Slovenija

Rezultat tehtanja: velika večina šolskih torb pretežka

Maribor, 07. 03. 2016 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
104

Pred eno od mariborskih osnovnih šol je potekalo tehtanje šolarjev in njihovih torb, da bi tako preverili obremenjenost otrok in ugotovili, če je treba ukrepati. Prvi rezultati so zaskrbljujoči, saj je pri kar 84 odstotkih otrok teža torbe presegala deset odstotkov otrokove teže, pri 62 odstotkih pa celo 15 odstotkov otrokove teže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Večina šolskih torb pretežka
    02:36
    Iz 24UR: Večina šolskih torb pretežka
  • Iz SVETA: Testiranje teže šolskih torb
    01:56
    Iz SVETA: Testiranje teže šolskih torb
  • Iz SVETA: Vpliv nošenja pretežke torbe na hrbtenico otroka
    03:04
    Iz SVETA: Vpliv nošenja pretežke torbe na hrbtenico otroka
  • Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj Dušan Merc o ugotovitvah
    07:14
    Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj Dušan Merc o ugotovitvah

Člani društva IndiJanez so danes pred mariborskimi osnovnimi šolami tehtali šolarje in njihove torbe, da bi tako preverili obremenjenost otrok in ugotovili, če je treba ukrepati. Žal že prvi rezultati potrjujejo domnevo o pretirano naloženih šolskih torbah. Po uradnih priporočilih namreč teža torbe ne bi smela presegati deset odstotkov otrokove teže, a so današnje meritve pokazale, da je večina torb presegla celo 15 odstotkov otrokove telesne teže. Kot opozarjajo, lahko teža več kot 15 odstotkov povzroči resne težave v razvoju, trajno spremeni naravno držo telesa, prave posledice pa bodo otroci verjetno čutili šele, ko bodo starejši.

Najtežjo torbo so odkrili pri 10-letnici, teža torbe pa je predstavljala skoraj tretjino teže deklice.
Najtežjo torbo so odkrili pri 10-letnici, teža torbe pa je predstavljala skoraj tretjino teže deklice. FOTO: Thinkstock

Najtežjo torbo nosila 10-letnica, teža torbe pa je predstavljala kar 32 odstotkov dekličine teže

Do 8. ure zjutraj so prostovoljci stehtali torbe in teže 50 otrok, preverili so, ali nosijo torbo pravilno in ali nosijo v torbah kaj odvečnih stvari, ki jih ne potrebujejo nujno. Povprečna teža torbe je bila 16,78 odstotka otrokove telesne teže, najtežjo torbo pa je nosila 10-letnica, s kar 32 odstotki teže lastnega telesa.
Ravno odstopanja navzgor so skrb vzbujajoča, saj gre za trikratno prekoračitev dovoljene teže bremena otroka, opozarjajo organizatorji akcije. 84 odstotkov otrok je nosilo torbe, ki so težje od priporočene zgornje meje 10 odstotkov telesne teže, 62 odstotkov pa jih je nosilo torbo, ki presega težo 15 odstotkov otrokove teže, kar pomeni, da so presegli t. i. nevarno mejo. Večina otrok je dejala, da nosijo s seboj le za pouk nujne stvari.

"Prvo akcijo smo izvajali na šoli, ki ima relativno dobro urejene možnosti shranjevanja šolskih potrebščin in so s tem omogočili otrokom, da 'olajšajo' svoje breme s puščanjem stvari v šoli," pravi vodja projekta Lea Pavrič.

Nepravilno nošenje torbe in nošenje pretežkih torb lahko povzroči trajne posledice.
Nepravilno nošenje torbe in nošenje pretežkih torb lahko povzroči trajne posledice. FOTO: Reuters

Preverjanje prekomerne teže šolskih torb bodo aktivisti nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, prav tako se bodo pogovorili s področnimi strokovnjaki. Projekt Naj torba ne bo borba je prvi v nizu raziskovalnih in osveščevalnih akcij mladinske akcijske skupine mariborskega društva IndiJanez. K osredotočenju na šolske torbe so jih vodile nedavne polemike o domnevno pretežkih šolskih torbah.

Problem pretežkih torb je večplasten. Kljub temu, da se pri tovrstnih temah običajno kot prvega krivca obdolži zakonodajalce, so mladi pri raziskovanju področja ugotovili, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že napravilo nekaj korakov na tem področju. Med drugim je v letih od 2004 do 2010 zagotovilo dodatna sredstva za nakup šolskih učbenikov in ostalih gradiv, da jih otrokom ni treba nositi od doma. Spodbuja tudi uporabo e-učbenikov in postavljanje omaric, v katerih lahko šolarji shranjujejo šolske potrebščine.

