Slovenija

Referendum o konoplji bi imel dve vprašanji

, 15. 04. 2024 19.03 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni odbor za zdravstvo je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uporabi konoplje ocenil za primernega. Za je glasovalo devet koalicijskih poslancev. Vprašanji bi bili dve: "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?" Razprava odbora je sicer minila v znamenju proceduralnih zapletov in očitkih poslanske skupine SDS o proceduralnih nepravilnostih. V SDS so sejo ob glasovanju protestno zapustili.

Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke Svobode. Sprva so volivce želeli vprašati, ali so za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena.

V zakonodajno-pravni službi DZ so medtem opozorili, da referendumsko vprašanje vsebuje več vsebin, ki so lahko tudi ločljive, saj se nanašajo na različne načine ravnanja s konopljo, ki so tudi po veljavni pravni ureditvi različno urejeni.

Delna legalizacija konoplje v Nemčiji
Delna legalizacija konoplje v Nemčiji FOTO: AP

Zakonodajno-pravna služba je tako v petek podala mnenje, da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče, saj uporabljeni termini nimajo povsem enoznačnega pomena. Poleg tega referendumsko vprašanje izhaja iz predpostavke, da v veljavnem pravnem sistemu vsebina, na katero se nanaša vprašanje, kot celota ni dovoljena, čeprav po veljavni pravni ureditvi ni dovoljena le v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske namene, so še poudarili.

Iz enega nastali dve vprašanji

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so po navedbah poslanca Svobode Darka Krajnca sledili mnenju zakonodajno-pravne službe in danes k predlogu vložili dopolnila. Ime predloga so z dopolnilom spremenili v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Prvotno vprašanje, ki se je glasilo "Ali ste za to, da bi bila v RS pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" so z dopolnili spremenili v dve vprašanji in sicer "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

Deljena razprava

Poslanka Levice Nataša Sukič je v razpravi poudarila, da smiselnost uporabe konoplje v medicinske namene ni več strokovno vprašanje, saj so njene pozitivne lastnosti pri zdravljenju mnogih bolezni raziskane in znanstveno potrjene. Konoplja vseeno ostaja tabu tema, zato je pravilno, da se državljani do teme opredelijo, meni Sukičeva. Izrazila je upanje, da se referenduma udeleži čim večje število ljudi.

Krajnc je izpostavil, da prepoved konoplje ovira zdravnike in druge strokovnjake, da bi rastlini namenili več pozornosti. Pri tem je poudaril, da se konoplja delno uporablja v medicini, vendar v zelo ozkem obsegu, saj zdravniki zaradi prisotne stigme po njej ne posegajo. "Menim, da je prav, da damo ljudem možnost, da o tem odločijo," je zatrdil.

