Reforma zaradi kontracepcijske tabletke?!

Vlada je po umiku videospota z Urško Čepin za pokojninsko reformo zavrnila še sporni oglas, v katerem ugotavljajo, da je "vsega kriva kontracepcijska tabletka". Ministrica Majda Širca odgovarja: "Vsega je kriva neumnost." Na vladi pojasnjujejo, da je šlo za delovno verzijo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Več videovsebin

Kontracepcijske tabletke

Vlada je umaknila sporni oglas, v katerem ugotavlja, da je za nižjo rodnost kriva kontracepcijska tabletka (simbolična fotografija). (Foto: iStockphoto)

Sporočila, ki jih vlada ponuja v okviru kampanje za pokojninsko reformo, so povsem nedopustna. Dosedanji propagandni materiali temeljijo na degradaciji in ženske postavljajo v položaj dežurnih krivcev za slabo stanje države. Z vsakim propagandnim materialom, ki ga vlada pošlje v javnost, je to sporočilo bolj očitno. Država in vlada sta dolžni dajati zgled o tem, kako ščititi človekove pravice žensk, ne pa zlorabljati predsodkov o ženskah v namene kampanje.

Vlada je najprej objavila letak, v katerem ugotavlja, da nov pokojninski zakon potrebujemo tudi, ker se je "v 50. letih vsako leto rodilo 34.000 otrok, danes se jih rodi le okrog 20.000 letno". Ugotovitev so podkrepili z besedami: "Vsega je kriva kontracepcijska tabletka." Sporni letak so zatem "prilagodili" in objavili novega, brez ugotovitve o krivdi kontracepcijske tabletke.

Zaradi spornega letaka in spota z Urško Čepin je več vplivnih žensk in organizacij v Sloveniji protestiralo "proti degradaciji in kriminalizaciji žensk v vladni kampanji za pokojninsko reformo". Opozarjajo, da "omejevanje človekovih pravic žensk, kamor spadajo tudi spolne in reproduktivne pravice žensk, ohranja in reproducira nasilje nad ženskami". Spot z Urško Čepin, ki so ga pozneje umaknili, po njihovem mnenju "gradi svoje sporočilo na stereotipni predstavi o neinteligentni in pomanjkljivo oblečeni ženski. Ta temelji na zakoreninjenih predsodkih o manjvrednosti žensk, kar je seksizem brez

Ugotavljajo, da vladni letak "celo uči, da je temeljni problem manjše rodnosti v Sloveniji uporaba kontracepcijske tabletke. V začetni verziji se je namreč besedilo letaka začelo z ugotovitvijo, da je kontracepcijska tabletka povzročila upad rojstev, zato je pokojninska reforma nujna. Takšna trditev pomeni neposreden napad na spolne in reproduktivne pravice žensk, celotno odgovornost za stanje, ki je pripeljalo do potrebe po pokojninski reformi, prelaga na ženske in spominja na čase, ko so ženske zaradi vedenja o kontracepciji ter boja za nadzor nad lastnim telesom in življenjem preganjali ter sežigali kot čarovnice. V času demokratične Slovenije je izjava primerljiva edino še s strategijo za dvig rodnosti ministra Drobniča." Spomnimo, minister Janez Drobnič se je v Janševi vladi zavzemal za plačljivost splava. Med drugim je v strategiji za večjo rodnost svetoval, naj fantje nehajo nositi pretesne kavbojke in dekleta prekratke majčke.

Ob očitnih spodrsljajih komunikacijske strategije vlade se kot premier in državljan zanašam na državljane, da bodo znali ločiti zrno od plevela. / … / Žal je bilo v tej kampanji tudi nekaj plevela. Žal moram za to sprejeti objektivno odgovornost. / … / Naj se ljudje na koncu zavedajo, da odločamo o naši prihodnosti. / … / Naj se zavedajo, da ne odločajo o kampanji in vladi, ampak o prihodnosti.
Premier Borut Pahor

Čeprav je vlada že spremenila vsebino letaka in umaknila sporno trditev o kontracepciji, protestniki zahtevajo njeno odgovornost in jasne odgovore na vprašanja, kdo je odobril takšno kampanjo in kaj namerava premier Borut Pahor storiti, "da bo vzpostavil nediskriminatorno okolje, v katerem bomo vsi lahko živeli spoštovanja vredno in dostojno življenje".

