Slovenija

Rezultati raziskave: več kot tretjina Slovencev prelenih, da bi 500 metrov prehodili peš

Ljubljana, 13. 09. 2013 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Kar 40 odstotkov Slovencev avto uporablja tudi za zelo kratke razdalje, od petsto metrov do dveh kilometrov, v raziskavi ugotavlja IVZ. Če bi sedli na kolo, bi dihali čistejši zrak in hkrati vzdrževali kondicijo, poudarjajo pred začetkom letošnjega evropskega tedna mobilnosti.

Prihodnji teden se začne evropski teden mobilnosti 2013. IVZ poziva ljudi, naj namesto za volan sedejo na kolo ali pa se na krajše razdalje odpravijo peš.
Prihodnji teden se začne evropski teden mobilnosti 2013. IVZ poziva ljudi, naj namesto za volan sedejo na kolo ali pa se na krajše razdalje odpravijo peš. FOTO: Thinkstock

Pozivi k varovanju okolja in bolj zdravemu aktivnejšemu življenju očitno še vedno prepogosto naletijo na gluha ušesa. Po podatkih raziskave Inštituta za varovanje zdravja se namreč kar 60 odstotkov Slovencev, ki živijo v mestih, na delovno mesto vozi z avtomobilom. V oči bode podatek, da 40 odstotkov anketiranih avto uporablja tudi za zelo kratke razdalje, od petsto metrov do dveh kilometrov. "Dva kilometra v mestnem okolju s prometom, križišči, semaforji in prehodi za pešce pomeni največ pol ure hoje ali največ 15 minut kolesarjenja. V skandinavskih državah niso redki, ki kolesarijo do delovnega mesta tudi več kot 10 kilometrov," ob teh podatkih opozarja Janet Klara Djomba z IVZ.

Namesto da se prebivalci jezijo nad obvozi in zastoji, naj raje izkoristijo to redko priložnost in se z družino sprehodijo po ulicah brez motečega hrupa in smradu. Morda bodo ob tej priložnosti v svojem kraju odkrili celo kaj novega! IVZ pred prihajajočim Dnevom brez avtomobila

"Pomislite, kolikokrat svojo nezadostno telesno dejavnost izgovarjate na pomanjkanje časa," pravi in dodaja, da bi lahko to rešili s kolesarjenjem in hojo. Kot je znano, zdravniki priporočajo vsaj 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti dnevno, ki se lahko razdelijo na krajše enote po vsaj 10 minut. Če razdalja do službe to omogoča, lahko priporočeno dnevno telovadbo opravimo že samo s potjo v službo in nazaj domov. Če je pot v službo vseeno predolga, se lahko peš ali s kolesom odpravimo vsaj tedaj, ko moramo obiskati bližnjo trgovino, roditeljski sestanek, na srečanje s prijatelji ali se odpraviti po drugih opravkih, na IVZ svetujejo ljudem.

Pešci - 4
Pešci - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Bodite zgled otrokom!

Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj z vašim šolarjem? Morda mu boste lahko svetovali, kako se naj obnaša na kritičnih mestih ali pa našli bolj varno različico poti, poleg tega pa mu boste tudi dober zgled. S tem boste tako njega kot druge spodbujali k okolju in zdravju prijaznim načinom transporta, še poudajajo na IVZ.

Pred vrati je Evropski teden mobilnosti 2013

IVZ je z rezultati raziskave postregel tik pred začetkom 12. evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra. Letošnje geslo "Vaš korak za čistejši zrak" poleg skrbi za okolje izpostavlja prav pomen aktivnega transporta. Letos se bo več kot 2000 lokalnim skupnostim po vsej Evropi pridružilo kar 32 slovenskih občin, kar je največ vse od leta 2002, ko je Slovenija v tej akciji prvič sodelovala. Poleg trajnih ukrepov bodo sodelujoče občine pripravile vrsto zanimivih tematskih prireditev in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost. S paleto aktivnosti bodo tako poskušale povečati deleže hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza.

