Slovenija

Remškar predlaga razrešitev dela sveta Onkološkega inštituta, ker 'delujejo samovoljno'

Ljubljana, 13. 10. 2015 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko Janez Remškar, za zdaj še generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, čaka sklep vlade o razrešitvi, je na Mira Cerarja naslovil predlog za razrešitev članov sveta zavoda. Meni namreč, da ti pri svojem delu ne ravnajo skladno s predpisi.

Janez Remškar, za zdaj še generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil predlog za razrešitev članov sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja. Po njegovih navedbah namreč pri svojem delu ne ravnajo skladno s predpisi, postavlja pa se tudi dvom v njihovo osebno in profesionalno integriteto.

Remškarjevo nadaljevanje vodenje inštituta je sicer pod velikim vprašajem, po tistem ko je svet inštituta 9. septembra sprejel sklep o njegovi razrešitvi. Za pravnomočnost tega sklepa mora svoje soglasje podati še vlada.

Janez Remškar je še generalni direktor Onkološkega inštituta, doler vlada ne poda soglasja k njegovi razrešitvi.
Janez Remškar je še generalni direktor Onkološkega inštituta, doler vlada ne poda soglasja k njegovi razrešitvi. FOTO: POP TV

Medtem ko čaka sklep vlade, pa se je Remškar torej obrnil na Cerarja z drugačnim predlogom.

Po Remškarjevih besedah predsednica sveta Darinka Miklavčič in predstavniki ustanovitelja v svetu delujejo "samovoljno, v nasprotju z načelom javnosti in transparentnega delovanja ter ob tem kršijo določila predpisov, ki urejajo njegovo delovanje". Prav tako ocenjuje, da svojega dela ne opravljajo kot dobri strokovnjaki in ne ravnajo poslovno etično.

Tako med drugim Remškar v pismu Cerarju navaja, da svet inštituta že več mesecev zaseda na zaprtih sejah, večkrat ob ugasnjenem snemalniku, čeprav poslovnik določa, da je njegovo delo javno. Onkološki inštitut tudi še ni prejel zapisnikov od junijske 11. seje dalje, medtem ko je sedaj sklicana že 14. seja. Na teh sejah so bili sprejeti tudi sklepi, ki vplivajo na postopanje generalnega direktorja, a jih ta brez zapisnikov ne more izvršiti, navaja. S tem svet inštituta neposredno ovira delovanje zavoda, dodaja Remškar.

"Na podlagi vsega navedenega je mogoče ugotoviti, da svet ravna praviloma tajno in netransparentno, ob tem krši poslovnik sveta zavoda, kar je nesprejemljivo za delovanje organa javnega zdravstvenega zavoda," je zapisal.

Remškar omenjenim članom sveta očita tudi nepravilnosti pri sprejemanju novega statuta. Samovolja in kršenje načela transparentnosti pa se po Remškarjevih navedbah kažeta tudi v tem, da zaposleni in javnost do danes niso bili seznanjeni z razlogi oziroma očitki za njegovo razrešitev.

"Ob vsem tem pa imam sam in ne malo zaposlenih občutek, da gre za povsem avtokratsko vodenje in nastopanje sveta inštituta, ki ne spoštuje zaposlenih," je še zapisal dosedanji generalni direktor inštituta.

Mimo vseh poslovniških rokov je po njegovih besedah sklicana tudi sredina seja, pri tem pa se Remškar sprašuje, ali bodo na njej že imenovali vršilca dolžnosti direktorja, in to v nasprotju z zakonom. Miklavčičeva je sicer minuli teden za STA napovedala, da bodo na seji opravili razpravo o nekaterih predlogih, kdo naj začasno vodi to ustanovo.

Z razrešitvijo omenjenih članov sveta zavoda bi torej po mnenju Remškarja prekinili dosedanji način delovanja sveta, ki ovira normalno delovanje inštituta in s katerim se dela velika škoda ustanovi, zaposlenim in bolnikom, škodljivo pa je tudi za vse državljane.

Remškar sicer piše, da se je na Cerarja obrnil zato, ker se zavzema za dosledno delovanje pravne države, na Onkološkem inštitutu pa "smo v zadnjih mesecih priča sistematičnemu kršenju teh načel s strani članov sveta zavoda, ki so predstavniki vlade". Ob tem prosi, da tega pisma ne razume kot iskanje izhoda v sili ob razrešitvi pač pa kot opozorilo nedopustnem postopanju sveta.

Svet zavoda je septembra sprejel sklep o razrešitvi sedanjega prvega moža Janeza Remškarja. Da bo sklep pravnomočen, ga mora potrditi še vlada, ki naj bi po nekaterih informacijah o tem razpravljala v roku nekaj tednov. Že v sredo pa bo svet zavoda na seji med drugim skušal izbrati vršilca dolžnosti, ki bi po razrešitvi Remškarja vodil OI do izbire njegovega naslednika.

