Slovenija

VIDEO: Policija razkrila podrobnosti lova na ubežnika Časarja, nagrade, ki je bila razpisana za njegovo ujetje, pa ne bo dobil nihče

Santo Domingo, 02. 03. 2015 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/N.Š.
Komentarji
1090

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je v Dominikansko republiko prišel konec leta 2013, kjer je bil prijavljen kot tujec z začasnim bivališčem. 26. februarja letos so ga izgnali v Francijo, kjer so ga pridržali v nedeljo. Predaja Sloveniji naj bi zdaj trajala med 10 do 20 dni.

Več videovsebin
  • Dean Jurič o tem, kako so prijeli Roberta Časarja
    05:23
    Dean Jurič o tem, kako so prijeli Roberta Časarja
  • Branko Japelj o prijetju Časarja
    03:55
    Branko Japelj o prijetju Časarja
  • Statistika iskanih oseb
    00:39
    Statistika iskanih oseb
  • Iz SVETA: Časarjeve nečednosti na vrhu Luke Koper
    01:13
    Iz SVETA: Časarjeve nečednosti na vrhu Luke Koper
  • Iz 24UR: Robert Časar v pariškem priporu
    03:08
    Iz 24UR: Robert Časar v pariškem priporu
  • Iz 24UR: Kdo je Robert Časar?
    01:45
    Iz 24UR: Kdo je Robert Časar?
  • Iz 24UR: Časarja na sodišču čakajo še druge tožbe
    01:56
    Iz 24UR: Časarja na sodišču čakajo še druge tožbe
  • Iz 24UR ZVEČER: Konec Časarjevega bega
    04:01
    Iz 24UR ZVEČER: Konec Časarjevega bega
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Japelj o uspešni policijski akciji
    05:54
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Japelj o uspešni policijski akciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Politični odzivi na Časarjevo prijetje?
    02:29
    Iz 24UR ZVEČER: Politični odzivi na Časarjevo prijetje?

Slovenska policija je v sodelovanju z varnostnimi organi Dominikanske republike in nacionalnim birojem Interpola Santo Domingo uspešno zaključila iskanje pobeglega Roberta Časarja, za katerega je koprsko okrožno sodišče izdalo mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo.

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper so prijeli 26. februarja v Santo Domingu in je trenutno v priporu v Parizu, kjer čaka na izročitev Sloveniji. Postopek je v teku, ureja pa ga ministrstvo za pravosodje, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Za Robertom Časarjem, ki se ni zglasil na prestajanje zaporne kazni, je policija 20. marca 2014 razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.
Za Robertom Časarjem, ki se ni zglasil na prestajanje zaporne kazni, je policija 20. marca 2014 razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog. FOTO: Blaž Garbajs

Ker se ni zglasil v zaporu, so za njim razpisali tiralico

Časar je bil leta 2013 v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsojen na pet let in devet mesecev zaporne kazni.

Skupaj s Časarjem je izginila tudi njegova družina. Njegova soproga je prekinila delovno razmerje na Komunali Koper, njunih otrok pa 1. septembra lani ni bilo več v šolo. Po podatkih policistov je družina še vedno v Dominikanski republiki in ker proti ostalim ni voden noben postopek, lahko tam na svojo željo tudi ostanejo.

V zaporu na Dobu bi se moral zglasiti 14. marca lani, ker se to ni zgodilo, pa je policija 20. marca lani za njim razpisala tiralico in izdala evropski nalog za prijetje in predajo. Za informacije je razpisala tudi denarno nagrado.

Kako so ga izsledili?

Kot je dejal direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Branko Japelj, so policisti na podlagi zbranih obvestil, ki so jih pridobili od tujih varnostnih organov, že 7. aprila lani poslali nacionalnemu uradu Interpol Santo Domingo prvo zaprosilo za preveritev, ali se Časar nahaja v Dominikanski republiki.

Slovenski policisti so v Santo Domingo poslali še več zaprosil, vendar niso dobili odgovorov, zato so za pomoč zaprosili generalni sekretariat Interpola v Lyonu, ki jim je nudil operativno in logistično pomoč pri iskanju Časarja.

Na podlagi sodelovanja z lyonskim uradom so konec lanskega leta od Interpola Santo Domingo prejeli obvestilo, da uspešno rešujejo primer. V začetku februarja pa so slovensko policijo obvestili, da beležijo vstop iskanega v njihovo državo že konec leta 2013 ter da ga vodijo kot tujca z začasnim bivališčem v njihovi državi, je izpostavil Japelj.

Interpol Santo Domingo je nato slovensko policijo obvestil, da nameravajo Časarja izgnati iz njihove države, kar so dejansko tudi storili v četrtek. Časarja so izgnali v Francijo, zato so slovenski policisti francoske oblasti zaprosili za prijetje in predajo. Francoski varnostni organi so v nedeljo po vstopu na njihovo ozemlje Časarja tudi pridržali, ta pa sedaj v Parizu čaka na predajo slovenskim pravosodnim organom. Predaja naj bi, kot je ocenil Japelj, trajala med 10 do 20 dni, po prihodu v Slovenijo pa bo predan tukajšnjim pravosodnim organom.

Na policiji so še prejšnji mesec pojasnili, da intenzivno zbirajo podatke o obsojencu. Ta je namreč v času, ko je bil na begu, za legaliziranje črne gradnje nakazal denar za komunalni prispevek, s tem pa za sabo pustil sled, in sicer transakcijski račun. Policija je dotlej zbrala tudi več sporočil ljudi, ki so bili, kot so pojasnili, menda zelo pomembni za Časarjevo prijetje.

"Od našega prvega zaprosila dominikanskim oblastem pa do njihovega prvega odgovora je minilo skoraj 10 mesecev," je dodal. Dominikanska republika je, kot je dejal, sama predlagala možnost deportacije, Pariz pa so najverjetneje izbrali zaradi najbolj ugodnih letalskih povezav. Slovenija sicer z Dominikansko republiko nima podpisanega sporazuma o izročanju.

Časar bi moral marca lani začeti prestajati zaporno kazen petih let in devetih mesecev, vendar se v zaporu na Dobu ni nikoli zglasil. Njegova soproga je poleti odpovedala delovno razmerje na Komunali Koper, njun otrok pa je na začetku septembra izostal v šoli. Po podatkih policije se Časarjeva družina še vedno nahaja v Dominikanski republiki.

Japelj je še dejal, da je imel Časar po neuradnih informacijah v Dominikanski republiki registrirano podjetje, tam pa naj bi uporabljal hrvaške dokumente. "Iz Slovenije je sicer najprej potoval v Rusijo, iz Rusije v Panamo in od tam v Dominikansko republiko," je dejal Japelj.

Novembra lani so policisti sumili, da je neznani storilec Časarju nudil pomoč pri pobegu, vendar nato kljub izpisom klicev ni bilo mogoče priti do podatkov, ki bi vodili do Časarja. Kmalu po začetku iskanja so od hrvaških organov dobili tudi podatek, da ima Časar tudi hrvaško državljanstvo. Pri iskanju so sodelovali tudi z italijanskimi in hrvaškimi organi, vendar Časarja tam niso našli.

Policisti so po Juričevih besedah v času iskanja zbrali obvestila od preko 150 oseb, predvsem iz kroga sorodnikov, sodelavcev, sosedov in prijateljev.

Denarne nagrade niso izplačali

Japelj je še povedal, da policija denarne nagrade za Časarja ni izplačala, saj ni bilo ene konkretne informacije, ki bi jih pripeljala direktno do njega, pač pa je bila to posledica več zbranih obvestil.

Dean Jurič in Branko Japelj sta predstavila podrobnosti prijetja Roberta Časarja.
Dean Jurič in Branko Japelj sta predstavila podrobnosti prijetja Roberta Časarja. FOTO: M.M.

Obsojena tudi Prijatelj in Mikuž

Časar je bil v primeru, zaradi katerega mora v zapor, obsojen zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril. Nekdanji poslanec Srečko Prijatelj naj bi njega in poslovneža Marjana Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb za nakup nepremičnin. Kupec je bila Luka Koper, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije.

Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od 742.000 evrov, kolikor naj bi Luka Koper plačala Premik netu.

