sem bil v Zagrebu, pa sem mislil da tam Bosancev več ni (pa nimam nič proti normalnim) pa ne boš verjel, tudi tam jih je polno.... a zakaj so ti bosanci problem?
nemejugat
12. 02. 2009 00.10
@ MILENI Strinjam se s tabo, da bi morali mejne zadeve medsebojno urediti, toda po 18. letih urejanja so odnosi čedalje slabši. Dva ki sta dala dobro pobudo, sta bila v obeh državah popljuvana in sedaj žal že mrtva.
nemejugat
12. 02. 2009 00.08
Kam so pa purgeri utekli??? Na more?