Reka Iška izginila sredi noči

V noči na torek je reka Iška med Iško vasjo in vasjo Strahomer izginila. Na Arsu pojasnjujejo, da se voda zateka v dobro prepusten prodno-peščeni zasip pod dnom struge, zato ponikne in se spet pojavi. Tokrat je pojav izrazitejši zaradi poškodb v strugi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Iška reka je poniknila
  • Reka Iška - 3
  • Reka Iška - 2
  • Reka Iška - 1
  • Reka Iška - 4
  • Reka Iška - 3
  • Reka Iška - 2
  • Reka Iška - 1

Reka Iška je še konec tedna poplavljala in imela maksimalni pretok 327 m3 na sekundo, v noči na torek pa je med Iško vasjo in vasjo Strahomer začela izginjati. Kot je povedal domačin Matija Božič, je bilo v torej zjutraj vode še za približno pol metra, kmalu zatem pa je bila struga že popolnoma suha. Poleti sicer to ni nič nenavadnega, zdaj pa je, je še dejal Božič. Domačini naj bi v tem delu ponoči tudi slišali grmenje in pokanje, pravijo pa, da česa takšnega še niso videli.

Tamkajšnji prebivalci so zadevo prijavili tudi na Agencijo za okolje (Arso), kjer so zadevo preučili.

Arso: Krive so poškodbe v strugi

V profilu vodomerne postaje potoka Iška v kraju Iška vas je bil danes ob 12. uri vodostaj 151 cm in pretok okoli 170 l/s. Večji del vode potoka Iška se ob takih hidroloških stanjih pretaka skozi dobro prepusten prodno-peščeni zasip pod dnom struge. Zatekanje vode Iške v prodno-peščeni zasip se prične že nad vasjo Iška, zaradi česar se pretok potoka v strugi zmanjšuje vse do Iške vasi. Po strugi navzdol od vodomerne postaje potok Iška povsem ponikne in se ponovno pojavi v rečni strugi v profilu Strahomer-Vrbljene. Pojav je izrazitejši zaradi poškodb v strugi, ki jih je povzročila erozija visokih voda Iške v preteklih dneh, so pojasnili pojav.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 177
 
bobbie 25.09.2010 18:27:23
@jest504

ma nič ni ;) .. heh .. ni se treba kej opravičevat :))
Več komentarjev