Slovenija

Rop: Rupel se je odločil po svoje

Ljubljana, 25. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Z./E.P.
Komentarji
0

Premier Anton Rop je pojasnil, zakaj je predlagal razrešitev ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, ocenil pa tudi njegovega naslednika Iva Vajgla.

Predsednik države Janez Drnovšek je o zamenjavi zunanjega ministra Rupla dejal, da je nenavadno, da pride do tako skrajne odločitve tik pred volitvami. Vaša nesoglasja z Ruplom so bila znana dalj časa. Kako to, da ste se ravno zdaj odločili za njegovo zamenjavo?

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

No, predsednik države je dejal tudi, da je v primeru velikih nesoglasij oziroma relativno zmanjšanega zaupanja prav in da predsednik vlade mora odreagirati ter zagotoviti, da vlada funkcionira normalno in da si člani vlade medsebojno popolnoma zaupajo. Sam sem se zelo dolgo trudil, da bi z doktorjem Ruplom vendarle vzpostavila primeren odnos in bi se posvetil samo delu v zunanjem ministrstvu, ne pa sedel na dveh stolih in bi bil v vladi, hkrati pa sodeloval z opozicijo. Odločil se je, da temu ne bo tako. Bližje so bile volitve, bolj intenzivno in vedno bolj očitno je podpiral opozicijo. Zaupanja je bilo vse manj, tako da mi žal ni preostalo drugega, kot da predlagam njegovo razrešitev. Še prej sem ga pozval, naj sam odstopi in naj na stran opozicije prestopi transparentno ter tudi javno podpira tiste, ki jih že kar nekaj časa podpira. To se mi zdi demokratično in normalno za demokratično družbo.

Dimitrij Rupel je sinoči tu dejal, da si avtoritete ne morete graditi z discipliniranjem kolegov, ter da stranka, ki izključuje neposlušne, ni več prava Liberalna demokracija. Kaj odgovarjate na to?

Da je to zelo nenavadna izjava in pravzaprav kaže na to, kako zelo blizu opoziciji je bil že kar nekaj časa. Že zelo dolgo časa je bil preko. Očitno je ocenil, da mu koristi, da je še nekaj časa v liberalni demokraciji, kjer ga nihče ni poskušal disciplinirati, ampak ravno obratno. Zelo dolgo smo se pogovarjali z njim, zelo veliko smo mu tolerirali. Glavni očitek, ki leti name v teh dneh, je, da sem predolgo toleriral njegov način funkcioniranja znotraj vlade, ki pa ni bil korekten do nje. Od njega bi bilo zato v neki normalni demokraciji popolnoma normalno pričakovati, da bi sam odstopil, stopil pred slovensko javnost in povedal, da se ne strinja s to vlado in njeno politiko ter da zato odstopa. To bi bilo pošteno in transparentno in popolnoma normalno v neki demokratični družbi.

V stranki so vas pri vaši odločitvi, da predlagate zamenjavo Rupla, podprli. Ali se bo Liberalna demokracija z Ruplovim odhodom še bolj zasukala na levo?

Daleč od tega. Liberalna demokracija se ni prav nič zasukala v levo. Mi imamo svoj program, ki ga uspešno izvajamo, in naša naloga je, da to predstavimo slovenski javnosti. Zelo se trudimo in se bomo še naprej. Dosegli smo kar nekaj uspehov, nekateri pa še prihajajo.

Rupel je precej kritičen tudi do svojega naslednika Iva Vajgla. Zakaj ste se odločili prav za Vajgla, človeka, ki je bil, kot pravi, glasnik zadnjega jugoslovanskega zunanjega ministra v času osamosvojitve Slovenije?

Gospod Ivo Vajgl je eden najbolj preizkušenih, najboljših in najbolj primernih slovenskih diplomatov. Bil je veleposlanik na številnih koncih sveta, tudi v Nemčiji. Sam minister Rupel ga je poslal za državnega sekretarja, za veleposlanika v tri države, zato je izjemno nenavadno, da o njem govori takšne stvari. Ivo Vajgl je dober diplomat, takoj bo lahko prevzel funkcijo in naloge zunanjega ministra, upravljal pa jih bo uspešno in seveda tudi lojalno do vlade, v kateri bo sedel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni