Slovenija

Kosorjeva: Janša poskuša popraviti svoj politični rating

Ljubljana/Zagreb, 05. 02. 2013 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izjave, da Slovenija ne bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča, če ji sodišče v Haagu ne bo zagotovilo stika z odprtim morjem, so nesmiselne, ocenjuje poslanka HDZ Jadranka Kosor. Hrvaški mediji so sklep označili za škandalozen.

Milan Brglez: Sklep ima potencialno večji notranjepolitični kot mednarodnopravni učinek.
Milan Brglez: Sklep ima potencialno večji notranjepolitični kot mednarodnopravni učinek. FOTO: POP TV
Ponedeljkov sklep DZ, da bo Slovenija kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem, štela kot odločitev ''ultra vires'', ima potencialno večji notranjepolitični kot mednarodnopravni učinek, pravi profesor mednarodnega prava s fakultete za družbene vede (FDV) Milan Brglez.

Kot je pojasnil Brglez, je sklep DZ enostranski akt, za katerega "se uporablja določilo sporazuma o arbitraži, ki pravi, da enostranski akti ne zavezujejo". Na drugi strani pa Brglez poudarja, da je "ta stvar, tako kot je napisana, bolj ali manj opredeljena že v samem arbitražnem sporazumu", in sicer v členih 3b in 3c.

Ta izjava ima zato potencialno večji notranjepolitični kot mednarodnopravni učinek. "Ni pa nič narobe z njo," pravi Brglez in dodaja, da lahko pripomore k razčiščevanju tega, kaj je slovenska pozicija.

Poslanci DZ so na ponedeljkovi seji potrdili predlog memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško, ki ga je MZZ pripravil v sodelovanju z domačimi in tujimi strokovnjaki. Ob tem je DZ sprejel še posebno izjavo, in sicer da "je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991".

"Republika Slovenija bo kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ultra vires (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča)," piše v sklepu, ki ga je sprejel DZ.

Poslanka HDZ Jadranka Kosor
Poslanka HDZ Jadranka Kosor FOTO: Reuters
Kosorjeva: Novo zastraševanje Hrvaške

Izjave, da Slovenija ne bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča, so nesmiselne, pa je danes ocenila poslanka HDZ Jadranka Kosor, ki je kot hrvaška premierka leta 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum s Slovenijo. Po njenem mnenju gre za novo zastraševanje Hrvaške v času, ko bo treba dokončno urediti spor o Ljubljanski banki.

Kot je Kosorjeva dejala v pogovoru z novinarji v hrvaškem saboru, sta se Hrvaška in Slovenija obvezali, da je spor o meji treba urediti na arbitražnem sodišču, odločitev arbitrov, ki bodo razsodili v skladu z mednarodnim pravom, pa tudi spoštovati. Kosorjeva je dejala, da je slovensko zanikanje neke bodoče odločitve "smešno". "To je treba gledati predvsem v kontekstu notranjepolitičnih odločitev v Sloveniji. Janša in mnogi drugi poskušajo na hrbtu Hrvaške okrepiti svoje pozicije v Sloveniji, ker je njihova politična usoda negotova," je menila Kosorjeva.

Prikaz dostopa Slovenije do teritorialnih voda po sporazumu Drnovšek-Račan
Prikaz dostopa Slovenije do teritorialnih voda po sporazumu Drnovšek-Račan FOTO: POP TV


Predsednik opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko je ocenil, da vlada Zorana Milanovića ni storila ničesar za rešitev spora s Slovenijo. "Vprašanje Ljubljanske banke nikoli ne bi smelo biti del problema ratifikacije," je dejal. Karamarko je premierja pozval, da javnosti pojasni svoj zasebni odnos z Ljubljansko banko in dokaže, da ni v navzkrižju interesov. Družina hrvaškega premierja naj bi bila namreč v odličnih odnosih s frankfurtsko podružnico NLB, ki naj bi odobrila 3,2 milijona evrov kredita podjetju, ki ga vodi Milanovićev mlajši brat Krešimir. Slednji je to že zanikal.

Novi list: Sklep je škandalozen

O sklepu se je razpisal tudi reški Novi list, ki je dejal, da gre za škandalozni sklep in ga označil kot ultimat iz Slovenije. Po njihovem mnenju gre za neke vrste izsiljevanje Slovenije, ki v primeru, da arbitražno sodišče ne prizna Sloveniji dostopa do morja, le-ta odločitve sodišča ne prizna.

Reški časnik dodaja, da arbitražni sporazum sploh ne omenja teritorialnega stika slovenskega morja z odprtim morjem, temveč vsebuje zgolj termin "junction", ki ne določa jasno, za kakšen stik gre – teritorialni ali kako drugače. Poleg tega beseda "junction" ni pravni termin in je vse odvisno od tega, kako ga bodo razložili in kakšno vsebino mu bodo namenili člani arbitražnega sodišča, dodaja časnik.

"Ponedeljkov sklep slovenskih poslancev predstavlja flagrantno kršitev določil arbitražnega sporazuma, ki obe strani v postopku neposredno obvezuje, ne zgolj, da sprejmeta končno odločitev arbitražnega sodišča, temveč odločitev tudi vneseta v zakonodajno-pravni sistem države," poudarja časnik. Kot še dodaja, so slovenski poslanci sprejeli "milejšo" različico memoranduma, glede na to, da je imel "nacionalistični" Zavod 25. junij odkrite zahteve po hrvaškem ozemlju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
06. 02. 2013 14.34
+5
za sedanje stanje je kriv Kardelj!!!
GetYourFactsRight
06. 02. 2013 07.46
+3
Kaj se Hrvati pritožujejo. To je samo dobro za njih. Se bo Janša še naprej petelinil in mu bodo v Haagu pokazali da so oni ta večji petelini. Dali bodo stik z odprtim morjem, bo pa meja s Hrvaško potekala tik pod Ljubljano (takoj južno od Ljubljane) Pol pa sprejmi... saj ti ta meja ugaja,...
ian00
06. 02. 2013 06.13
+12
Hahaa, se smejejo Naši in Hrvaški politiki, glejte te norce od državljanov. Vržeš jim kost in že se grizejo in koljejo med sabo. To prepucavanje z hrvaško je samo dvigovanje megle, da bi se javnost obrnila stran od naših notranjih problemov in zato POLITIKI LAHKO ŠE NAPREJ RIBARIJO V KALNEM. Ejjjjjjjj LJUDSTVO SPREGLEJ ŽE ENKRAT
Terezinka
06. 02. 2013 10.17
-1
janez Janša je najprej čital slab prosti spis, potem pa ga je hvalil, ko je nanj pripisal neumnost. To je politik, ki funkcionira dobro samo tako, da dela probleme
Boris Sternad 1
05. 02. 2013 23.56
+5
Kar so Janša, pokojni Drnovšek, Bavčar in še nekateri naši politiki prodali Hrvatom, itak ne bomo več dobili nazaj. Vse skupaj je samo pesek v oči. Pravzaprav pa nas hočejo samo preusmeriti iz prave smeri, to pa je sesuti vlado, da bomo zaživeli normalno in izvedeli vso resnico o korupciji....
I_LL_BE_BACK
06. 02. 2013 00.40
-1
Oni niso nič prodali. Hrvati so preprosto vzeli zase. minister za pomorstvo RS se za to ne bo sikiral ,ker je tako kot vsi ostali v državni upravi samozadosten in bo kljub temu deležen privilegijev.
kordiljere
05. 02. 2013 22.30
+1
Bojan F - tudi Dalmacija,Kvarner in Istra nista nikoli bila Italijanska.
Bojan-F
05. 02. 2013 22.34
+5
Po potrebi je potrebno definirati, kaj pomeni "italijanski" in izbrati letnico, ki vstreza, tistemu, kar bi rad povedal. Recimo ... v kolikor "italijanski" pomeni tudi "benečanski-mlječanski", potem izbereš zemljevid starejši od 1796 in ti postane vse jasno.
User792410
06. 02. 2013 09.06
-1
Bojan-F,si kdaj slišal za Rapalsko pogodbo iz l.1920 in kaj je Italija z njo pridobila ???
Bojan-F
06. 02. 2013 09.56
Terezinka
06. 02. 2013 10.19
+2
Kaj vam je jasno, da nikoli niso postavljali meje Slovenstva ampak, da je ta meja nastala šele takrat, ko smo dobili svojo republiko
br.0001s
05. 02. 2013 22.25
bruahahahahahahahahahaha za ovce: tujc je naredo špetir zaj pa pomaga pri reševanju. stara finta.
Bojan-F
05. 02. 2013 22.23
+4
Desnosučni to o zgodovini ... ste kje prečitali ... USB ključ ... so vam povedali. ... ste videli en zemljevid? Samo vprašam? Da se ne mučite: 1. Južna kopenska državna meja SLO-HR se zelo dobro sovpada z narodnostno mejo 2. Trst ni bil nikoli slovenski ... od leta 1719 smo Slovenci izkazali premajhen interes v primerjavi z drugimi narodi, da bi lahko trdili nasprotno 3. Đeneral Mihajlović Dragoljub je preigraval varianto, da bi se vse nerevolucionarne sile zbrale v zahodni Sloveniji in po stiku z Anglo-Američani krenile v protiofenzivo ... Sloveniji bi za "nagrado" pripadel Trst in cela Istra do Matuljev ... naši so to doumeli šele 3. maja 1945 4. Skladno z dogovori v drugi polovici 1944 in februarja 1945 Jugoslovanska (Titova) vojska niti nebi smela prekoračiti linije Reka-Ilirska Bistrica 5. Anglo-Američani so zahtevali prosto vertikalo Pulj-Trst-Gorica-Beljak kao zaradi oskrbe svojih enot ... v bistvu pa je to bila kontrola ozemlja, ki bi lahko bila nagrada za še pravočasni prestop Kraljevine Italije na zavezniško stran ... to je ena druga zgodba 6. Odpor pod vodstvom KPS se je izplačal, če ne za drugo vsaj zato, da so 2. maja 1945 na mostu čez Sočo izza Tržiča stale enote IX. korpusa ... ki je bil od konca janurja 1945 do sredine aprila 1945 pod stalno nemško ofenzivo ... zadnjo ofenzivo nemških oboroženih sil in njih satelitov v WW2 In nenazadnje ... dostop do drugega največjega pristanišča v Evropi Antwerpna je izključno po notranjih (!) vodah sosednje države ... več kot 70 km
Bojan-F
05. 02. 2013 22.30
+9
Slovenski "narodnostni" dosežki Slovencev v XX. stoletju niso majhni ... v zadnjih 150 letih je kar nekaj evropskih narodov enakih ali celo večjih, ki so izginili.
Terezinka
06. 02. 2013 10.23
+2
Enkrat za vedno si bomo morali priznati, da država ni kot skregano dvorišče po katerem se z geometri kregajo kokobe in Starman. Ko je bil zgrajen mejni prehod je bilo dejstvo sprejeto. Kar se pa tiče morja bomo pač imeli odločitev, ladje pa bodo plule kot pljujejo danes
alterego
05. 02. 2013 22.14
+11
s Hrvati smo živeli kot bratje v habsburški monarhiji, v obeh Jugoslavijah in ko smo se osamosvojili, smo samo še sosedje in se tako kot večina sosedov samo še kregamo! zakaj, kako se je to lahko zgodilo? pa ne da nas in Hrvate od osamosvojitve naprej vodijo butasti politiki!?
ian00
05. 02. 2013 22.02
+7
Hahaa, se smejejo Naši in Hrvaški politiki, glejte te norce od državljanov. Vržeš jim kost in že se grizejo in koljejo med sabo. To prepucavanje z hrvaško je samo dvigovanje megle, da bi se javnost obrnila stran od naših notranjih problemov in zato POLITIKI LAHKO ŠE NAPREJ RIBARIJO V KALNEM. Ejjjjjjjj LJUDSTVO SPREGLEJ ŽE ENKRAT
User792410
05. 02. 2013 21.30
+15
Največji "uspehi" Slovenske (ljubljanske) narodnostne in ozemeljske politike v 20 stoletju : - 1918 Pripojitev novi državi kraljevini SHS !!! -1918 - 1920 Z rapalsko mirovno pogodbo izguba Istre in celotne primorske vse do Vrhnike !!! Z pariško mirovno pogodbo in izvedbo plebiscita na Avstrijskem Koroškem v celoti izgubljen ta del ozemlja !!! Avstrijskim nacionalistom je z raznimi obljubami in zvijačami usplo prepričati skoraj 40% Koroških Slovencev,da so glasovali za priključitev Avstriji,kaj pa so delali takratni slovenski politiki,pa najbrž še sam bog ne ve !!! Glavni razlog za tak porazen rezultat je delovanje vojske SHS na Koroškem,v obdobju 1918 - 1920 ! Krivda takratnih slovenskih politikov je,da so pristali na pritiske iz Beograda da ta vojska zamenja generala Maistra in njegove borce,ki so po koncu 1.svetovne vojne zasedli slovesko narodnostno ozemle vse do Borovelj,Pliberka,Velikovca... Takrat pod Avstrijo ostane slabih 100.000,pod Italijo pa več kot 300.000 Slovencev !!! - 1947 - 1954 Razdelitev cone A in B Ker je bilo že takoj (1947) kristalno jasno,da bo celotna cona A pripadla Itliji,cona B pa Jugoslaviji,bi morala takratna slovenska politika vse napore usmeriti v to,da se bodoča republiška administrativna meja z republiko Hrvaško določi po meji cone B ( po toku reke Mirne vse do izliva v morje južno od Novega grada) !!! Slovenski politiki zopet čakajo dolga leta in ne storijo nič,pa čeprav je lokalno skoraj vse spadalo pod administracijo slovenskih obalnih občin,predvsem Pirana,uprava slovenskih železnic pa je segala po celotni Istri vse do Reke ! Glede na to,da leta 47 na tem področju skorajda ni bilo avtohtonih prebivalcev Hrvaške narodnosti,bilo pa jih je nekaj deset tisoč Slovenske in malenkost več Italijanske narodnosti,je popolnoma nerazumljivo zakaj je slovenska politika čakala in ni zaščitila svojih narodnostnih interesov !? - 1991 Osamosvojitev Slovenska politika v celoti,na čelu z demosovo vlado in glavnima osamosvojiteljema Janšo in Bavčarjem zopet nerazumno čaka na to,kaj bodo storili Hrvati,namesto da bi takoj zaščitili vsaj južne meje občine Piran (tudi tiste na samem polotoku ,ki so bile občini odvzete na silo in grožnjani),vse do svetilnika na na špici in da bo od tega odvisno ali bomo kdaj imeli neoviran stik našega morja z mednarodnimi vodami !!! Kaj nam bo sedaj,v 21 stoletju,prinesla arbitraža ne ve nihče,glede na (ne)sposobnosti slovenkih politikov in pogajalcev skozi stoletje,do dneva dandanašnjega,pa se bojim,da možnosti in upanja nI prav dosti !!!
slovenicu
05. 02. 2013 21.48
+5
ian00
05. 02. 2013 22.00
+6
Vedomec
05. 02. 2013 20.55
+5
Kdo še misli, da bi bila Jankovićeva vlada napaka? Po vsem videnem, moraš biti nor, da to verjameš!
CharlotteP
05. 02. 2013 20.54
-13
Roko na srce. Janša je res naredil mnogo škode v tej državi. Vem pa da, če bi imeli kakega drugega politika, bi prodali že 3/4 države. Tako, da je dobro, da je na čelu države on!
JanezNovakJohn
05. 02. 2013 20.44
+13
Mislim, da tale Majer močno škodi Sloveniji. Rejting si bo zagotovo znižal, saj bo nekaj slepcev in SDSovih podpornikov spregledalo.
slovenicu
05. 02. 2013 20.31
+7
Ker nekaterim ni o zgodovini popolnoma nič jasno, ne morete sodit državne meje! Ob razpadu Avstro-Ogerske je takratna Slovenija v bodočo državo SHS(Jugoslavijo) prispevala ozemlja današnje Slovenije + ISTRE! (Istra je bila del Kranjske)! Ob razpadu te skupne države Jugoslavije, bi morala vsaka država dobiti, kar je leta 1918 prispevala! Žal so si Hrvati, ki so bili med vojno na strani Hitlerja, Istro prisvojili in še do danes jo imajo! Istra NIKOLI, NIKOLI ni bila del Hrvaške! Pri Reki je potekala več kot 1000 letna meja med državami, regijami, grofijami...itd
JanezNovakJohn
05. 02. 2013 20.50
+5
Takrat ko bi morali zasesti Savudrijo so se zbali. Raje so se ukvarjali kako izbrisati izbrisane. Bilo je manj nevarno. Prav tako niso takoj napodili Hrvate na nihove meje pri sečovljah in drugje. Imeli smo take, kot je bil v preteklosti Kardelj
JanezNovakJohn
05. 02. 2013 20.57
+5
ebiga
05. 02. 2013 20.20
+19
Zanimivo koko bi nekateri šli v vojno s hrvati za Slovenijo do Reke medtem ko so ti isti Blejski otok glatko podarili Vatikanu. Gratis. Ste samo orodje v rokah politikov, ki rabijo vaš glas. Za Slovenijo jim je kaj malo mar, kot tudi za vas takoj po volitvah. Pred naslednjimi volitvami vas ponovno pumpajo in vi jim ponovno nasedete. Kako že gre...............samo osel gre dvakrat na led.............
pikacrna
05. 02. 2013 20.10
+1
kam so nas pripeljali politiki,bi bilo najboljše da se priklučimo avstriji,pa naj se oni kregajo s hrvatistanom
ebiga
05. 02. 2013 20.16
+9
Za to je pa najprej treba avstrijce vprašat. Si prepričan da bi hoteli z nami v španivijo? Upam stavit da ne................
ne rabimo predsednika
05. 02. 2013 21.26
+2
mislim da jih ni kaj za spraševat, v zgodovini se je že pokazalo kaj in do kje si žeijo....
korintos1
05. 02. 2013 19.58
+2
Ladje bodo še stoletja plule v slovenski Koper!
andraz1994
05. 02. 2013 19.34
+3
js še kr nwm ka je narobe s tem... čist prav je da mamo dostop do morja in čist jih podpiram da če ga nebomo dobil pač hrvaška nebo šla v unijo. men je to čist logično in čist prav je tak
Robin Gunner
05. 02. 2013 19.24
+0
Jadranka Kosor: Nov primerek cloveka, ki je Hrvasko gospodarstvo potisnil se globje v financno depresijo, danes pa z populisticnimi floskulami zeli resevati svoj prestiz in volilni rejting z vmesavanjem v notranje zadeve druge drzave. Ce bi bil jest hrvat bi me bolj skrbelo dejstvo zakaj ste hrvaski politiki drzavljanom Hrvaske naredili tak puf, in 2x slabsi standard kot sosednji drzavi.
ebiga
06. 02. 2013 08.06
+4
Če bi bil ti slovenec bi se spraševal zakaj so slovenski politiki državljanom Slovenije naredili tak puf in 2x slabši standard kot v sosednjih državah. Najprej je treba pred svojim pragom pomest, če hočeš pometat tudi pri drugih. Meni je prav vseeno koliko imajo pufa in kakšen standard imajo.
kordiljere
05. 02. 2013 19.21
+3
Kosorjeva naj neha lepoticit. Hrvaska se bo morala sprijazniti na zgodovinska dejstva,da Hrvaska nikoli ni bila Istra. S Hrvati je treba enkrat za vselej zakljuciti.
1adler
06. 02. 2013 08.41
+1