Slovenija

Referendumski molk

Ljubljana, 22. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan pred izvedbo referendumov o vstopu Slovenije v EU in Nato se je začel referendumski molk, ki velja do jutri do 19. ure. Do 18:30 je bilo 19 prijav domnevnih kršitev referendumskega molka. Med kršitelji so bi najverjetneje tudi mirovniki v Ljubljani, ki niso protestirali le proti vojni v Iraku, ampak tudi proti Natu.

Šest kršitev naj bi se nanašalo na elektronske in tiskane medije, v šestih primerih naj bi šlo za lepljenje ali nameščanje propagandnih plakatov, v petih primerih za razdeljevanje letakov z referendumsko vsebino po poštnih nabiralnikih in po ulicah, na MNZ pa so zabeležili še en domnevni primer agitiranja in eno domnevno kršitev referendumskega molka v obliki elektronske pošte.

Največ, kar 17 prijav domnevnih kršitev molka se nanaša na referendum o članstvu Slovenije v zvezi Nato, le dve prijavi pa sta povezani z referendumom o vstopu v EU.

Največ prijav je bilo iz Ljubljane in okolice, kjer so zabeležili deset domnevnih kršitev. Kranju in Kamniku, kjer so do 12. ure zabeležili po eno domnevno kršitev, pa so se "pridružili" še v Dravogradu, Celju, Grosuplju, Črnomlju in Slovenskih Konjicah. Večina prijav se nanaša na referendum o članstvu Slovenije v zvezi Nato, le dve pa na referendum o EU.

Približno 1,6 milijona volilnih upravičencev bo jutri lahko glasovalo na 3.388 voliščih, ki bodo odprta od 7. do 19. ure
Približno 1,6 milijona volilnih upravičencev bo jutri lahko glasovalo na 3.388 voliščih, ki bodo odprta od 7. do 19. ure FOTO: POP TV

Referendumski molk bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo, 23. marca, ob 19. uri. V tem času je prepovedana vsakršna javna propaganda z namenom vplivanja na odločanje volivcev.

Tako kot ob lanskih predsedniških in lokalnih volitvah ter januarskih predhodnih zakonodajnih referendumih o privatizaciji Slovenskih železnic in vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje tudi tokrat na notranjem ministrstvu v tem času deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o morebitnih kršitvah referendumskega molka.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 12. ure prejela 8 prijav domnevnih kršitev referendumskega molka: štiri v elektronskih in tiskanih medijih, dva primera spornih plakatov, po ena kršitev pa v obliki letaka in elektronske pošte.

Kršitve referendumskega molka lahko državljani v nočnem času sporočajo Operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00, čez dan (v soboto in nedeljo med 7. in 19. uro) pa dežurni službi na uradu za upravne notranje zadeve ministrstva za notranje zadeve, in sicer na telefonsko številko 080 21 13.

Po odločitvi ustavnega sodišča bodo tokrat prvič na referendumih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini lahko glasovali tudi slovenski izseljenci in zdomci. Na dan glasovanja bo zato dežurna služba urada za upravne notranje zadeve ministrstva za notranje zadeve nudila tudi strokovno pomoč diplomatsko-konzularnim predstavništvom Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou