Slovenija

Nasprotniki legalizacije istospolnih porok že zbirajo podpise za referendum

Ljubljana, 04. 03. 2015 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./V.L./STA
Komentarji
0

Nasprotniki sprejetih zakonskih sprememb, ki izenačujejo pravice istospolnih parov s pravicami raznospolnih, so uresničili svoje napovedi. Koalicija ’Za otroke gre’ je začela zbirati podpise za vložitev pobude za razpis referenduma.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sprejetje novele
    01:36
    Iz SVETA: Sprejetje novele
  • Iz SVETA: Zbiranje podpisov se je že začelo
    01:10
    Iz SVETA: Zbiranje podpisov se je že začelo
  • Iz 24UR: Nasprotniki zakona že zbirajo podpise
    02:15
    Iz 24UR: Nasprotniki zakona že zbirajo podpise

Nasprotniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih parov, nadaljujejo boj proti njeni uveljavitvi. Tako naj bi državni svet odločal o vložitvi veta na zakon. Koalicija ’Za otroke gre’ pa je začela zbirati podpise za vložitev pobude za razpis referenduma. Potrebuje jih 2500, nato bo lahko začela zbirati še 40.000 overjenih podpisov državljanov za podporo zahtevi za referendum. Zadnjo besedo bo sicer imelo ustavno sodišče.

Državni svet lahko v sedmih dneh od sprejetja zakona in še pred njegovo razglasitvijo zahteva, da državni zbor o njem še enkrat odloča. Pri ponovnem odločanju mora za sprejem zakona glasovati večina vseh poslancev. Ponovna odločitev državnega zbora je dokončna. Pobudo za sprejem odložilnega veta lahko lahko vloži osem državnih svetnikov, komisija ali interesna skupina. Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov "za" večje od števila oddanih glasov "proti", pri čemer mora za sprejem predloga odložilnega veta glasovati najmanj enajst državnih svetnikov. Poslovnik DZ pa določa, da državni zbor o zakonu ponovno glasuje na prvi naslednji seji.

Sprememba zakona uvaja možnost sklenitve zakonske zveze za pare istega spola ter jim s tem prinaša enake pravice in dolžnosti kot raznospolnim parom.
Sprememba zakona uvaja možnost sklenitve zakonske zveze za pare istega spola ter jim s tem prinaša enake pravice in dolžnosti kot raznospolnim parom. FOTO: Thinkstock

'Konec krivic in neenakopravnosti parov istega spola'

Potem ko so poslanci z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in tako po skoraj treh desetletjih odpravili diskriminacijo istospolnih parov, je Miha Lobnik iz društva Legebitra dejal, da "sprejetje novele ZZZDR ter njena implementacija predstavljata konec krivic in neenakopravnosti parov istega spola." Spremembe zakona namreč omogočajo, da se bodo pari istega spola lahko poročili "ter jim s tem prinaša enake pravice in dolžnosti kot raznospolnim parom. Prav tako pa nova ureditev izenačuje pravice vseh parov, ki danes že živijo v izvenzakonski skupnosti," je še dodal Lobnik.

Slovenija je 21 država na svetu, 13 v Evropi in prva od nekdanjih držav Jugoslavije, ki je legalizirala istospolno poroko.

Da s spremembo zakona ne uveljavljamo nič radikalnega, pač pa le udejanjamo temeljna načela demokratične družbe, so prepričani v Združeni levici, ki je spremembo zakona tudi predlagala.

Varuhinja: Z novelo zakona ni bilo nikomur nič odvzeto

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pozdravlja dejstvo, da je Slovenija zmogla preseči zgolj registracijo istospolne skupnosti in manjšini omogočiti iste pravice, kot jih ima večina. Kot je dejala, s tem ni nihče nič izgubil, vsi pa smo pridobili kot družba.

