Slovenija

Rop vztraja pri svojem

Ljubljana, 03. 10. 2007 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po šestih urah je bila seja komisije za peticije zaradi obstrukcije opozicije prekinjena. Janše ni bilo, Rop je ponavljal že slišano.

Opozicija je po šestih urah razprav odkorakala s seje, saj se ni strinjala s predlogi SDS.
Opozicija je po šestih urah razprav odkorakala s seje, saj se ni strinjala s predlogi SDS. FOTO: POP TV

Na zahtevo koalicijskih poslancev SDS se je na nujni seji sestala komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, kjer so razpravljali o izjavi nekdanjega premierja in sedanjega poslanca SD Antona Ropa, da je Slovenska varnostno obveščevalna agencija (Sova) leta 2004 ujela prisluh, da naj bi se tedanji vodja opozicije in sedanji premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

V SDS so predlagali, da komisija sprejme sklep, da Ropova izjava in izjava pravnega zastopnika Ropa Aleksandra Čeferina kaže na to, da je "domnevno prisluškovanje potekalo nezakonito". Drugi predlog sklepa govori o tem, da zaradi tega obstaja resna zaskrbljenost, da se zakon o Sovi razlaga tako, da omogoča neustavne posege v zasebnost.

Seja komisije DZ za peticije in človekove pravice je bila po šestih urah prekinjena zaradi obstrukcije opozicijskih članov komisije. Predlagatelji sklica seje, to so člani komisije, ki prihajajo iz vrst koalicijske SDS, so namreč vztrajali na sprejetju sklepov, ki so po mnenju opozicije neustavni in nezakoniti, saj presegajo pooblastila komisije. Zato je opozicija sejo zapustila.

Na neustavnost nekaterih delov sklepov je po navedbah predsedujoče komisije Majde Potrate (SD) pisno opozoril tudi pravni strokovnjak Miro Cerar, ki je bil sicer tudi povabljen na sejo, vendar se je ni udeležil. Ropov pravni zastopnik Emil Zakonjšek, ki je bil prav tako na seji, pa je člane komisije spomnil na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2000, po kateri državni zbor, zaradi ločenosti vej oblasti, ne more razpravljati o zadevah, ki tečejo pred sodiščem.

Janša se ni odzval povabilu

Rop trdi, da je za vsak incident pred volitvami leta 2004 že nekaj dni prej vedel, da se bo zgodil.
Rop trdi, da je za vsak incident pred volitvami leta 2004 že nekaj dni prej vedel, da se bo zgodil. FOTO: POP TV

Predsednica komisije Majda Potrata je na sejo povabila tudi Janšo, ki pa se povabilu ni odzval. Je pa na sejo prišel Rop, ki je še enkrat zatrdil, da nikoli ni naročil prisluškovanja ne v Sloveniji ne v tujini. Rop je tudi povedal, da je v času svojega vodenja vlade že več dni pred vsakim incidentom vedel, da se bo zgodil, vendar pa nikoli ni tega izpostavljal, saj ni hotel zlorabiti informacij.

Medtem je poslanka SDS Eva Irgl prisluškovanje Sove označila za udbovske metode, poslanec skupine nepovezanih poslancev Pavel Gantar pa je sejo označil za škodljivo in nepotrebno.

Kako se je začelo?

Kot je znano, se je najnovejša obveščevalna afera začela 17. junija, ko je Rop zatrdil, da je Sova v okviru mednarodnega spremljanja zvez pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader.

Potrata pa je na sejo med drugim povabila še Janšo, Ropa, predstavnika Sove, nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja in predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Pavla Gantarja. To potezo so v SDS označili za farso.

Janša je to odločno zanikal, resničnost Ropovih navedb je nato začela preverjati parlamentarna komisija za nadzor nad delom obveščevalnih služb, Janša pa je zaradi izrečenih besed proti Ropu vložil civilno tožbo. Rop do sedaj za svoje trditve ni posredoval nobenih dokazov.

SDS zahteval nujno sejo


SDS je sicer že 28. junija napovedal, da bodo zahtevali nujno sejo odbora, saj so v njihovi poslanski skupini prepričani, da poslovanje Sove ni bilo zakonito in je šlo za grob poseg v človekove pravice.

