Slovenija

Reforma trga dela: brez uskladitve

Ljubljana, 30. 01. 2013 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnja pogajanja o reformi trga dela pred ESS niso prinesla pravega napredka. Predloga ZDR in novele zakona o urejanju trga dela bosta na sejo tako romala neusklajena. Minister Vizjak je namreč pogajanja zaradi drugih obveznosti zapustil predčasno.

Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela danes niso obdelali celotnih predlogov zakona o delovnih razmerjih (ZDR) in novele o urejanju trga dela, zato o kakšnem resnem zbližanju pred sejo ESS ni mogoče govoriti. Pogajalci so se v odsotnosti ministra za delo Andreja Vizjaka osredotočili le na kompromisni predlog določenih vprašanj v ZDR.

Predstavniki vladne, sindikalne in delodajalske strani so imeli danes na mizi manjše spremembe predhodnih kompromisnih predlogov dopolnil k ZDR. Kot so pojasnili po srečanju, pravega koraka naprej ni bilo, saj je Vizjak pogajanja zaradi drugih obveznosti zapustil predčasno.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je dejal, da so bili morda le nekoliko bolj konkretni pri posameznih rešitvah, ki gredo v smer zmanjšanja segmentacije na trgu dela.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije Igor Antauer pa pogajanj ni zapustil "nič kaj dobre volje". Po njegovih besedah večjega napredka niso dosegli, saj je beseda tekla okoli členov, ki za delodajalsko stran niso bistveni. Zaradi odsotnosti ministra namreč perečih vprašanj, ki jih mučijo, niso odpirali.

Delodajalci in sindikati so še daleč narazen.
Delodajalci in sindikati so še daleč narazen. FOTO: Thinkstock

Neusklajeno na sejo ESS

Na petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) bosta torej predloga ZDR in novele zakona o urejanju trga dela romala neusklajena.

Socialni partnerji v tem smislu od seje pričakujejo, da bo vsaka stran predstavila svoj pogled na ključne odprte teme, od tamkajšnje razprave pa naj bi bil nato odvisen tudi nadaljnji potek pogajanj.

Počivavšek je napovedal, da bodo med vprašanji, ki jih mučijo, opozorili na začasna in občasna dela, na povezavo med odpravninami, odpovednimi roki in nadomestili za brezposelne, na vprašanja v zvezi z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, in sicer zagovorom in vlogo sindikata v primeru odpovedi iz krivdnih razlogov, na odpravnine ob upokojitvi ter na nekatere povsem interesne rešitve.

Delodajalska stran se bo o svojem nastopu na ESS uskladila na četrtkovem sestanku, pa je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Kot je dodal, njihovih 35 zahtev še vedno velja. O konkretnih zahtevah oz. opozorilih ni želel govoriti, saj da reforma trga dela ne predstavlja ene, dveh ali treh najbolj pomembnih rešitev, temveč sistemske spremembe, na katere bo treba gledati kot celoto.

Na sindikalni strani si sklepa ESS ne upajo napovedati, menijo pa, da bo šlo na seji za seznanitev z reformo in potekom pogajanj o njej, je razložil Počivavšek.

Prav to pa skrbi Antauerja. "Upam, da v primeru, da ne bo soglasja, ne bo sporočilo ESS, da smo opravili obravnavo. Ker sama obravnava brez nekih vsebinskih zaključkov seveda ne bo dala rešitev, ki bi bile v korist enega od delov za zagon gospodarstva," je opozoril.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prpa24
30. 01. 2013 16.17
+3
Propaganda vladne STA je spet na delu. Govori o kompromisnem predlogu in ESS, delodajalcih, sindikatih, o vladi, ministrantih pa nič. Pogajalec Vizjak (ministrant za delo) se na problem spozna kakor čistilka na atomski reaktor (ha, ha, ha, to je dokazal, ko je bil ministrant za gospodarstvo). Žerjav -ministrant za gospodarstvo v odstopu pa molči (trg dela bi reševal z deregulacijo obrti,.. industrijske politike, strategije gospodarstva, ki bi jo moral predložiti 2012 pa od nikjer!!). Izgovor je vedno enak: potrebno je zagotoviti okolje, da bodo delavci v Sloveniji delali pod pogoji za Kitajce, oziroma zastonj! Pličanič kot eden od pogajalcev za trg dela v javnem sektorju je že odstopil,.. Naj se kar delodajalci in sindikati pogovarjajo, vlada bo tako ali tako sprejela kar je naklepala,.. nakvačkala. Luknje v luknji, ki ne bodo držale vode,.. Le metanje peska v oči, videz, da vlada dela! Sram naj jih bo in naj takoj odstopijo, da ne uničijo še tisto kar sedaj deluje. Fuj.
mihabinic
30. 01. 2013 09.37
+12
To je pa zato ker naši vedno odkrivajo toplo vodo. Če trg dela funkcionira v Avstriji zakaj ne bi prepisali njihov zakon in bi bila stvar rešena.
Kritik30
30. 01. 2013 10.54
+6
Verjetno zato, ker Avstrijski zakoni niso v interesu delodajalcev... si že slišal, da v Avstriji nebi imeli delavci plačanih kakšnih prispevkov? Da so po več mesecev brez plače? Ne ne, naš gospodarski model se sesuje, če sprejmemo tako reformo. Kdo bo pa lahko sploh še koga nategoval?
mihabinic
30. 01. 2013 11.20
+3
Naš gospodarski model se je že zdavnaj sesu, le da še nekateri tega niso dojeli. Katera firma se je pa v zadnjih 10 letih odprla in ima danes vsaj 500 zaposlenih? Danes še lepo živijo samo tista podjetja, ki so prisesana na državo ali pa na razno razne subvencije. Ostalo je že na kolenih. Torej nekaj je potrebno narediti.
KARENTIP
30. 01. 2013 11.29
-1
Več kakšna je razlika me Avstijo in Slovenijo? Malenkostna: Oni imajo REDBUL mi pa REBULO. Sicer ni neposredno povezano s temo, posredno pa mogoče je.
mihabinic
30. 01. 2013 11.46
+2
Samo poglej podatke, ki je bil objavljen 28.01. na Slovaškem je strošek dela 1.355 EUR za neto plačo 1000 EUR v Sloveniji pa 1.740 EUR. Torej jaz delam ostali pa dobijo skoraj več kot jaz. Včasih so jemali desetino., danes pa ???
KARENTIP
30. 01. 2013 11.55
+2
Če bi vsi plačevali svoj delež, bi bili prispevki lahko bistveo nižji. Tako pa vsi toleriramo sivo ekonomijo, ki ne plačuje nobenih prispevkov. Siva ekonomija oziroma delo na črno ima v Avstriji oznako nedopustno, pri nas pa je splošno sprejemljiva. Na koncu koncev nekdo proda zaboj pušk in s kešom plača Volvo-ta.... Vzornike iamo kar prave!
mihabinic
30. 01. 2013 12.16
Če bi vsi plačevali prispevke bi država več porabila. Dvomim, da bi se kaj znižalo. Kot praviš bi pač investirali v projekte kjer bi bile provizije za določen krog ljudi.
Maday
30. 01. 2013 09.20
+10
Reforma trga je lahko zelo kratka, Zbornice, Fakultete, Kulturnike,Umetnike in družboslovce na trg dela.. In sprejetje zakona o trgu dela za države uslužbence.. To pomen, da nihče ne sme biti v državni službi več kot 20 let..