Slovenija

Renčani zahtevajo odškodnine

Renče, 07. 10. 2009 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eles še vedno nima podpisanih 15 pogodb, da bi lahko vkopal kable v Renčah. Zatika se pri trasi kablovoda in odškodninah.

Predstavniki Elesa, Soških elektrarn Nova Gorica in države so se v torek znova mudili v Renčah, da bi pospešili pridobivanje služnostnih pogodb za vkop daljnovoda na območju Renč. Eles še vedno nima podpisanih 15 pogodb, zatika pa se pri trasi kablovoda in odškodninah.

Eles je pogodbe o služnosti podpisal s 53 lastniki zemljišč na trasi kablovoda, pri čemer jih je 33 že overovljenih, pet jih je tik pred podpisom, 15 primerov pa je še odprtih, predvsem zaradi odškodnin, je po sestanku z renško civilno iniciativo, tamkajšnjo občino in krajevno skupnostjo ter lastniki zemljišč novinarjem pojasnil zastopnik Elesa Milan Jevšenak. Ob njem so se v Renčah zbrali še generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač ter direktorja Soških elektrarn Nova Gorica in Elektra Primorske Vladimir Gabrijelčič in Julijan Fortunat.

Sporna je višina odškodnin

Daljnovod v Renčah
Daljnovod v Renčah FOTO: Kanal A

Glavno težavo očitno predstavlja višina odškodnine, ki jo je Eles namenil posameznim lastnikom zemljišč, saj so Renčani prepričani, da je prenizka. Eles lahko prizna le odškodnino, ki jo določi zaprisežen sodni cenilec. Tisti lastniki zemljišč na trasi, ki se z njeno višino ne strinjajo, lahko izberejo svojega sodnega cenilca, ki ga bo plačal Eles, a nova odškodnina ne more bistveno odstopati od sedanje, je poudaril Jevšenak.

Vinko Špacapan, eden izmed lastnikov zemljišč, ki je služnostno pogodbo že podpisal, jo tako namerava razveljaviti, saj zahteva višjo odškodnino. Zastopnik šestih lastnikov, ki pogodbe še niso podpisali, Rajko Fornazarič je poudaril, da želijo natančne informacije o poteku trase, hkrati pa zahtevajo, da Eles proti njim ustavi vse sodne postopke in jim plača stroške, ki so jih imeli s pravdanjem.

Eles je že aprila Renčanom obljubil, da bo ustavil vse sodne spore, čim bo imel popolno dokumentacijo za vkop daljnovoda, do takrat pa mora vztrajati pri rešitvi, ki je skoraj dokončana. Takrat bo tudi odstopil od nadzemnega voda, je opozoril Kopač.

Daljnovod je nujen za polno obratovanje črpalne hidroelektrarne v Avčah

Soške elektrarne pa bi dokončan daljnovod ali kablovod v Renčah potrebovale še letos, če želijo v elektroenergetski sistem polno vključiti črpalno hidroelektrarno Avče. V elektrarni že izvajajo zagonske preizkuse, še ta mesec pa bo na vrsti tehnični pregled. Brez daljnovoda na območju Renč polno obratovanje črpalne hidroelektrarne ne bo mogoče, je poudaril Gabrijelčič. Če elektrarna sploh ne bi obratovala bi mesečna škoda znašala milijon evrov, je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zidan
03. 11. 2009 16.50
bravo, bravo všeč mi je da ste spoznali, da bi renški tajkuni radi pobrali samo denar. Ta daljnovod je bi tam preden so začeli zidati hiše oziroma gradove. G.Komar je danes komentiral za radio, da je prav, da je sodišče prekinilo pogodbo elesu, da smo vendar pravna država. (ojojoj kdo se oglaša!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
manco-capac
07. 10. 2009 18.29
Ta primer je sramota za državo, ki dopušča, da se posamezniki pod firmo "civilna iniciativa" poskušajo okoriščati na državni račun. Dejstvo je, da daljnovod tam stoji že iz časov Mussolinija, torej so vsi, ki so gradili hiše ob trasi vedeli kje gradijo in niso upravičeni do nikakršne odškodnine, razen za služnost zemljišča! Poleg tajkunov, ki so industrijske lokacije spreminjali v razne stanovanjsko poslovne zadeve, nam bodo po novem še razne civilne iniciative uničevale lokacije industrijskih obratov in trase daljnovodov, cest in komunalnih vodov!? Gnila slovenska zakonodaja očitno ščiti le interese zasebnikov, za družbene koristi nam je figo mar! Kar tako naprej!
hendikep
07. 10. 2009 15.48
kje tukaj drzava oni nedovolijo daljhnovoda čez soje parcele in naj bi bilo preblizu hišam daljnovod je ze prej postavljen preden so te novonastale hiše tam zgrajene če ih prej ni motilo nevem zakaj ih zdaj to moti zdaj bi radi da mi otali davkoplačevalci plačamo njihovo zmoto in ugodje če hočejo spremembe naj si sami plačajo brez nas.