Slovenija

Eles: Vkopu nasprotuje drug del prebivalcev Renč

Renče, 18. 12. 2008 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eles je po dogovoru z Erjavcem začel s pripravo za vkop daljnovoda skozi Renče. Sedaj pa so se soočili s številnimi nasprotovanji kablovodu – s strani drugega dela prebivalcev Renč, pravijo v Elesu.

Sporni daljnovod v Renčah
Sporni daljnovod v Renčah FOTO: Kanal A

Po dogovoru z ministrstvom za okolje in prostor so na Elesu začeli s pripravo projektne dokumentacije za vkop daljnovoda na območju Renč. Pri tem kot ključno izpostavljajo pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč, kjer naj bi se že kazale težave. Tako naj bi se nadaljevale tudi dejavnosti pri rekonstrukciji prostozračnega daljnovoda, so poudarili.

Ministrstvo za okolje in prostor ter Elektro Slovenije (Eles) sta se v tem tednu dogovorila o začetku dejavnosti za vkop dela trase daljnovoda skozi Renče, kar je tudi bila zahteva tamkajšnje civilne pobude. Na Elesu so tako ministrstvo prosili za "sodelovanje v smeri kar se da hitrega poteka upravnih in prostorskih postopkov, ki so predpogoj za tehnično izvedbo vkopa daljnovoda", so na Elesu zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Pri projektu vkopa daljnovoda kot ključen korak izpostavljajo pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč in dogovor med Renčani. "Po ponedeljkovem dogovoru smo bili namreč seznanjeni s številnimi nasprotovanji kablovodu – tokrat s strani drugega dela prebivalcev Renč," so opozorili na morebitne težave.

V Elesu menijo, da za vkop ne bo dovolj časa

Eles
Eles FOTO:

Sicer pa so v Elesu še vedno prepričani, da je za pravočasno vključitev črpalne hidroelektrarne Avče – končana bo sredi prihodnjega leta – v sistem in stabilno oskrbo severne Primorske z električno energijo nujna začasna napeljava zračnega daljnovoda čez Renče. Po njihovih besedah bi bilo tveganje velike gospodarske in družbene škode drugače preveliko.

"Tako naj bi se vzporedno z aktivno pripravo projekta izgradnje kablovoda nadaljevale tudi aktivnosti na rekonstrukciji prostozračnega daljnovoda in njegovi čim prejšnji vključitvi v prenosno omrežje. Eles je pripravljen zavezanost dogovoru o vkopu izkazati z ustreznim finančnim instrumentom, kar bo, vsaj tako upamo, dokončno prepričalo prebivalce Renč o resnosti dogovora med ministrstvom in Elesom," so še poudarili.

Predstavnica civilne iniciative Renče Irena Komar, ki se zavzema za vkop pa meni, da je to, da bi bili nekateri proti vkopu zgolj še ena izmed provokacij Elesa, "ki jih je bilo v zadnjih štirih letih veliko“.

Spomnimo

Ministrstvo za okolje je Elesu izdalo dovoljenje za rekonstrukcijo daljnovoda v Renčah, krajani pa so menili, da gre za nezakonito dejanje. Po njihovem mnenju ne gre za obnovitev daljnovoda, temveč novogradnjo za močnejši, 110-kilovoltni daljnovod, ki naj bi škodil zdravju ljudi. Tako se zavzemajo, da bi Eles daljnovod vkopal. Tudi novogoriško sodišče je oktobra odločilo, da se delno gradbeno dovoljenje odpravi, ker naj bi šlo za novogradnjo in ne za obnovo.

Ker je Eles kljub nestrinjanju krajanov nadaljeval priprave na gradnjo daljnovoda, so jih Renčani fizično blokirali in se dogovorili za pogovore. V torek so se krajani sestali z Elesom in Erjavcem. Eles je krajanom Renč predlagal, da bi sprva postavili daljnovod na stebrih, pozneje pa bi ga vkopali.

Rumeno-črna črtkana črta je daljnovod, ki ga Eles želi zgraditi in bi povezal novo elektrarno v Avčah s severno Primorsko. Ta del Slovenije oskrbuje z elektriko še daljnovod, označen z rdečo črto. Če bi na tem prišlo do izpada električne energije, bi bila vsa regija, ki je obarvana s sivo barvo, brez elektrike. Vkopati bi bilo treba 1200 metrov daljnovoda na območju Renč.
Rumeno-črna črtkana črta je daljnovod, ki ga Eles želi zgraditi in bi povezal novo elektrarno v Avčah s severno Primorsko. Ta del Slovenije oskrbuje z elektriko še daljnovod, označen z rdečo črto. Če bi na tem prišlo do izpada električne energije, bi bila vsa regija, ki je obarvana s sivo barvo, brez elektrike. Vkopati bi bilo treba 1200 metrov daljnovoda na območju Renč. FOTO:


