Črna kronika

Je motorist v križišče zapeljal z več kot 100 kilometri na uro?

Ljubljana, 30. 03. 2017 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER/M.Ke./G.S.
Komentarji
0

Policija še vedno preiskuje okoliščine prometne nesreče, ki se je zgodila v sredo. V trčenju reševalnega vozila in motorista sta na kraju nesreče umrla 29-letni motorist in njegova 24-letna sopotnica. Voznik rešilca, ki ni bil na nujni vožnji, je med zavijanjem v levo odvzel prednost motoristu, ki je v istem hipu pripeljal naravnost po Zaloški cesti.

Več videovsebin
  • 24UR: Je motorist vozil več kot sto kilometrov na uro?
    03:10
    24UR: Je motorist vozil več kot sto kilometrov na uro?
  • Iz 24UR: Reševalci imajo tudi do tisoč intervencij na leto
    02:42
    Iz 24UR: Reševalci imajo tudi do tisoč intervencij na leto
  • Iz 24UR: Mrtva vsem na očeh
    02:40
    Iz 24UR: Mrtva vsem na očeh
  • Iz SVETA: Psiholog o soočanju s posledicami nesreče
    02:12
    Iz SVETA: Psiholog o soočanju s posledicami nesreče
  • Iz 24UR ZVEČER: Nesreča rešilca in motorista na Zaloški
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Nesreča rešilca in motorista na Zaloški
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko naredimo za večjo varnost v prometu?
    07:15
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko naredimo za večjo varnost v prometu?
  • Izjava policije o nesreči
    01:24
    Izjava policije o nesreči
29-letni motorist in njegova 24-letna sopotnica sta umrla na kraju nesreče.
29-letni motorist in njegova 24-letna sopotnica sta umrla na kraju nesreče. FOTO: POP TV

Znanih je več podrobnosti o nesreči, ki je včeraj popoldne pretresla Ljubljano, ko sta na Zaloški cesti trčila reševalno vozilo in motor. Povzročitelj nesreče je 34-letni voznik reševalnega vozila, saj je pri tem, ko je zavijal levo, zaprl pot motoristu in sopotnici. A preiskava s tem še zdaleč ni končana. Policisti namreč preiskujejo, s kolikšno hitrostjo je vozil motorist in koliko voznik rešilca.

Po neuradnih informacijah naj bi motorist na tem odseku, kjer je omejitev 60 kilometrov na uro, vozil veliko več kot 100, po nekaterih podatkih celo okoli 150 kilometov na uro.

"Po do sedaj zbranih obvestilih in opravljenim ogledom kraja nesreče je ugotovljeno, da je 34-letni voznik reševalnega vozila po skrajnem levem prometnem pasu pri zeleni luči na semaforju zapeljal v križišče in zavil levo, pri tem pa ni pustil mimo vozila, ki je takrat pripeljalo iz nasprotne smeri, in je čez križišče vozilo naravnost," je povedala predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

Voznik rešilca je tako zaprl pot 29-letnemu vozniku motornega kolesa, ki je takrat s 24-letno potnico pripeljal naravnost proti Fužinam, so še sporočili z ljubljanske policije. Po trčenju sta motorist in sopotnica – oba sta sicer nosila varnostni čeladi – padla na vozišče in tam obležala. "Oba sta v nesreči utrpela tako hude poškodbe, da sta umrla na kraju nesreče. V nesreči se je lažje poškodoval še 25-letni potnik v reševalnem vozilu, ki pa v času nesreče ni bilo na nujni vožnji," je še sporočila Ciperle Adlešičeva.

Še vedno ni jasno, s kakšno hitrostjo sta trčili vozili.
Še vedno ni jasno, s kakšno hitrostjo sta trčili vozili. FOTO: POP TV

Reševalec opravi tudi do 1000 intervencij na leto 

Čeprav reševalca včeraj nista bila na nujni vožnji, so reševalci 24 ur na dan 365 dni prisotni v prometu. Vsak reševalec v Ljubljani opravi tudi po 1000 različnih intervencij na leto - na cesti so v snegu, dežju, poledici in vročini.

Pogosto se zgodi, da jih udeleženci v prometu ne opazijo, zato morajo biti za njihovo in svojo varnost pri vožnji toliko bolj pozorni. Se pa kljub temu žal zgodijo tudi prometne nesreče z udeleženim reševalnim vozilom - na ljubljanski reševalni postaji približno štiri na leto.

"Motoristi se morajo zavedati, da je silhueta motornega kolesa izredno ozka"

Kot je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Andrej Fink, vodja Reševalne postaje Ljubljana, sta voznik reševalnega vozila in njegov potnik v hudi stiski, zato jima nudijo strokovno pomoč. "Vsaka nesreča s smrtnim izidom se nas dotakne. Vsi smo globoko prizadeti zaradi tega dogodka, še posebej sta v stiski oba mlada sodelavca, ki sta bila udeležena v nesreči," je dejal Fink. Obema so zagotovili strokovno pomoč, najprej s strani posebej usposobljenih zaupnikov, v stiku pa sta tudi s kliničnim psihologom.

Brane Legan, inštruktor varne vožnje na Vranskem, pa je opozoril, da je tveganje na cesti pri motoristih še posebej veliko. "Motoristi se morajo zavedati, da je silhueta motornega kolesa izredno ozka. Le z ustrezno hitrostjo dajo ostalim udeležencem v prometu možnost, da jih pravočasno vidijo, opazijo in upoštevajo."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1