Najbolj odmeven bo gotovo dan brez avtomobila, ki bo potekal 22. septembra. Tedaj bodo sodelujoča mesta zaprla dele središč za motorni promet. Občine bodo s tem svojim prebivalcem in obiskovalcem omogočile doživeti mesto brez avtomobila, organizirani pa bodo različni izobraževalni, kulturni in zabavni dogodki, ki bodo v dogajanje vključevali čim več lokalnih interesnih skupin podjetij, trgovcev, šol, društev in nevladnih organizacij.

Od 22. septembra bo za osebni promet zaprt del Slovenske ceste v Ljubljani.
Od 22. septembra bo za osebni promet zaprt del Slovenske ceste v Ljubljani. FOTO: Mestna občina Ljubljana

V Ljubljani brezplačni ogledi mesta, vožnje z vlakcem in servis koles

Letos bo 22. septembra za motorni promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto. Na omenjenem odseku bo dovoljen le promet avtobusov mestnega potniškega prometa, kolesarjev, dostavi, intervencijskih vozil ter vozil z dovolilnicami MOL.

Prvi dan evropskega tedna mobilnosti bo minil v znamenju poostrenega nadzora hitrosti in uporabe zaščitnih čelad s strani policije in redarjev. S prvim dnem bo po mestnih ulicah začel voziti tudi električni minibus Kavalir 3. Vozil bo po trasi, ki bo v intervalu 10–15 minut povezovala območje za pešce z najbolj uporabljanimi postajališči linij LPP (Drama in Krekov trg), prav tako pa se bodo potniki lahko z vozilom zapeljali do glavne tržnice. Za razliko od prvih dveh kavalirjev, ki sta na voljo že od leta 2009 in vozita po želji potnikov, bo kavalir 3 v poletnih mesecih vozil po vnaprej določeni trasi, ob hladnejših dneh pa bo lahko na voljo tudi na klic.

V torek in tudi naslednje dni bodo omenjeni organi pozorni na tiste voznike, ki bodo avtomobile parkirali na kolesarskih stezah, prav tako pa bodo budno spremljali kršitve kolesarjev. Na Kongresnem trgu se bo v organizaciji Plesne šole Kazina v torek odvijal tako imenovani flash mob, v katerem bo ob 10. uri zaplesala množica osnovnošolcev, ob 16. uri pa bodo plesali dijaki.

Električni minibus Kavalir 3
Električni minibus Kavalir 3 FOTO: B.G.

V četrtek bodo na svoj račun prišli kolesarji, saj bodo po centru mesta zanje postavljene info točke, kjer bodo lahko med 10. in 13. uro deležni brezplačnega svetovanja in tudi servisa koles. V petek bodo policisti poleg omenjenega še posebej pozorni na izsiljevanje pešcev na prehodih, svoje aktivnosti pa bodo nadaljevali tudi v soboto.

Daleč največ aktivnosti bo potekalo v nedeljo. Na deponiji Barje bo od 10. do 15. ure odprt poligon varne vožnje, vrata pa bo odprla tudi merilna postaja okoljskega merilnega sistema na križišču Tivolske in Vošnjakove ulice. Potekali bodo tudi brezplačni ogledi Mestne hiše in vodeni sprehodi ter brezplačni ogledi mesta s kolesom. Ta dan se boste lahko s turističnim vlakcem brezplačno popeljali na Ljubljanski grad, še sporočajo z občine.

Od 22. septembra dalje zaprta Slovenska cesta

22. september bo tudi dan brez avtomobila, ko bodo v številnih slovenskih krajih mestna središča zaprli za motorni promet in tako pešcem in kolesarjem omogočili varno in neovirano pot. V Ljubljani bo srednji del Slovenske ceste do nadaljnjega ostal zaprt za osebni motorni promet, kar naj bi bil korak k želji, da se začne cesto preurejati v ulico in da se jo za vedno vrne pešcem in kolesarjem. Med Figovcem in Kongresnim trgom bodo vozišče zožili za dva pasova in razširiti pločnik. Ta naj bi bil urejen le začasno, nanj pa naj bi namestili tudi korita z drevesi ter stolčke in mizice. Drugi trajnostni ukrep bo uvedba električnega minibusa kavalir 3.

