Slovenija

Reforma dviga prah: udarec za starše, ki bodo zavrnili cepljenje, še težje na zdravljenje v tujino ...

Ljubljana, 20. 01. 2017 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.I./N.Š.K.
Komentarji
540

Novi predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da bodo starši, ki bodo zavrnili obvezno cepljenje otrok, zdravljenje okužbe plačali sami. Nekaj nejasnosti zbuja področje krvodajalstva, a ministrstvo zagotavlja, da plačano nadomestilo ostaja. Ministrstvo pa dodatno omejuje razloge za odhod na zdravljenje v tujino, ko so izčrpane možnosti doma.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zdravstvena reforma
    03:04
    Iz SVETA: Zdravstvena reforma
  • Iz 24UR: Reforma dviguje prah
    02:30
    Iz 24UR: Reforma dviguje prah
  • Iz 24UR: Še večje zategovanje pasu
    02:34
    Iz 24UR: Še večje zategovanje pasu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je s predlogi zdravstvene reforme dvignila veliko prahu, ki se še dolgo ne bo polegel. Glavne novosti in spremembe smo predstavili že včeraj, med pregledom kar 158 strani dolgega dokumenta, ki smo ga pridobili v uredništvu, pa smo ugotovili, da novi predlog Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-1) prinaša kar nekaj novosti. 

Preverili smo, katere so tiste pravice, ki so po novem predlogu izločene. Med izločenimi pravicami iz zdravstvenih storitev so po novem predlogu zakona v 45. členu nadomestilo plače na dan darovanja krvi, medicinski zapleti, ki so nastali kot posledica uveljavljanja zdravstvenih storitev izven mreže javne zdravstvene službe in cepljenje. Kaj to pomeni za vse zavarovance?

Novosti za starše, ki bodo zavrnili obvezno cepljenje svojih otrok.
Novosti za starše, ki bodo zavrnili obvezno cepljenje svojih otrok. FOTO: Thinkstock

Če boste zavrnili cepljenje, boste sami krili zdravljenje

Brezplačno drugo mnenje se ukinja

40. člen Zakona o pacientovih pravicah, ki je bil sprejet leta 2008, določa, da ima vsak pacient v Sloveniji v okviru mreže izvajalcev javne zdravstvene službe pri zdravljenju na sekundarni in terciarni ravni pravico v razumnem času pridobiti drugo mnenje. Predlog novega zakona drugo mnenje s 45. členom izloča iz zdravstvenih pravic.
Med drugim bodo morali z novim zakonom starši, ki bodo zavrnili obvezno cepljenje svojih otrok, zdravljenje morebitne okužbe plačati sami. V Sloveniji so sicer obvezna cepljenja proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, hepatitisu B, davici in tetanusu ter proti oslovskem kašlju.

Sprememba pri plačilu nadomestila za krvodajalce 

Novi zakon prinaša je prinesel nekaj zmede na področju krvodajalstva. Iz pravic naj bi po novem zakonu s 45. členom namreč izpadlo nadomestilo plače na dan, ko darujemo kri. Krvodajalske akcije bi se tako še vedno lahko udeležili, a če bi člen obveljal, ne bi več dobili plačanega delovnega dne. Zakon o delovnih razmerjih, ki je pričel veljati januarja 2003, je po podatkih Zavoda za transfuzijo krvi določal, "da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja" (169. člen zakona). 

 

S 45. členom nadomestilo preneha.
S 45. členom nadomestilo preneha. FOTO: POP TV

Delavcu je tako pripadal en prost dan, stroške tega pa je pokrivalo obvezno zdravstveno zavarovanje. Delodajalec je Zavodu za zdravstveno zavarovanje predložil potrdilo o darovanju krvi in posebno potrdilo, iz katerega je razvidna osnova za nadomestilo plače. Novi zakon s 112. členom pravico do denarnega nadomestila ohranja. Na Ministrstvu za zdravje so zagotovili, da nadomestilo za krvodajalstvo zagotovo ostaja tudi z novim zakonom, le da bo delodajalec dobil strošek povrnjen iz državnega proračuna. Zakaj je 45. člen torej v zakonu, še ni znano. 

 

Naslednji členi pravico do nadomestila ohranjajo.
Naslednji členi pravico do nadomestila ohranjajo. FOTO: POP TV
Naslednji členi pravico do nadomestila ohranjajo.
Naslednji členi pravico do nadomestila ohranjajo. FOTO: POP TV

Tudi medicinskimi zapleti, ki so nastali kot posledica uveljavljanja zdravstvenih storitev izven mreže javne zdravstvene službe, so po novem izločeni iz mreže javne zdravstvene službe.

Kaj pa zdravljenje v tujini? Druge metode zdravljenja in nezaupanje v zdravnike niso razlogi za napotitev v tujino

Obširni dokument zdravstvene reforme med drugim predvideva tudi nekaj sprememb na področju pravice do zdravljenja v tujini. To pa je ena od tem, ki je zadnja leta velikokrat vrgla slabo luč na slovensko zdravstvo. Tako so močno odmevali primeri deklice Gaje, dečka Reneja, pa deklice Lane in male Neže. Njihove zgodbe so opozarjale, da imamo v Sloveniji neustrezno zakonodajo glede napotitve na zdravljenje v tujino, še posebej, ker so pridobili mnenja priznanih tujih strokovnjakov, ki so jim zagotavljali boljše možnosti zdravljenja. V primeru male Neže, pa se je pokazalo, da ima lahko na potek zdravljenja oziroma oskrbe bolnika velik vpliv tudi porušeno zaupanje v zdravstveno osebje.

Trnova pot malega Reneja in njegove družine ni omehčala zakonodajalca.
Trnova pot malega Reneja in njegove družine ni omehčala zakonodajalca. FOTO: Facebook

Ministrica stiski teh otrok in njihovih družin očitno ni prisluhnila. Dosedanji člen, ki določa, kako do načrtovanega zdravljenja v tujini, ko so pri nas izčrpane možnosti, je sicer nekoliko razširila, a zgolj tako, da je še bolj specificirala, kdaj so izčrpane možnosti zdravljenja.

Dosedanja zakonodaja v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v 44.a členu navaja:"Skladno s 44.a členom ZZVZZ ima zavarovana oseba pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev, če so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s pregledom, preiskavo ali z zdravljenjem v tujini pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja."

V 141. členu novega predloga Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-1) pa sta dodani še dve alineji. V drugi alineji je navedeno, da so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane, ko v Sloveniji zavarovani osebi ni mogoče zagotoviti zdravljenja, vendar so potrebne zdravstvene storitve pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za izčrpane možnosti pa ne gre v primeru porušenega zaupanja med izvajalcem in zavarovano osebo ter v primeru druge metode zdravljenja, ki se izvaja v tujini.

V dodani (novi) tretji alineji je še navedeno, da v primeru iz prvega odstavka tega člena ima pravico do spremstva med pregledom, preiskavo ali zdravljenjem v tujini zavarovana oseba, do dopolnjenega 18. leta starosti ter zavarovana oseba, katere zdravstveno stanje zahteva spremstvo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (540)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
22. 01. 2017 14.10
-4
po eni strani se dogaja tudi, da bodo bakterije odporne na antibiotike - torej pri sej pameti, človek zgublja boj z bakterijami. Nas bodo takrat tudi množično cepili???
KungFuPanda
22. 01. 2017 17.49
+2
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 17.59
+1
brez skribi Bu.Da, če bomo videli kakšen velik profit v tem, potem bomo tudi propagirali cepljenje proti bakterijam, tako kot si spodasj propagiral kako zdrav je formaldehid in kako nestrupen je živo srebro. Imunologija je takoj za kemoterapijo, drugo najpomembnejše podrečje profita. Vsakega otroka obvezno takoj cepit in to vsako leto, da ne bo slučajno zbolel za kakšno strašno boleznijo.
KungFuPanda
22. 01. 2017 18.22
Tu se popravljam. Tudi proti bakterijam so cepiva, vendar so redkejša.
KungFuPanda
22. 01. 2017 18.29
Zakaj, ne vem. Bi rabil biologa ali biokemika, da razloži.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 18.36
+2
ekonomistra bi rabil, da razloži in ne biokemika. Skovali so termin "herf immunity" = "čredna imunost". Čeprav ti bo vsak biokemik razložil, da kaj takega ne obstaja se propagira za večji profit. Vir: Dr. Mercola and Barbara Loe Fisher
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 18.36
KungFuPanda
22. 01. 2017 19.47
KungFuPanda
22. 01. 2017 19.48
S tem mislim, da takega veleuma rabimo za vodjo, mi ovce...
LLLEPI
23. 01. 2017 18.02
+2
Zivimo v kapitalizmu in zavarovalnice imajo letno bilanco ki mora biti pozitivna oziroma izkazovati cim vecji dobicek.Dokler starsi in otroci pridno nosijo na zavrovalnice in so vsi zdravi je vse v najlepsem redu.Problem nastopi ko je potrebno kaj izplacat.Tu pa je konec solidarnosti in vzajemnosti;Pregleda se polica za koliko si zavarvan in ce posg presega vrednost te zavrnejo in si zapisan smrti; Pa tudi za znesek za katerega si zavarovan lahko prides le preko sposobnega odvetnika.Ali pa ce mediji naredijo tak rompompom da je vsem jasno da so zavarovanci okradeni
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 13.26
-1
Poglejte si kaj živo srebro naredi neuronu. (mercury neuron). Sedaj pa hitro na cepljenje proti sezonski gripi, da dobimo zadostno količino živega srebra. Baje formaldehid draži dihala in povzroča raka so pravili v prispevku, ko so govorili o družinskem podjetju s plastičnimi vlitki. Ampak v cepivu pa najdete formaldehid kot konzervans.
KungFuPanda
22. 01. 2017 17.48
-3
Sol je tudi strup. Pogkej, kaj naredi podgani, če ji injiciraš 20g raztopljene soli. Sol je zarota. Ne je jesti. Voda je tudi strup. Poglej, kaj se zgodi, če podgani vbrizgaš 50ml vode v žilo. Voda je strup in z njo nas zastrupljajo. Kot pravijo: vsaka snov je lahko zdravilo ali strup, pomembna je samo doza. Podatka, da človeško telo samo proizvaja manjśe količine formaldehida za sintezo aminokislin pa ne zaslediš? Brez v telesu proizvedenega formaldehida ne bi mogli živeti, ker telo ne bi moglo proizvesti DNA. Telo je sposobno samo uničiti manjše količine formaldehida, problem se pojavi, ko je vnos tako velik, da ga ne more. Takrat ta deluje strupeno in nas lahko tudi ubije. Vse je v količini. Zdaj pa naredi domačo nalogo in najdi podatek, koliko "naravnega" formaldehida je v krvi, koliko je cepiva in kolikšna je koncentracija formaldehida v cepivu. In potem bova pogledala, ali je tega formaldehida toliko, da se na koncentraciji v krvi to pozna.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 17.52
