Slovenija

VIDEO: Vodstvo UKC ostaja, v srditem odzivu spominjajo na mariborskega ravnatelja, tragedijo Germanwings, ministrici očitajo sabotažo stavke

Ljubljana, 25. 05. 2015 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vodstvo UKC ob koncu roka, ko je ministrica za zdravje pričakovala njihov odstop, pravi, da "ne pristaja na politiko ustrahovanja". Menijo še, da se v javnosti z zvezi z afero Radan ustvarja "čudna podoba".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vodstvo UKC Ljubljana ostaja
    02:28
    Iz 24UR: Vodstvo UKC Ljubljana ostaja
  • Iz 24UR: Povezava med zdravniki in vranami
    03:26
    Iz 24UR: Povezava med zdravniki in vranami
  • Iz SVETA: Vodstvo UKC ni odstopilo
    01:40
    Iz SVETA: Vodstvo UKC ni odstopilo
  • Iz SVETA: Šefi klinik v podporo vostvu UKC Ljubljana
    01:56
    Iz SVETA: Šefi klinik v podporo vostvu UKC Ljubljana
  • Vrhunec: UKC je še vedno zaupanja vredna ustanova
    01:39
    Vrhunec: UKC je še vedno zaupanja vredna ustanova
  • Vodstvo: v primeru odstavitve ožjega vodstva bi odstopil celotni strokovni svet
    01:50
    Vodstvo: v primeru odstavitve ožjega vodstva bi odstopil celotni strokovni svet
  • Iz SVETA: Radan še kar ima licenco
    00:48
    Iz SVETA: Radan še kar ima licenco
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Voljčem in Möderndorferjem
    07:48
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Voljčem in Möderndorferjem
  • Iz 24UR ZVEČER: Teršek o odgovornosti
    04:14
    Iz 24UR ZVEČER: Teršek o odgovornosti
Ministrica za zdravje - 5
Ministrica za zdravje - 5 FOTO: Damjan Žibert
Na dan, ko se je po aferi zdravnika Ivana Radana, ki bi naj samovoljno skrajšal življenje sedmih pacientov, iztekel rok, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc postavila vodstvu UKC in nevrološke klinike, da odstopi, tam pravijo, da tega ne bodo storili.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je po besedah strokovnega direktorja Sergeja Hojkerja soglasno podprl delo ožjega vodstva UKC. Če bo ožje vodstvo UKC odstavljeno, namerava odstopiti celotni strokovni svet. Zato Hojker upa, da bo politiko prešinilo, kaj pravzaprav počne - gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva.

Kot pravijo, je njihovo najpomembnejše sporočilo slovenski javnosti, da je UKC še vedno zaupanja vredna ustanova. Menijo, da se v javnosti ustvarja "čudna podoba", ki "spominja na afero s profesorjem v Mariboru".

"V zadnjih 10 dneh smo doživeli, da so insinuacije postale čisto zlato. Kot dejstvo jemljemo, da je dr. Radan, šele obtožen, ubil 7 ljudi," opozarjajo.

Kot pravijo pristojni, so prav zaradi vseh informacij, ki krožijo, odredili izredni interni nadzor in preverili očitke. "To smo storili tudi, ko se je primer Radan začel. Kot veste, UKC ni v tem primeru ničesar skrival!"

Vodstvo UKC ob tem še namiguje, da je delni povod za gonjo proti njim tudi napovedana zdravniška stavka.

V UKC še zanikajo, da bi v primeru Radan šlo za uresničevanje pregovora "vrana vrani ne izkljuje oči". "V tej jati ni vrane, ki ne bi bila šokirana nad tem, kar bi se naj dogajalo!"

Na nevrološki kliniki medtem pravijo, da so nad dogajanjem šokirani, da pa to ne more biti razlog, da prekinejo z delom, saj imajo velik dotok pacientov, za katere se vsakodnevno trudijo po svojih najboljših močeh. Opozarjajo še, da so kadrovsko precej podhranjeni, pritiski in obtožbe, ki jih je prinesel primer Radan, pa pri njihovem delu ne koristijo, še dodajajo.

