Slovenija

Registriranih 13.000 divjih odlagališč

Ljubljana, 15. 06. 2010 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu je rezultirala v še enem dosežku. Slovenija je namreč dobila prvi register divjih odlagališč. Našteli so približno 13.000 tovrstnih odlagališč.

Predstavniki društva Ekologi brez meja so ministru za okolje in prostor Roku Žarniću danes izročili register divjih odlagališč v Sloveniji, ki so ga pripravili v luči aprilske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Žarnić je predstavnikom društva ob tem zagotovil, da jim bo ministrstvo za okolje pomagalo pri nadaljnjih aktivnostih.

Žarnić se je predstavnikom društva zahvalil za zelo dobro izpeljano čistilno akcijo, ki je imela veliko odmevnost in koristnost, v širši družbi in politiki pa je bila zelo dobro sprejeta. "Mislim, da je to lepa pot naprej in verjamem, da bo drugo leto teh odpadkov vsaj pol manj, če ne veliko manj," je dejal Žarnić in dodal, da bo ministrstvo za okolje društvu pomagalo tudi pri nadaljnjih akcijah.

V registru je okoli 13.000 divjih odlagališč.
V registru je okoli 13.000 divjih odlagališč. FOTO: POP TV

Kot je dejal Žarnić, si bo ministrstvo pri pripravi proračuna za prihodnje leto prizadevalo priboriti sredstva, ki bi pomagala pri takšnih aktivnostih. Dodal je, da je ministrstvo "v fazi razmišljanja in priprave, kako sankcionirati bodoče takšne poskuse nelegalnega odlaganja", pri čemer več podrobnosti o morebitnih zakonskih spremembah ni izdal.

Eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu Janez Matos se je ob tem zahvalil vsem, ki so pomagali pri izdelavi prvega slovenskega registra divjih odlagališč – med drugim Zavodu za gozdove Slovenije, ki je popisal četrtino vseh odlagališč v registru, lovcem, ribičem, policiji in civilni zaščiti. Opozoril je, da bi izdelava takšnega registra sicer lahko stala okoli 700.000 evrov in štiri leta trdega dela, prostovoljci pa so to opravili v nekaj mesecih in zastonj.

Matos je ob tem dodal, da je potrebno z delom nadaljevati. "Samo z nadaljevanjem tega, kar smo zdaj začeli, lahko dosežemo končni uspeh – naša vizija je Slovenija brez divjih odlagališč do leta 2020 in pri tem nam bo v pomoč prav ta register divjih odlagališč in nadaljevanje skupnega dela," je povedal in dodal, da bodo v prihodnje sodelovali tako s prostovoljci kot tudi strokovnjaki in gospodarstveniki.

Dušan Plut z ljubljanske filozofske fakultete pa je opozoril, da je register približno 13.000 divjih odlagališč pravzaprav šele začetek – če bi uporabili drugačno metodologijo in v celoti preučili ozemlje Slovenije, "potem bi bila ta številka vsaj trikrat večja", je dejal Plut.

Veliko število odlagališč vsebuje tudi nevarne odpadke, zato bo po besedah Pluta treba dodatno prevetriti sistem ravnanja z nevarnimi odpadki in uvesti ostrejše kazni. Veliko odlagališč odpadkov se nahaja tudi v zavarovanih območjih, na območju mreže zaščitenih območij Natura 2000, veliko pa jih je tudi na vodozbirnih območjih, "kar predstavlja veliko grožnjo vodni oskrbi Slovenije", je še opozoril Plut.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vanili
15. 06. 2010 16.03
pri nas je tudi veselo, tovornjaki polono smeti pa direktno v gozd. Pa kmetje na hribih tudi kar mečejo smeti po hribu navzdol, in potem greš na sprehod po gozdu in vidiš pravo smetišče
bnam 2707
15. 06. 2010 15.01
Na Ljubljansko Barje pa še kar vozijo kupe odpadnega gradbenega materijala kot,da se to nikogarne tiče.Menim,da bi morala MOL nadzorovati vsa območja,še zlasti krajinski par Barje,kjer se nekateri obnašajo kot,da gre za domači vrt... Dnevno vozijo kamioni polni odpadnega gradbenega materijala in zemljine.Sprašujem se,kako bodo ukrepali pristojni organi?