Slovenija

FOTO: Državni svet ni izglasoval veta na novelo zakona o zakonski zvezi

Ljubljana, 10. 03. 2015 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
1036

Zahtevo za referendum proti noveli zakona o zakonski zvezi podpira 80.518 volivcev. V ZL so prepričani, da referendum ni dopusten. O zakonu so odločali tudi v državnem svetu, kjer pa niso izglasovali odložilnega veta.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Več kot 80.000 podpisov
    00:52
    Iz SVETA: Več kot 80.000 podpisov
  • Iz 24UR: Podpisov imajo dovolj
    02:21
    Iz 24UR: Podpisov imajo dovolj

Državni svet na današnji izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih partnerskih skupnosti izenačuje s pravicami heterospolnih. Proti vetu je bilo 23 državnih svetnikov, za veto pa 14.

Interesna skupina lokalnih interesov DS, ki je predlagala odložilni veto, opozarja, da je edina vsebinska sprememba zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih spremenjena definicija zakonske zveze. V skladu z njo zakonska zveza ni več življenjska skupnost moža in žene kot doslej, temveč življenjska skupnost dveh oseb, navajajo. Po navedbah svetnika Mirka Kozelja je namen spremembe, ki zanika večstoletno tradicijo zakonske zveze v slovenskem kulturnem prostoru, omogočiti istospolnim parom, da živijo v isti skupnosti kot mož in žena ter posvojijo otroka.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je v imenu poslanske skupine ZL, ki je predlog novele vložila v zakonodajni postopek, dejal, da novela odpravlja sistemsko diskriminacijo istospolnih. Nikomur ničesar ne jemlje in ne odreka, prinaša pa več socialnih in ekonomskih pravic istospolnim, tako denimo brezposelnemu pravico do zdravstvenega zavarovanja po partnerju in pravico do bolniškega staleža, če je partner zbolel, je pojasnil.

Istospolni se bodo postavili le v vrsto

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je opozorila, da je v Sloveniji letno 10 do 15 primerov posvojitev, pri katerih so poiskali starše za vsakega posameznega otroka. "Istospolna se bosta v skladu z novelo lahko postavila v vrsto in nič več," je pojasnila.

Državna svetnica Darja Kuzmanič Korva, ki je sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, pa je dejala, da posvojitev ni pravica staršev ali otroka, pač pa ukrep države, ko je treba iz različnih razlogov poskrbeti za otroka. "Nobena posvojitev ni avtomatizem. Na posvojitev letno čaka približno deset otrok, v vrsti pa je približno 500 tistih, ki si želijo posvojiti otroka," je pojasnila.

V enem tednu več kot 80.000 podpisov

Koalicija "Za otroke gre" je v enem tednu zbrala kar 80.518 podpisov državljank in državljanov, ki so jih že predali državnemu zboru. Aleš Primc iz koalicije je prepričan, da bo referendum mogoč in da se bodo državljani množično odzvali in zavrnili zakon.

Primc je v izjavi novinarjem pred državnim zborom spomnil, da je referendum na to temo že bil. Zato v koaliciji "Za otroke gre" trdno verjamejo, da se bodo državljani še enkrat množično odzvali in bo referendum kljub kvorumu za njegovo veljavnost uspel. Proti zakonu se mora namreč opredeliti najmanj petina oz. 340 tisoč volivcev.

"Žal nam je, da se moramo o tej temi po treh letih ponovno odločati," je dejal Primc. Zato upajo, da bo tokratni referendum to temo za nekaj časa umaknili z dnevnega redna. A ne umaknil v smislu, da se ne bi uredile socialne pravice istospolnih partnerjev, pač pa tako, da se ne bi več znova in znova kratile temeljne pravice otrok in staršev, je poudaril Primc.

Sovoditeljica koalicije "Za otroke gre" Metka Zevnik je izrazila zadovoljstvo zaradi zbranih podpisov in dejala, da je nastala vseslovenska koalicija. Spomnila je, da jih je bilo ob ustanovitvi pred 18 dnevi 200, "12 dni pozneje nas je bilo na shodu 8500, po petih dneh nas je več kot 80.500," je pojasnila. Ljudje so jim po njenih besedah sporočili, da podpirajo, da imajo otroci "mamo in očeta in ne starša ena in starša dva, da imajo dedka in babico in ne starega starša ena in starega starša dva".

Metka Zevnik iz koalicije meni, da istospolni par lahko dobro in z ljubeznijo vzgaja otroka, da pa ne moreta dva moška nadomestiti matere, niti dve ženski očeta.
Metka Zevnik iz koalicije meni, da istospolni par lahko dobro in z ljubeznijo vzgaja otroka, da pa ne moreta dva moška nadomestiti matere, niti dve ženski očeta. FOTO: Damjan Žibert

Če je s podpisi vse v redu, mora predsednik DZ določiti rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za zahtevo referenduma. Zahteva mora biti podprta z najmanj 40.000 podpisov.

Ministrica verjame, da bo o referendumu presojalo ustavno sodišče

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je prepričana, da bo bo o morebitni izvedbi referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih presojalo ustavno sodišče.

"Pravico zbiranja podpisov ima vsak, tako je prav, saj smo demokratična država. O tem, ali bo referendum tudi izveden, pa bo na koncu, tako kot že mnogokrat doslej, presojalo ustavno sodišče," je v izjavi novinarjem danes dejala Kopač Mrakova.

O tem, ali se bo ministrstvo aktivno vključilo v referendumsko kampanjo, je po njenem prezgodaj govoriti, saj bo to odločitev vlade in ne ministrstva. Čeprav ministrstvo ni predlagalo novele zakona, to je storila opozicijska Združena levica, pa Kopač Mrakova poudarja, da na ministrstvu verjamejo v sprejeto ureditev. "Svojim obveznostim se kot ministrica ne bom izogibala," je dodala.

Pobudniki novele zakona menijo, da referendum ni dopusten

V Združeni levici, ki so pobudniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, menijo, da razpis referenduma o zakonu, ki odpravlja neustavnost na področju pravic, ni mogoč.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je ob tem dejal, da "je obžalovanja vredno, da bo o vetu na zakon odločal DS." Zato upajo, da bo DS zagovarjal enakost pred zakonom, ne pa protiustavno odločitev. Poudaril je še, da je družinski zakonik pred tremi leti na referendumu zavrnil le en del državljanov in da ne moremo govoriti o tem, da je to večinsko javno mnenje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1