+1
Razlika med soljo je ta, da je v majhnih količinah nujno potrebna za zdravlje organizma, živo srebro pa je strupeno v vseh koncentracijah.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 17.55
-1
ohh moj bog kakšne spuščaš. Formaldehid je tako zdrav, ker ga telo sam proizvaja, čeprav na vsakem koraku opozarjajo kako strupen je formaldehid.
KungFuPanda
22. 01. 2017 18.16
+1
Še funkcionalno nisi pismen. Napisal sem, da je formaldehid strupen v večjih količinah. V manjših ga pa telo samo proizvaja, ker ga uporablja pri sintezi DNA. Kaj jd to večja količina je pa za vsako molekulo drugače. Cink, baker, vitamini... vse to je lahko strupeno v določenih količinah. Si slišsl za hipervitaminozo? Vitamini ti lahko škodujejo... daj malo razmišljaj, ne samo ponavlhati nekaj, kar prebereš.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2017 18.38
-2
Še brat ne znaš. Formaldehid je strupen, google it.
KungFuPanda
22. 01. 2017 19.50
+1
LLLEPI
23. 01. 2017 18.30
+0
razocarani
22. 01. 2017 12.23
+2
tole o tezji moznosti zdravljanja v tujini je pa rahlo zavajanje ,,a ni ze do sedaj moznost za navadne drzavljane utopija ,,kolikor vidim in slisim se tega zdravljanja v tujini posluzuje samo elita in gospoda ki ze tako zivi na nas hrbet ,,za milancke in turke je nase zdravstvo premalo usposobljeno ,,sramota kako ta dva necliveka zanicujeta nase zdravnike ,,edina tolazba nam pa je da tista gospa z koso ne dela razlik NO VSAJ TU SMO ENAKI ,,
rj1808
22. 01. 2017 10.46
+3
Bo alkoholik tudi sam placal zdravljenje? Bo kadilec, ko bo dobil raka zaradi kajenja tudi sam poravnal vse stroske?
wolfterier
22. 01. 2017 15.47
+5
Meni je pa malo čudno to solidarnostno zavarovanje.Nekdo na minimalcu bo plačal 20E...tisti z več kot 3 oooE pa 29 ! Kdo je tu solidaren mi ni jasno !
LLLEPI
23. 01. 2017 18.35
+2
Tako kakor vedno SIROMAK ; Kaj si pa drugega pricakoval??
LLLEPI
23. 01. 2017 18.36
+2
Ce bi bilo posteno bi se placevalo procentualno od dohodka kolikor znese pa znese
liveur
22. 01. 2017 09.55
+1
J.B.S. naj naša socialna država in vsi tisti, ki pojma nimate in govorite v prazno, kot sem jaz govorila v prazno, zakaj je moja hci postala avtist. Naj mi že končno Zdravstveni inšpektorat odgovori za mojo 4 letno hči, ki ni ceplena: ja ali ne!Pa , da jim dam denar, da si ga bojo med seboj razdelili! Jaz tako lahko preživim z svojimi 560 euri, kot družinski pomočnik, kaj več si pa po mnenju države tako ne zaslužim, saj samo 24 ur na dan skrbim za avtista, ki ne zmore skrbeti sam zase, še rit mu pri 20 letih brišem. Kdo od vas pametjakovičev še to počne za svoje normalne otroke? Se opravičujem, ampak res sem jezna!
Dule Med
22. 01. 2017 09.51
-3
Zato, ker razmišljam z svojo glavo zato sem za nekatere bogi ? Bogi ste vi, ker ne razmišljate z svojo glavo, ste vodene ovce, ki namesto vas razmišlja hudič v vas samih, res ste bogi, ker nimate lastne svobode.
KungFuPanda
22. 01. 2017 14.28
+4
S svojo glavo razmišljamo vsi. Ampak vsak si sam izbere, katerim informacijam bo verjel. Težava je, ker si ljudje inrerpretirajo različne informacije napačno in brez predznanja, ki ga potrebuješ, da neko stvar razumeš. Vsak ima internet in vsak ima na voljo vse informacije, resnične in lažne. In to je potrebno filtrirat. Recimo, lahko je reči, da je sol škodljiva. In je. Potemtakem soli sploh ne bi smeli uživati, ker bomo drugače dehidrirali, jetra nam bodo odpovedala in umrli bomo. Ampak to ni res. Vsi konzumiramo sol in ne umremo od nje, vsaj ne tako, kot je predstavljeno. Zakaj? Količina. Če bi naenkrat pojedel 1kg soli, bi verjetno umrl. Ampak manjše količine soli potrebujemo za normalno delovanje celic (osmoza). Brez soli tudi ne moremo. Nauk: vse informacije se da potegniti iz konteksta in narediti novico. Lahkk naredimo študijo na podganah in jim vsaki dan vbrizgamo 20g soli. Vse bi crknile. Sklep: sol je strup.
