Slovenija

FOTO: Meteorne vode zalivajo hiše, prožijo se tudi plazovi

Ljubljana, 31. 03. 2013 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./M.R./STA
Komentarji
107

Zaradi obilnih padavin poplavljata Ljubljanica in Krka, razlivajo pa se tudi manjši vodotoki v Pomurju in Podravju. Meteorna voda predvsem na vzhodu zaliva kleti stanovanjskih hiš. Sprožajo pa se tudi zemeljski plazovi.

Zaradi obilnih padavin v zadnjih dneh v ravninskem svetu Pomurja in Podravja prihaja do razlivanj zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov. Ledava, Ščavnica, Velika Krka, Pesnica se postopno umirjajo. Na območju Pomurja pa še vedno poplavljajo manjši vodotoki Kobiljski potok, Ivanševski potok, Črnec in drugi.

Razlit potok Ledava
Razlit potok Ledava FOTO: M.B.

Na Ljubljanskem barju poplavlja tudi Ljubljanica, Krka, Drava in Dravinja pa poplavljajo v spodnjem toku, pretežno na območjih pogostih poplav.

Danes ponoči bodo Krka ter reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji še zmerno naraščale. Ljubljanica bo v Mostah dosegla pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo. Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo zadržale še v prvih dneh prihodnjega tedna. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko povečale.

Obilno deževje je zajelo tudi sosednjo Hrvaško. Iz Zagreba in okolice poročajo, da so poplavljene nekatere ceste in da so se ponekod pojavile razpoke na zidovih. Izruvanih je tudi več dreves. Pri Veliki Gorici je reka Odra poplavila več hiš, v Šestinskem Dolu pa je drevo padlo na avtomobile in jih poškodovalo. Iz Gorskega Kotarja medtem poročajo o sneženju.

Krka z najvišjim povprečnim pretokom v zadnjih 60 letih

Hidrolog agencije za okolje (Arso) Janez Polajnar je v oddaji 24UR povedal, da bodo poplavljena območja predvsem na vzhodu države vztrajala tudi ponoči. Poplavljene površine se bodo po njegovih besedah še nekoliko razširile. To se bo zgodilo tudi ob spodnjem toku reke Krke. Krka bo svoj največji pretok dosegla prav sredi noči. Ohranile pa se bodo tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju.

Padavin je bilo letošnjo zimo nadpovprečno veliko, pojasnjuje hidrolog, ki pravi, da je na vzhodu pozimi padlo približno dve tretjini letne količine padavin. Zato je gladina podzemnih voda precej narasla po vsej državi, še posebej pa v vzhodni Sloveniji.

Ker so za torek napovedane nove padavine, Polajnar pravi, da se bodo poplavljene površine še ohranjale.

Povprečen pretok reke Krke je letos eden najvišjih v zadnjih 60 letih poudarja Polajnar, ki še pravi, da letos najverjetneje suše, kot smo jo imeli lani, ne bo.

Morje poplavljalo, sprožila se je sirena

Sinoči je ob 22.11 je poplavilo Kidričevo, Cankarjevo in Prešernovo nabrežje v Piranu zaradi visokega plimovanja morja. Sprožena je bila sirena javnega alarmiranja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Tudi danes zvečer bo še povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in 1. uro lahko morje preseže 295 centimetrov na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi nižje dele obale.

Hidrološko opozorilo za nedeljo
Hidrološko opozorilo za nedeljo FOTO: ARSO

Zapora cest zaradi zemeljskega plazu

Zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško–Kostanjevica na Krki pri Malencah še vedno popolna zapora, navaja prometnoinformacijski center.

Okoli 11. ure je zaledna voda poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci pri Maximusu v občini Murska Sobota. Delavci CP Murska Sobota so postavili prometno signalizacijo, kraj pa so si ogledali tudi gasilci iz PGD Černelavci in poveljnik CZ občine Murska Sobota.

Zemeljski plazovi in zalite kleti

Zaradi razmočenosti terena se je danes po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju pa cela naselja, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zemeljski plaz je nekaj po 8. uri zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. Med drugim se je dopoldne tudi usul zemeljski plaz na cesto Kalce–Veliki Trn v občini Krško in na cesto Podvelka–Ribnica na Pohorju, popoldne nekaj pred 16. uro pa na cesto Piršenbreg–Dednja vas v občini Brežice.

Takole je danes zjutraj zemeljski plaz zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer.
Takole je danes zjutraj zemeljski plaz zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. FOTO: POP TV

Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja, tako Gomilico v občini Turnišče in naselje Radmožanci v občini Lendava.

Podtalna voda je zalila tudi več kleti v Pomurju in Prekmurju ter na Štajerskem, v Koritnem v občini Bled, v Škofji Loki, v Ivančni Gorici in na Brezovici pri Ljubljani.

Narasla Ščavnica je nekaj po 9. uri ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci so zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do objekta.

V Miklavžu v občini Ormož je voda iz bližnjega potoka ob 7. uri zalila gasilski dom, zaledna voda je nekaj pred 11. uro poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci v občini Murska Sobota, podtalna voda v Veliki Loki v občini Trebnje pa je dopoldne zalila kletne prostore železniške postaje.

Danes zvečer pa je poplavilo klet stanovanjske hiše v naselju Pušča, v z naselju Šafarsko pa se je sprožil zemeljski plaz.

V torek spet zimske razmere

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež. V torek zjutraj se bodo padavine od juga znova okrepile in do večera v večjem delu Slovenije ponehale. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo, zato bodo razmere ponekod znova zimske. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja. V sredo bo pretežno oblačno in povečini brez padavin, ponekod se bo tudi delno zjasnilo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svobodni Umetnik
31. 03. 2013 21.40
+15
dragi dež...super si kadar je suša ampak mislim, da letos pretiravaš s svojimi nastopi zato je moj odgovor NE!
Lovetake
31. 03. 2013 23.35
+1
Sicer te imam rad,ampak povzrocas skodo drugim drzavljanom..zato je tudi moj odgovor NE!
Kadiuc
01. 04. 2013 01.37
hvala za vse, dobro si se odrezal. otroci so bili navdušeni nad tabo(sneg med počitnicami), ostali malo manj. ampak si povzročil tudi obilo težav, zato je moj odgovor NE. torej ne greš v naslednji krog
hozyan23
31. 03. 2013 21.33
-3
EVO ŠE NEKAJ FOTK...
dolejo
31. 03. 2013 20.41
-16
Halo, 24ur, ali vas ne zanima katastrofa, v katero drsi Slovenija z "novo" vlado. Zbudite se in ne bojte se stricev iz ozadja, kajti prava revolucija šele prihaja. Prebuja se tiha večina, da izvede zadnje dejanje osamosvojitve in demokratizacije.
dolejo
31. 03. 2013 21.19
-5
Sporočilo javnosti, novinarjem, urednikom in lastnikom medijev Ali vas kar naenkrat ne zanima katastrofa, v katero drsi Slovenija z \"novo\" vlado? Zbudite se in ne bojte se stricev iz ozadja, kajti prava revolucija šele prihaja. Prebuja se tiha večina, da izvede zadnje dejanje osamosvojitve in demokratizacije. Presenečen sem nad hitrostjo, s katero se organizira plebiscitna večina Slovencev, da zaščiti svojo domovino. Kljub temu, da je večina novinarjev vedela, kam pelje Slovenijo tihi puč proti Janši, so veselo trobili v ideološki rog destrukcije, sedaj bo pa kmalu prišel račun za to. Rezultat vašega dela je, da je Slovenija padla v kremplje plenilske elite in popolnoma nesposobne vlade brez programa, znanja in odgovornosti. Bodite prepričani, da delavni Slovenci ne bomo plačali vaših ideoloških projektov, ampak vam bomo izstavili račun in še kazen povrh, da nikoli več ne zlorabljate medijev za laži in ideološke zarote. Sedaj je čas, da se pokesate za sramotno vlogo, ki ste jo igrali v zadnjih letih. Sedaj so se odkrile karte, kakšen človek je kdo. Novinarji, pisatelji in ostali javni uslužbenci, ki ste se vpregli v voz laži in sovraštva do drugače mislečih, ne morete več opravljati del, ki so vam bila zaupana. Če smo pred leti mislili, da v Sloveniji lustracija ni potrebna, smo sedaj prepričani, da ste dokazali, da je še kako potrebna. Naroda ne morete izbrisati, ampak ste izbrisali sebe iz zgodovine naroda in se vrgli na smetišče zgodovine. ideološko neobremenjen protestnik