Mladi raziskovalci domnevajo, da odgovornost za pretirano "nalaganje v torbe" nosijo tudi starši in otroci sami. Nekatere raziskave namreč odkrivajo, da tudi otroci iz istih razredov ne nosijo enako težkih torb, torej ne gre kriviti le šolskega sistema.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jest Pati
08. 03. 2016 18.33
+2
Včasih smo imeli za eno uro pouka en zvezek in en učbenik. Danes pa imajo dva zvezka, učbenik in delovni zvezek. Vse je natisnjeno na debelem in težkem papirju z masivnimi barvnimi platnicami (tudi zvezki), pa še za vsak predmet mapo z učnimi listi, če ne celo poseben zvezek, kamor lepijo učne liste (kar nanese dvojno težo). Včasih smo imeli peresnico s svinčnikom, nalivnikom, radirko in ravnilo. Danes morajo imeti velike zložljive peresnice, kjer imajo flomastre, barvice, svinčnike.... pa šolsko beležko, ki je tudi natisnjena na vsaj 100g papirju in s plastificiranimi platnicami .... Da ne tehtamo same "ergonomske" torbe, ki že sama po sebi tehta vsaj kilo in pol.... In tako se zgodi torba, ki tehta skoraj 10 kilogramov!
Hary6
08. 03. 2016 16.23
-6
preteške torbe imajo otroci bogatih staršev ki jim kupujejo vse mogoče stvari da se potem bahajo reveži pa nimajo niti za osnovne potrebščine
mafija leva drogeraška
08. 03. 2016 15.18
+4
ko sem pred 15.leti šel v mb na prvo, so na hodniku bile omarice (verjetno so še zdaj in to celo iste), pa si dal tja not, česar doma nisi rabil. profesorji so nam rekli, kaj rabimo pri naslednji uri in to smo prinesli. isto bi lahko bilo po osnovnih šolah. to je tak simpl, da bi se še komunalni delavec tega spomnil. a enim ja bolje pisat neke bedne nepomembne članke, tehtat torbe, delat 10-letne študije o tem, kako zmanjšati težo torb, zganjat paniko,...ne vem kak je z vami, ampak mene to spominja na slovenijo.
Mejduš
08. 03. 2016 14.12
+1
SAJ IMAŠ VSE NA INTIRNETU PA POIŠČI PABO
ModriKarminec
08. 03. 2016 14.12
+1
Joj a lahko nehate psihozo zganjat prosm.
gost20
08. 03. 2016 14.07
+1
MAJN RAČUNALNIKOV IN TEHNOLOGIJE V TORBE IN BO OK,... KAJ SAMO SE PRITOŽUJEJO?!? VČASIH TE JE LAHKO UČITELJICA POČILA PO GLAVI, DAN DANES PA SO SMRKAVCI V ŠOLI PRAVE BARABE IN JIM NIČ NE MOREJO,... ZATO PA SO RAZVAJENI SMRKLJI,... SVAŠTA
repca1
08. 03. 2016 13.34
+1
To pa zato, ker ni enotne literature za vse šolarje, kar bi pocenilo učbenik in manj bi jih bilo treba. Tako pa učbenike lahko tiska vsak. Seveda jih ponuja učiteljem, ki se sami odločajo za učbenike-Več jih je, boljša je provizija. Nastradajo pa starši v denarnici in otroci na hrbtu.
Lolik
08. 03. 2016 13.19
+1
hohohoho lepo lepo preteške torbe so že vsaj 10let sam hitri smo hitri
asdfghjklqwertz
08. 03. 2016 10.30
+1
Je pa zanimivo to .. ko sem jaz hodil v oš, smo tudi imeli pretežke torbe, ko sem pa šel v srednjo šolo, pa sem v drugem letniku nosil še samo dva zvezka s sabo, na enem sem si pisal notri vse od vseh predmetov, doma pa sem si izpiske delal v vsak zvezek posebej od vseh predmetov. Veliko lažje se je bilo tako učiti, kot pa pri eni snovi 100 stavkov napisanih, od tega jih je 10 bilo tistih glavnih, o čem je se šla snov. Torbe so že takrat bile pretežke, danes pa so še itak veliko bolj, ko imajo še par predmetov zraven se za učiti.
Lenuh2
08. 03. 2016 08.08
-5
Pred 20 leti smo morali še dvakrat težjo torbo nosit domou,5km hriba...pa nobenmu nič ne fali.
Misija1
07. 03. 2016 22.57
+11
Torbe gor ali dol, ko gledam danasje otroke se vprasam, kam nas to vodi. Ko gledam pri svojih sorodnikih 13 letno deklino, ki se danes ne ve koliko je -5 + 9. Oklepaji v matematiki so ze doktorat, dvojni oklepaji pa vesoljska znanost. Ali pa drugo sestricno, ki pri 18 letih ne pozna osnovnih zakonov fizike, torej res ciste osnove. Ki ne zna pretvarjat kmh v ms, kg v grame. In verjemite, da je ogromno takih. In to je problem. Ko se spomnim kaj sta te dve delali v soli zadnjih nekaj let, mi je vec ali manj jasno zakaj je do tega sploh prislo. Njuni starsi so se ucili namesto njiju, mati od ene izmed njiju je vec ur na dan ždela za knjigami in se ucila, medtem ko je njena hci v šoli (tako kot ogromno drugih), raje štrcala po telefonu, se zafkavala iz uciteljev, čvekala in po šoli hodla na kave (pri 13 letih!). Še ne dolgo nazaj se spomnim kako je bilo, ko smo mi hodili v šolo. Ga ni blo junaka, ki ne bi znal osnov matematike, fizike itd., ker bi en dva tri odletel razred nizje. Danes pa ucitelji ne upajo vec nic, sej ne upajo davat taksnih šusov, ker vedo, da jih bodo na koncu morali spustiti skozi in imeli samo se vec dela (jalovega v tem primeru), ker bodo na koncu leta starsi navalili na njih, kako njihovih ubogih rev ne spustijo naprej. Katastrofa. Je pa res nekaj drugega - to je dobra priloznost za drugacne, tiste, ki se vseeno trudijo in vlagajo v uspeh. Ki ne trdijo, da so osnove matematike in fizike nepotrebne, ker jih vecina kasneje kao niti ne potrebuje v zivljenju. Poznam danes taksne, ki so bili moji sosolci in so danes tam, kjer jim nihce od nas ni fauš. Ker so raje zabušavali. Ampak takrat je bilo taksnih zelo malo, mogoce 1 ali 2 na razred. Danes pa kolikor vidim iz prakse, je izmed 25 v razredu, vsaj 10 taksnih, ki ne delajo cisto nic oziroma celo motijo proces za tiste, ki bi vseeno kaj radi odnesli.
Emreya
07. 03. 2016 22.21
+5
Jaz nevem kako imajo druge šole to "zrihtano", ampak na naši šoli (vsaj kar se prvošolčkov tiče, za naprej za enkrat še nevem) je tako, da otroci v pondeljek prinesejo torbo, v petek pa jo odnesejo domov... Celotna torba je torej v šoli, naloga se pa tako naredi v podaljšanem bivanju, ali pa se vzame samo določen zvezek domov...
Dulimir
07. 03. 2016 22.12
+1
Tablica+pdf=zmaga dream on Slovenia
ni_mi_vse_eno
07. 03. 2016 22.10
+4
potem imajo otroci skoliozo. To je še posebno zato, ker je popularno nositi torbo samo na eni rami, okostje pa je prožno in še tako močno razvito. Ko odrastejo imajo pa bolečine. Žal.
lilyallen
07. 03. 2016 22.06
+8
v prvem razredu je torba skor tokšna kot šolarček, v prvem letniku sredne šole je pa sm še en zvezek not. lp!
pepikrlinca
07. 03. 2016 21.57
+5
Čas bi bil, da se izmeri tudi koliko učitelji učijo, ne pa, da se vse prelaga na starše. Pol bi bile tudi torbe lažje.
AtaAufbiks
07. 03. 2016 21.53
+5
A to so te budxale šele zdaj ugotovil?
Jožajoža
07. 03. 2016 21.26
-4
s čim se ukvarjate. deca so lačna.
veronqa
07. 03. 2016 20.57
-13
Že nekaj časa imajo šolske torbice koleščka. Naj starši kupijo tako torbico, pa bo hrbtenica šolarja razbremenjena, projekti o teži torbic, ki vsako leto polnijo medije pa brezpredmetni!
KD_FT
07. 03. 2016 22.39
+13
Ja, koleščki pridejo prav v mestih, kjer je itak vse asvaltirano. Poskusi vleči takšno torbo po makadamu :) :p
anjerd
08. 03. 2016 08.09
+2
Da tebi ne manjka kak kolešček, počasi bodo z vozički vozili gradivo, znanja in obnašanja pa nobenega. Namesto debelim knjigam, naj posvetijo več pozornosti vzgoji, ki tudi marsikateremu staršu ne bi škodila.
absoluteteja
07. 03. 2016 20.39
+10
zato mam probleme z hrbtenico in nisem edina. učitlov glede tega ni nikoli glava bolela in jih očitno še vedno ne.