Vodstvo UKC
Vodstvo UKC FOTO: POP TV

V pisni izjavi o politizaciji primera Radan, da bi se prikrilo, da "je cesar nag"

Iz UKC so medijem poslali tudi pisno izjavo za javnost, v kateri še enkrat več zagotavljajo, da je bila po razkritjih v aferi Radan sprejeta vrsta ukrepv: takojšnji suspenz Ivana Radana, izredni interni strokovni nadzor, postopek za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov Ivanu Radanu, izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zdravnika in medicinske sestre ter  zamenjava predstojnika oddelka, vodje enote oddelka in glavne medicinske sestre.

Pravijo tudi, da je bil njihov odziv pravočasen, hude obtožbe še tudi niso dokazane: "Najbrž na svetu ni bolnišnice, katere varnostni mehanizmi predvidevajo takojšnje zaznanje podobnega zločina. Primerjava z nedavnimi dogodki v Angliji, nesrečo letala Germanwings in pobojem na Norveškem je jasna in ne potrebuje posebne razlage."

Pravijo, da so Nevrološka klinika, UKC, pa tudi vse slovensko zdravstvo postali talec enega človeka, ki so ga vodili nedoumljivi nagibi. "Neprimerno in nedostojno je to zlasti ob tem, ko se s skrajnimi močmi trudimo, da kljub polovici manj denarja, kot ga za zdravstvo namenjajo razvite evropske države, še vedno zagotavljamo primerljivo kakovost in že leta čakamo na vedno znova obljubljeno zdravstveno reformo."

S prtom kažejo tudi na medije. "Kaj pa primer Radan danes? Dosegel je medijske razsežnosti, ki v marsičem nedopustno zmanjšujejo zaupanje v zdravnike in slovensko zdravstvo nasploh, kar je slabo."

"Ob tem se ugotovitev, da je primer Radan prešel v "politično fazo", ponuja sam od sebe. Prišel je namreč kot naročen, da vlada, z enim zamahom, končno odstavi vodstvo UKCL-ja, diskreditira napovedano zdravniško stavko in prikrije, da je cesar nag, ko se pretvarja z nadevanjem obleke zdravstvene reforme."

Ministrica ne komentira, a tudi ne popušča

Ministrica za zdravje ne komentira odločitve vodstva in strokovnega sveta UKC Ljubljana, ki sta zavrnila ministričin poziv k odstopu. Bo pa v torek pozvala svet UKC Ljubljana, naj začne postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v UKC Ljubljana, vpletenih v primer Radan, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Ministrica bo tudi pozvala predstavnike ustanovitelja v svetih zavodov, naj od vodstev bolnišnic pridobijo poročila o izvajanju kulture in varnosti bolnikov. Ministrstvo je bilo namreč prepričano, da v bolnišnicah, ki so pridobile mednarodne akreditacije, izvajajo vse ukrepe za zagotavljanje varnosti bolnikov.

Kolar Celarčeva bo tudi prosila komisijo, ki jo je 23. februarja imenovala za izvedbo izrednega upravnega nadzora na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike UKC, naj čim prej zaključi svoje delo.

Na ministrstvu za zdravje navajajo, da lahko odstop strokovnega direktorja nevrološke klinike UKC Davida B. Voduška sprejme le vodstvo UKC Ljubljana, ministrica za to nima pristojnosti.

Vodušek je namreč ministrici zjutraj poslal elektronsko pošto, v katerem je zapisal, da je zelo hitro izbruhu primera Radan prevzel objektivno odgovornost in ponudil odstop. "Ta sicer tedaj ni bil sprejet, svoje zavedanje objektivne odgovornosti oziroma pripravljenosti odstopiti pa sem tudi kasneje oziroma nedavno javno povedal. Zato mene k temu ni treba pozivati. Iz vaše dikcije sklepam, da ste moj odstop sprejeli," je zapisal.

Ministrica je znova izrazila obžalovanje zaradi dogodkov na nevrološki kliniki. Prepričana je, da slovenski zdravstveni delavci svoje delo opravljajo dobro. Vodstvi UKC Ljubljana in nevrološke klinike je k odstopu zaradi objektivne odgovornosti pozvala, da "zaščiti dobro ime UKC Ljubljana ter državljankam in državljanom utrdi zaupanje, da velika večina zdravstvenih delavcev dela dobro in jim bolniki lahko popolnoma zaupamo".