Ljudje imajo po njenem pravico izraziti svoje mnenje, sama pa meni, da z novelo zakona ni bilo nikomur nič odvzeto, je pa bilo manjšini dano nekaj, kar ji pripada. "Ker je veliko vprašanj, kako bo z otroci, je treba povedati, da tu ne bo v ospredju pravica staršev, da posvojijo, pač pa pravica otroka. Torej se bo gledalo na korist otroka in ne bo nikakršnih avtomatičnih posvojitev, pač pa le, če bo ta otroku v korist," je dejala Nussdorferjeva.

Nikjer ni zapisano, da v t.i. normalnih družinah vladajo za vse otroke idealne razmere ter da so ti srečni in zadovoljni. Nekateri povsem srečno živijo z enim ali dvema staršema, prav tako lahko lepo živijo s staršema različnih ali enakega spola. To je morda za nas ta trenutek drugačnost, ki je nismo toliko vajeni, a menim, da bo prihodnost pokazala, da smo bili morda kdaj v preteklosti krivični in smo to zdaj popravili. Varuhinja človekovih pravic

Z morebitnimi očitki nasprotnikov, da je z novelo pravica istospolnih stopila pred pravico otroka, se ne strinja in ob tem spominja na čase, ko je bilo veliko zgražanja nad otroci nezakonskih staršev oziroma pankrti, ki so se takrat počutili zelo slabo. Tudi pozneje so ljudje izvenzakonske skupnosti težko sprejemali in so menili, da takšni ljudje ne živijo normalno, ker niso poročeni, danes pa je po njenih besedah samoumevno, da je takšno razmerje povsem izenačeno z zakonsko zvezo.

Velik odziv tudi na družbenih omrežjih

Novica o tem, da je Slovenija izenačila istospolne poroke z raznospolnimi, se je takoj po sprejetju razširila po družbenih omrežjih.

Med drugim je odločitev pohvalila nekdanja svetovna teniška prvakinja, Martina Navratilova, ki se je konec lanskega leta poročila s svojo dolgoletno partnerko. Na svojem Twitter profilu je zapisala: "Bravo, Slovenija, všeč mi je bila že, ko sem jo obiskala in igrala v Portorožu."

Svoje oboževalce je o novici na Twitterju obvestila tudi pevka Hannah Mancini, ki je pred dvema letoma Slovenijo zastopala na Evroviziji. Zapisala je: "Čudovito! Slovenija je postala 13 država v Evropi, ki je podprla poroko za vse." 

Burna razprava v DZ

A v državnem zboru, ki je včeraj sicer večinsko podprl zakon, je bila – tako kot pred tremi leti – tudi sinoči razprava burna.

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je šla tako daleč, da je istospolne pare primerjala s pedofili. Med svojim nagovorom je namreč ocenila, da je edini cilj družinskega zakonika pravica do posvojitve otrok. Ob tem pa se je vprašala, če bo temu sledila ista pravica pedofilom. "Kajti veste, če boste poslušali njih, se tudi oni počutijo diskriminirani, počutijo se nesvobodni, ker se počutijo drugačni, ker so drugačni, ker jih družba ne sprejema," je dodala.

Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije pa je zaključil, da z brisanjem besed "moški" in "ženska" iz zakonika, "uradno ne bo več imel žene."

Zavod za družino in kulturo življenja je svoje razočaranje nad sprejetjem zakona izrazil z besedami: "Napovedano. Pričakovano. Žalostno. Čaka nas veliko dela. Vabljeni! Navodila sporočimo v kratkem." Podobno kot pred tremi leti, so nasprotniki družinskega zakonika, tudi tokrat napovedali referendum.

Zakonska zveza je po novem opredeljena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol.
Zakonska zveza je po novem opredeljena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. FOTO: Reuters

Sprejem novele zakona obžaluje tudi RKC

Na Slovenski škofovski konferenci obžalujejo sprejem novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na vprašanje, ali se bodo vključili v predreferendumsko kampanjo je generalni tajnik SŠK Tadej Strehovec dejal, da je zbiranje podpisov za referendum v pristojnosti civilno družbenih organizacij. "Na splošno velja, da vse organizacije, ki si prizadevajo za vrednoto družine in pravice otrok, uživajo vso podporo SŠK," še dodaja Strehovec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni