Slovenija

Rehn: Hrvaška naj reši problem ERC

Brusselj, 06. 02. 2008 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je glede ERC pozval vse strani, naj ne stopnjujejo napetosti.

"Problem hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu bi moral biti rešen v dobrososedskem duhu, zato vse vpletene strani prosim, naj ne stopnjujejo napetosti, temveč začnejo resno iskati politično rešitev," je danes v Bruslju pozval evropski komisar za širitev Olli Rehn.

"Upam, da ERC ne bo povzročil negativnih posledic in nepotrebnih zamud v pogajanjih," je dodal komisar.
"Upam, da ERC ne bo povzročil negativnih posledic in nepotrebnih zamud v pogajanjih," je dodal komisar. FOTO: Dare Čekeliš

Evropska komisija je pripravljena pomagati pri iskanju rešitve, sodeluje z vsemi stranmi in raziskuje različne možnosti za rešitev, vendar je za zdaj še prezgodaj govoriti o njih javno, je Rehn ponovil že znano stališče Evropske komisije.

Hrvaška naj problem reši hitro, skupaj z drugimi vpletenimi stranmi, še posebej Slovenijo in Italijo, v dobrososedskem duhu, je prav tako še enkrat ponovil poziv Bruslja Zagrebu, potem ko je Hrvaška že v začetku januarja dobila novo vlado. Komisar Rehn je o razvoju dogodkov pri reševanju problema z ERC, ki ga je Hrvaška z novim letom enostransko uveljavila tudi za države članice, danes obvestil kolege na rednem tedenskem zasedanju Evropske komisije.

"Obvestil sem jih o razvoju pristopnih pogajanj s Hrvaško, ki dobro napredujejo," je povedal Rehn. "Upam, da ERC ne bo povzročil negativnih posledic in nepotrebnih zamud v pogajanjih," je dodal komisar.

Pred Rehnovim pozivom sta v minulih dneh najprej Hrvaška, nato pa še Slovenija državam članicam EU posredovali neuradna dokumenta, t. i. 'non-paperja', v katerem pojasnjujeta svoja stališča glede ERC.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

placebo0
22. 01. 2009 13.25
The choice is yours,dont be late-Kurt Cobain. Vse bo ql.
jakapatetitudelas@yahoo.com
06. 02. 2008 19.43
Ja kdor ne zna pač ne zna :)
dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 18.55
o ruplu.....ko leze v rit ni dobro,.ko mu jajca zrastejo ni dobro....odločte se že!
Dejan Keuc
06. 02. 2008 18.41
Jaz prav občudujem te Hrvate.. Zdaj že tako izgleda kot da je Sloveniaj kriva.. To so politiki... S pokončno držo.. Ne pa naši, ritolizniki...u Ruplom na čelu...
Kofetar 1
06. 02. 2008 18.33
PA SPLOH VE KJE JE HRVAŠKA
dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 17.57
To je pa to..ko kokodakajo tujci o stvareh, ki jih niso videli niti na 100 kilometrov.
lapic3@hotmail.com
06. 02. 2008 16.35
"Problem hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu bi moral biti rešen v dobrososedskem duhu, zato vse vpletene strani prosim, naj ne stopnjujejo napetosti, temveč začnejo resno iskati politično rešitev," je danes v Bruslju pozval evropski komisar za širitev Olli Rehn. Ja ta je pa res dobra izjava. Iz tega je razumeti, da je tudi Slovenija kriva za zamudo v pogajanjih. Meni se zdi, da so Hrvati zlobirali tega Olija in bo začel vsiljevati Hrvaške zahteve. Kakšen pa je dobrososedski duh. Naj nam to nekdo pojasni... Ali to pomeni, da morata Slovenija in Italija popustiti Hrvaški avanturi po ERC-ju in spregledati podpisani dokument iz leta 2004?
minnaema@yahoo.com
06. 02. 2008 15.12
Kar je bilo dogovorjeno z sosedi bi med civiliziranim narodom moralo držati kakor pribito a kaj ko obljube so eno dejanja pa spet drugo-zato je potrebna strahovita previdnost pred sosedi saj jim je težko kaj verjeti, da bodo dogovor izpolnjevali na dolgi rok. Morda bi bilo drugače, če bi bili v Europi, a se tega ne bo zgodilo vsaj do leta 2013 naj se učijo svojih manir-biti dosleden do sebe in drugih!
koroska72@mail386.com
06. 02. 2008 14.30
Olli ti si tak loli ! - ja kar povej da je Slovenija kriva, k mal heca ustaše.