Slovenija

Rešil ga je Alah

Ljubljana, 07. 09. 2006 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Že od malega je mirovnik. Najprej v svoji družini, ulici, vasi, pa potem širše, je pojasnil Križnar.

Tomo Križnar je v zahvalo ministru izročil knjigo z naslovom <em>Darfur: kratka zgodovina dolge vojne</em>, minister Rupel pa je slovenskemu humanitarcu podaril svojo knjigo <em>Srečanja in razhajanja</em>.
Tomo Križnar je v zahvalo ministru izročil knjigo z naslovom <em>Darfur: kratka zgodovina dolge vojne</em>, minister Rupel pa je slovenskemu humanitarcu podaril svojo knjigo <em>Srečanja in razhajanja</em>. FOTO: Dare Čekeliš
Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, so 21. julija tam zaprli. Sodišče v El Fašerju ga je 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora, 4. septembra pa so ga izpustili, potem ko ga je pomilostil sudanski predsednik Omar al Bašir. V Slovenijo se je vrnil v torek, ko se je tudi srečal s slovenskim predsednikom Janezom Drnovškom.

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je v prostorih ministrstva za zunanje zadeve v Ljubljani sestal s Tomom Križnarjem, ki se je nedavno vrnil v Slovenijo iz zapora v Sudanu. Po slabi uri pogovorov je Križnar na vprašanje, kakšni so njegovi načrti glede vrnitve v Sudan, odgovoril, da je sicer iz države izgnan, vendar verjame, da "se bo dalo marsikaj", ko se bodo stvari pomirile. Na vprašanje, kdo ga je po njegovi oceni rešil iz zapora v El Fašerju, pa je odgovoril: "Alah".

"Resnično sem se vživel v vlogo mirovnega posrednika. Že od malega sem nekakšen predstavnik za mir. Najprej v svoji družini, ulici, vasi, pa potem širše...," je povedal Križnar, ki je januarja odpotoval v Sudan kot poseben odposlanec predsednika Janeza Drnovška za Darfur.

Dodal je, da sam ni z nikomer skregan. "Niti s sudansko vlado, niti z džandžavidi, niti z nobeno od frakcij. Tudi v Sloveniji nameravam posredovati za mir in pomagati, da bi se ljudje med seboj razumeli." In tudi Slovenija lahko po Križnarjevih besedah veliko stori. "Sebe še vedno vidim kot posrednika, čeprav neuradnega, in bom še naprej poskušal predstaviti Slovenijo kot državo, ki ji je mar".

Minister Rupel je Tomu Križnarju ponudil pomoč ministrstva za zunanje zadeve pri njegovih prihodnjih misijah.
Minister Rupel je Tomu Križnarju ponudil pomoč ministrstva za zunanje zadeve pri njegovih prihodnjih misijah. FOTO: POP TV
Občudujemo njegove misije, čeprav so nekoliko nenavadne za diplomatske standarde. Minister Dimitrij Rupel

Glede njegovega reševanja iz zapora je Križnar poudaril, da vsega ne more povedati. "Vendar je res, da se je tam doli nad mano spravil cel hudič. Vse kaže, da so bile kar hude igre, vendar smo dobro zvozili," je dodal. Kot je še pojasnil, je v sam Sudan težko priti. "Kar zaprosite za vizo, pa boste videli in potem me boste lažje razumeli, zakaj sem po 14 dneh (čakanja na vizo) dejal, naj mi vrnejo potni list". "Če so meje, so narejene zato, da se jih prestopa. Človek je to zmeraj počel. Meje je potrebno zmeraj širiti, še posebej, če so na drugi strani trpeči otroci in ženske," je še dejal.

Rupel - ''prijatelj na daljavo''

Tomo Križnar se je takoj po vrnitvi v Slovenijo oglasil pri predsedniku Drnovšku.
Tomo Križnar se je takoj po vrnitvi v Slovenijo oglasil pri predsedniku Drnovšku. FOTO: Dare Čekeliš
Tomo Križnar je dejal, da lahko vsak posameznik prispeva k miru in sožitju v svetu. Minister Rupel je poudaril, da se od majhne slovenske diplomacije pričakuje enake rezultate kot od velikih diplomacij. Vendar ravno na primeru reševanja Toma Križnarja dokazujemo, da je z majhnimi sredstvi mogoče doseči velike rezultate in vloga vsakega posameznika je pomembna, je dodal.

Kot je po srečanju dejal Rupel, sta si s Križnarjem povedala "nekaj zgodb iz časa, ko je bil gospod Križnar v zaporu". "Na nek način, čeprav na daljavo, smo postali prijatelji," je še povedal minister, v isti sapi pa dodal, da si želi, da bi bilo "takšnih prijateljstev čim manj".

MZZ je po oceni Rupla za Križnarjevo rešitev storilo "vse, kar je bilo potrebno". "Križnarja sem danes tudi zaprosil, da se, če se bo ponovno odpravil v tiste kraje, prej oglasi na MZZ, da bi mu dali na pot ne samo nasvete, ampak tudi kakšne papirje in lahko pomagali, da bi bil bolje zavarovan na kakšni svoji prihodnji misiji," je še dejal Rupel.

"Navsezadnje pa je ta zgodba poslala nek glas o Sloveniji. Mnogi v EU, arabskem svetu, Afriki, Bruslju, Arabski ligi so se ukvarjali s Slovenijo in ugotovili, da ima Slovenija dobre namene in da ima ljudi, ki jih skrbijo tudi svetovni problemi," je dodal Rupel.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
12. 09. 2006 03.56
Če je tako,naj pa Alah plača,a ne!
user491
11. 09. 2006 20.36
vedite to: kdor reši enega človeka - kot bi rešil celo človeštvo.
mjemjaw@yahoo.co.uk
08. 09. 2006 10.04
Ma ta Križnar je en vaški bebček, ki samega sebe vidi kot nekega mesijo, poklicanega da reši svet. Valda mu je fajn tkole hodit po svetu in delat traparije, če pa ve, da vse to plača ter ga rešuje iz godlje naša država.
theykilledKenny
08. 09. 2006 09.42
Pa sej alah al pa jezus tukaj nimata nobene zveze. Gre zato, da se Križo vseskozi nekaj izpostavlja, sedaj je pa dobil kar je hotel. Ampak še kar nos rine. Lepega dne ga bodo....
ssg
07. 09. 2006 23.25
@avava, če ti kej ni jasn - njegova izjava je najmanj, kar lohk rečem, žaljiva, kr ga ni noben goddamn Alah rešu, ampak njegova ljuba državca, beri mi, davkoplačevalci. Lohk ga je sram, da niti Drnovška tok ne spoštuje!
DIDAKTIK@SIOL.NET
07. 09. 2006 22.51
Naj ga ne spustijo čez mejo, dokler ne poravna vseh stroškov in naj bo to zadnje reševanje ! Želel sem mu, da ga rešijo in da pride domov, zdej pa nej tle ostane !
avava
07. 09. 2006 20.52
ejga folk ka je pa narobe stipom če je reku da ga je ALLAH rešil ali je treba poj koj neko štalo stega delati.KRIŽNAR se je sooču z islamom in je pač tako rekel pač ni rekel da ga je JEZUS, če bi to reku ne bi bilo toliko blatenjA ,TAKO DA NEHAJTE S TAKIMI PROVOKACIJAMI, KRIŽNAR vsa hvala ti ker si tako rekel.
Rijad Proši?
07. 09. 2006 19.21
Ma ljudje , denar sploh ni problem, bo dal janša. Če ima milijarde za oklepnike, ma tud par miljončkov za Križnarja, a je tako?????
theykilledKenny
07. 09. 2006 18.31
Dular ampak tole si pa dobr povedal.
REICHENBURG
07. 09. 2006 17.56
Alah? Pol mu pa nej Alah plača še reševanje, oziroma naj denar da kr nam davkoplačevalcem, ki smo račun za reševanje že plačal. Drnovšek in Križnar se gresta neke bolane finte iz katerih ne bo nikoli nič. Bolje bi bilo ko bi se Drnovšek brigal malo več za svoj narod, kot pa da si zastavlja neke nedosegljive cilje s katerimi zapravlja davkoplačevalski denar!
theykilledKenny
07. 09. 2006 15.02
lol kera izjava - Alah! Hehe na koncu bomo izvedeli da je hudiču dušo prodal...
rosomoh@email.si
07. 09. 2006 14.31
Se mi je zdelo,da je Alah že v Sloveniji,zato takojšen pristop k gradnji džamije.
diana.lutar@pirnat-op.si
07. 09. 2006 13.25
No evo, pa vam ga je "uvalil", tok ste laufal okol tega Križnarja, dejmo ga rešit, dejmo veze potegnt, dejmo to uno tretje, pa vas je vse skupaj lepo ALAH nabrisal! Koliko dolgo nas bodo še taki kot sta Križnar in Humar (pustolovci na račun države) še z ritjo za nos vlekli???
jezero
07. 09. 2006 12.53
Kmalu bo v beli knjigi ob Jorasu.Kataster je kataster in pika.Krajevni napisi pa krajevni napisi. Sicer pa Kriznarja spostujemo.
macek_muri@email.si
07. 09. 2006 12.16
Aha, jest sem pa mislu, da ga je Janez
theykilledKenny
07. 09. 2006 10.38
Še k papežu naj gre!
Samo.Jst
07. 09. 2006 10.35
...nadaljevanje SVOJIH mirovnih prizadevanj za Darfur...ta svojih pa lahko smatramo kot 'na račun davkoplačevalcev Slovenije'...Uh, zakaj ga niso njega zaprli...