Slovenija

Pahor o krivdi njegove vlade: Kriva bi bila, če bi na osnovi pravih podatkov sprejemala napačne odločitve

Ljubljana, 23. 10. 2017 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu je bil zaslišan nekdanji premier Anton Rop, ki je poudaril, da so bila vložena sredstva v sanacijo bank konec leta 2013 pretirana. Zaslišanju Ropa je sledilo še zaslišanje trenutnega predsednika Boruta Pahorja. Poudaril je, da je vlada, ko je nastopila svetovna kriza, odločala tako, kot je znala oz. kot je menila, da je prav.

Za Ropom je pred člane parlamentarne preiskovalne komisije sedel Borut Pahor.
Za Ropom je pred člane parlamentarne preiskovalne komisije sedel Borut Pahor. FOTO: POP TV

Pred preiskovalno bančno komisijo DZ sta danes pričala predsednik vlade od konca decembra 2002 do začetka decembra 2004 Anton Rop in Borut Pahor, predsednik vlade od konca novembra 2008 do februarja 2012.

Po mnenju Ropa sta za bančno luknjo kriva napačna makroekonomska politika, ki je spodbujala pregrevanje gospodarstva, ter postopek dokapitalizacije v času sanacije, ki je bil pretiran in zgrešen.

Vložena sredstva v sanacijo bank konec leta 2013 so bila po njegovem pretirana. Postopek je bil "zgrešen", tudi na osnovi pritiskov politike, Evropske komisije in Banke Slovenije, je ocenil Rop, ki ga je sicer začudilo vabilo na zaslišanje pred to komisijo, saj v času nastanka in sanacije bančne luknje ni bil več politično aktiven.

Je pa sooblikoval odločitev vlade v letu 2002, ko se je Slovenija odločila za delno privatizacijo NLB, ki jo je delno prodala belgijski KBC, in ko je brez prodaje končala načrtovano privatizacijo Nove KBM. Opisal je, kako so takrat potekali pogovori, ki so botrovali takšnim odločitvam, ter postopki, ki so jim sledili.

"To je bil dolgotrajen proces, v katerem smo skušali zagotoviti takšno privatizacijo ali dokapitalizacijo, ki bi omogočila čimbolj učinkovit in dobičkonosen razvoj obeh bank. Da bi vsi imeli čim bolj konkurenčen bančni servis," je opisal. Na koncu so za NLB prišli do KBC, za Novo KBM pa ni bilo kakovostnih investitorjev.

DZ je pristojnost preiskovalne komisije, ki jo je julija ustanovil z namenom, da bo preiskala politično odgovornost pri sumih pranja denarja z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010, razširil še na preiskavo istih sumov v Novi KBM. V njenih poslovalnicah ob meji naj bi to počeli italijanski državljani.

Odločitev, da so takrat načrtovano privatizacijo Nove KBM ustavili, se mu zdi dobra. "V enem primeru potencialni partnerji niso bili dobri in so podali ponudbe z izrazito prenizko ceno, v drugem pa ni bila primerna njihova struktura, saj so bili pod političnim nadzorom določenih političnih strank v Avstriji," je opisal.

Glede bančne luknje je ocenil, da je ta tako kot v mnogih komercialnih bankah po svetu, kot sta KBC in Deutsche bank, nastala, "ker je prišlo do svetovne finančne krize, ki je presekala finančne tokove med bankami". Nekaj pa jo je nastalo tudi zaradi "slabega in neodgovornega ravnanja".

Po njegovi oceni je bilo v sanacijo bank konec leta 2013 vloženih "vsaj 1,5 milijarde evrov sredstev preveč". Predpostavke za oceno stresnih testov so bile pretirane. Po njegovem bi morali zato takrat "na najvišji politični ravni opraviti določene razgovore v EU".