Odločala tudi zdravniška zbornica

Današnja odločitev razsodišča zdravniške zbornice druge stopnje v primeru Radan naj bi bila znana v tednu dni, je danes pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina, ki pričakuje predlog za odvzem licence.

Radan je sicer od minulega tedna v priporu zaradi suma storitve 24 kaznivih dejanj, na prvi stopnji pa mu je razsodišče v začetku leta izreklo javni opomin.

Možina je spomnil, da lahko drugostopenjsko razsodišče razveljavi odločitev prvostopenjskega razsodišča iz začetka letošnjega leta, lahko jo potrdi ali pa spremeni razsodbo. "Težko bi prejudiciral, a najverjetneje - z ozirom na težo dogodka, ki je podkrepljen s kazenskimi ovadbami - bo podalo pobudo za ugotavljanje večje strokovne pomanjkljivosti oz. odvzema licence," je dejal Možina.

Kot je pojasnil predsednik zbornice, mora razsodišče o današnji odločitvi najprej obvestiti stranko v postopku, torej zdravnika Ivana Radana oz. njegovega zastopnika.

Postopek odvzema licence je zapleten, a vse priprave so že stekle, pravi predsednik zdravniške zbornice. "Tožilstvo smo že zaprosili za vso dokazno gradivo, prav tako smo ministrstvo za zdravje zaprosili za izsledke upravnega nadzora, hkrati je že imenovana ekspertna komisija zbornice, ki bo šla v nadzor na nevrološko kliniko. S tem bodo zbrani dokazi najvišje verodostojnosti, da bomo prišli do končnega epiloga," je dejal Možina.

Možina je spomnil, da je upravna inšpekcija zbornici pred časom odvzela institut začasnega odvzema licence, ki bi bil najelegantnejša rešitev v tej situaciji. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bodo postopki ob vseh možnih pritožbah vlekli tako dolgo kot v primeru Nekrep in bo zdravnik ves ta čas imel licenco, pa je odgovoril, da "čeprav v tej zgodbi še marsikaj ni pojasnjeno, bo verjetno ob maloštevilnosti neposrednih dokazov končno besedo imelo sodišče. A zbornica je že pred časom povedala, da zdravnik s takim bremenom sumov ne sme delati zdravniškega poklica, to je v njegovo dobro in v dobro slovenskih zdravnikov".

Glede dosedanje prakse odvzema licenc na zbornici je predsednik zbornice pojasnil, da so imeli v preteklosti več primerov začasnega odvzema licence in pred skoraj 20 leti en primer trajnega odvzema licence. Ta postopek je po njegovih besedah trajal od tri do štiri mesece.