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
19. 12. 2008 11.26
Ja super, najboljše da naredijo sredi Renč en masovni pretep med vsemi udeleženci, nato pa oni, ki zadnji stojijo odločijo, kje bo viselo ali ležalo par kablov. Za informacijo: v mestih imamo tudi vsepovsod žice in kable, pa se komaj kdo buni, ker je to pač del modernega sveta. Po mojem se sicer tudi pozna vpliv elektro smoga bolj na velikih daljnovodih, samo pozor, renčani: na stebru je žica od tal (ter od ljudi) oddaljena vsaj 15 metrov, pri vkopu pod zemljo pa ne več kot 2. Pozanimajte se, kje nastaja večje tveganje, pa se pol bunite.
Energetik
19. 12. 2008 09.39
@gradient, nimaš prav. Iz Idrije gre dvosistemski DV samo še v Žiri, ni pa nikjer nobene druge povezave z ostalo SLO. Če strela useka v DV Divača-Ajdovščina in soške HE ne zmorejo pokriti porabe, je vso sivo območje v temi. Kaj šele, če se kakšen steber na tem DV podre, potem je pa v temi par dni..
alenkavizintin@yahoo.it
19. 12. 2008 08.31
Ne se zajebavat szi Renčancmi.Se znaju odcipit inu nrdit soju hidroelektrarnu na Vipavi.
Tonček Balonček
18. 12. 2008 18.55
Najbolj demokratično bi bilo pol žic položiti v zemljo, drugo polovico pa na kandelabre!
LordOfWar
18. 12. 2008 18.49
FAntodfare iz kje si?Zna bit da se morda poznava....:)
fantodfare
18. 12. 2008 18.36
he,he. Pa naj nardijo dva daljnovoda po 110 KV, pa bo koza cela in volk sithe,he. sem eles rabi več dobička, pa bo rajši nardu enga za 330\' V, he,he.
fantodfare
18. 12. 2008 18.35
he,he- Vojni lord iz risanke. he,he.
LordOfWar
18. 12. 2008 18.22
Vsaj en normalen ki ne zacne z neprimernimi besedami.Pac oni so se odlocili nasprotovat.To je njihv problem,njiova bitka...Ce jo dobijo jo drgac pa ne.Uglavnem se strinjam s tabo gradient.
Padalec1
18. 12. 2008 18.19
Kolikor je meni znano shema 110kV daljnovodov ni natančna saj je v RTP Idrija v 110 kV zanko,ki napaja severno Primorsko vključen še en daljnovod ki prihaja preko Žiri in se ga na tej shemi vidi samo kratek delček in preko katerega se lahko ta zanka oskrbuje z energijo v primeru izpada daljnovoda Divača-Ajdovščina. Shema tako ne služi prikazu dejanskega stanja ampak predvsem očnitvi prebivalcev Renč pred ostalimi prebivalci severne Primorske,v smislu zdaj pa zaradi teh Renčanov na bomo imeli elektrike. Po mojem mnenju pa je interes ELES-a pri gradnji tega daljnovoda prej kot oskrba severne Primorske prodaja energije iz črpalne elektrarne Avče preko RTP Sežana v Italijo
LordOfWar
18. 12. 2008 18.18
fantodfare se poznava?:)..Dvomim.Iz kje pa si?
fantodfare
18. 12. 2008 18.13
h,ehe. Vojni lord, iz fužin, he,he. renški hram je najboljši he,he.
LordOfWar
18. 12. 2008 18.00
savic19, janko2 in KONRAD iz katerih koncev Slovenije ste?
androit
18. 12. 2008 17.59
Da bi bile mone Renške za novoletne praznike brez elektrike pa bi videli če bi bili še proti DV 110 kv
kat77
18. 12. 2008 17.44
tudi jst sem iz renč in sm 1000%proti da daljnovod ukopajo. Verjetno se renški \"veljaki\" niso pozanimali kiro bolj škodi. naj se malo pozanimajo preden kaj rečejo. In to da govorijo v imenu renčanov ne drži ker nas je dosti proti ukopu, verjetno tisti, ki nimamo lastnih interesov in bi zimo radi preživeli na toplem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fantodfare
18. 12. 2008 17.34
he,he. Kolikor JST vem, je tisto pod zemljo bolj nevarno, kakor po zraku!he,he
janko2
18. 12. 2008 17.21
elektriko jim sklopte monam primorskim
nanina31
18. 12. 2008 17.00
Konrad 001
18. 12. 2008 16.48
Pol se naj pa v rit ugriznejo mone !