"Po moji oceni se dajo določene stvari urediti, ni se treba avtomatično uklanjati," je poudaril ter menil, da se mora Slovenija, kar se tiče EU, naučiti neke realne politike, da "ni vse, kar pride iz EU zlato, ampak je dialog". Slovenija ima po njegovem tudi danes "dober nabor argumentov, da se pogovarja".

A na koncu je bila dokapitalizacija tako velika, da imajo banke sedaj tako velik dobiček, je menil. "Škoda, ker je država po tem prodala Novo KBM," je dodal. Glede lastniške usode bank v Sloveniji pa je še ocenil, da bi morala Sloveniji imeti "miks tujih in domačih bank" s tujim in domačim menedžmentom.

Vlada se je odločala, kot je znala ali menila, da je prav 

Nato je pred poslance sedel Pahor, ki je dejal, da se je vlada v času, ko je nastopila svetovna kriza, odločala tako, kot je znala oz. kot je menila, da je prav.

Na vprašanje, ali je vlada objektivno odgovorna za bančno luknjo, je odgovoril, da je vlada objektivno odgovorna za vse, a da to vsi običajno razumejo kot krivdo. "A kriva bi bila, če bi na osnovi pravih podatkov sprejemala napačne odločitve. Ti pa so bili takšni, kot so bili, in vlada se je po svoji presoji odločala, kot se je," je pojasnil.

Glede t.i. afere Irangate v NLB, ko naj bi iranski državljan prek te banke v letih 2009 in 2010 opral približno milijardo dolarjev, je povedal, da je njegov kabinet obvestilo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) dobil konec novembra 2010. Ker mu je svetovalec povedal, da primer preiskuje urad za preprečevanje pranja denarja, se v zadevo ni posebej vpletal.

Je pa izpostavil to, da je njegova vlada vodstvo Sove ob nastopu mandata pustila delovati in ga zamenjala šele sredi leta 2010. "Takšnega poročila nisem dobil v dveh letih. Dve leti Sova in jaz nismo vedeli za ta primer. Po menjavi pa je nato Sova v nekem trenutku obvestila vlado," je bil pomenljiv in Logarju predlagal, naj komisija razišče, zakaj se je to zgodilo.

Potem ko smo prej 20 let govorili, da se mora politika nehati vmešavati v gospodarstvo, se je v kriznem obdobju, ko so se tovarne zapirale, ustvarjal pritisk javnosti, naj politika pomaga reševati gospodarstvo. "Pritisk je bil izjemen, okoliščine so bile takrat take, da nihče ni vedel, kako globoka je kriza, kako dolgo bo trajala in kakšne bodo posledice," je orisal.

"Pritisk javnosti, naj kaj storimo, čeprav je bilo na meji korporativnega upravljanja, je bil izjemno velik. Morali smo ugotoviti, kje je prav storiti korake," je opravičil njihov angažma tako na področju projekta Stožice, v primeru stečaja Mure, IUV, Vegrada ipd.

"Ni šlo za drugo željo, kot to, ali je mogoče stvari rešiti," je opisal. Po njegovem pri teh komunikacijah z gospodarstveniki, bankirji, župani ipd. tako "ni šlo za to, da bi komu posebej pomagali ali 'odmagali', skušali smo zakonito pomagati vsem".

Kot je povzel, je imel kot predsednik vlade iskren interes za vzpostavitev dobrega korporativnega upravljanja z vzpostavitvijo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). A ta se je končal z zgodbo o preklicu skorajda že izpeljane prodaje delnic Nove KBM na Varšavski borzi. Takrat je odšel v London promovirat prodajo, nato pa ga je AUKN "povozil" z odločitvijo o umiku prodaje delnic s tem, da so jih kupila tri slovenska podjetja. "Bil sem razočaran in jezen ... moje ogorčenje ni bilo skrito nikomur," je opisal.

Na kritike, da se vlada ni pravočasno odzvala in dokapitalizirala NLB v letu 2009, je odgovoril, da je bila naloga regulatorja, da to odredi, če je res presodil, da je to nujno. Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je na to pisno opozarjal vlado leta 2009, nato pa leta 2010 vendarle sprejel odredbo o dokapitalizacijo NLB, ki se je nato tudi odvila. "To je njegova naloga, on je regulator," je dejal Pahor in opozoril, da je imela vlada leta 2009 druge proračunske izzive in da ni želela kar dati denarja, če to zares ni bilo nujno.

Povedal je, da so takrat prihajala opozorila s strani bank, a v resnih težavah je bila tudi celotna fiskalna politika in gospodarstvo. O tem, kaj storiti, smo imeli z bankirji, regulatorji, gospodarstveniki, svetovalci nešteto sestankov, je povzel in dejal, da so se stvari na dnevni ravni spreminjale in poslabševale.

Bančna luknja se je po njegovem začela s slabo kreditno prakso v bankah, daleč pred nastopom njegove vlade. Ob splošnem dobrem gospodarskem razpoloženju v svetu so banke v letih 2005 do 2007 dostikrat na veliko in nekritično dajale kredite, ki so nasedli v času krize. Takrat pa se je zgodil "konflikt kritik", saj se je prej banke obtoževalo, da dajejo preveč kreditov, v času krize pa, da jih ne dajejo. "Tudi one so bile v težkem položaju," je dejal.

A danes, kot je nadaljeval, nimamo dokazov, da bi to, če bi vlada ukrepala prej, kaj izboljšalo: "Imamo teze, a zanesljivih dokazov ni." Strokovna javnost še do danes ni rekla zadnje besede o receptih za izhod iz podobnih kriz. Tako je komentarje tistih, ki danes ocenjujejo, da je vlada takrat odreagirala prepočasi, dejal: "Ljudje so danes pametni za nazaj. Nekateri vse vedo in vse znajo, ko je bil čas, da bi pokazali znanje in pogum, pa jih ni bilo, zato se sprašujem, koliko je integritete v takšnem stališču."

Po njegovem je imela država takrat še eno veliko težavo. Prejšnje krize je reševala ob stabilnem zunanjem okolju, od leta 2008, ko je izbruhnila svetovna kriza, pa je morala notranje zadeve reševati ob porušenih mednarodnih razmerah, je dejal in poudaril: "Morali smo se prilagajati."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
24. 10. 2017 17.02
+2
Pet let, torej cel mandat vodit volilno kampanjo je zloraba funkcije predsednik!?
M_teorija
24. 10. 2017 17.00
+3
Dok. Igor Žagar: Pahor velik govori in malo pove.
razocarani
24. 10. 2017 16.42
+0
skoda da se ne da komentirati video posnatka kjer neka trotlna komentirata zakaj 60 % volilcev ni volilo ,,res sta bebava pa naj bi bila zelooooo solana ,kaj take umotvore drzi pokonci eden nekaj telovadi da nismo sli voliti zaradi dezja ,,ja tebi je marela v mozganih zablokirala se tisto malo pameti pa ti jaz ki nisem solan povem zakaj ,NAROD NE BO VOLIL VOLE to kar smo imali na izbiro je res beda ,,,pahor je to kar politik ne bi smel biti ,,zal tisti ki se volijo tega ne vedo ,,,tista janzkova gospa pa ima tako coklo za seboj ki je vecina volilcev ne prebavlja bila je kar dobra kandidatka zal z pleskotom --firerjem .za hrbtom ni imala moznosti kamncan tudi ne ker mu je pokvarjenec milan stal za hrbtom ,,kdaj boste pametnjakovici sprevideli da narod ne mara vec imati opravka z ljudmi za katerimi stojita milan in janz ,,ta dva sta njevecje zlo ki je kadarkoli doletelo to dezelo,,,zato nimamo vec kaj voliti ,,,
M_teorija
24. 10. 2017 15.36
+4
Kako že!?, Za vse sprejmem vso odgovornost, je reku. Če že ni nikoli dejansko odgovarjal za miljonske škode zaradi neukrepanja, pa naj vsaj politično odgovarja s porazom v drugem krogu!?
razocarani
24. 10. 2017 16.44
+2
imas prav zalostno da ga podpira toloko volilcev ,,tip si prej zasluzi kazenski pregon za vso skoda ki jo je zavestno ali iz malomarnosti celo bebavosti zagresil kot sef vlade ,,,in da ga se enkrat nagrajujejo z tako lepo sluzbico je noro ,,,sedj pa v jok njegovi malikovalci
M_teorija
24. 10. 2017 15.31
+3
Opuščanje svojih dolžnosti in neukrepanja res niso odločitve, ampak malomarnost, ki je že za navadnega državljana kazniva, kaj šele uradnih za enega predsednika države!?
nikhrast
24. 10. 2017 15.30
-1
Pa kaj se razburjate, saj Pahor kot predsednik nima nobene pristojnosti, veseli bi morali biti potem da ima zdaj to nepomembno funkcijo.
razocarani
24. 10. 2017 16.45
+0
zal si jo za povzroceno skodo ne zasluzi ,
staridida
24. 10. 2017 15.14
-1
Pahor nam je zapravu piranski zaliv-tolk ,da veste..
Paskakvali
24. 10. 2017 16.32
+0
A bejž no? Kaj pa propali kaplar in Bavčaritate ko nista zasedla ozemlja ki so ga dotakrat nadzirali slovenski policisti (kamnolom na vrhu klanca pri Dragonji)?
Paskakvali
24. 10. 2017 16.33
+0
Sta raj sedela v kevdru CD..........pa študirala a se bo izšlo al ne......
staridida
24. 10. 2017 15.06
+1
Pahorizem na pohodu---
Principat
24. 10. 2017 13.54
+3
pahor je človek manipulatorskega značaja z neštetiti izgovori in obrambami , ki hkrati vsebujejo tudi ponižojoč indic do nasprotnika ,, do sedanji slovenski analitiki pa se izkazujejo kot strankarsko privrženi in zato naj TV mreže več ne vabijo v studije , ker veliko več kmečke pameti obstaja na terenu
pahorJJ
24. 10. 2017 12.55
-2
Nihče ni kriv in nikoli ne bo nihče odgovarjal. Plačali pa bodo hlapci. Prav je tako.
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.21
+0
V kampaniji pred volitvami jo je ven butnil , da mu je vzor Kenedy, zakaj ta ubogi človek kdaj vsaj koga kaj ne vpraše če se mu že izobrazit z branjem dejstev o Kenedyjevih ne da. "Magla magla svuda oko nas, tamo iz daljine ......! bi mu zapela Josipa Lisac .
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.23
+1
Dokler nas taki zastopajo navzven se nimajo Hrvati kaj sekirat za neumnosti, ki nam jih počnejo, on bi se šel pa pogovarjat mislim!????
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.28
+1
