Slovenija

Majcnova v odzivu na računsko sodišče: izvedba popravljalnih ukrepov v dveh letih

Ljubljana, 03. 09. 2015 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Računsko sodišče znova ugotavlja, da okoljsko ministrstvo ne ravna ustrezno na področju ravnanja s komunalnimi odpadki. V reviziji med drugim ugotavljajo, da bi s spremembami lahko letno pobrali za vsaj 16 milijonov evrov več embalažnine. Odstopa okoljske ministrice pa tokrat vseeno ne pričakujejo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nadzora nad smetmi ni
    02:28
    Iz SVETA: Nadzora nad smetmi ni
  • Iz 24UR: Ministrstvo ni ravnalo ustrezno
    02:58
    Iz 24UR: Ministrstvo ni ravnalo ustrezno
  • Iz 24UR: Vsi se otepajo odgovornosti
    01:34
    Iz 24UR: Vsi se otepajo odgovornosti

Področje ravnanja s komunalnimi odpadki, zaradi katerega je moral mesto ministra za okolje leta 2010 zapustiti Karl Erjavec, je še vedno neurejeno. Računsko sodišče v novem revizijskem poročilu med drugim ugotavlja neskladje podatkov, odsotnost nadzora in premalo vplačanih sredstev. Odstopa okoljske ministrice tokrat ne pričakujejo, so pa ministrstvu naložili 23 popravljalnih ukrepih, pri čemer gre večinoma za pripravo načrtov aktivnosti, in 33 priporočil.

Na področju ravnanja s komunalnimi odpadki še vedno vlada zmeda, opozarjajo na Računskem sodišču.
Na področju ravnanja s komunalnimi odpadki še vedno vlada zmeda, opozarjajo na Računskem sodišču. FOTO: Miro Majcen

V prvi reviziji ravnanja s komunalnimi odpadki so bili na računskem sodišču nezadovoljni z izvedbo popravljalnih ukrepov, zaradi česar so izdali tudi sklep o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor. "Ker smo ugotavljali, da se na tem področju prav veliko ne dogaja, smo uvedli novo revizijo. Žal pa tudi danes, kar šest let po izdaji prejšnjega revizijskega poročila, ugotavljamo, da večina takrat nezadovoljivo ali delno zadovoljivo ocenjenih ukrepov še ni izvedena," je na novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi novega poročila dejal drugi namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb.

Ministrica v odzivu: dela je veliko

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v odzivu na revizijo dejala, da je ministrstvo že lani ob njenem prevzemu funkcije pristopilo k reševanju odprtih vprašanj. Ker pa je obseg potrebnega ukrepanja velik, zaključek izvedbe popravljalnih ukrepov napoveduje v letu 2017.

Ministrica je spomnila, da je vlada letos že sprejela več uredb s področja ravnanja z odpadki.
Ministrica je spomnila, da je vlada letos že sprejela več uredb s področja ravnanja z odpadki. FOTO: Miro Majcen

Ministrica je spomnila, da je vlada letos že sprejela več uredb s področja ravnanja z odpadki. Med drugim gre za novo uredbo o odpadkih, v katero je vključila določbe več evropskih direktiv, spremembe uredbe o odlagališčih odpadkov in spremembe uredbe o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata. Še letos bo po njenih besedah pripravljen tudi operativni program ravnanja z odpadki.

Majcnova je zagotovila, da se je takoj lotila tudi ravnanja z odpadno embalažo, saj je ob koncu minulega leta na mnogih odlagališčih prihajalo do težav pri odvozu embalaže. Začetek reševanja tega vprašanje je bil po njenih besedah tudi ena od tistih izkušenj, ki je pokazala, da bodo kakršnekoli spremembe na okoljskem področju terjale veliko energije.

Vlada je spremembe uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo sprejela konec julija, to pa po ministričinih besedah tudi zato, ker je bil dokument tri mesece na potrjevanju pri Evropski komisiji. V vsakem primeru je prepričana, da odpadne embalaže ob koncu leta na odlagališčih ne bo več toliko kot ob koncu 2014.

Kaj ugotavlja računsko sodišče v novi reviziji?

Nova revizija se je nanašala na obdobje od leta 2009 do leta 2012; del tega obdobja je bilo področje okolja združeno s kmetijskim resorjem. Na računskem sodišču pa so upoštevali tudi ukrepe, izvedene po pregledanem obdobju, saj so na podlagi teh oblikovali svoja priporočila in zahteve.

Poročilo vsebuje zahtevo po 23 popravljalnih ukrepih, pri čemer gre večinoma za pripravo načrtov aktivnosti, in 33 poročil. Kot je pojasnil Jereb, gre skoraj za priročnik, ki so ga pripravili ministrstvu. Računsko sodišče zahteva predložitev odzivnega poročila, v katerem mora ministrstvo izkazati popravljalne ukrepe za odpravo nesmotrnosti.

Sicer pa odhoda okoljske ministrice Irene Majcen tokrat ne pričakujejo. "Gre za pomembne ugotovljene nesmotrnosti, a ravno zaradi izkušenj, ki jih ima ministrstvo za okolje in prostor, kjer smo izdali že dva poziva za razrešitev ministra, pričakujemo, da bodo ukrepi končno izvedeni," je poudaril Jereb. "Zamenjava ministra ne prispeva k temu, da bi bili ukrepi izvedeni. Za računsko sodišče je bistveno bolj pomembno, da se ukrepi izvedejo, kot pa da se zamenja minister," je njihovo stališče še pojasnil Jereb.

Računsko sodišče je leta 2010 zahtevalo odstop tedanjega ministra za okolje Karla Erjavca, ki je po pogovoru s Pahorjem tudi odstopil.
Računsko sodišče je leta 2010 zahtevalo odstop tedanjega ministra za okolje Karla Erjavca, ki je po pogovoru s Pahorjem tudi odstopil. FOTO: Miro Majcen

Na računskem sodišču sicer poudarjajo, da ministrstvo za okolje in prostor čaka veliko dela, vendar pa zaradi obsežnosti popravljalnih ukrepov večinoma gre za pripravo načrtov, kdaj, kdo in kaj bo na ministrstvu naredil, da se bo stanje popravilo. "Zato tudi po izdaji porevizijskega poročila pričakujemo aktivno vlogo tako vlade kot državnega zbora, da bosta spremljala izvedbo obljubljenih aktivnosti," je dejal Jereb.

Izrazil je še upanje, da roki za izvedbo aktivnosti ne bodo postavljeni v čas mandata katere od prihodnjih vlad. "Če bi ministrstvo ukrepe, ki smo jih zahtevali v prvi reviziji, izvedlo tedaj, bi jih izvedlo z bistveno manj napora in manj težavami kot danes. A tudi če jih bo izvedlo danes, jih bo izvedlo bistveno lažje kot čez pet ali deset let," je opozoril.

Že ugotovljene nepravilnosti ministrstvo še ni odpravilo

Vsebina poročila med drugim izpostavlja, da okoljsko ministrstvo ni vzpostavilo ustrezne in celovite normativne ureditve ravnanja s komunalnimi odpadki, saj ni odpravilo neustrezne opredelitve pristojnosti za izvajanje gospodarske javne službe, kot problematičen vidijo tudi sistem več ločuješ - več plačuješ pri financiranju te službe.

Med bolj problematičnimi je tudi nadzor nad količinami odpadkov. Količina nastalih komunalnih odpadkov se je namreč v Sloveniji po ugotovitvah evropskega statističnega urada Eurostat med letoma 2008 in 2012 zmanjšala kar za tretjino, kar je nerealno. Nekatere občine so leta 2012 glede na leto prej količino nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca znižale za več kot 150 kilogramov, količina odloženih odpadkov pa je bila nižja za do 167 kilogramov.

Ministrstvo ni ugotovilo, zakaj je prišlo do takšnih številk, računsko sodišče pa navaja, da je do zmanjšanja količin prišlo predvsem v občinah, kjer nimajo lastnih odlagališč in imajo težave s tem, kam z odpadki. Tako ne gre za dejansko zmanjšanje števila odpadkov, pač pa za problem neustreznega evidentiranja oziroma neustreznega ravnanja posrednikov, ki odpadke neustrezno obravnavajo kot surovine. To pomeni, da so napačne tudi vse analize - na računskem sodišču dvomijo, da je Slovenija resnično v vrhu po deležu recikliranih odpadkov med članicami EU - ter da načrtovanje kapacitet za obdelavo podatkov temelji na nerealnih podatkih. Kot problematične poročilo izpostavlja tudi načrte države glede izgradnje centrov za ravnanje z odpadki.

Letno proračun izgubil 16 milijonov evrov

Sicer pa računsko sodišče med drugim ugotavlja tudi, da bi s spremembami lahko letno pobrali za vsaj 16 milijonov evrov več embalažnine, zaradi neustreznih predpisov na leto tudi ni bilo plačano za vsaj slab milijon evrov okoljske dajatve zaradi nastajanja odpadne embalaže. Nezadostni nadzor družbam za ravnanje z odpadno embalažo omogoča, da lahko presežke, ki v povprečju znašajo približno 12 milijonov evrov na leto, namenjajo za financiranje aktivnosti, ki niso povezane z ravnanjem z odpadno embalažo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
04. 09. 2015 12.16
+1
Kako pa, da RS ob identičnem primeru sedaj ne zahteva odstopa ministrice, pred leti pa je zahtevalo odstop Erjavca. Za isto kanto dva različna merila?
ferencz 1
04. 09. 2015 11.44
+2
Mene zanima zakaj Pivovarna Laško ni plačevala vodarine tako kot ostali!
VSEZNALECno1
04. 09. 2015 08.52
+1
Visoko etično in moralno delovanje te vlade se kaže predvsem v nedelovanju..................
finec
04. 09. 2015 08.25
+1
Kako pa kaj kaže z urejanjem divjega odlagališča gum na Dravskem polju, z urejanjem vodotokov v Barju, cinkarno Celje. itd. itd.....
NoviceResnice
04. 09. 2015 07.13
-1
A kantar Erjavc je še?...
tdjm
04. 09. 2015 01.49
+3
Pazi ti toto besedo. Embalažnina. V Sloveniji lahko vsaki stvari dodaš -ina in kasiraš.
DržavniSekretar
04. 09. 2015 00.47
+0
Če mislite, da so KURE demokratičen portal mi dajte + , če niso pa - .
bukefal
03. 09. 2015 23.33
+5
Že Kahla je bil poden od podna za okoljskega ministra, ta baba je pa tud, če ni še slabša!!!
simple_mind
03. 09. 2015 23.28
+5
Hehe, dragi komentatorji, poglejte si sploh malo naokoli, v druge informativne programe in časopise, druge države, na primer A, koliko blokirajo komentarje, če že so komentarji. Še največ blokirajo v "demokratični" in "svobodni" SLO, še posebej nekatere medijske hiše, ne ? Nič čudnega, ne ?
askralj
03. 09. 2015 22.56
+6
Ne vem kaj je hujše gledati kako kolone ljudi bežijo pred vojno izključno v ekonomsko razvite države ali sprenevedanje in neukrepanje eu in ZDA... Dejstvo je ta ta vlada lahko dela kaj hoče in ji ni treba bat kakšnih pritiskov ali zahtev po prevzemu odgovornosti kot smo to videli par let nazaj. To zakaj tonemo in nas ti ljudje gledajo kot država kjer se ne želijo prostovoljno skrit pred vojno bi nam moralo dat mislit.
DržavniSekretar
03. 09. 2015 22.10
+9
Država bo plačala za begunce vse, za naše otroke ne more zbrati 5miljonov, da bi imeli vsi štipendijo za def. poklice, temveč bojo otroci tekmovali s časom, SAMO PRVIH 1000 JO BO DOBILO, BEGUNCI PA VSI VSE, 300 miljonov so rezarvirali za njih, MLADINA V BOJ ZA SVOJE PRAVICE.
cosmosjasnovidec
03. 09. 2015 21.54
+3
Lahko bi zaposlili mladino,da bi prebirala te odpadke za teroriste oziroma tako imenovane begunce pod krinko kateri lezejo v europo.Komentiranja pa zablokirana,ker se že portali bojijo maščevanja teh komaj prišlih alahov.Begunci delajo izgrede že sedaj pa še sploh niso nikjer ustaljeni.Že takoj so pokazali kaj sledi europi naj se malo spočijejo.Ni problema čistijo se cevi.Hahahaha
DržavniSekretar
03. 09. 2015 21.44
+4
DESUSEVEA ministre je treba tožit za škodo, ki so jo naredili na čelu s klovnom, sram vas bodi penzionisti nesposobni, odžirate delo mladim in sposobnim.
DržavniSekretar
03. 09. 2015 21.40
+1
Totalno nesposobni Desusev kader, nove poplave na vidiku, odpravljeno pa v 1 potočku, DESUSU ni mesto v DZ, to je boljševistični kader, ki sam črpa državo.
Titan_
03. 09. 2015 21.49
+3
To ni samo nesposoben ampak morbidno pokvarjen.
korintos23
03. 09. 2015 20.40
-2
Odpad bi morali desnjaki prevzeti, za to so rojeni! Na spreobrnjene mislim.
BULDOH
03. 09. 2015 20.16
+2
Zadnji čas je, da se pelje državo na odpad....
seljaaak
03. 09. 2015 20.21
-2
zakaj pa ti ne znizas tarifo.......sej ni drzava kriva ce je tvoj vodnjak brez vode
BULDOH
03. 09. 2015 20.14
+4
Cmerko ji zaupa...
Pravilnik
03. 09. 2015 20.05
+1
Res so nadležni. Kaj pa je 6 let ? Človek res ne more izgoreti v službi za tak drobiž.
Titan_
03. 09. 2015 20.02
+6
Toliko o tej "ljudsko izgledni" ministrici. Pridite v Sl. Bistrico in se za začetek malo sprehodite po mestu, kjer je dolgo, predolgo županovala. Relativno nove ceste po mestu so po izvedeni plinifikaciji in polaganju optike dobeseno uničene, ne moreš se normalno z avtom peljati niti 10 metrov, da te ne bi pošteno zrukal, ker ni nihče poskrbel za ustrezni nadzor in zaflikanje razkopanih površin. Vsako leto lahko menjavaš končnike in delaš optiko. Bicikla se moraš čvrsto držati, da te ne razmeče po cesti. In ta baba nam je ministrica za okolje. Sej ni čudno, da je tako kot je. O pameti našin priseskov, ki nam tako radi krojijo usodo in se hočejo vtikovati v vsako malenkost, ki definira naš vsak dan, še samo to: V blokovskem naselju so na parkirišču dali zgraditi stopnišče, ki ne vodi nikamor, ker je narejeno v hrib na katerem je strmi travnik. In če kdo od takih, ki brez pomisleka povzročajo škodo na račun javnosti. pričakuje kaj dobrega, mu predlagam, da se počasi zbudi.
LovecNaKomuniste
03. 09. 2015 19.43
-1
V Sloveniji bi bilo potrebno uvest sistem, pri katerem bi se za prav vsako plastično flašo ne glede na velikost dodatno ob nakupu zaračunalo 25 centov. Teh 25 centov bi nato dobil nazaj, ko bi flašo vrnil v reciklažo. Veliko firm bi nato razmislilo tudi o trpežnejših flašah za večkratno uporabo, kot je v navadi pri steklenicah, oziramo bi tudi prešli na steklenice, ki so zdravju neškodljive za človeka, saj jih tekočina ne razstaplja in ne povzroča neplodnosti.
LovecNaKomuniste
03. 09. 2015 19.45
+2
Na tak način bi rešili kar veliko odpadkov, saj večino volumna "embalaže" povročajo plav plastične flaše.
enakostzavse
04. 09. 2015 10.43
A steklenice se pa same čistijo ? Samo z vodo ?