Predsednik zdravniške zbornice se ni mogel izogniti vprašanju o pozivu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc k odstopu celotnega vodstva UKC Ljubljana in nevrološke klinike zaradi objektivne odgovornosti za vse, kar se je dogajalo na kliniki. Kot "neobičajne" je označil javne pozive ministrice k odstopu. Po njegovem mnenju namreč vsakdo z imenovanjem na vodilni položaj prevzame tudi "kulturo vedenja in sprejemanja te velike odgovornosti, da odstopimo, kadar spoznamo, da je organizacija v velikih težavah ali da morda ni bilo napravljeno vse možno, da do teh težav ne bi prišlo". Če pa odgovorni take kulture nimajo, je tu še vedno svet zavoda, ki lahko sproži postopke za njihovo razrešitev, je dodal Možina.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (802)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
26. 05. 2015 11.38
+0
ma uzakonte že to evtanazijo, zakaj mormo zmeri cincat z novostmi. in ta božidar voljč zgleda res en tak zdravnik k bremza vsakega mladega zdravnika mn zgleda bolj k en župnik kot pa en k bi mogu roke v kri namočit(moje mišlenje). lp!
FoglTunek
26. 05. 2015 10.57
+2
Čujte, verjetno vas je dosti, kateri ste koristili usluge strokovnjakof kliničnega centra... ki majo vaše neomajno zaupanje in jih zato tudi podpirate.... Politika in lažnifci ne smejo soditi strokovnjakof-zdravnikov, saj lahko sami izrekajo le laži, pa zato niše nikoli ne odgovarja. Spoštujmo ljudi, kateri so nam pomagali v teških situacijah... Desničarji, kar borite se dobro psihiatrijo...potrebujete jo !!!
FoglTunek
26. 05. 2015 10.59
+1
Prva poklicana k odstopu zaradi objektivne odgovornosti je prav ministrica, ki je edina odgovorna zato, da se kliničnemu centru ne prizna dejanskega stanja. Namreč institucija, kateri klinike iz celotne Slovenije pošiljajo paciente in to najtežje, s katerimi bi te klinike naredile minus v bilanci pridejo na UKC. Vendar pa UKC od zdravstvene zavarovalnice (ki deluje pod kontrolo države) ne dobi priznanih sredstef za zdravljenje teh pacientof. Hkrati pa število pacientof presega kapaciteto bolnice. Ministrstvo pa ni dovolilo zaposlovanja na UKC. Torej kdo je kriv za stanje? Vlada in predfsem MINISTRICA !!!
ovratnik
26. 05. 2015 10.41
+1
ZVASIMI SESTANKI SAMO ZAPRAVLJATE DENAR DAVKOPLACEVALCEV
igy02
26. 05. 2015 10.01
+0
Država je v prostem padu. In to ekonomsko in moralno. Vsak pri sebi naj se zamisli. Vlada dela zgago že v tako kaotičnem zdravstvu. Drugi teden grem na manjšo operacijo. Pa me žena vpraša: A se kaj bojiš? Ja, se, a ne vidiš. kaj se dogaja? Kam smo padli? In še padamo. Mislim, da vam ostane samo še tista: Bog nam naj pomaga. Ta pa sami veste koliko velja.
prašek
26. 05. 2015 10.06
+1
Jaz sem bil lani na intenzivi tri dni. Zdravniki prijazni, sestre ne za prehvalit ........... Lahko samo rečem ; hvala !!!
prašek
26. 05. 2015 10.08
+1
Skratka, pokaži da si moški, zberi pogum in pojdi !
dostmam1
26. 05. 2015 09.56
+2
Politiki in zdravniki se kregajo kateri od njih je bog. Naj jim že enkrat za vraga nekdo pove, da nobeden. Boga ni !!!
prašek
26. 05. 2015 09.58
+4
V bolnišnicah bog obstaja ! To je pacient !!!! Vsaj moral bi biti !
dostmam1
26. 05. 2015 10.00
prašek
26. 05. 2015 09.50
+7
Mislim da je telim zdravnikom v UKC treba malo pomagati ! Vsepovsod po svetu bi sami odstopili dokler se zadeva ne razčisti, naši pa so očitno kar pognali korenine skozi stolčke !
biggbrader
26. 05. 2015 09.50
+1
Ali je bil danes Zemljarič že kaj na UKC ?
prašek
26. 05. 2015 09.53
+4
Zakaj pa sprašuješ ??? Sem mislil da si ti tisti, ki sedi na stopnišču UKC in gledaš kdaj bo Zemljarič prispel .
prašek
26. 05. 2015 09.47
+2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
biggbrader
26. 05. 2015 09.50
+0
prašek
26. 05. 2015 09.51
+2
Nikakor. Sem Slovenec in to je moja domovina ! Ti pa se malo povprašaj ....
Maady
26. 05. 2015 09.19
+3
In kje je tisti nepotrebni strošek varuhi pacientovih pravic...??? pa vse do varuhov trave in asfaltta...da si še ti začno norce delat z Ljudi.....Ko si jih že vlada, poslanci, profesorji, dohtarji župani, vsi v vladnih službah, občinskih naslonjačih, raznih društvih.. ne zadosti..Kako so našteti opustošili državo Ha, Ha ha...
Maady
26. 05. 2015 09.20
+1
Varuh člofevekovih pravic pa jih 10. fentajo v letu dni na Kliničnem centru..
Maady
26. 05. 2015 09.22
+1
Varuhi konkurence, otrok, človekovih pravic, bolniške..Ha, ha hi hi ho...Varuhi kriminala, neumnosti in Bankrota..ha ha ha..
prašek
26. 05. 2015 09.48
+2
Deklica, ko prebiram tvoje komentarje, ne samo današnjega, se sprašujem, če imaš sploh dokončano osnovno šolo !
Abrams
26. 05. 2015 09.06
+7
Prosim odstopite. Zaradi nas, ne zaradi sebe !!!!
enakostzavse
26. 05. 2015 09.02
+13
Te pijavke iz UKC LJ, bi že zdavnaj morale dobit nogo v rit. Z tem vrhuncem na čelu. A te afere so pometene pod tepih, okrog operacijskih miz, pomanjkljivosti pri gradnji in podpis o prevzemu, lopovščine z medikorjem, nabava najdražje opreme, in še in še. Že to bi jih takrat moralo odnest in pa seveda kazenske ovadbe izvršit. Banda pa še naprej razmišlja o stavki in povišanju plač.
Mali medo
26. 05. 2015 08.31
+13
vzeti malim bogovom in dati medicinskim sestram
dule100
26. 05. 2015 08.30
+1
Ali imamo še vlado ?
SLObunkeljn
26. 05. 2015 08.42
+5
One v senci nimamo, je Ljudmila dala košarco.
Timy15
26. 05. 2015 08.08
+18
Dogodki v UKC Ljubljana kakor druge institucije je ogledalo naše države.Namesto priznanja,opravičila in kesanja,se je vodstvo UKC uprlo svoji ministrci.Tako vodstvo in ves strokovni svet je škodljivo v tej družbi in mora biti odstavljeno kakor se to dela povsod v pravnih državah.Seveda jih je tukaj še kar nekaj,ki bi morali tudi kazensko odgovarjati.
janijankov
26. 05. 2015 08.48
+4
Mogoče pa je naša država ogledalo Kliničnemu centru.
butalistan
26. 05. 2015 07.36
+5
ponovno dokler bo zeljarič živ vrhunca ne bo spodnesel nihče.
M_teorija
26. 05. 2015 07.48
+3
M_teorija
26. 05. 2015 07.29
+10
Izkoriščat srednje medicinske sestre za to, da imajo njihovi nadrejeni še več, da o bolnih ne govorimo!? Virant si je zaradi poenotenja plačnega sistema zaslužil tiste karte!?
janijankov
26. 05. 2015 07.40
+0
Navajanje, da srednje medicinske sestre v času dežurstev opravljajo delo zdravnikov, ki tedaj spijo pa je absurd brez primere, saj srednja medicinska sestra s 4 letno izobrazbo niti ni sposobna opravljanja dela zdravnika specialista, čigar usposabljanje po končani srednji šoli, traja različno še od 9 do 12 let - odvisno za katero specializacijo gre..
0523
26. 05. 2015 08.48
+8
Kdo pa potem opravlja delo, če zdravniki spijo. NIHČE, kar je še slabše !!!
Maady
26. 05. 2015 07.27
+0
Vebrovanje.......
M_teorija
26. 05. 2015 07.32
+6
Že že Mojčc, sam kdo koga..jebruje!? Ni vse osat na njivi!?
M_teorija
26. 05. 2015 07.24
+6
Poslanstvo je zdraviti bolne in poden tistih, ki na ta račun služijo!?
janijankov
26. 05. 2015 07.46
+5
No, vsi hodimo v službo zato, da si zaslužimo za preživetje, saj to je tudi smisel vsega, al ne? Ne glede na vse pa mora biti delo zdravnika opravljeno korektno, strokovno in etično.
vrtojb
26. 05. 2015 07.18
+11
Nimajo vzrokov za stavko, vsaj vecina ne, tisti, ki imajo, so pa najnizje na lestvici.
slayer2
26. 05. 2015 07.18
+7
V petek 29.5.2015 ob 12.00 vsi pred UKC!!!
janijankov
26. 05. 2015 07.49
+4