Maribor
Maribor FOTO: Mia Media

V Mariboru bodo začeli z eko maratonom

V Mariboru se bo evropski teden mobilnosti uradno začel že ta konec tedna s 4. eko maratonom, nato pa bodo, kot je že v navadi, posamezni dnevi obarvani tematsko. V ponedeljek bo dan javnega prevoza, ko se bodo v mestu predstavili Marprom in Slovenske železnice, ta dan pa bo občanom na voljo tudi brezplačen javni prevoz. Torek bo namenjen zmanjševanju izpustov CO2, ko bodo potekale predstavitve in možnost izposoje električnih vozil, v sredo pa bodo prireditve namenjene mobilnosti invalidov, ki se dogajanju pridružijo vsako leto. V sredo in četrtek bo hkrati potekala tudi zaključna konferenca slovensko-avstrijskega projekta PMinter, v okviru katerega so v Mariboru pripravljali načrt za izboljšanje kakovosti zraka. Četrtek bo sicer namenjen kolesarjem, ta dan pa bodo tudi zagnali projekt MBajk, brezplačno izposojevalnico rabljenih obnovljenih koles. V petek bo potekal dan hoje, med drugim bo v mestnem parku potekal test vzdržljivosti, na Lentu pa v okviru Festivala stare trte še tradicionalni splavarski krst. V soboto se bo dogajanje v celoti preselilo na Lent, kjer bo za ves promet zaprta cesta med Vojašniško in Loško ulico. Poleg dogajanja na Lentu bo ta dan potekal tudi kolesarski izlet na Kozjak s ciljem v Drava centru, kjer si bo ob primernem vremenu mogoče sposoditi kajake. Dan brez avtomobila bo potekal v nedeljo, ko bodo ob Dravi poleg ostalih aktivnosti pripravili mestni piknik.

Veselo in ekološko bo tudi v Velenju in drugih krajih po državi

V Velenju bodo poleg prireditev izvedli tudi nekaj trajnostnih ukrepov. Uredili bodo novo avtobusno postajališče z nadstrešnico pri mestnem stadionu in Medpodjetniškem izobraževalnem centru in po mestu na številnih lokacijah namestili nova stojala za kolesa. V sredo, 18. septembra, bo od 9. do 15. ure na Rudarski cesti potekala prireditev dan brez avtomobila. Organizirali bodo risanje s kredo, likovne ustvarjalne delavnice za najmlajše in osnovnošolce, mini nogomet, badminton, odbojko, šolo rolanja, na ogled bosta ulična lutkovna predstava Metuljček Cekinček Lutkovnega gledališča Velenje in avtobus Lokalc, pripravili bodo tudi eko energetske bralne urice in ustvarjalnice, preizkusili pa boste lahko tudi poligon "kolesarček". Potekala bo tudi prodajna akcija rabljenih koles, ki jo pripravlja Center ponovne uporabe Velenje. Po ulicah se bo plesalo in pelo, v soboto, 21. septembra, pa bodo ob 9. uri organizirali rekreativno kolesarjenje na Paški Kozjak. V ponedeljek bodo ob 17. uri z družinskim kolesarjenjem s Piko odprli novo kolesarsko pot.

Številne aktivnosti bodo v naslednjem tednu potekale v skupno 32 krajih po Sloveniji, več informacij pa je na voljo na uradni spletni strani Evropskega tedna mobilnosti 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lunatic_panic
14. 09. 2013 23.36
-2
Prehodili peš? Kako pa.. prehodili s kolesom? Mogoče z avionom?
yaks
16. 09. 2013 07.57
periot22
13. 09. 2013 21.19
+3
V mestih lahko hodijo,kolesarijo ko imajo vse precej bližje,jaz sem doma na deželi kjer avtobus vozi samo šolarje 2krat na dan ko so počitnice pa je tema,prva trgovina je odaljena 7km predel hribovit malo ravnine če nimaš avtomobila pri hiši si odrezan od sveta ker na žalost nimava iste ure za v službo sta potrebna dva avtomobila ,jaz pravim najprej naj zrihtajo javni prevoz potem pa pišejo pravljice!!!!!!!
lunatic_panic
14. 09. 2013 18.42
-1
To pride s tem da živiš na samem. Ne čakaj na to da bo država kaj uredila, ker ne bo. Če je to takšen problem, se preseli v bolj obljuden kraj.
NotMe
13. 09. 2013 21.11
+2
Zanimivo, da so v TV prispevku o zaprtju Slovenske intervjuvali le upokojenke in študente. Zelo zanimivo! Slovenska ima vlogo glavne prometne žile, povezuje sever in jug Ljubljane, podobno kot Masarykova. Zaprli so eno možnost (Stritarjeva - za kar jim ploskam), dodatna zapora Slovenke je bedarija na kubik. Kaj pa je tam lepega, lepo vas prosim, da bi se kdo sprehajal?! Kičasta pošta, socialistični Nama, Slon in Konzorcij in kmečka hiša šestice.
Pjeva? Tuge
14. 09. 2013 10.23
Suckhead
13. 09. 2013 20.09
-1
Mnogi se zgovarjajo da pridejo prešvicani potem na šiht če gre peš ali pa z biciklo 500m ali pa 1000m. Itak če pa to enkrat na leto greš da se more telo malo ščistiti če bi to počel vsak dan bi vsakič manj zašvico ker bi dobil kondicijo če veš kaj to sploh je .
yaks
16. 09. 2013 08.01
Ne sanjaj. Obstajamo ljudje s hiperhidrozo
tepee
13. 09. 2013 19.27
+3
ni čudno,da je toliko žensk debelih,ke se ne premakne iz avta ali iz bajte,le narazen leze,namesto da bi šla malo peš sem in tja.Enako je z moškimi,nikamor peš,še v gostilno na 5 pirov(pivo redi)se peljejo z avto,pa tudi če je nezaposlen,za gostilno pa je in za benzin.Ni krize........
mastablasta
13. 09. 2013 18.27
+8
"Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj z vašim šolarjem?" ehm pol ure tja pol ure nazaj je eno uro, kdaj pa bi potem ljudje prišli v službo? koliko bi morali prej zato vstati? pecikl gonijo veliko na danskem, ki je za razliko od slovenije dokaj ravna.
mastablasta
13. 09. 2013 18.28
+5
poleg tega si če hodiš daleč do službe tam povsem prešvican. saj včasih grem peš in vem kako je. nič kaj prijetno. mogoče če bi šel s kolesom. samo za avto pa tudi ni dobro da stoji veliko na parkplacu.
xxx1982xxx
13. 09. 2013 17.45
+4
Na trenutke se ti res zazdi, da je bencin še prepoceni...
infostriker
13. 09. 2013 17.36
+10
Če ste to raziskavo delal sred LJ, kjer je res dejansko tako kot opisujete, potem to še ne pomeni da ta podatek velja za celo Slovenijo, halooo!
Xit
13. 09. 2013 17.16
+10
Jst rad kolesarim ali hodim. Problem hoje pr men je v tem, da zivim v miljonskem mestu in so stevilne stvari predalec, da bi pesacil - ni casa, zato pa je kolo toliko bolj primerno. Vcas smo ime slovencil zelo dober slogan: "Vsi na kolo za zdravo telo!" Kaj folk pocne dans je itak skregano z vso pametjo? Gledam sosedo, ki se do McDonaldsa, ki je oddaljen 500m zapelje z avtom, ker je prelena, da bi si kaj skuhala. Njen moz pa maratone tece po celi evropi. Cuden par:)
klarag1
13. 09. 2013 17.15
+6
Nic novega resnica boli sami lenuhi .
Anita Gorsha
13. 09. 2013 17.12
+10
Ni čisto tako...veliko število ljudi se je začelo voziti s kolesom v obdobju zadnjih 5 let. Ne toliko zaradi zdravja, kot pomanjkanja cvenka v denarnici! Taki smo ljudje - ne gre z milo, šele s silo.
Winja
13. 09. 2013 17.12
+6
kar je zelo neumno...js grem do enga kilometra vedno peš..pa imam avto vedno na razpolago...prihraniš za gorivo, ob tem pa skrbiš za dodatno zdravje
vstajnik1941
13. 09. 2013 17.03
+3
Ofce naj vozijo picikel za zdravje in vdihavajo pline iz avtov v katerih se vozijo oblastniki in naj nam trobijo o trajnosti prometa . Naj dvigajo cestnino do nezavesti, da bomo prisiljeni voziti pixikle in hoditi peske in da bomo pogoltnili njihove pline in cim prej poginili
vatikan
13. 09. 2013 17.03
-8
Jaz se peš ne premaknem niti za 10m, zakaj bi, če imam za tovrstne potrebe dober avtomobil. Tudi bolj udobno je sedeti na mehkih sedežih kot pa žuliti pete.
BananaPoslanec
13. 09. 2013 17.05
+14
Tako!!!!Pravi kapitalist!!!Amerika te ima rada!!!Kuri bencin ne maščob!!!Menda si tak zavaljen da ti more sosed ženo popravljat ker sam ne zmoreš :D:D:D::D To je lajf!!!Thumbs up for this guy :D
VonEssigfleisch
13. 09. 2013 17.27
+3
xxx1982xxx
13. 09. 2013 17.44
+4
A to, da zaudarjaš po znoju ko se poleti vsedeš v pregret avtomobil in se pelješ 10 m je pa kul ?...:) kakor za koga...sam raje vidim da mi švic teče od povečanega pulza ne pa od pregretega, pa naj si bo še tako udobnega avta !
BananaPoslanec
13. 09. 2013 16.57
+12
cista resnica.ljudje so leni.ce nebi bla resnica nebi blo pri bajti povprečno treh avtov :D v hladilniku pa pesja konzerva.
BananaPoslanec
13. 09. 2013 17.01
+13
Pa nisi player če greš peš...S spolirano črno merklo lahko pecaš pleh bejbe na ulici...in si CAR vsi mislijo da maš DNAR...Seksas za đabe!!!!
jaka
13. 09. 2013 17.25
+10
fb_2017
13. 09. 2013 16.54
+11
in pol se čudijo, da je naša zdravstvena blagajna na psu
BananaPoslanec
13. 09. 2013 17.02
+3
Koga briga blagajna glavno da si ti zdrav!
odpisan2x
13. 09. 2013 16.35
+7
to so tastari,ki so bli tako vzgojen,da če je šel tečt po polju so ga vsi spraševal ,če nima nobenega drugegadela.potem si pa vidu ko jih je kapičič so se pa vsi nekaj matrali in hodili peš.v mojem koncu je sedaj večja gužva po polju kot na avtocesti-vsi tečejo ali sprehajajo pse
rkl
13. 09. 2013 16.29
+9
rad bi vvidel te "raziskovalce" kako tekajo na okrog ves dan in "zbirajo" podatke za raziskavo....
quantum
13. 09. 2013 16.29
+32
V Slovenijin imate javni promet razvit na nivoju izpred dvajsetih let, zato je obsojanje ljudi da so pre leni en navaden intelektualni snobizem.
stand van piesangs
13. 09. 2013 17.40
+6
Javni promet je v Mbju še slabši kot je bil takrat...
lunatic_panic
14. 09. 2013 18.44
RožLe2ban
13. 09. 2013 16.12
+5
Na bajku je frka ...,če te zalije.....
9201950313
13. 09. 2013 16.35
-4
ja tebi velikokrat jo zalije......pa to ..