Slovenija

Referenduma spremljali tudi tuji novinarji

Ljubljana, 23. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Referenduma o vstopu v EU in Nato je spremljalo 57 tujih novinarjev, med drugim sta v Sloveniji tudi dva novinarja Al Džazire. Večinoma so članstvu v EU napovedovali visoko podporo, zvezi Nato pa nižjo.

Tuji novinarji so zadovoljni s tiskovnim središčem v Cankarjevem domu
Tuji novinarji so zadovoljni s tiskovnim središčem v Cankarjevem domu FOTO: Marjan Kokot

Nižjo podporo zvezi Nato vidijo kot povezovanje zveze z vojno v Iraku in prepričanju, da Nato miru ne bo prinesel. Novinar New York Timesa Peter Green je tako povedal, da je nizka podpora zvezi Nato zanimiva, saj očitno ljudje mislijo, da od zveze Nato ne bodo imeli ničesar. Ljudje so usmerjeni proti ZDA in tudi proti vojni v Iraku in zato svoje nasprotovanje zvezi Nato dojemajo kot nasprotovanje vojni. Vlada torej ni razjasnila, da Nato prinaša mir in ne vojne.

Novinarja ameriške tiskovne agencije AP Vanessa Gera in Eugen Brčič sta povedala, da občudujeta pogum vlade, da se je odločila izvesti referendum tudi o vstopu Slovenije v Nato. Po njunem prepričanju bi morala vlada že pred desetimi leti izvesti referendum, ne pa da se je celo desetletje pripravljala na članstvo v obeh organizacijah, sedaj pa je podpora zvezi Nato tako nizka. Sicer pa zanju ne bi bilo nikakršno presenečenje, če bi si ljudje v zadnjem trenutku premislili in podprli vstop v Nato.

V Sloveniji dogajanje pozorno spremljajo tudi bruseljski mediji. Novinarka European Union TV Europe by Satellite Amelia Renard Neacsu je povedala, da so prišli že pred nekaj dnevi, da so pripravili podrobnejše prispevke o Sloveniji in EU. Posvetili so se programu Phare pri nas, slovenskemu članstvu v EU, izobraževalnim programom unije, v katerih Slovenija sodeluje, seveda pa še s posebnim zanimanjem spremljajo tudi referendum o vstopu v EU in Nato.

Po mnenju novinarke je razprava o vstopanju v obe povezavi, v kateri sta lahko tako proevropska kot tudi evroskeptična stran podali svoja mnenja, zelo zdrava. Slovenija ima sedaj zgodovinsko priložnost, da se pridruži EU, sicer pa je Slovenija po prepričanju Renard Neacsujeve že "zdavnaj noter". Referendum v Sloveniji je izpostavila kot zanimivega, saj je Slovenija prva izmed vzhodnoevropskih držav, ki ga bo izvedla in bo tudi zato predstavljalo pomemben zgled drugim državam pristopnicam. Dodala je še, da se ji ne zdi primerno, da sta referenduma o EU in zvezi Nato izvedena na isti dan, saj je potrebno obe organizaciji ločiti.

Litovska novinarka Radia Free Europe Zydrone Krasauskiene je povedala, da je situacija v Sloveniji precej drugačna od tiste v baltiških državah. Države, ki so namreč nekoč pripadale Varšavskemu paktu, so si članstva v zvezi želele in ga sprejemale kot obrambno organizacijo, medtem ko Slovenci menijo, da Nato prinaša vojno. Izpostavila je tudi vilniuško deklaracijo, ki naj nikjer po Evropi ne bi sprožila takšne razprave kot v Sloveniji.

Zagrebški dopisnik nemškega radia ARD Stjepan Milčić je dejal, da je njegova ekipa presenečena, da je podpora tik pred referendumom za Nato narasla, vendar je slednje pripisal obiskom številnih tujih politikov v Sloveniji, še posebej nemškega zunanjega ministra Joschke Fischerja, ki je znan pacifist, vendar se je kljub temu zavzel za članstvo Slovenije v zvezi Nato. Dodal je še, da je referendum, kot vsak drug večji javni dogodek, primeren tudi za promocijo države.

Tujih novinarjev, ki spremljajo slovenska referenduma, je prišlo 57, med drugim sta v Sloveniji tudi dva novinarja Al Džazire. Z organizacijo novinarskega središča v Cankarjevem domu v Ljubljani so vsi po vrsti zelo zadovoljni. Poudarjajo, da so podobni dogodki pri nas vedno pripravljeni na visoki ravni. Organizatorji pa naj bi bili po njihovih besedah tudi zelo prijazni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou