Slovenija

Revščina ne trka na vrata, revščina je že v slovenskih domovih

Ljubljana, 19. 10. 2012 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Revščina po Evropi ter v Sloveniji narašča in kar je še posebej zaskrbljujoče – tudi pri nas imamo lačne otroke. O tem priča zadnja Unicefova raziskava, na to pa opozarjajo tudi v šolah, na Rdečem križu in Zvezi prijateljev mladine.

Najtežje mi je, ko na sredi meseca, ko nam zmanjka denarja, po hiši iščemo zadnje cente, je ena izmed izpovedi slovenskih otrok.
Najtežje mi je, ko na sredi meseca, ko nam zmanjka denarja, po hiši iščemo zadnje cente, je ena izmed izpovedi slovenskih otrok. FOTO: Thinkstock

Revščina po Evropi ter v Sloveniji narašča in kar je še posebej zaskrbljujoče – tudi pri nas imamo lačne otroke. O tem priča zadnja Unicefova raziskava, ki ugotavlja, da je dobrih osem odstotkov slovenskih otrok prikrajšanih za osnovne dobrine, kot so denimo trije obroki na dan. Toda lačnih otrok je še veliko več, poudarjajo tako na Zvezi prijateljev mladine kot na Rdečem križu, kamor se po pomoč obrača vse več obupanih staršev.

Pijem veliko vode, da ne čutim lakote, tako pravi devetošolec. In Špela, Nejc, Eva, vsi iz dežele na sončni strani Alp, resnični, žalostni. "Najtežje mi je, ko na sredi meseca, kadar zmanjka denarja, iščemo po hiši zadnje cente, da bi za kruh zbrali," pove Eva. "Tudi kosila nimam, drugi ga pa imajo. Potem sem pa lačen. Drugi me sprašujejo, zakaj, pa jim ne odgovorim. Ponavadi grem samo stran," pa pojasni Nejc, medtem ko ima Špela svojo zgodbo: "Najbolj grozno je, ko pride tri leta star bratec v kuhinjo, da bi rad jedel, pa mu nimamo kaj dati. Grozno je, ker je tudi on lačen, kar se mu vidi, a mu nimamo kaj dati."

Otrokom v stiski lahko pomagate tudi vi, seveda če lahko. Zvezi prijateljev mladine lahko na račun nakažete enkratni znesek ali pa z njihovo pomočjo postanete otrokov boter. Številka računa je SI56 0201 2002 0297 991.

Rdeči križ pa je za pomoč otrokom pripravil akcijo Lepo je deliti. Denar lahko nakažete na tekoči račun SI56 03100 – 1111112208. Seveda lahko donirate tudi prek SMS-sporočil, in sicer na 1919 - SKUPAJ ali SKUPAJ5.

Na Zvezi prijateljev mladine te otroke še kako poznajo, 722 so v času akcije Botrstvo za otroke v stiski priskrbeli botra. "Nedopustno je, da država dopušča tako kršenje pravic, da otroci nimajo pogojev niti za zdrav razvoj. Ne gre samo za to, da otrok nima za hrano, veliko otrok ni niti zdravstveno zavarovanih, otroci nimajo za zdravila, starši jim ne morejo privoščiti vzdrževanja življenja ali lajšanja bolezni," opozarja Anita Ogulin z zveze.

Nevladne organizacije ne moremo postoriti vsega, zbiramo, pomagamo in pozivamo, s konkretnimi zgodbami, prebivalci se odzivajo, kaj pa njihova država? "Nočejo videti, nočejo slišati, ampak mi jih vendarle opozarjamo s konkretnimi zgodbami, opozarjamo jih vsak dan. In ne razumem, da do tega trenutka po več kot pol leta lakote otrok in družin nihče ni ukrepal," je ogorčena Ogulinova. Takšno sprenevedanje razvoju družbe ne pomaga, da o ekonomskem argumentu, ki je na strani zaščite otrok pred revščino, nikakor ne govorimo.

Jemo vse slabše ...

Slovenci vse več obiskujemo restavracije s hitro prehrano. V vsaj eni je bil letos že vsak drugi Slovenec.
Slovenci vse več obiskujemo restavracije s hitro prehrano. V vsaj eni je bil letos že vsak drugi Slovenec. FOTO: Thinkstock

Da je kriza huda, se sicer pozna tudi pri prehrambnih navadah celotne populacije. Tedenska poraba denarja za živila vztrajno pada, marsikdo zelo previdno izbira trgovine in cenejšo hrano, je pokazala raziskava Mediane. Vse več ljudi kupuje živila, ki vsebujejo umetne dodatke, povečalo pa se je tudi število obiskov v restavracijah s hitro hrano, kjer so cene nižje.

V raziskavi je sodelovalo 11.000 ljudi, skupen rezultat pa je: več hitre hrane, premišljeni nakupi. "Kar je zelo skrb zbujajoče, je, da vedno več Slovencev kupuje hrano, ki vsebujejo umetne dodatke," pravi Janez Jereb z Mediane. Ta je namreč cenejša. Če smo pred štirimi leti na teden v trgovini porabili 41 evrov, zdaj porabimo 39. Več obiskujemo tudi restavracije s hitro hrano. Pred štirimi leti jih je obiskovalo 28 odstotkov Slovencev, zdaj 33. Vsaj v eni je bil letos vsak drugi.

Vendar je hkrati zanimivo tudi to, da se Slovenci v primerjavi s Hrvati bolj izogibamo maščobam in smo bolj pozorni na joule. Prešteva jih namreč kar 15 odstotkov Slovencev. Veliko jih podpira tudi na ekološko hrano, kar 40 odstotkov Slovencev bi namreč za ekološko hrano plačalo več. "Če to primerjamo s Hrvati, jih je pri njih manj, ki so pripravljeni plačati za ekološko pridelano hrano," pravi Jereb. Da revščina vpliva na prehranjevalne navade, ugotavljajo tudi na inštitutu za varovanje zdravja. "Nezdrav način prehranjevanja je opazen pri tistih z nižjimi dohodki, slabše izobraženih," pojasnjuje Cirila Hlastan Ribič z IVZ. Pojedo preveč maščob in soli. Pogosteje pa na primer po podatkih inštituta jedo sadje tisti s srednjo in višjo izobrazbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boschtjan Zupanchich
27. 10. 2012 07.57
-1
Ampak ljudje se tega Še Zmeraj Žal Premalo zavedajo , ... in Vzroki za To Revščino, so v Lenobi Ljudi, ki raje posedajo po pisarnah, namesto da bi se prijeli kakega Koristnega Dela . In Vse Dokler jim to nebo Postalo jasno, in da se tega tudi oprimejo ter se začnejo aktivirati v dejavnosti , vse dotlej bo ta Kriza Le Še naraščala .
tirolec
22. 10. 2012 19.20
+1
Ja res je kar se govori, a kaj, ko smo pa za vse to sranje v državi sami krivi! Samo mi - narod/ljudstvo (državljani Republike Slovenije) smo krivi, saj volimo in se odločamo po svoji vesti ali kaki drugi pripadnosti vso to politično "elito" zlizano le na enem vrtiljaku... Eni in isti pa dočakajo svojo penzijo in še naprej mlatijo prazno slamo....žalostno, res žalostno kako to ljudstvo slovensko razmišlja. Ali sploh še kaj razmišlja???
iGURT
21. 10. 2012 02.00
+21
"Problem ni v brezbrižnosti državljanov do države, ampak v tem, da si je vladajoča elita prilastila državo, jo vzela za svoje golf igrišče, državljane pa za svoje talce, ki jim dnevno grozi, kaj vse se jim bo (še) zgodilo, če ne bodo takoj sprejeli vseh ukrepov, ki naj bi nas »potegnili« iz krize, četudi je evidentno, da nas še globlje tirajo vanjo. Predsednik vlade si je privoščil celo grožnjo, da tisti, ki ne bo podprl ukrepov vlade, tako rekoč ogroža suverenost Slovenije! Demagogija, ki bi lahko bila izrečena v tridesetih letih prejšnjega stoletja v kakšni münchenski pivnici. Država jemlje državljanom osnovna sredstva za preživetje, resetira socialno državo in namesto nje ustanavlja t. i. drugo republiko. Celo himno je treba spremeniti, da bomo v začetku 21. stoletja (50 let po Drugem vatikanskem koncilu!) lahko v himni povzdigovali Boga!" ~ Ivo Svetina
faronika
21. 10. 2012 18.16
+3
koala_pleza_pleza
21. 10. 2012 23.23
+1
resslovenka
20. 10. 2012 19.12
+27
Kaj, ko bi naši izvoljenci, ki smo jim na volitvah odrezali največji kos pogače, enodnevni zaslužek namenili lačnim otrokom? To ni nič novega, tudi v socializmu, smo enodnevne zaslužke darovali za vsesorte, ampak vsi. Hvala bogu ne za otroke, ker takrat lačnih ni bilo!
dule100
21. 10. 2012 10.14
-11
Od kod ti misel, da v jugi ni bilo lačnih ? Si morda živela v tistih časih ?
resslovenka
21. 10. 2012 12.37
+11
koala_pleza_pleza
21. 10. 2012 23.23
+3
minnaema@yahoo.com
20. 10. 2012 16.44
+15
Ena misel se je moji malenkosti ravnokar "zasvetila" & esplicitiram; Vsak VIŠJI državni uradnik (torej oni z visoko plačo) n.pr. od 1400Eur neto plače-ki jo prejmejo (v bušti) naj prispeva - od svojega dohodka znesek, da bo nahranil lačne otroke enega razreda v "X" šoli v naši deželi in to za dobo enega meseca-beri / 30 dni, ker dragi moji VLADNI ADLATUSI otroci NISO krivi za REVŠČINO & direktno esplicitirano -to je treba poudariti - kršitev 66.čl. USTAVE RS. Plačano delo in zaslužek je pa PREDPOGOJ za normalno življenej in spoštovanje človeške finančne varnosti. Torej, če je v naši deželi 80 takšnih razredov, kijer so nekateri otroci lačni, je potrebno preskrbeti 80 donatorjev, ki se seveda evolvirajo.- tako in na takšnen način, da nekateri otroci se do sitega najedo v času, ko obiskujejo pouk. Menda bi bilo pošteno in tudi pravično, da na seznamu plačnikov za hrano revnih otrok v tem ali onem v razredu bi morali se pojavljati vsi državni adlatusi, (od samostojnosti RS dalje)kateri so pisali Zakonodajo in soustvarjali (kar direktno je potrebno povedati) pogoje, da imamo dandanes tajkune in reveže leta 1988 ali 1989 smo bili vsi egalitarni- beri vsi enaki NI bilo odstopanj - morda le latenčno 0,5% populacije - z boljšim življenskim standardom - kako je pa danes-naj se vsakdo pri sebi vpraša in Lp
baba.vanga
20. 10. 2012 14.57
+15
Kaj država revnemu otroku da? Bedo!
Ramzess
20. 10. 2012 14.10
+13
Ali samo mene moti obratno postavljen članek, oz. zgodba, revni otroci, ...se mar njihova revščina ne začne pri njihovih starših, od katerih so otroci odvisni, niso torej revni njihovi starši. Članek oz. zgodba nadaljuje iz revščine na pravice otrok, ... skratka zadeva nekam čudno pelje, kot bi CSD-ju kar v roke dali upravičene argumente za preverjanje staršev oz. njihovih otrok in morebitne razloge, zraven obstoječih, za odvzem otrok. Stvar je v tem, da nikoli ne veš kaj se (lahko) kuha zadaj.
kitzbill
20. 10. 2012 19.01
+13
da maš prav revščina se začne pri starših, ker če oba izgubita delo in s tem povezane dohodke za življenje in preživetje, ti noben ne bo pomagu sorry država pač nima časa za take nepomembneže, kot so reveži
ki?ibleko
20. 10. 2012 13.28
-3
spet 24ur....to je že zlo zlo zlo dolgo in vi šele zdj objaljate??
faronika
20. 10. 2012 13.38
+8
Ane??? Namesto,da bi si plohe na oči in ušesa nabili!! Mar naj bi pisali o bazenu pred jonasovo vilo,kene!!????
ki?ibleko
21. 10. 2012 12.26
-2
tudo to nerabijo pisat ker že use vemo :)
faronika
20. 10. 2012 12.40
+36
Otroci niso revni sami po sebi! Revni so ,ker njihovi starši nimajo služb,dela ,ali pa tako mizerne dohodke,da z njimi ne morejo preživeti!! Mnogi so delo izgubili,nadomestila,spet mizerna,so postala "koriščenje javnih sredstev",ki so posojilo,ki ga bodo morali vračati,takoj,ko bodo spet morda imeli delo ...in ..a ne,kako žalostno,zato ne bodo nič manj revni!! Tajkuni in prikoritniki so si pa skozi dvajset let basanja ob njih natrpali žepe in račune v davčnih oazah. Vlada je pa slepa in gluha..politika je slepa in gluha...varuhinja,gospa čebaškova je slepa in gluha....... Oj,druga švica....kaj so naredili iz tebe?? Ste verjeli,da je to mogoče!!!???
Adolph
20. 10. 2012 21.47
-7
Slovenci ste lagali sami sebe ko ste si prepricevali ,da je slovenija Svica. . . . Tako zaslepljeni ste samo vi . . . ..
:VOY:
20. 10. 2012 11.57
+0
Revščina ne trka na vrata, revščina je že v slovenskih domovih To pa drži---Jankovići se bašejo s kavijarjem BELUGO...stari Zoka vsak teden v Zlatarni Celje nabavi za 500-1000€ zlatega nakita...pa to...
ki?ibleko
20. 10. 2012 13.29
-2
ja sam jankovič je edini k je saj kej NAREDIL ne pa ustali sam nase gledajo
faronika
20. 10. 2012 13.37
-1
lnterReflections
20. 10. 2012 11.30
+10
Revščina je vedno na oblasti takrat, ko pride na oblast desnica, ki pobira otrokom malice! Desnice namreč menijo, da je revščina otrok naravna selekcija.
gregor1222
20. 10. 2012 11.26
+2
Samo pogledam gužvo v trgovini in gužvo proti morju pa vidim da gre Sloveniji dobro.
Samson80
20. 10. 2012 11.35
+7
jaz nisem bil na dopustu že 10let in kaj potem , ne vem zakaj je pri nas taka navada da moreš iti pod nujno poleti na dopust na morje. Tistih 600€ za dopust naj raje zapravijo da bodo čez leto dobro jedli in da bo ostalo kaj za otroke, kot pa tisti teden poležavanja na morju
gregor1222
20. 10. 2012 11.39
+2
Čestitam. Definitivno imajo slovenci dovolj denarja, če je taka norišnica za zapravlat. Pa govorim v povprečju, da se razume.
musl
20. 10. 2012 11.24
+11
Groza:S Kam so nas pripeljali. Samo vsaka zgodba ima 2 plati. Vsaj v naši okolici. Veliko ljudi jamra kako nimajo nič za jest itd. Potem jih pa pogledaš z drugega vidika, oba starša kadita, drag avto na lizing. Na pameten jim ne pride, da bi si obdelali kakšen kos vrta. Zakaj hudiča je potrebno vse to. Ljudje so začeli živeti preveč na "kredit". Samo da je boljši avto, boljše obleke od soseda. Pa vsako jutro kavica v kafiču. + to, da sem enkrat zbiral ekipo delavcev za neko delo. Plačano 6€ na uro in sem poklical kolege za katere sem vedel da potrebujejo denar in niti eden od teh ni prišel delati. Takšen ti potem v obraz reče, da si nor ko cele dneve delaš. Tako, da jaz sem mnenja da 50% da je takšno stanje je kriva država 50% pa ljudje samo z svojim načinom življenja.
Samson80
20. 10. 2012 11.33
+6
ja , imajo dva avta na kredit, vsak svoj mobitel z 20€ naročnine in potem pa jamrajo da nimajo denarja. Zakaj si kupujejo avto vsake par let - mi smo imeli v 35 letih tri avtomobile - pač voziš dokler še dela, se boš z novim ali z 10 let starim isto peljal v službo.
musl
20. 10. 2012 13.27
+2
Tako je in ko nas takšen prosi za kakšno stvar je niti pod razno ne dobi zastonj in prav takšni največkrat prosijo za stvari. Med tem ko nam nikoli ni škoda dati stvari za ljudji ki jih res potrebujejo, moramo biti bolj solidarni do takšnih, saj nikoli ne veš kdaj se znajdeš na njihovem mestu.
Ost1234
20. 10. 2012 11.18
+4
Veliko besed, in nič dajanj ...
Samson80
20. 10. 2012 11.10
-2
" Več obiskujemo tudi restavracije s hitro hrano. Pred štirimi leti jih je obiskovalo 28 odstotkov Slovencev, zdaj 33. Vsaj v eni je bil letos vsak drugi. " - očitno imajo dovolj denarja, če stane hamburger 1€ m če poješ vsak dan enega je to 30€ na mesec , za ta denar pa dobiš več kot 6kg mesa
koala_pleza_pleza
21. 10. 2012 23.28
+2
že res...ampak si od hamburgerja vsak dan sit od 6kg mesa pa maš kosilo za eno tri člansko familijo za reci in piši 10 dni,kje pa je še olje za spečt zelenjava zraven pa kruh..pa elektrika ko kuhaš(al pa plin)?
Samson80
22. 10. 2012 10.27
meni vem da je bilo dražje , zmeraj je dražje če ješ zunaj kot da si doma skuhaš. Si pa delaš iz 6kg bolonjsko omako za na makarone (pribl. 0,60€), daš na vsako porcijo eno žlico te omake in cela družina je vsaj 20 dni. Ali pa kupiš 1kg krompirja na dan ( pribl. 0,30€ ) in lahko narediš od praženega krompirja, pečenega krompirja, krompirjevih žgancev , krompirjevih polpetov itd. in zapraviš na mesec 9€ samo za 30kg krompirja , npr. ostalo kar ti pa ostane pa za drugo hrano. Vse se da, ker smo tudi pri nas imeli kot 3 članska družina manj kot 400€ na mesec in smo preživeli, res pa da nismo zapravljali za nepotrebne stvari kot sedenje po kavičih, kavo , mobitel. Ljudje se sploh ne zavedate koliko zapravite za nepotrebne stvari : če npr. spijete 1 kavo na dan v baru ( pribl. 1,20€) je to več kot 30€ na mesec in 360€ na leto. Pa še npr. če imaš mobitel in 20€ na mesec naročnine in je spet 240€ na leto in je skupno 600€ stran vrženega denarja za nepotrebne stvari.
kim llsung
20. 10. 2012 10.36
+20
DOBRODOSLI V DEMOKRACIJI!!!
Zakon1
20. 10. 2012 11.12
+11
Nina Nubia 1
20. 10. 2012 22.42
+7
antigone zanimivo v diktaorskih casih ni bilo lacnih otrok,delo je bil za vse,dopustovali smo vsi,place so bile redne.... v demokraciji cedalje vec lacnih,kolone pred kartiasom,revscina na vsakem voglu,120000 tisoc ljudi brez dela.... a vidis kako razliko??samostojen si??vprasaj bruselj??? mislim,da so beli paraziti dosti hujsi od rdecih,kaj ti mislis???
ROMELS
20. 10. 2012 10.34
+8
Po sindikalnem predlogu glede pokojninske reforme pa bo revščina še večja. Torej ne bomo prorestirali proti vladi, ampak proti sindikatom, ker se borijo za manjše pokojnine. Narobe svet.
Samson80
20. 10. 2012 10.22
-1
ma dajte nehat zavajat ljudi s tem da so otroci lačni, ker jih s tem samo razburjate - raje napišite da starši ne znajo kuhat in da so zato otroci lačni - 1 kg krompirja stane 0,30€ - 30 dni na mesec po 0,30kg krompirja na dan in je 9€ na mesec - s krompirja pa lahko narediš 300 različnih jedi - pa npr. če so makaroni, špageti predragi ( 0,69€ ) si jih lahko doma naredijo sami in imaš spet z špageti, makaroni 300 različnih jedi - kupiš 1kg mletega mesa in imaš lahko to za cel teden polivko za na makarone itd.
ml3
20. 10. 2012 19.16
+9
lahko je sitim govorit, kaj naj lačen človek naredi.mislim, da starši lačnih otrok nimajo niti za takšne jedilnike! sem slišala po radiu govorit nekega otroka, kako doma 14 dni jejo samo makarone, brez vsega.makarone s karitasa in par dni riž, tudi s karitasa.slišala sem glas otroka, ki ima največjo željo-pojesti sendvič iz trgovine.ali pa drug primer-mati z dvema otrokoma, ki imata na srečo subvencionirano prehrano v šoli.ker je to edina hrana, ki jo pojejo... Na drugi strani pa naši politiki, ki imajo mesečno porabo GSM-3000 eur....v nebo vpijoča sramota, da ni večje! še posebej, ker so nas prav tile politiki pripeljali v vse to
Samson80
22. 10. 2012 14.14
-1
ml3 - ja lansko leto so pa isti radiji in govorili kako se otroci obmetavajo s hrano in kako gre na tone hrane v smeti
Samson80
22. 10. 2012 14.18
-1
In kaj je narobe če ješ vsak dan makarone, italijani ki so bogati in revni jedo ves teden po 2x na dan makarone, da ne govorimo o kitajcih, japonscih kolikrat jedo riž - saj to je super hrana Saj ni treba jest makarone brez vsega, kupiš si paradižnik v lastnem soku v konzervi ki je
Samson80
22. 10. 2012 14.18
ki je 0,60€ za 400g , daš noter še malo bazilike in ješ kot kralj okusno hrano.
bootsy
20. 10. 2012 10.20
+7
V sloveniji ni vec LOVE ampak je ostalo samo se NIJE
Marjan 777
20. 10. 2012 09.29
+30
JA,JA ...SAMI SMO HOTELI SAMOSTOJNOST....množično hitimo na volitve in obkrožimo kandidate,ki nas samo nategujejo z obljubami....tu piše ,da otroci nimajo jesti...starši nimajo služb in mi mislimo ,da bo mogoče jutri bolje,..bo..bo..samo za koga..vsak dan nove podražitve,pokojninska reforma,huda brezposelnost,za mlade ni služb..pa ta država je tok zapufana in lakotna,politiki totalno nesposobni..da bo ta revščina kmalu udarila kot tornado in bo še veliko slabše...