Razpis tudi za strokovnega direktorja

Na razpis za strokovnega direktorja Onkološkega inštituta je do polnoči prispela ena prijava. Sedanjemu strokovnemu direktorju Janezu Žgajnarju, ki neuradno ni oddal prijave za nov mandat, ta poteče novembra.

Prijavo bo obravnaval strokovni svet inštituta, ki bo podal predhodno mnenje o kandidatu, o katerem bo končno odločal svet zavoda, so pojasnili na OI. Še v petek niso imeli nobene prijave za strokovnega direktorja. Žgajnar, ki je bil vodja stroke na onkologiji dva mandata, od novembra 2007, je že ob objavi razpisa povedal, da se ne bo prijavil. O razlogih ni želel govoriti, neuradno pa naj bi bil nezadovoljen, ker da v sedanjih razmerah ne more nič spremeniti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
13. 10. 2015 17.51
+6
Je problem, ko realnost trči z nerealnim mnenjem o sebi. Naj gre že enkrat v penzijo!
alenka.NN
13. 10. 2015 19.59
+4
rde?kar
13. 10. 2015 17.37
+5
Te starčke je že čas povozil treba mlade sposobne zaposlit dat jim je treba možnost ne pa ,da se selijo v tujino.
anjerd
13. 10. 2015 16.51
+8
Na onkološkem institutu je veliko dobrih delavcev, je pa potreben dobrega vodenja, kar ta garnitura sigurno ni, borijo se za stolčke in privilegijem pa kako škodljivo pogodbo podpišejo in to je to.
reaf
13. 10. 2015 16.38
+10
Janez Remškar - gnojni tur SLO zdravstva !
butalistan
13. 10. 2015 15.09
+20
stari izprijeni pogoltni fosili in grobarji zdravstva --raus
Ajmomali
13. 10. 2015 15.34
-5
dostmam1
13. 10. 2015 14.36
+11
Aja, pa na stavko se pripravljajo s tistim koštrunom na čelu. Baje si zaslužijo večje plače.
dostojevski II
13. 10. 2015 14.28
+28
Remškar bi z lahkoto ovrgel vse očitke sveta OI z rezultati svojega 18 mesečnega dela. Ker pa teh rezultatov očitno ni, je angažiral Matoza in vladi predlaga razrešitev članov sveta zavoda. To je možno edino v Sloveniji !!!
dostmam1
13. 10. 2015 14.33
+11
Ja, ja.... se vidi da ima veliko masla na glavi, k se mu pleša tako lepo sveti.
alenka.NN
13. 10. 2015 20.01
+3
če prideš z Matozom na sestanek, potem je na kilometer vidno, da nimaš čistih poslov...
JApajaDAja
13. 10. 2015 14.20
+14
več let je gen.direktor, več dr**a ima na glavi! vsa leta je bilo toliko nepravilnosti, napak, kriminala, sedaj,ko pa se mu konkretno trese stol pa pametuje! če noče it, naj ga odnesejo!
Ajmomali
13. 10. 2015 15.33
-7
alenka.NN
13. 10. 2015 20.04
+1
ajmomali...a ti si pa njegov ''glasnogovornik''
Uporabnik113189
13. 10. 2015 14.04
-5
Vse kaže na nenavadne stvari v onkologiji, ki jim ni kos ne Remškar, pa tudi strokovni direktor nima nobene želje za ponovnim mandatom. Nekje mora biti precej gnilih jabolk.. Vse kaže da bo potrebno generalno pometanje. Če Cerar hoče red, naj tja vrne Janeza da dokonča kar je začel..
ina5785
13. 10. 2015 19.44
+1
Klasik - če tvoj predlog upoštevamo, pride takoj do sepse!!!!
biggbrader
13. 10. 2015 14.03
+0
Mirko, spet si pogrnil.
VSEZNALECno1
13. 10. 2015 13.57
+13
PREDLAGAM DA ZAČNETE ZDRAVT KOT SE ŠIKA........KAJ PA TO........AJA PA BREZ KORUPCIJE..........
lacolomba
13. 10. 2015 17.16
+2
Na OI , zdravijo kot se šika....kot si vsak z rakom samo želi , to vem ker se zdravim pri njih že 10 let
25kur
13. 10. 2015 13.27
+13
pa kaj se prči v penzijo naj gre in rože zaliva, vsak bo zdej kr neki na cmerarja naslavljav neke svoje poglede in odpovedi, kot v času tita politični komisarji če se mu je kdo zameru