In, da se sploh ne zaveda , da je iz vseh dialogov z njimi , ki jih kar v naprej ponuja vedno vrne z nabitimi rogovi na glavi!
Principat
24. 10. 2017 13.58
+5
frane ,, pa on že pet let ima kampanjo , trćkara po sloveniji in prodaja bučke , hodi kot doc holydey in glavo nosi kot noj ,, sory, ter se zavedain tudi sam priznava da kot pristojnosti dosti nima , se pravi zavestno se podaja v ponovno leni* lepo službo ,,
razocarani
24. 10. 2017 16.48
+1
frane zal je tako a kaj ko ga pa imajostare mamce tako vcislih ,,so vse srecne da se kdo vsiljuje med njih in mu tako vracajo z glasom volilca,,,
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.16
-1
A vi sploh veste , da se vam bo roka posušila in to tista , s katero ste volili Poharja.
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.10
-1
In ta kaliber naj bi bil še naprej predsednik Slovencev pa kje imate pamet!?
BUONcaffee
24. 10. 2017 11.08
+2
Pahor se je modro umaknil in rešil stvar.
dostojevski II
24. 10. 2017 11.26
+1
In odgovornost prevalil na druge. To najbolj obvlada.
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.11
+0
On ima to srečo da se numnost in neizobraženost na vzven ne vidi.
etul
24. 10. 2017 10.36
+0
Po vojni je lahko bit general,ravno tako se spomnim da je JJ premie do 2008 še na koncu svojega mandata razlagal da ni nobene krize na vidiku,ko pa smo bili že do vratu v dr...ku je pa trojko klical,pa to Logarja nič ne zanima naj še to mal premeša če ga že tako veseli po blatu brskat.Kar je je, sreča smo se iz krize izvlekli, tisti denar bomo pa že vrnili, po toči zvonit je prepozno,jaz jim samo svetujem na sedaj vzamejo nove dolgoročne kredite zdaj ko so obresti male, ter povrnejo tiste drage katere smo v kriznih časih vzeli pa bo.
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.13
+0
Ja ampak zkaj je vedno lažje reči kot pa storiti.
nevica
24. 10. 2017 13.05
-1
Za to ker za grehe ni nihče odgovoren, za pametno ukrepanje pa tudi ne....nekateri se pač rolajo po sceni....in nič od nič....ljudje jih pa tolerirajo...
ROMELS
24. 10. 2017 10.19
+2
Vsak komentar na tole pahorjevo izjavo je odveč. Rdeča laž vlada slovencem.
Frane Šajn
24. 10. 2017 12.14
-1
Ja določenemu procentu že in pa preostanku črna laž!
nevica
24. 10. 2017 13.02
+2
Tovrstne laži nimajo barve, gre samo za koristoljubje prikoritnikov in kvazi Pahorjevo naivnost, ker če je pristna, nima v politiki kaj iskat in je bil do sedaj navaden voluhar. Če človek ne ve kaj ga obkroža, in če vlada ne ve ali odloča na osnovi kredibilnih podatkov ali ne, če človek ne ve s kakšnimi ljudmi ima opraviti okoli sebe - jevlada in njen predsednik navaden lolek.
nevica
24. 10. 2017 13.04
-1
Morse je barvno slep, zato so mu barve tako pomembne, sicer bi bil raje tiho....ker so kontrastni toni tisti, ki v resnici bodejo....tisti iz sence....
ROMELS
24. 10. 2017 13.26
+2
Imam preveč izkušenj, da lahko pri tem vztrajam.
Bassettt
24. 10. 2017 10.17
+4
Ja, itak! Vse megleno, Vse razpršeno. Nobenega zavestnega odločanja. Nobenega tehtnega premisleka. Nihče ne udari po mizi. Nihče ne zakriči: Hej, fantje, dovolj je! Nikogar ne zanima, kako reševati probleme naroda, ko se vedno z drugimi bedarijami zaposlijo, aahhh. Leti, Pahor, lepo prosim!
nevica
24. 10. 2017 09.44
+7
Tako enostavno kot pravi Pahor pa to vseeno ni, vsaka vlada je odgovorna za vzpostavitev transparentnega sistema delovanja. Z ozirom, da so pri nas velikokrat stvari namenoma v megli, bi moral pošteni predsednik vložiti nekaj več energije v preverjanje podatkov. Saj je takorekoč od otroštva v politiki, pa se znebi tako zelene izjave?????? Gre bolj za linijo najmanjšega odpora in odrivanje odgovornosti.
murinar
24. 10. 2017 08.51
+8
Saj je barbi javno rekel ,ko so razkrinkali Simono Dimic -še vedno ima moje zaupanje . Toliko o Pahorju!
murinar
24. 10. 2017 08.48
+6
Me pa zelo čudi ; da tisti ,kateri bi morali vedeti torej vodilni o tem nič ne vedo ! Ali res ? Zakaj so pa bili oz. so tako dobro plačani ? Ali opravljajo svoje delo ? Torej...