Vlada: Šlo je za delovno verzijo

Na Uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da so kot organizator vladne referendumske kampanje med drugim načrtovali tudi izdajo posebnega letaka, "s katerim smo želeli na jedrnat in ilustrativen način volivcem pojasniti razloge za uvedbo pokojninske reforme, glavne novosti in prednosti pokojninskega zakona in verjetne posledice, v primeru, da bo zakon na referendumu zavrnjen". Letak je namenjen za množično distribucijo, na spletnem mestu pokojninska.si pa je objavljena tudi elektronska verzija. Zasnovala in producirala ga je agencija F2.

Na vladi so poudarili, da je bil letak ena od delovnih verzij letaka, "ki smo ga nameravali distribuirati. Po temeljiti presoji smo se odločili za eno od nevtralnejših verzij". Po njihovih pojasnilih "verzija, na katero se nanaša omenjeni protest, ni bila in ni več aktualna, del besedila, na katerega se nanaša protest, tako tudi ni vsebovan v letaku, ki ga bomo distribuirali. Tudi na spletnem mestu je objavljena verzija, ki ne vsebuje omenjenega besedila." Direktor vladnega urada Darijan Košir je medtem že odgovoril prvopodpisani v protestu.

F2: Ideja pri naročniku ni bila potrjena

Po besedah direktorice agencije F2 Tatjane Pavlič Fekonja je bila v sklopu komunikacijske strategije za podporo zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvidena tudi izdaja letaka, ki na enostaven način prek ključnih poudarkov ljudem odgovori na vprašanje, zakaj je potreben nov pokojninski zakon. "Eden od bistvenih razlogov za pokojninsko reformo je demografska slika, s katero se Slovenija sooča. V naboru idejnih rešitev je bila vključena tudi kontracepcijska tabletka, ki pa pri naročniku ni bila potrjena in ni bila uporabljena v letakih, ki se pričnejo distribuirati v prihodnjih dneh," je pojasnila.

Kontracepcija je dosežek sodobne medicine, ki omogoča parom svobodno izbiro do otrok.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik

Ministrica Majda Širca: Počutim se izdana in ogoljufana

Ministrica za kulturo Majda Širca pa je na blogu objavila odziv z naslovom 'Vsega je kriva neumnost'. "Vsega je kriva kontracepcijska tabletka, beremo nikjer drugje kot na propagandnem letaku za pokojninsko reformo. Zaradi kontracepcijske tabletke imamo premalo delovnih rok, saj ženske zanikajo svojo reprodukcijsko vlogo, spodkopavajo našo prihodnost in bodo tudi krive za nevzdržnost javnih financ, da o padcu pokojninske reforme niti ne govorimo. Napad na pravico ženske do izbire, ki jo najdemo na 'kao fensi' letaku, je ena hujših žalitev mojega spola in vseh do sedaj naših izborjenih pravic. V prejšnji državi smo bili eni redkih na svetu, ki smo ustavno izenačili izvenzakonsko skupnost, pravico do splava in tudi do reguliranja rojstev. Danes slišimo, da je svobodna izbira škodljiva. In kar je najhuje, to nam izrekajo tisti, ki so dedinje in dediči teh, nekoč pridobljenih bojev," je zapisala.

Borut Pahor in Majda Širca

Ministrica za kulturo Majda Širca opozarja na "zniževanje standardov komuniciranja, kjer je glavno orodje in orožje pripisana ženska praznina". Na fotografiji je s premierjem Borutom Pahorjem. (Foto: Miro Majcen)

V "tem nizkotnem, podcenjujočem in populističnem manipuliranju" se počuti izdana in ogoljufana. "Lahko se le distanciram od nevarnega poigravanja z ženskim spolom in z našimi pravicami. Preprosto, nismo se za to borili in borile. Splošno zniževanje standardov komuniciranja, kjer je glavno orodje in orožje pripisana ženska praznina, je padec v globoko temnino. Na tej točki me ni/nas ne sme biti zraven," je odločena.

Radičeva se distancira od kampanje

“V vsakem komuniciranju – tako pri izbiri orodij kot vsebin - treba biti spoštljiv, in je treba pri tem vedno spoštovati človekove pravice in dostojanstvo,” je v odzivu dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radič. Strinja se s protestnim pismom in se javno distancira od take kampanje, v kateri se ne spoštuje navedenih vrednot.

Protest (PDF,)

Sporni letak (PDF,)

Nov letak (PDF,)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 264
 
dejvid.serpent 30.05.2011 17:46:19
problem je v tem, da nas je preveč (vsaj za eno neumno vlado), da bi lahko kvalitetno živeli na tako majhnem področju. zato se mi zdi kontracepcija pravi blagoslov!
Več komentarjev