Slovenija

'Skrajni čas je, da tudi Virant začne delovati pošteno'

Ljubljana, 17. 04. 2013 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
65

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Novak meni, da mora minister Virant priznati, da je odločitev sodišča, naj država plača razliko lanskega regresa z obrestmi, "hud udarec za nezakonito delovanje visokih državnih uradnikov ter funkcionarjev z njim na čelu".

Sodišče je v svoji sodbi ugotovilo, da je vlada z izplačilom znižanih zneskov regresa za letni dopust za leto 2012 kršila določilo 9. točke dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012.

Višje delovno in socialno sodišče je včeraj pritrdilo Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je bilo z vlado v sporu zaradi lanskega regresa za letni dopust. Država bo morala članom sindikata izplačati razliko lanskega regresa z obrestmi v 30 dneh.

Kaj to pomeni za vse druge sindikate javnega sektorja? Kaj pomeni za zaposlene v javnem sektorju, ki niso člani sindikata? Zakaj se je prejšnja vlada sploh odločila za takšen korak, če pa je bilo jasno, da njihova odločitev ne bo preživela sodnega mlina?

12 milijonov bo morala država plačati le članom Sviza, ki jih je 40.000. Na prvi stopnji so zmagali tudi vojaki in oba policijska sindikata, tako da je pričakovati, da bo višje delovno in socialno sodišče razsodbi le prikimalo. Nato pa so tu še vsi tisti, ki so že ali pa še bodo vložili individualne sodbe, saj niso člani sindikatov.

Morda bi morala ta država razmisliti o kazenski odškodninski odgovornosti posameznih funkcionarjev, ko hočejo javne uslužbence prikrajšati in jim odvzeti zakonito pravico, milijonski posli in milijardni davki pa jim polzijo med prsti na očeh javnosti. Očitno bo morala država sama sebe napisati na prvo mesto dolžnikov in se pribiti na sramotilni steber z vsemi odgovornimi ministri zadnjih treh let. Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije

Odvetnik Sviza Dino Bauk je za 24ur.com dejal, da je sodišče res ugodilo članom Sviza, kar pa ne pomeni, da tudi vsi drugi zaposleni v javnem sektorju ne bi bili upravičeni do polnega regresa za lansko leto. Gre namreč za to, da je v sodbi navedeno, da ima 9. točka Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov za leto 2012 naravo kolektivne pogodbe ter da je obveznost plačila regresa v polni višini 692 evrov zapadla v plačilo pred uveljavitvijo ZUJF, kar pomeni, da so do polnega zneska regresa upravičeni prav vsi zaposleni v javnem sektorju, razlaga odvetnik Bauk.

"Za razliko od članov SVIZ, za katere je sodišče vladi že naložilo izplačilo, ter tistih članov sindikata, katerih kolektivni spori so še v sodnem postopku, pa morajo ostali zaposleni v javnem sektorju svoj zahtevek delodajalcu postaviti sami in v kolikor mu ne bo ugodeno, zahtevati izplačilo s tožbo pri pristojnem sodišču v roku petih let od zapadlosti regresa v izplačilo, to je od 5. maja 2012. Vsi so tudi upravičeni do zamudnih obresti od neizplačanega zneska, ki tečejo od 5. maja 2012 do plačila," je še pojasnil.

Sam meni, da je vrednost te sodbe in tudi sodbe ustavnega sodišča glede nesorazmernega znižanja pokojnin predvsem v tem, da so dale vsakokratni vladajoči koaliciji jasen signal, da lahko rešitve v še tako kritičnih časih išče zgolj znotraj zakonskih in ustavnih omejitev. "Krizne razmere na področju javnih financ vladi in ministrom torej ne dajejo pooblastila za samovoljo in arbitrarnost, kar seveda njihovo delo znatno otežuje, zato so mu lahko kos le visoko kompetentni posamezniki. Današnje proračunske zadrege z obveznostjo izvrševanja te in drugih sodb, ki po vrsti razveljavljajo člene ZUJF, zato ne gre očitati učiteljem, vojakom, upokojencem in drugim, ki so zaščito svojih pravic poiskali na sodišču, temveč tistim takratnim odločevalcem, ki so kljub jasnim opozorilom pravne stroke in celo lastnih zakonodajnih služb takšne neustavne predpise in nezakonite odločitve sprejemali," je bil kritičen Bauk.

Vojaki v akciji

Nemudoma po objavi razsodbe so se oglasili v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS). Prepričani so, da spora na sodišču ni moč izgubiti in da je le vprašanje dni, kdaj bodo tudi oni prejeli pozitivno razsodbo sodišča. Zato pa so vse pripadnike slovenske vojske pozvali, naj se takoj včlanijo v sindikat, saj bodo le tako deležni razlike do polnega lanskega regresa. "Pripadniki Slovenske vojske, ki niso člani SVS, regresa ne bodo dobili oziroma ga bodo morali iztožiti na delovnem in socialnem sodišču," so opozorili včeraj.

Vse več vojakov se priključuje sindikatu in tako zahteva svoje pravice.
Vse več vojakov se priključuje sindikatu in tako zahteva svoje pravice. FOTO: Miro Majcen

In kako je danes? So morda opazili povečano zanimanje za članstvo? Predsednik SVS Gvido Novak je za 24ur.com razložil, da je interes za vstop v sindikat velik že zadnjih nekaj mesecev, res pa je, da se je včeraj in danes število na novo včlanjenih pripadnikov povečalo.

Tistim, ki tega še niso storili, svetuje, da to storijo. Zakaj? Zato, odgovarja Novak, ker je to najlažja in najhitrejša pot do izplačila razlike lanskega regresa in tretje četrtine plačnega nesorazmerja za 20 mesecev. "Sindikat vojakov Slovenije je zaradi obeh kršitev predpisov, neizplačevanja nesorazmerja in neizplačila polnega regresa, sprožil kolektivni spor in njegovi člani bodo deležni polnega regresa in 3/4 nesorazmerja za 20 mesecev. Kolektivna tožba za regres, ki smo jo vložili 7. maja lani, je prva kolektivna tožba za že zapadle terjatve in se je na tem področju dobesedno orala ledina, in to uspešno," ni skrival zadovoljstva.

Iz besed ministra Gregorja Viranta je bilo včeraj mogoče sklepati, da je sodba v korist Sviza udarec za javne finance. Predsednik SVS takšnemu razmišljanju nasprotuje, dodaja pa, da je "skrajni čas, da tudi Virant začne delovati pošteno in da prizna, da je to hud udarec za nezakonito delovanje visokih državnih uradnikov ter funkcionarjev z njim na čelu".

V Sindikatu vojakov Slovenije ne smemo stavkati, saj nam je to – po našem mnenju protiustavno – v celoti prepovedano. Socialnega dialoga med nami in ministrstvom za obrambo do zdaj pod drugimi ministri ni bilo in le upamo lahko, da se bo to spremenilo, saj nam v nasprotnem primeru ostane naš edini socialni partner delovno in socialno sodišče, kjer pa smo vedno uspešnejši. Gvido Novak, predsednik SVS

"Ne more predsednica vlade v tujini vlagateljev prepričevati, kako bo Slovenija sama rešila svoje težave, med tem pa njeni doma vodijo nespremenjeno politiko zategovanja pasu in zastraševanja," je kritičen Novak. Virantu svetuje, naj ne grozi z zmanjševanjem plač in odpuščanji, temveč naj ugotovi, kdo je odgovoren za slabo načrtovanje porabe skupnih javnih sredstev, katerih poraba se načrtuje s proračunom.

"Načrtovanje s 5-odstotnim mankom na postavki plač javnega sektorja predstavlja po našem mnenju kaznivo dejanje, saj je to kršenje temeljnih pravic delavcev, pravice do plače. S tako okrnjenim proračunom groziti, da bo prišlo do odpuščanj, če sindikati ne bodo pristali na nižanje plač, je nesprejemljivo, saj se sindikate postavlja v situacijo, ko morajo delovati v nasprotju s svojimi statuti in v škodo svojih članov. Ob tem ne smemo pozabiti obljub in zagotovil delodajalskih pogajalcev, da se v letošnjem letu ne bo posegalo v plače javnega sektorja," dodaja predsednik SVS.

Na odgovore z Virantovega ministrstva še čakamo. Zanimalo nas je, ali bodo razliko poplačali vsem, ki so do tega upravičeni, saj bi se z individualnimi tožbami, katerim je že zagotovljena zmaga, sodni stroški, ki bi jih morala poplačati država, le višali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 04. 2013 16.53
Buena Vita
18. 04. 2013 16.53
+1
virant poštenje maže nakruh in ga je za zajtrk kje si videl lopova delati pošteno,tutko
?ira?ira
18. 04. 2013 11.32
+0
Kaj pa MI UPOKOJENCI ki lani nismo nič regresa dobili??? A nam bojo kaj dali?
godhead
18. 04. 2013 10.02
+2
a to je ta vojska, s katero je nam, civilistom grozil plešasti firer?
Terezinka
18. 04. 2013 10.35
+2
godhead
18. 04. 2013 10.01
+10
zakaj bi nekdo pričakoval poštenje od previranta?
Jaka Planinc
18. 04. 2013 09.02
-4
VIRANT DAJE NEKO ZAGOTOVILO,OBČUTEK ,DA RESNO HOČEJO TO PLAČNO MASO IN JAVNI SEKTOR,SPRAVITI V NEK RED ALI NERED.
Terezinka
18. 04. 2013 09.41
+9
Mogoče bo sedaj on in javni sektor ugotovil, da se je treba pogovoriti o tem, da kdor zares dela mora biti plačan in to "pošteno", kdor pa prihaja le v "službo" naj gre domov, ker ni potreben Jaz stalno povdarjam, da je treba službe prevetrit in ugotovit kje se dela zato da se dela in kje se 10 krat prepisuje eno in isto. Včasih tudi tako, da pri vsakem prepisu naredijo še kakšno napako, potem pa ne vedo več kje je kdo zgrežil. Ugotovijo naj zakaj je lahko direktor ZD več plačan kot direktor Kliničnega centra. Ugotovijo naj podvajanje plačil. Nikjer v svetu v ( urah dela ne moreš opravljati dveh del (beri biti plačan za dve deli)
Saloreich
18. 04. 2013 08.51
+8
Virant, kdaj boš vrnil rento za smrad?!
Saloreich
18. 04. 2013 08.51
+8
Virant delovati pošteno?! :)
tron3
18. 04. 2013 08.21
+6
Kaj se hudujete, Vlada je kršila dogovor, ve se kdo je sedel na nasprotni stani v imenu Vlade, sedaj pa naj plača, seveda odškodninsko je odgovoren tudi prvi minister obeh Vlad in ministri, ter državni sekretarji, Vsi so vedeli kaj počnejo, saj menda je tako, ko si star 18 let odgovarjaš za svoja dejanja!!
johanca123
18. 04. 2013 05.45
-1
Eh kaj bi to - zaskrbljujoče je, da je na čelu vlade oseba osumljena plagiatorstva in da za to ugotovitev rabijo 3 do 6 mesecev (trije navadni pokavci pa tri ure na kompu)
Branko Polajžer
17. 04. 2013 22.32
+6
Nocoj pri poroćilah Virant izjavo ;država naredila napako država naj popravi; ,kje je te toti Virant on opravlja in zastopa funkcijo države pameti mu je zmanjkalo zelo....
GSMG
17. 04. 2013 21.20
+3
Kje je pa bil "Predsednik SVS Gvido Novak ", ko mu je prejšnji predsednik vlade to vzel, je bil pa skrit v mišji luknji in se ni upal nič črhgniti, SEDAJ JE PA PAMETEN!!!
volek
17. 04. 2013 21.00
+6
Kaj pomeni pri Previrantu "pošteno". Verjetno kej za na kruh namazat.
bik730
17. 04. 2013 20.54
+8
tukaj sedaj ne razumem ravno nastale situacije o vračilu regresa a ne vem nekih plač...... če prav razumem bo vračilo samo članom sindikata....in ne zaposlenim, ki so del javne uprave ampak niso v sindikatu......se pravi tudi sindikati delujejo po sistemu umazane igre in na tak način hoče privabiti nazaj ljudi , da se včlanijo v sindikat, da bodo lahko molzli članarino.....vsaj jaz tako razumem...lahko , da se motim.... če pa je tem res tako in se ne motim bo pa to zopet dodaten zaplet in zopet tožba državi za diskriminacijo zakaj eni dobijo eni pa ne , če so vsi zaposleni in priklopljeni na državni proračun......in zopet bo šlo nekaj milijonov za tožbe in posledično denar davkoplačevalcev.......
sejvam
17. 04. 2013 20.30
+5
Ljudem še vedno ni jasno!!...pametno delajo to politiki, vzemajo košček po košček da se raja nebi zbunila
stric iz ozadja
17. 04. 2013 20.23
+18
Virant ,--nikoli ni delal pošteno,,in nikoli ne bo,---ker ja največji lopov med lopovi,---!
Kritik19
17. 04. 2013 20.07
+4
Zadnji čas, da se začnejo pogodbe spoštovati. Kdor jih krši, ga je pač treba kaznovati. To, da ni denarja je laž!!!
1979mario
17. 04. 2013 19.59
+0
ma če dolečenu gospodu obljubite da bo kao neki šefe bo še svoji družini uvedu da lahko dihajo na obroke brez obresti...joj ljudje a res je to top kar ta država premore ...če je to to pol sm resno zaskrbljen za dihanje v prihodnosti...pač varčevati morate dame in gospodje drugače ne gre ...z povdarkom na vi ne jst z strani določene ''malo levo malo desno jst pa vedno kle'' osebe...
iiiiiiiiiiiiiiiii
17. 04. 2013 18.36
+4
aha...če ne bom tožil, potem mi krivica ne bo povrnjena. Navedeno pomeni, še kakih 80.000 tožb mora biti vloženo na slo. sodišča, da bi se krivice popravile...a ne pa vsak mal sodne takse plačat, pa sodniki bodo lahko štancali sodbe, sedaj ko je referenčna sprejeta...se jim bo ućinkovitost povečala, bodo še delovno uspešnost dobili...eh, grem na sedative, pa ta država ni normalna.
Huey
17. 04. 2013 17.51
+4
A ni to fino? Slovenski JS/JU/Politikanti bodo delavcu v gospodarstvu popili vso kri! Ne zavedajo pa se da ma delavec 7.62 v žepu.......
soba666
17. 04. 2013 23.40
-1
če pa šefica pravi da ni panike, da je še 8 milja v dobrem in so šli takoj v napad, oni to morajo dobit in konec, pa če gre slo na kolena pred EU, janša je slutil kaj bi bilo in kak je pete odnesel evo jih, sicer pa se bliža konec šol.leta oz mature itn. star scenarij, 2. ali 3. že