bhakta1
22. 01. 2017 09.28
+1
Zopet podpirajo masovno "zastrupljanje" s strupi, ki jih farmacija neumorno proizvaja, prvo nas zastrupi, potem pa pridejo, kot "rešitelji" z cepivi..., mi počasi "odžvižgamo v onostranstvo", oni pa štejejo miljarde...Res se imamo fino na tem planetu!
Tomvojo
22. 01. 2017 08.03
+0
Tomvojo
22. 01. 2017 08.03
+2
Sužnji tiho, tako bo kot mi rečemo.
akmt
21. 01. 2017 22.49
+4
najbolj zabavno je brati izjave komentatorjev, mejduš, tole so očitno sami ultra doktorji znanosti, da se tolk spoznajo???? ah kje, neka nasilna raja je to, samo na IGNORE jih dajte, so čist prepametni za ta svet, itak bodo po gaussu izumrli, sam mal se počakite
BURGA
21. 01. 2017 20.44
+10
Pravilno da so samoplačniki tisti, ki ne dajo cepiti otrok, saj polek svojih otrok ogrožajo tudi druge. Če nebi bilo obveznega cepljenja bi še danes imeli kugo, koze itd.itd. Cepljenje mora biti obvezno.
Apostol1
21. 01. 2017 21.39
+6
Točno tako ,izkoreninjene so bile bolezni ,ki so povzročali smrt množice ljudi in ti ljudje za katere ne smem napisati pravi izraz ,ker 24 ur ne dovoli ,nas s svojo nevedno trmoglavostjo da se otrok ne cepi pehajo nazaj ne v 20 stoletje pač pa v 19 in naj če jim otroci zaradi tega zbolijo plačajo tako da jih bo pošteno udarilo po denarnici pa še pogojno kakšno leto zapora potem bo pa mir. Burga +++++
Tomvojo
22. 01. 2017 08.05
+0
Ampak z pravim cepivom za prave bolezni ne pa z placebo
Dule Med
21. 01. 2017 20.24
-1
V obveznem cepivu ti poturijo viros vodenja, da te lahko spreminjajo v suženskega robota, kanibala, zombija.
BURGA
21. 01. 2017 20.43
+4
Tebe ni treba cepit, si cepljen od rojstva.
akmt
21. 01. 2017 22.39
+3
Dule Med
22. 01. 2017 09.49
-2
Zato, ker razmišljam z svojo glavo zato sem za nekatere bogi ? Bogi ste vi, ker ne razmišljate z svojo glavo, ker namesto vas razmišlja hudič v vas samih, res ste bogi, ker nimate lastne svobode.
ONniON
21. 01. 2017 18.07
+2
prepovedat obvezno cepljenje
PredsednikPepe
21. 01. 2017 16.38
+9
Če ne cepijo otrok, naj starši sami plačajo zdravljenje. Pa še zdravljenje tistih, ki jih bodo necepljeni okužili.
Cofar
21. 01. 2017 19.36
+3
obvezno cepljenje je nategunstvo prve vrste. ŽAL. PredesdnikPepe, če tako zagovarjaš cepljenje - mi potem razloži zakaj do teh bolezni sploh pride??? Zaaj je v tretjem svetu še vedno tako veliko otrok z omenjenimi boleznimi, medtem ko jih v zahodnem svetu ni oz. se zopet pojavljajo s povečanjem revščine Do bolezni pride predvsem zaradi nehigiensko ustreznih pogojev. Veliko revnih pomeni večjo nevarnost za nastanek bolezni kot pa izbirna celjenje ja ali ne. Ljudje danes jejo slabo hrano, pa se en doktor ne izpostavi in reče, da je to zdravju zelo zelo nevarno.
KungFuPanda
21. 01. 2017 19.40
+5
A si kdaj bil v tretjem svetu? Praviš, da je higiena kriva... mogoče res. Ampak dejstgo, da je v tretjem svetu cepljenje privilegij si pa pozabil? Ali misliš, da imajo v Mumbaju v slumu tam pri letališču ordinacijo, kjer cepijo otroke iz sluma? Tam si zdravila sam plačaš, tudi, če si zelo bolan.
Cofar
22. 01. 2017 08.59
+1
Bu.Da ta da je cepljenje privilegij.. kakšen privilegij??? na zdravilih in cepljenih večinoma služijo kroporacije. Če bi bil interes vseh vlad na svetu izničiti revščino (kar se po mojem ne bo nikoli zgodilo!), bi izničili skorajda vse bolezni. Torej zdravstvo ti vsiljujejo cepiva in zdravila istočasno pa ti na krožnik daje popolnoma degenerirano hrano, prešpricano z vso kemijo, pa en zdravnik ne reče da je s tem nekaj narobe. Otroci so čedalje bolj debeli, ker je poceni hrana poceni, če pa hočeš na svoj krožnik spravit relativno bolj zdravo hrano pa večina ljudi nima več denarja. Torej ne govoriti o tem kako država želi, da sem zdrav. Že dvig minimalne plače za ušivih 9 EUR, dvigne na noge vse mo
Cofar
22. 01. 2017 09.01
+3
mogoče gospodarstvenike in politike, kako bodo moral odpiščat ljudi. Druga zgodba pa je ko govorimo o sodobnih bolezni. Debelost in rakavost ubijeta več ljudi kot katerakoli bolezen do sedaj. Ljudje na krožnik kot slaba hrana skoraj ne morejo več dat nič drugega. Verjetno imaš avto??? Če se voziš z njim naokoli škoduješ sebi, meni in mojim otrokom, škoduješ tudi naravi. Pa nobeden politik niti zdravnik ne bo rekel, da boš moral zdravnika plačati sam :) smešno kako korporacije zavajajo ljudi. Še posebej pa... da so ljudje tako naivni da to verjamejo.
KungFuPanda
22. 01. 2017 09.30
+1
Ker sem se primoran voziti v službo, se nas vozi 5 skupaj. Tako so med tednom na cesti 4 avti manj. Ni samo revščina vzrok za bolezni. Zakaj pa potem v sodobnem svetu, kjer je higiena na višku, v osnovnih šolah in vrtcih vsako leto izbruhnejo uši?
liveur
22. 01. 2017 09.39
+0
COFAR: hvala ti, končno nekdo, ki se malo potegne za nas BU.DA: glede na to, da si tako razgledan in sočuten človek: uši gredo raje na umit in čist las, kot pa na umazanga
KungFuPanda
22. 01. 2017 10.44
-1
Liveur, a misliš, da tega ne vem? Hočem povedati to, da marsikdo smatra uši kot neko zadevo iz časov, ko higiena ni bila na višku, tako, kot omenjene bolezni, proti katerim se cepimo. Poleg tega uši lepo prenašajo bolezni.
rj1808
22. 01. 2017 10.46
+1
Bo alkoholik tudi sam placal zdravljenje? Bo kadilec, ko bo dobil raka zaradi kajenja tudi sam poravnal vse stroske?
Cofar
22. 01. 2017 13.43
+1
rj1808++++++ liveur++++++ Bu.Da - eno je, kaj dejansko preprečuje bolezni in drugo je vsiljenja cepjenja, ki ne preprečujejo NIČ! Misliš, da teh bolezni ne moreš dobit tudi, če te 1000krat prešpikajo???? Malo morgen. Ne rečem, da marsikater zdravstveni poseg ne preprečuje bolezni. Recimo zobje :) Dobro veš, če želiš
Cofar
22. 01. 2017 13.50
+2
imeti splošno zdravje vredu - da moraš imeti čim bolj zdrave zobe in dlesni. V SLO smo precej na meji. Torej po eni strani govorimo o toksičnih stvareh, ki jih vbrizgavamo v človeško telo že pri otrocih - ko gre pa za kej drugega pa denarja ni. Recimo samo kake specilane operacije otrok v tujini. Če je državi toliko do zdravja otrok, zakaj potem tolio dobrodelnih zbiranj denarja za operaciej otrok v tujini, katerih država ne želi plačat operacij itd.. in to dokazano uspešnih operacij. Lepo vas prosim. JAVNEMU ZDRAVSTVU se f.u.č.k.a. za zdarvje posameznika V JAVENM ZDRAVSTVU je vse samo za dnar. In tudki ne mislim posamezne zdravnike in delavce v javnem zdravstvu, ampak velike korporacije, ki si polnejo žepe na račun nas "navadnih ljudi". In tudi s cepljenji si polnejo žepe. Bu.Da pri cepivih so doktorji ta 10000% prepričani da pomagajo. Zakaj pa potem ne vejo zakaj pri do kakih drugih boleznih??? Zdravniki samo ugibajo zakaj neka bolezen sploh nastane. To, da so cepiva nek čudež... s tem me ne bo nobeden kupil.
Cofar
22. 01. 2017 13.52
+2
glede zob pa bi dodal samo tole - dobro veste koliko zdravja imate pri zobeh- kolikor plačate. Drugače imate vse zanič, ker država toliko malo nameni za zdravljenje zob. torej po eni strani, bi moral nekdo, ki ima zanič zobe, plačati vse ostale storpke zdravljenja - recimo operacijo srca. Bo to predmet naslednje zdrav. reforme??? Mogoče :) potem se verjetno ne bodo dal ljudje nič več zdravit. verjemite.
KungFuPanda
22. 01. 2017 14.07
+1