Potrata najprej seje ni hotela sklicati, saj zahteva SDS po njenem mnenju ni izpolnjevala pogojev za uvrstitev na dnevni red seje komisije. Na vztrajanje SDS - ta je sklic seje zahtevala že trikrat - pa je sejo le sklicala. SDS je predlagala, naj komisija na sejo povabi varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik, predsednika Vrhovnega sodišča Franca Testena in dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani Rajka Pirnata.

Janez Janša in Ivo Sanader
Janez Janša in Ivo Sanader FOTO: Dare Čekeliš

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
04. 10. 2007 19.33
temacni ostaja v temi.
Prvo Bore
04. 10. 2007 19.28
Daj temačni, kjeTi živiš v temi ?? ROP pravi, da je Podbregar povedal , kaj so se pogovarjali JJ in Sanader. Kje so sedaj Ti dokumenti ? Ja vprašite JJ , ki ima take neumne sodelovce. Sedaj , ko pa se je vmešala Nemčija, Ja sedaj pa JJ želi vse prodati Nemcem. Skrijte se v temu in se več ne oglasite !1
kosir_maks
04. 10. 2007 14.53
O ja , odločajo, odločajo ! Ko bodo dobil status za nazaj bodo tožil državo za miljione ! Spet bo šlo iz davkoplačevalskega denarja ! Pa ne bo šlo tako lahko . Prebrisani se lahko obrišejo pod nosom ,vsaj dokler so desničarji na oblasti ! Levičarji jih bodo pa ujčkal to je jasno , svoje volilce !
malasutra@gmail.com
04. 10. 2007 13.06
košir, spet si vse pomešal. izbrisani v ničemer ne odločajo o tem, kako boš ti živedl, janša pač. kje ti vidiš povezavo med tem dvojim?!? v glavnem, taki politiki, kot je janša, so za slovenijo pogubni. in, darcs, kot je janša nekoč za generala mamulo zapisal - mamula, go home - danes lahko takisto rečemo za janšo. pa še sam je skoval to krilatico, ki je izjemno primerna za njega samega. torej: JANŠA, GO HOME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
doki007@email.si
04. 10. 2007 12.06
košir ,.....spet maš ene čudne izpade ,......rop se je udeležil seje ,...ne vem pa zakaj se janša ni ????? ,....prej bi mislu da ropa ne bi bilo ,....če bi mel slabo vest ,...??? sam bilo je obratno ,.... sta bla pa irglova pa černač oba zelo ambicijozna politika ,.... ?!!!
darcs
04. 10. 2007 11.18
MALASUTRA, YOU GO HOME, HAHAHA, taki kot si ti in tebi podobni - so škodljivi sa državo
kosir_maks
04. 10. 2007 11.11
Ja malasutra pa ne samo politiki , dejansko so eni res še bolj nevarni in škodljivi ! V prvi vrsti so to tvoji preračunljivi IZBRISANI jugonostalgiki, odkriti sovražniki Slovenije v procesu osamosvajanja , ki jih tako vehementno zagovarjaš !
malasutra@gmail.com
04. 10. 2007 11.00
res je, politiki so v glavnem pokvarjene riti, kot pravi aji. le da so eni tudi skrajno nevarni in škodljivi za državo in državljane (denimo JANŠA). janša, GO HOME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kosir_maks
04. 10. 2007 10.40
Doki : Ponavljaš se kot stara lajna ! Pojdi na komentar od včeraj ob 11.56 in beri jovo na novo !
aji
04. 10. 2007 10.37
Pa še to! Na vse pretege branite bivšega komunista, ki zdaj na veliko hinavi in hodi v cerkev ter se dela totalno nedolžnega. To je pokvarjeno.
aji
04. 10. 2007 10.34
exim, kosir_maks in podobni Že samo dejstvo, da proglašate vse, ki so proti Janši za komuniste, pove vse o vaši spranosti možganov. Jaz nisem komunistka, ampak mi je poplnoma jasno, da je Janša en velik pokvarjenec. Prav tako mi je popolnoma jasno, da je verjetno tudi Rop pokvarjenec. Ne bodite tako tumpasti in sprejmite dejstvo, da so vsi politiki ene velike pokvarjene riti. Ker če to ne bi bili, jih danes ne bi bilo tam kjer so.
