Slovenija

Referenduma o izbrisanih ne bo

Ljubljana, 15. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik DZ je zaradi vsebinskih in formalnih razlogov zavrnil referendumsko pobudo, ki jo je glede t.i. izbrisanih pripravila zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda. Društvo izbrisanih pa je zadovoljno nad pripravljenostjo notranjega ministra Rada Bohinca za dialog.

Predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije Aleksander Todorović
Predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije Aleksander Todorović FOTO: Dare Čekeliš

Izbrisani so se z ministrstvom pripravljeni pogovarjati, zavračajo pa ministrovo oceno, da so se "politične strasti preveč razplamtele", so zapisali v odprtem pismu. "Po 12 letih trpinčenja se morda le odpira novo obdobje, v katerem ne boste več delali samo po svoje," je v odprtem pismu zapisal predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije (DIPS) Aleksandar Todorović, ki v dosedanjem delovanju ministrstva prepoznava poskuse uzakonjevanja nezakonitosti. Prepričan je, da njihov pravni zastopnik Matevž Krivic ni nikoli prestopil meje korektnega polemiziranja, "je pa res, da je neusmiljen kritik, kadarkoli in kogarkoli zaloti v poskusu nezakonitosti". Todorović opozarja, da sta po sklepu izvršnega odbora DIPS za stike z ministrstvom pooblaščena tako on kot Krivic, zato se bosta pogovorov udeležila oba.

Notranji minister Rado Bohinc
Notranji minister Rado Bohinc FOTO: POP TV

Minister za notranje zadeve Rado Bohinc je v odprtem pismu 5. septembra društvu pojasnil nekatere osnovne rešitve iz tehničnega zakona glede izbrisanih, ki ga je vlada pripravila dan pred tem. Zapisal pa je, da se na nizko raven javnega razpravljanja v javnosti Matevža Krivica v ministrstvu ne bodo odzivali. Ministrstvo je po njegovih besedah trdno odločeno, da odprto vprašanje izbrisanih reši, pri tem pa želi sodelovati z društvom v konstruktivnem dialogu, ki naj prispeva k pomiritvi "žal preveč razplamtelih političnih strasti".

Referenduma o izbrisanih ne bo

Predsednik državnega zbora Borut Pahor je zavrnil pobudo volivk in volivcev za vložitev zahteve za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona, ki ureja dodeljevanje statusa stalnega prebivališča izbrisanim prebivalcem Slovenije z odločbami za nazaj. Pobudo, podprto s približno 2000 podpisi, sta mu v četrtek izročila pobudnik Franc Majcen iz Gornje Radgone in predstavniki zunajparlamentarne Stranke slovenskega naroda (SSN).

Pri sprejetju svoje odločitve se je Pahor oprl na poročilo ministrstva za notranje zadeve in mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Kot je pojasnil, je pobudo zavrnil "brez slehernega dvoma", ker pobudniki pri vložitvi niso izpolnili predpisanih zakonskih pogojev, poleg tega je pobuda pomanjkljiva tudi z vsebinskega vidika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3