Slovenija

Rjavi madež na Savi povzročile ognjene alge

Jesenice, 30. 05. 2016 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rjavi madež na Savi, ki je povzročil tamkajšnjim ribičem veliko težav, so povzročile ognjene alge. Sum, da naj bi šlo za onesnaženje vode z izpustom nevarne snovi v reko, je tako ovržen, a to ribičev ne pomirja, saj zaradi madeža beležijo velik upad prodaje ribiških kart, prav tako jih skrbi, kaj je razlog za cvetenje vode.

Preiskava večjega rjavega madeža, ki se je v minulih dneh pojavil na Savi Dolinki med Slovenskim Javornikom in Hidroelektrarno Moste, je pokazala, da so spremembo barve vode povzročile t.i. ognjene alge. S tem so sicer kriminalisti in druge pristojne službe ovrgli sum, da bi šlo za onesnaženje vode z izpustom nevarne snovi v reko, a to ribičev na tem območju ne pomirja, saj se je ognjena alga pojavila zaradi vroče vode, ki jo Acroni spušča v reko, trdijo ribiči.

Rjavi madež na reki Savi v neposredni bližini tovarne Acroni.
Rjavi madež na reki Savi v neposredni bližini tovarne Acroni. FOTO: Bralec Boštjan

S Policijske uprave Kranj so sicer danes sporočili, da je analiza vode pokazala, da v reki ni bilo nevarne snovi in da je spremembo barve vode povzročil naraven pojav. V preverjanju okoliščin dogodka so minuli teden sodelovali kriminalisti in pristojne službe. Prijavo je prejela Inšpekcija za okolje in naravo v Kranju, madež pa je nakazoval, da bi bil lahko vzrok organsko onesnaženje.

Cvetenje alg naj bi bilo krivo za madež, ki je pregnal ribiče in povzročil veliko škode tamkajšnji ribiški družini.
Cvetenje alg naj bi bilo krivo za madež, ki je pregnal ribiče in povzročil veliko škode tamkajšnji ribiški družini. FOTO: Bralec Boštjan
Ribiči so naročili kontrolno analizo odvzetih vzorcev, rezultati le-te pa naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Po pogovoru s predstavniki tamkajšnjih ribičev je rjav, gost in smrdeč madež res povzročilo cvetenje alg, a se to po njihovih besedah ne bi zgodilo, če ne bi v reko Savo Acroni spuščal tako zelo vroče vode, ki je povzročila pogoje za razvoj te t.i. ognjene alge. Ta sicer za živali ni nevarna, so pa zaradi madeža številni turisti in ribiči na tem območju že odpovedali ribiške karte, kar je tamkajšnjo ribiško družino stalo precej denarja.

Prvič so ribiči madež na reki Savi opazili pred osmimi dnevi, pozneje pa se je podoben madež pojavil še minuli četrtek. Obakrat se je madež pojavil v neposredni bližini tovarne Acroni in se počasi širil proti HE Moste.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anonym0use
31. 05. 2016 17.22
+0
jaooo saj se vidi da živimo v banana republiki,od kje ste našli alge......kolk $ $ $ $ $ $ $ je padlo za tako objavo
deathbite
31. 05. 2016 11.48
-1
Rjavi madež je nastal zaradi pranja ivanovih gat!
JanZiska
30. 05. 2016 16.23
+2
Zanimivo bi bilo vedeti kakšna je vsebnost težkih kovin v Savi, glede na to da se železarska jalovina očitno sproti vsipa v reko. Spremlja sploh kdo?
mptour
30. 05. 2016 14.48
+0
Najbrž je kriva "čistost" vode.
marker1
30. 05. 2016 14.03
+11
Vlaganje mladic v vodo za prodajo ribiških dovolilnic za športni ribolov je samo dober posel. Tako da je tista velika izguba RD le zavajanje.
wolfterier
31. 05. 2016 15.56
+1
Ko cveti na Golici,smo vsi vshičeni,ko vscveti Sava je pa cela panika...