V SDS so medtem problematizirali dopolnila, za katere menijo, da so bili vloženi prepozno. Prav tako so poudarili, da vložena dopolnila referendumsko vprašanje razdelijo na dve vprašanji, ki sta vsebinsko različni. Po mnenju SDS so v Levici in Svobodi s predlogom dopolnil bistveno spremenili osnovno vprašanje, kar so ocenili kot nekorektno.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je medtem poudarila, da gre za zelo specifično strokovno vprašanje, o katerem ne bi smeli odločati laiki. V NSi zato nasprotujejo razpisu posvetovalnega referenduma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serenity
26. 04. 2024 18.14
Sem ZA legalizacijo. Ni prav, da smo tako omejeni..
Betuul
16. 04. 2024 15.43
+0
Res takšen bio eko konopljček enih par , je zelo dobr med zeleno solato! Za zdravje parkrat v letu!
zmerni pesimist
16. 04. 2024 12.27
+1
smuuki
16. 04. 2024 11.00
-4
Ob vsaki registraciji vozila bi morali obvezno opraviti test na droge tudi voznikom. Če so lasje dovolj dober indikator se to brez težav realizira. Avto na tehnični, voznik v ambulanto. Ko so rezultati testa znani je prometno veljavno. V primeru prisotnosti ostankov substanc se prometno podaljša ko je voznik, lastnik ponovno čist. Zdaj so vsi tehnični pregledi pod kamero pa naj bo po istem protokolu tudi odvzem lasu
Protikomunist
16. 04. 2024 11.44
+4
Zanimiv predlog. Seveda bi moral veljati za vse opojne substance. Kdor je bil v zadnjih dveh mesecih alkoholiziran, za volanom nima kaj početi. V Sloveniji zagotovo ne bo gneče po cestah.
smuuki
16. 04. 2024 10.38
+2
V prometu so posledice uživanja drog zelo prisotne. Tega se ne kontrolira kot se kontrolira alkohol. Javna tajna je da je uživanje drog prisotno v samem vrhu države. Zavirajo kontrolo da imajo sami mir. Naj se sprejme zakon, da pod dokazanim vplivom substanc ne moreš opravljati dela kjer se sprejemajo pomembne odločitve, ne moreš sodelovati v prometu. Trenutno se ves nadzor vrši na pasu, telefonu, alkoholu, hitrosti. Dodajmo še droge in obvezno testiranje na prisotnost opojnih substanc. Dokler nisi čist ni vozniškega dovoljenja ni vstopa na ministrstvo, v parlament. Pa da vidimo koga bo prizadelo. Večina delovnega prebivalstva nima dovolj sredstev za nakup in uživanje kokaina. Postavimo omejitve za vse ali pa sprostimo vse. Meni je vseeno za kaj bi se odločili
Koronavirusovec
16. 04. 2024 10.11
+1
moj fotr prav da je trava vodilo v heroin. jaz ga soočim z vprašanjem: kako nekaj da se uporabnikov konoplje veča medtem ko je odvisnikov od heroina vse manjši. to je zato ker ljudje ki so odraščali v času prohibicije v 70ih letih to smatrajo kot nekaj najhujšega, kako nekaj če ta rastlina kao vodi v heroin je v 80% zveznih držav v ameriki legalna ali na poti v legalizacijo in sedaj celo legalizirana v nemčiji
janezdollar
16. 04. 2024 10.09
+1
Spet politično mrtvi SDS-ovci delajo zgago…uh, kako uživam, ko jih gledan kako trpijo… 😂😂😂
akize
16. 04. 2024 10.02
+6
četudi ilegalno, vsak ki želi lahko zelo enostavno dobi. Zakaj ne legalizirajo, služijo od tega in je stvar urejena
NeXadileC
16. 04. 2024 09.50
-1
Bo moral rasti na posebni parceli, ali kar pomešano? 😉
HardKore
16. 04. 2024 09.30
+4
DA&ABSOLUTNO DA!
HardKore
16. 04. 2024 15.07
+0
Minusarji... sej ne rabite kadit, lahko se cepite!!!
zelen
16. 04. 2024 09.28
+7
še koka naj se legalizira, da se šefom ne bo treba več skrivat
Maiike
16. 04. 2024 09.20
+9
Mamilopapeki, iglavci, listavci niso problem, prav tako ne lopovi, barabe, kriminalci, najmanj pa Alkoholiki ki pretepajo otroke, žene, samo da kadijo ne.
Koronavirusovec
16. 04. 2024 10.15
+2
alkoholiki so samo problem če so že v osnovi slabi ljudje