Pod drobnogledom kriminalistov še zaradi vrste drugih poslov

Časar je bil na čelu Luke Koper od oktobra 2005 do junija 2009, ko ga je nasledil Gregor Veselko. Prav iz časa, ko je vodil Luko, izvira vrsta poslov, zaradi katerih je prišel pod drobnogled kriminalistov in sedel na sodno klop. Poleg že omenjenega procesa se je pred sodiščem znašel tudi zaradi domnevno spornih poslov s hčerinskima družbama Luke v Romuniji. V tej zadevi je bil oktobra 2013 oproščen.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je Časarjevo prijetje označil za dobro novico in izrazil priznanje slovenski policiji, ki je po njegovih informacijah pomembno prispevala k temu, da je bil lociran in prijet. Ocenil je, da postopki v zvezi z njegovo privedbo ne bodo preveč dolgi, ni pa mogel napovedati, kdaj bo v Sloveniji. Ovir sicer zdaj, ko se že nahaja v EU, ni več.

Po podatkih iz lanskega septembra v primeru dveh pravnomočnih obtožb narok proti Časarju še ni bil razpisan, v enem primeru pa obtožba še ni bila vročena. Pri obtožbah gre za domnevno fiktiven najem varnostne službe, čiščenje zasebnih oblek enega od zaposlenih na stroške Luke Koper ter domnevno škodljiv posel Luke Koper s podjetjem Grafist, so poročale Primorske novice. Poleg omenjenih se ena kazenska zadeva nanaša na stroške v izterjavi, v še enem primeru pa se spis nahaja na vrhovnem sodišču zaradi zahteve za varstvo zakonitosti, so dodali na sodišču.

Luka Koper je proti njemu oz. upravi pod njegovim vodstvom vložila tudi več odškodninskih tožb v večmilijonskih zneskih. Oktobra lani je koprsko okrožno sodišče odločilo, da morata Časar in Aldo Babič Luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Luka ga toži tudi zaradi negospodarnega ravnanja pri ustanavljanju ekoloških podjetij Ecoporto in Adriasole, v 19 milijonov evrov težki odškodninski tožbi pa zaradi nepravilnosti pri vstopu Luke v slovaški holding TTI.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1090)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NejcPircMusar
03. 03. 2015 14.17
+1
Tudi družina bi morala biti kazensko preganjana... če jaz vidim zločin in ga ne prijavim oz. ugotovijo da sem zločin videl, bom moral pred sodnika... Še več, oni so mu celo pomagali!!!!!
ginger 1
03. 03. 2015 10.22
-3
Zgleda pa,da ima Stranka Modernega Cincibilusa ulov Jankovica za poslastico ali pa,ko bo zanje najbolj ugoden trenutek...to je predcasne ali redne volitve...s tem dejanjem si lahko vsaj malo popravijo naklonjenost volivcev,ker drugega tako NIMAJO KAJ POKAZATI...!!!
srebrnibreg
03. 03. 2015 10.28
+3
Ti kar jokaj za svojimi dragimi lopovi kot je tvoj Cincibilus in Časar.
enakostzavse
03. 03. 2015 10.30
+2
Sanjaš o predčasnih volitvah, kot janšić o svobodi !!!!!!!!!!!! In kaj bi pričakoval od predčasnih ? Zmago sdsa ? hahahahahaha Propadla stvar, katera se nikoli več ne vrne !!!!!!!!!!!!!!!!!
korintos23
03. 03. 2015 10.01
+5
Na sedežu SDS črna zastava na pol droga, kaj pa to pomeni?
prašek
03. 03. 2015 10.02
+5
korintos23
03. 03. 2015 10.04
+1
enakostzavse
03. 03. 2015 10.32
+2
korintos23
03. 03. 2015 10.00
+0
Bolj člane SDS zapirajo in preganjajo bolj jim podpora raste!
prašek
03. 03. 2015 10.02
+5
korintos23
03. 03. 2015 10.02
+4
enakostzavse
03. 03. 2015 10.33
+2
Se vidi koliko lopovov še je pri nas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
korintos23
03. 03. 2015 09.57
+5
Francozi prvijo da ga ne bodo izročili ker ga ne razumejo kaj bi rad, je bolj ?lup kot ne in francoski ne ve!
Pravicaje
03. 03. 2015 09.44
+3
Itak ga bodo morali vrniti v Dominikansko republiko , ker bo višje sodišče ugotovilo napako v postopku in vso zadevo vrnilo v začetni položaj t.j. Časar nazaj v Dominikansko in lov naj se začne ponovno , vendar tokrat po predpisih ki jih kao določa naš vrli zakon ! In prav je tako ,ker so mu bile kršene njegove Človeške pravice in to res ni prav a ne !!!!
korintos23
03. 03. 2015 09.58
+5
5 let in 9 mesecev je brez napake, ostalo pa še pride!
enakostzavse
03. 03. 2015 09.25
+4
Beži janšić, beži. časar bo pel kot na evroviziji.
kantor
03. 03. 2015 09.47
-5
časar je svoje že odpel...pa se janšiču ni zgodilo prav nič. Bodi pomirjen,sam zaprl ga bojo.
prašek
03. 03. 2015 10.00
+5
Časar ima še šest odprtih postopkov in nekaj v preiskavi. Še bo pel, verjetno še bolj kot na Evroviziji !
korintos23
03. 03. 2015 10.00
+5
Nič ni pel, sedaj pa ga bodo malo stisnili za j...a!
peccatum
03. 03. 2015 09.21
-1
hmm berem otroske joke kdo je boljsi, levi ali desni. me cudu da imajo sploh se kancek zaupanja v teh 90 samovsecnih zavaljenih nesposobnih debatnih krozkarjev. TAKO LEVI KOT DESNI SO PRIPELJALI NASO LJUBO DOMOVINO DO SEM IN BREZ SRAMU NADALJUJEJO POHOD. Smilite se mi vsi, ki greste na volitve in volite iste face zaradi clanstva ali pa simpatije nekaterih poslancev in strank.
enakostzavse
03. 03. 2015 09.27
+2
Tudi meni se marsikdo smili peccatum. Predvsem zagrenjeni in zafrustrirani pametnjakoviči, kateri mislijo da so pametni. Seveda, tebe mislim. Tebe in tebi podobne.
vsismosužnji
03. 03. 2015 09.15
+2
sektaši govorijo o bivšem članu,kar v praksi pomeni da bo časar verjetno še tekom današnjega dne pristal v murglah!!!!
vsismosužnji
03. 03. 2015 09.09
+6
očitno je bilo edino pravilo med leti 2004 -2008 ,da ni nobenih pravil!!!na jurišššššššššššššš!!!!
Sputnik
03. 03. 2015 08.41
+6
zdej bo pa lahko kandidiral za poslanca na listi SDS čeprav je v postopku in kmalu obsojen
korintos23
03. 03. 2015 08.49
+4
prašek
03. 03. 2015 08.59
+4
Ne le da je v šestih postopkih, je tudi že pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora !
enakostzavse
03. 03. 2015 09.00
+2