Cofar, so bolezni, katerih povzročitelji so virusi, bakterije, so avtoimunske bolezni (npr multipla...), so bolezni, kjer ti odpove določen organ (sladkorna)... tega je veliko. Virudi delujejo na različne načine, baktrije tudi. Vedeti vse je nemogoče. Je pa nekaj jasno: če boš imel vnetje na nogi, ki se razširi v gangreno, boš umrl, če ne boš jemal antibiotikov. Če imaš sladkorno in je ne kontroliraš, v najboljšem primeru izgubiš samo ud. V najslabšem dobiš gagnreno in umreš. Lahko si bejeverni tomaž, ko boš resno bolan, boš šel k zdravniku in pod nož, če bo treba. Dokler ti ni nič, si lahko pametnjakovič.
Cofar
23. 01. 2017 13.35
Bu.Da jasno razumem kakšni so postopki pri nekih bolezenskih stanjih. Vendar, če ne kdo ne cepi svojega otroka in bi moral zato plačati zdravljenje je enako kot bi rekel nekemu debelemu človeku da bo moral plačati zdravljenje bolezni, ki so posledica debelosti. Imam prav??? Torej, za 70% bolezenskih stanj je kriv človek sam. Za ostalih 30% pa poskrbi genetika In dejstva pa ne moreš zanikati, da življenski slog zahodnega sveta ubije največ ljudi do sedaj. Več kot katerekoli bolezni do sedaj. Res pa je tudi, da nas je več. Pa še tretja stvar - cepiva ne preprečujejo nastanek bolezni. Marsikatere bolezni, so zelo zelo enake pri starejših, katere so imenovane malce drugače pa gre v bistvu za tipične otroške bolezni. Čim je neka industrija vpletena v zdravljenje ljudi, mi je prav žal ampakgre že za dobičke. Zdravnik daje neko prisego, ko gre za poklic - če pa nimaš zadnje položnice plaćane za ZZZS te pa noben dohtar ne pogleda. :) tako da.... skrb za zdravje... no ja. :) če ima nek dohtar koristi od pacienta, ga bo zdravil. Če je nima te da v dolgooooo čakalno vrsto.
Cofar
23. 01. 2017 13.38
in daleč od tega da sem kritičen do zdravstva v Sloveniji. Se pa ta preveč privatizira - z drugo besedo :) gre samo še za dnar. In kapo dol vsem dohtarjem ki rešujejo življenja :) tisti si zaslužijo vsak EUR. Problem pa nastane - ko je zdravsto samo še biznis. Ko me bo nek minister ali ministrica prepričala v nasprotno :) potem bom za vsak ukrep. :) tale reforma je pa čist amaterska. Mi je prav žal.
nevica
21. 01. 2017 16.26
+14
Tega da odpravljanje prirojenih nepak ne sodi med pravice, ki se krijejo iz zdravstvenega zavarovanja je pa svinjarija....Prirojene so razne deformacije , ki jih je nujno zdraviti takoj ali pa v rani mladosti, da je človeč čim manj prizadet, volčje žrelo, zajčja ustnica . kaj naj bodo otroci za vedno zaznamvani, itak bo večina prerevna, da bi si to plačala??? Evo ne razumem, kaj je ministrica s tem mislila - prirojena napaka ni pod pravicami?????
nevica
21. 01. 2017 16.20
+6
zadevo v zvezi s cepljenjem podpiram, le za otroke, ki imajo dokazano netoleranco na sestavine cepiv, bi to pravilo izključila. Da pa omejujejo zdravljenje v tujini je pa nenormalno, glede na to, da je očitno v zadnjem času tolikokrat dokazano, da naše zdravstvo ni kos zdravstvenim težavam ljudi in ga je pripravljeno pohabiti namesto zdraviti - to je nedopustno poseganje v človekove pravice - človek ima pravico do zdravja, če zdravljenje obstaja - vsaj moral bi jo imeti - to je namreč pravica do življenja.
Ramzess
21. 01. 2017 17.46
+1
Cofar
23. 01. 2017 13.43
nevica seveda sem za :) ampak kako pa se predhodno ugotavlja netoleranco na cepljenje????? To je tako kot bi se voznik začel voziti z avtom, ki ni opravil niti en test pred prvim nakupom in praktično sploh ne bi vedeli kaj kupujemo :) Cepljenja so po mojem preveč biznis. In to je problem. Zdravniki so pametni, ko se mora človek cepiti, ko pa je govora o posledica... trdijo da jih sploh ni, so izjemno majhna itd.... Veste kakšna je bila umrljivost otrok ko še ni bilo cepiv zaradi teh bolezni??? 2%. Danes je to 0,02%. Več ljudi umre zaradi vseh možnih bolezni v povezavi z zahodnim načinom življenja kot pa ravno zaradi otroških bolezni.
Cofar
23. 01. 2017 13.47