pepe007
16. 04. 2024 09.12
-1
Vsaka stvar, ki zadene, je tudi zdravilo. Če je človek zadet, se ne sekira, ga ne boli, ni hudiča, da ne bi bil bolj zdrav.
Styria
16. 04. 2024 09.11
-1
Nimam nič proti konoplji, sam sicer nisem uporabnik, moje mnenje je, da se bo konoplja legalizirala v roku 1-3 let, ker je potrebno narod dodatno pustiti, da se poneumlja, da se omeji prodaja konoplje na črno, saj je prodaja droge ena izmed pomembnejših finančnih injekcij za financiranje državnih političnih projektov.
Protikomunist
16. 04. 2024 09.09
+13
Kadim še tobaka ne, alkohol spijem mogoče dvakrat mesečno, v količini da se za tem komot legalno vsedem za volan. Trenutno mi je torej vseeno, tudi če prepovedo vse, vključno z alkoholom. Vem pa, da če bom jutri potreboval nekaj proti bolečinam, proti depresiji ali kar koli podobnega, bom raje posegel po nečemu naravnemu, kot je konoplja, kot da bi žrl umetne farmacevtske pripravke, od katerih mimogrede postaneš odvisen. Komur je pa samo do zadevanja, tega ne bo nihče preprečil, pa če tudi Neostik prepovedo.
mackon08
16. 04. 2024 12.17
-3
Protikomunist tebi pa res nič ni jasno. Bolj naravne snovi od konoplje ni. Ti kar lekadole papaj.
Protikomunist
16. 04. 2024 13.16
+3
Probaj prosim prebrati še enkrat, bolj počasi.
Rast112
16. 04. 2024 09.08
-10
Definitivno sem proti, ker s tem še več spodbujamo k porabi. Že sedaj so mladi že zadrogirani, pijani nazadnje sta 2 fanta pijana iz vaške gostilne iz Doba pri Domžalah zbrcala in izruvala ograjni panel sosedu iz objesnosti ter ga vrgla čez betonsko ograjo drugi sosedi. Kako bi lahko koga poškodovali, pa raje ne bi. Zraven tega so iz gostilne opazovali in noben ni poklical policije. Sploh ne razumem, da sploh tako vinjenim osebam strežejo alkohol. Že z alkoholom se preveč dozirajo mladi, sedaj pa vedno več z drogami. Sedaj, ko je prepovedano, se vsaj skrivajo, potem, ko bo legalno bodo gojili zase, ampak tudi za prodajo. To se že zdaj dogaja, če dobro opazuješ okolico. Za volanom pa več kot polovica pod substancami in norijo ter blendajo živčno, če ne spelješ dovolj hitro, ali če se ustaviš pri rdeči luči.
Koronavirusovec
16. 04. 2024 10.17
+1
ti samo gledaš slabe stvari od nekih ljudji ki so bili pod vplivom recimo konoplje in sam vpliv konoplje ni bil razlog za agresijo, ne pomisliš pa koliko ljudem je konoplja preprečila nasilno dejanje ker jih je pomirila
Julijann
16. 04. 2024 09.07
+4
Svet se spreminja menda. Hočemo biti vse bolj zeleni. Zato me zelo čudi, da k tej " zeleni agendi" nič kaj ne pristopajo farmacijska podjetja. V Sloveniji sta dve veliki. Marsikatero tableto bi lahko nadomestili z izdelki iz konoplje. Za medicinske namene absolutno ZA,. Lahko bi gojili tudi industrijsko konopljo. Dokazano čisti zrak, zemljo, pa porabi se lahko za mnogo stvari.
enkve
16. 04. 2024 09.04
+3
brezveze13
16. 04. 2024 08.53
+1
ma pustite naj se ljudje okajajo s tistim smradom od konoplje če mu odgovarja , material ki ga uživajo politiki je veliko vrednejši in škodljiv prepovedujejo ga povso po svetu pa je klub temu dosegljiv elitam s tem se raje ukvarjajte ali pa ravno v namen reklame predvajate na areni film o eskobarju
nekajpavem
16. 04. 2024 08.49
+5
Kako fino je prebrat neumnosti, ki jih lahko napišejo načeloma“trezni ljudje”. Ja tudi alkohol je opiat ja! In če ne moremo trezno razmišljat, kako bomo šele razmišljali zadeti? Kaj sledi?
RdečiKarton
16. 04. 2024 09.42
+1
S to razliko da je alkohol trda droga in posledice uživanja alkohola so pogubne tako direktno kot tudi posredno. Alkohol je tudi največji zdravstveni strošek države. Da sploh ne omenjamo kako uničujoče posledice pušča na družbi.