dolejo
31. 03. 2013 22.19
-2
kmalu boš tudi to razumel, da je sedanja beraška vlada Slovenijo v 14 dneh stala že 800 miljonov EUR. Toliko kot vse naravne nesreče v zadnjih 10 let. Če se sami ne obvarujemo pred to mega-kataklizmo, nas še Bog ne more
231koak
31. 03. 2013 22.22
+2
CtrlDelete
31. 03. 2013 22.32
+3
Eno je trezna glava, drugo je srce za domovino, o ideoloških zablojencih se mi pa s teboj ne da debatirati! Na ta žalosten članek si se spravil debatirati o ideoloških temah! In ti se imaš za "ideološko neobremnejnega protestnika!" To je bolezen kolega...BOLEZEN!
dolejo
31. 03. 2013 22.39
-1
vse kar sem prepisal je bilo napisano na svetovnih medijih in izrečeno na vseh slovenskih TV postajah v Odmevih, Preverjeno, Pogledih, TV3 in Planet TV.
CtrlDelete
31. 03. 2013 22.47
+3
Očitno še nisi dojel kaj ti želim povedati!!!??? Slovenci imajo materialno škodo zaradi poplav, ti pa tukaj smetiš po tej strani (ne samo po tej) s svojim idolom in bolno ideologijo! Poglej se v ogledalo in očisti se grehov!
dolejo
31. 03. 2013 23.05
-4
ja pa kaj sem slabega povedal ... trdim, da je ta vlada naredila v 14 dneh več škode, kot vse naravne nesreče v zadnjih 10 letih.. saj to govorim tudi tebi v prid, ker boš tudi ti plačal to škodo z davki in manjšo penzijo itd.
KungFuPanda
31. 03. 2013 23.54
+4
dolejo ti si očitno preveč omejen, da bi razumel, kaj ti hoče CtrlDelete povedati. Ljudi, ki jim voda zaliva hišo trenutno ne zanima nova vlada in neosnovane številke, katere si prebral v časopisu "demokracija". Ljudje so v stiski in najmanj kar lahko narediš je, da jim izražaš moralno podporo vsaj pri komentarjih, ne pa da njihovo osebno nesrečo podcenjuješ in primerjaš z politično škodo.
Rad_Gledam_Porocile
31. 03. 2013 19.54
+8
Gasilec je pravilno povedal!
Dobri Ivek
31. 03. 2013 21.01
piko112
31. 03. 2013 21.09
+1
srebrnibreg
31. 03. 2013 18.51
+20
Zarasle in zasute odtočne kanale naj bolj čistijo in bo dosti manj poplavljenih površin.
caspera1
31. 03. 2013 18.51
+11
Bi bilo fino malo spet povprašat kaj to pomeni našo strokovnjakinjo, gospo Kajfeževo. Mi je bila všeč njena ostroumna tri dni nazaj: se bomo morali navaditi na podnebne spremembe tudi v prihodnosti, zime bodo ali precej dolge in zasnežene ali pa precej mile. No, a bi mi to vedeli brez nje?
pehtateta
31. 03. 2013 18.39
-8
pazite na vodo, pipo po uporabi tesno zaprite, da ne kaplja, ne perite avtov kar naprej, tuširajte se enkrat na teden. Voda je naše bogastvo.
Princip1979.
31. 03. 2013 19.18
+2
Če se že enkrat na teden umivaš, vsaj vodo bi lahko zamenjala!
D3LIJA
31. 03. 2013 19.38
+2
enkrat na tedn? dobr če je teb ušeč vonj po švicu uredu,js osebno če se ne stuširam usak dan,se raj ne premaknm vn iz bajte
pravica00
31. 03. 2013 18.18
-5
Vceri so neki zombiji hidil z nekimi cotami po primorski zdaj se pa se vreme joka po celi Slo.
caspera1
31. 03. 2013 18.37
+8
Kaj vi ste imeli do včeraj že od Januarja sonce in 20 stopinj?
KIKIŠVAC
31. 03. 2013 18.15
+3
V naslovu- Meteorne vode predvsem na zahodu zalivajo kleti hiš, v podnaslovu- Meteorna voda predvsem na vzhodu zaliva kleti stanovanjskih hiš. Ja 24ur zej se pa že odločte! raj napišite da celo Slovenijo poplavlja k pa take traparije.