Ta pravi za zamenjavo lopovajanšića !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Abrams
03. 03. 2015 08.29
-2
ZAKAJ NE MORMO KOMENTIRAT EXTRA TANOVGA ZAKONIKA ?????? A ste malo pristranski ????
andisej
03. 03. 2015 08.16
+3
Kakšno veselje , prijeli Časarja. Bolje bi bilo da bi dobili nazaj pokradene milijone , ne samo od Časarja , tu je veliko takih , ki so oškodovali Slovenijo . Ves denar ki so ga odnesli iz Slovenije , bi zagotovo pripomogel , izboljšati proračun , Slovenija bi lahko vrnila vsa posojila .
blokirani
03. 03. 2015 08.14
-6
V nedeljo, med politično konsolidacijo primera Klemenčič, je nastal tudi scenarj, kako bo nepričakovana aretacija Roberta Časarja, nekdanjega direktorja Luke Kuper, pravnomočno obsojenega na več let zapora ter na begu v tujini, medijsko uspešno zasenčila in potlačila reševanje vojaka Klemenčiča. Verjetno ni dvoma, da so za Časarjevo aretacijo, 26. februarja v Dominikanski republiki, takoj izvedeli ne samo novi predstojnik kriminalistišne uprave Branko Japelj, ampak tudi generalni direktor policije Marjan Fank, ministrica notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, predsednik vlade Miro Cerar in najmanj tudi minister za pravosodje Klemenčič. Branko Japelj, nekdanji vodja ljubljanskih kriminalistov, spomnimo, ima že iz zloglasne afere Baričevič solidne izkušnje pri prikrivanju in doziranju informacij. Aretirani Časar je za ponedeljek dopoldne, ko bi moral Cerar novinarjem fizično pojasnjevati, zakaj Klemenčiču menda ni treba odstopiti, prišel fantastično prav, kot naročen. Nenazadnje tudi zato, ker Časar prihaja iz orbite (nekdanjih) direktorjev Janševe SDS. Če smo v ponedeljek zjutraj napovedali, da Goran Klemenčič že čez dve dni (sreda!) ne bo več medijska tema, se je to praktično zgodilo že v ponedeljek pozno dopoldne. Cerar in Klemenčič, čeprav gre - vsaj zaenkrat, dokler ne izbruhne kaj hujšega - za vladno afero leta, sta bliskovito postala "drugorazredna tema". Ta scenarij, načrt za ponedeljkovo obvladovanje medijev, je bil res narejen v nedeljo, zato se je premier Miro Cerar v nedeljo pozno zvečer - namesto, kot napovedano za ponedeljek - tudi dobil s Klemenčičem.
slayer2
03. 03. 2015 08.37
-1
enakostzavse
03. 03. 2015 09.03
+3
kaj je ovcesdsove. Ste jezni ko ima en drug trenutno več medijske pozornosti, kot vaš kriminalc janšadobski ? Revčki opranoglavi .
ginger 1
03. 03. 2015 10.28
-1
korintos32 ++++ veckrat se je ze pokazalo in potrdilo,da nakljucij ni !!!
enakostzavse
03. 03. 2015 10.38
seveda naklučij ni. Ni naklučje da je janšić kradel kot sraka denar pa porazdelil po žlahti. To ni naklučje. Kjer so vsi lopovi naklučij ni.
LOPOVEpredZID
03. 03. 2015 07.57
+4
V Slovenskih Novicah je dober naslov: "Časar se NI upiral in tudi NI poskušal pobegniti."..........hahahahahahahahahahahahahahh.....no šit?!
SnorkovSIN
03. 03. 2015 07.44
+7
folk pjmo na ulice pa skinimo te sds-ovce.
miko11
03. 03. 2015 07.51
-1
Thruma
03. 03. 2015 07.53
+0
zakaj saj je parlament že murgelsko - ćefurski. Kaj bi še rad?
SnorkovSIN
03. 03. 2015 07.54
-2
Miko skinili vas bomo na prvih volitvah če ne prej s kakšno vstajo.
miko11
03. 03. 2015 07.59
-2
štrekeljc
03. 03. 2015 09.51
+2
SDSovce so tako zavedno slovenske, da še slovensko ne znajo pisati!
revirji
03. 03. 2015 07.36
+5
A ni ti SDS-ov učenec?
miko11
03. 03. 2015 07.38
-4
LOPOVEpredZID
03. 03. 2015 07.39
-2
LOPOVEpredZID
03. 03. 2015 07.25
+8
Krmak nesposoben....izgnali so ga...hahahahahahaha....takega veljaka, ki krade dlje časa kot je na begu in se igra skrivalnice.......pa še 12 kazenskih ovadb ma za preživeti......hahahahahahaha.
maijster
03. 03. 2015 07.28
+7
ma ne to je politični konstrukt tip je delal pošteno ve od leta 2005 do 2009 po naročilu SDS in jajota hi,hi,hi,hi,......
vstajnik1941
03. 03. 2015 07.19
-6
Časar je medijsko odrešil Klemenčiča - morda Cmera nekoč postane celo politik.
maijster
03. 03. 2015 07.25
+4
enakostzavse
03. 03. 2015 09.05
+0
vstajnik, a misliš taki pravi politik, kot je tvoj janšadobski ?
gunman
03. 03. 2015 07.18
+6
Časarju bi mogl že na Dominikanski patron u čelo spustit ne da ga bomo spet davkoplačevavci spet živel k bo pa ven prišel bo pa spet vodilni v kakšnem podjetju pri nas je vse mogoče