zico
04. 10. 2007 10.33
Majster Exim, potrpljenje je božja mast, počakaj še malo boš vidu pasjo bombico kako bo explodirala. Bogi Tanko, teliček se zaletava z glavo v zid, Irglca je pa bol primerna za v kakšen horor filem.
moose1@email.si
04. 10. 2007 10.27
nutrispirit! kosir pravi: Totalno nobene veze nima ali je bil na seji ali ne ! Kaj pa bi mel JJ za pojasnevat ! On je napaden brez dokazov ! - sami trdni argumenti, a ne? Ti pa praviš: podaj vsaj en argument, da bi bil rop lahko dokazal kar je govoril. ????? Jaz bi ti moral podati argument, da bi bil rop lahko dokazal?? To pa so stavki - res vsaka čast! Meni ni treba dokazati nič! Boli me k.... za Ropa. Kar je reku bo verjetno moral sam dokazati. Zanima me pa kje boš takrat cvilil - verjetno na kosirjevam blogu.
bonsai9@email.si
04. 10. 2007 09.42
Ja, ja. Točno tako. JJ ne skrbi Rop. Njega bolj skrbi Urška. Le kje je, da je ni?
doki007@email.si
04. 10. 2007 09.39
ne udeležba na seji je samo janševa slaba vest ,.....če ma čisto bi pršu in se zjasnu še enkrat ,.... ampak na grbi ma marsikej ,...!!! košir ,....kako si tako prepričan da rop laže ,....?? od kje ta informacija ?? pa ne govori kaj govorijo janševci ,...!!!!
exim@t-2.net
04. 10. 2007 09.23
ROP in ostali njegovi: dovolite, da vas spomnim na besede, ki jih je izrekel eden vodilnih v LDS: Rop je nesposoben že za vodenje stranke, kje je šele vodenje države. IN zato, ker se Rop tega zaveda, oblast mu pa diši, laže. Zakaj, za vraga ne dokaže tega, kar govori. Ali dela po sisitemu: večkrat povedana in ponavljana laž postane resnica. Janša ima prav-briga njega za Ropa, podal je kazensko prijavo zoper njega in naj Rop dokaže, da Janša laže. Tudi jaz bi tako naredil: ne grem si mazati rok in možgan z osebki, ki tega niso vredni. Vi, Ropovi njegovi, pa ga le podpirajte. tudi na ceste pojdite in pred sodiščem postavite šotore. On rabi vas, kot vi njega.
nutrispirit
04. 10. 2007 09.16
moose1, v primerjavi s tabo pa maks podaja argumente, tako da - glede na izjave ki jih daješ - če nimaš opranih možganov si pa bebec. podaj vsaj en argument, da bi bil rop lahko dokazal kar je govoril. se zavedaš prvih besed ustave? o demokratičnosti, pravnosti in socialnosti slovenije? ja, tudi pravna država smo. če pa tega ne razumeš pa strica googla vpraši!
moose1@email.si
04. 10. 2007 09.05
kosir: ja seveda vsi, ki ne razmišljamo kot ti imamo oprane glave. Tipično - sicer je pa že - starosta tvoje stranek nekoč izjavil: Ni važno kaj ima v glavi, važno je da je naš! To velja tudi za tebe - ti pa še naprej v miru piši svoj BLOG poln ''zanimivih'' uprašanj!
darcs
04. 10. 2007 08.59
hinko, prav imate samo kar se zadnjega stavka tiče. Kar se tiče Drnovčka, sem že enkrat napisal da ni predsednik vseh SLOVENCEV, glede pogovora Janša-Sanader pa mora Rop dokazati svoje obtožbe, kar pa bo zelo težko.... pa lp
kosir_maks
04. 10. 2007 08.55
Moose : hvala lepa gospod Dr. Toporišič ! To kar dela Rop, je namenjeno prav takim opranim glavam kot si ti , češ, kjer je dim je tudi ogenj ! LOL nutrispirit : Dejansko je JJ v tej zadevi totalno nezanimiv ! zastavlja se eno samo uprašanje , JJ je odgovoril , podal kazensko ovadbo , gotovo Medtem ko bi Ropu lahko zastavil milijon uprašanj ! prav zato pa koalicija zahteva razčiščevanje zadeve