KIKIŠVAC
31. 03. 2013 18.24
+1
pravica00
31. 03. 2013 18.03
-6
Koncno spet sneg!!
KIKIŠVAC
31. 03. 2013 18.26
+7
v tvoji glavi nej bo nas nej pa pr miru pusti
senator31
31. 03. 2013 17.49
+2
Moram samo to povedati že več kot mesec mamo non stop vodo v kleti. A si lahko zamislite koliko škode je že v garaži koliko € bo šlo za elektriko? Pa ne mi reči zakaj imate pa klet? Ker klet ni nič kriva ampak melioracijski jarki kjer se voda zadržuje in polni podtalnico.
mackon08
31. 03. 2013 18.45
+0
Jaz ti bom pa napisal takole, če bi imel narejeno hidroizolacijo se to ne bi zgodilo. Moj nekdanji sosed je pred 20 timi leti zidal hišo z kletjo pa je voda drla zraven. So naredili takšno hidroizolacijo da sedaj niti kaplje ni. No to je pa seveda spet povezano s stroški, ki so dosti višji če se naredi hidroizolacija. Ti zdaj tukaj ne moreš nič, ker pač imaš tako kot imaš, želim ti pa da se ti klet čim prej posuši.
mackon08
31. 03. 2013 18.52
+0
Tisti ki delite minuse boste rekli da hidroizolacija ne pomaga, verjetno drugače ne vem zakaj minus.
231koak
31. 03. 2013 17.27
+13
Dež po plehu, jaz pa dve kitici, ni lepšega. Pa še zaston je.
pullower
31. 03. 2013 14.50
+6
pri nas pa snezi tak na obroke xD
Rok kampoš 1
31. 03. 2013 14.29
+4
pri nas v majšperku je tudi reka dravinja na travnikah in na cestah :D
Dobri Ivek
31. 03. 2013 14.34
+4
mlakamat
31. 03. 2013 14.36
+1
dekleta pa taka
31. 03. 2013 14.09
+5
saneral bi navarna območja pa podporne zidove naredl kjer so potebni kt pa da vs dnar pokradejo
caspera1
31. 03. 2013 18.41
+1
Tukaj ti dam pa prav. Ker občine kar naprej jamrajo, da denarja ni, Samo to ni res. Denar je, samo občine imajo čudne odločitve glede porabe tega denarja.
dekleta pa taka
31. 03. 2013 19.36
+1
ja a je treba tok občin to vse zasabo potegne maso zaposlenih in plače
LovecNaKomuniste
31. 03. 2013 14.00
-26
Uni ko ste na poplavnih območjih, upam, da ste se založili s cigaretami, ker to je jako važna stvar.
bina1981
31. 03. 2013 14.08
-5
bina1981
31. 03. 2013 14.08
+1
JežekTekaTeka79
31. 03. 2013 14.16
-11
bina1981
31. 03. 2013 14.29
+3
Gregor Knuplez 1
31. 03. 2013 14.33
+16
upam da ti prvo glavo zalije da bos imel vsaj nekaj noter pozneje pa se vso imetje pa da vidimo ce se bos potem norceval iz nesrece drugih ljudi ki v takih primerih izgubijo vse kar imajo pozneje pa nimajo dnarja za sanacijo osnovnih zivljenskih potreb....
en lisjak
31. 03. 2013 15.30
+6
231koak
31. 03. 2013 18.13
+3
Ne kadite.Samo iz ust vam smrdi, nič drugega.
caspera1
31. 03. 2013 18.42
+1
klimbo - ne verjamem, da je bil njihov namen norčevanje. Malo črnega humorja ni greh.
JežekTekaTeka79
31. 03. 2013 13.51
+30
Ves denar so pokradli nič ni urejeno za to pa poplavla ... pol vas pa še zavarovalnice operejo ... ... sami pa imajo zgrajena posestva in vile na črno na najbolj varnih in lepih lokacijah, pa to ...
LovecNaKomuniste
31. 03. 2013 13.51
+14
Na Barju bo spet zalilo črne gradnje in vpitje na prostovoljne gasilce bo tu.
binmister
31. 03. 2013 13.12
+1
Lljudem več ni nikakor po volji .Ko ni dežja bemtimo da je suša pomanjkanje talnice sedaj je malo več dežja spet ni dobro preveč podtalnice povodni in še in še .Le kaj hočemo ?
dekleta pa taka
31. 03. 2013 14.12
+2
Lutzenkirchen
31. 03. 2013 18.44
+1
Le kaj hočemo? as zabit da tega ne razumes? da ni vremena iz enega ekstrema do drugega. Teb je zgleda fajn v zivlenju glede na komentar, k te mamica pa oci cerklata... postau se na noge pol pa komenteri!
mrredbull
31. 03. 2013 12.21
-1
aja, najprej Ormož potem pa Miklavž?