vendar v znižanje iz 2% na 0,02% farmacija ni vštela - urejene higienske pogoje, ustrezno prehranjenost ljudi, zmanjšanje revščine, ustrezna zravstvena oskrba (predvsem zobovja!). Danes se revščina zopet povečuje - imamo tudi revne zaposlene, ki so prisiljeni jesti popolnoma degenerirano hrano! Zdravstvo se privatiziri v vsej svoji veličini (predvsem zobozdravstvo!) itd itd itd..... torej po eni strani govorimo o napredku - po enu strani pa gremo v popolnoma napačno smer.
laycan
21. 01. 2017 14.46
+5
grda poteza je ta,ko boš šel darovat kri,ne boš dobil nadomestila,sramota za ljudi kateri to dopuščajo in sprejemajo te sramotne zakone.
METKA102
21. 01. 2017 14.49
+4
Saj bo plačano, le sprememba je v tem, da ne bo več plačano iz zdravstvenega zavarovanja, temveč s proračuna.
laycan
21. 01. 2017 14.43
+3
vsak se naj odloči sam,kaj bo naredil,in potem s svojimi odločitvami,tudi nosi posledice.isto je za kajenje,alkohol,burgerji,razne cole...itd.
Netajkun
21. 01. 2017 15.36
+0
Kam bi pa prišli , če bi vsi živeli 90 ali 100 let . . si predstavljaš ? , razen če bi delali do 75 leta , da bi se finančno pokrilo .
laycan
21. 01. 2017 16.42
+2
saj lahko pri 30-tih zaključiš,če pač nimaš želje dlje časa živet,če ti telo dopušča...nišče te ne prosi.
akmt
21. 01. 2017 22.42
+3
uvesti bi morali posebne davke za kadilce, mamilaše, pijance,..ker s svojim vedenjem ogrožajo druge.kaj delajo sebi, me res ne zanima
jebalvisvoju
21. 01. 2017 14.18
+2
zanimivo da leta nazaj govorim sto let in vec nazaj se ljudje niso cepli.. zakaj bi v zdravo telo vcepil neko snov ki ti ni prirojena?? Ljudje se danes zivijo s 100imi leti 90imi leti...imam 2 sosedi nad 90 let se nikoli nista cepli in se vedno alternativno zdravili... pa so funkcionalne .. danes se ljudje razpadajo pri 55 izgledajo 70..od zdaj je pa kar obvezno se cepit torej farmacija legalna mafija deluje na polno.. Rockfeller mafijas financ minister farmaciji razvija bolezni in zdravila za njih ki pazi blazijo simptome ne pa unicijo bolezen... bolniki samo denar in dehumanizacija zanima farmacevte
METKA102
21. 01. 2017 14.44
+7
Morda je bilo pa tisto res bolj prav. Narava je naredila svojo selekcijo, preživeli so le najbolj odporni. To so tisti, ki so danes stari skoraj 100 let. Večina jih je pomrla že do petega leta, ostali kasneje. Moj praded in prababica sta imela 11 otrok. Odraslost in potomce sta doživela dva, ostali so umrli za epidemijo davice, eden v dvajsetih letih za tbc, ena pa najstnica zaradi odprtega zloma noge, ki se je zastrupil. Ni bilo cepljenja proti tetanusu, ni bilo penicilina. Pojdi v kakšno župnišče, pa tam poglej v matične knjige, je vse zapisano.
TucoRamirez
21. 01. 2017 15.54
+4
@Ljubecc - mogoče je pa takrat mnogo več otrok umrlo, kot bi jih sicer. Mogoče so umirali, ne da bi vedeli zkaj. Mogoče so s cepivi rešili več otrok in prihranili neizmerno žalost prenekaterih ljudi, ki bi izgubili otroke zaradi teh bolezni. Mogoče bi blo dobr razmišljat z glavo, ne z ritjo!
akmt
21. 01. 2017 22.43
+1
na račun ceplenja se je podaljšala življenjska doba in tudi rodnost.eni res razmišljajo samo z ritjo
BURGA
21. 01. 2017 22.57
+0
ljubecc Življenska doba se je v 200 letih podvojila, pred 200 leti je umrlo 50% otrok, pri porodih pa 1/3 žensk. Do današnjega stanja smo prišli z uradno medicino in z obveznim cepljenjem. Alternativne in vse druge medicine obstajajo odkar obstaja človeštvo, pa nobena ni uspela zajeziti umiranja.
spacepan
21. 01. 2017 13.41
+12
določa, da bodo starši, ki bodo zavrnili obvezno cepljenje otrok, zdravljenje okužbe plačali sami. ---> edino pravilno!!!
Ramzess
21. 01. 2017 17.54
+3
Že, a tudi znotraj tega so različne okoliščine, ki bodo na to vplivale, enostavno ne gre vseh metati v isti koš.