Slovenija

Bo vlada objavila posnetke?

Ljubljana, 11. 06. 2008 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so ponovno razpravljali o dogovarjanju med Janšo in Sanadarjem, sklenili pa niso nič. Neuradno naj bi vlada želela posnetke predvajati javnosti.

Poslanci so ponovno razpravljali o tem, ali sta se premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, kot trdi nekdanji slovenski premier Anton Rop. Sklenili niso nič, sejo pa so prestavili še za 14 dni.

Neuradno, zdaj že tudi nekateri, ki so blizu Ropu in ki so slišali posnetek pogovora med Janšo in Sanaderjem, namigujejo, da dogovarjanja za incidente res ni bilo.

Zanesljivi viri pravijo, da na vladi resno razmišljajo, da bi po koncu predsedovanja umaknili stopnjo strogo tajno s posnetkov pogovorov med Sanadrejem, Janšo in Ropom. Na vladi se ob tem tudi zavedajo, da če objavijo ta posnetka utegne nastati mednarodni škandal. Slovenija tako ne samo priznala, da je prisluškovala šefu sosednje države, temveč to tudi pokazala in predvajala javnosti.

Poslanci še vedno niso sklenili, ali sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.
Poslanci še vedno niso sklenili, ali sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SNS in član komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zmago Jelinčič je dejal, da poskuša določena opcija s svojim tolmačenjem zadeve Ropa oprati kakršnekoli krivde.

Jelinčič je po prekinitvi seje komisije, namenjene obravnavi predloga poročila o delu komisije v letu 2007, poudaril, da v zadevi Janša-Sanader ni šlo za dogovarjanje o incidentih, "ampak je šlo za pogovarjanje o incidentu, ki se je zgodil en dan prej".

Dodal je, da "tudi od tistih, ki so zadevo dejansko pregledali", nobeden ne more reči, "da je šlo za dogovarjanje, da bodo kakšni incidenti, ampak samo o tem, kaj je bilo in da se to naj ne bi več dogajalo".

Meni, da bo opcija, ki zagovarja Ropa, vztrajala pri svojem tolmačenju. "Vendar to tolmačenje ne vzdrži," je poudaril Jelinčič.

Vodja poslanske skupine SNS je še dejal, da je poročilo o delu komisije zelo obsežno in zelo podrobno. Zato meni, da si bodo morali člani komisije vzeti več časa, da bodo lahko prebrali poročilo.

Dodal je, da je poročilo "zelo korektno in dobro napisano, seveda pa bo potrebno na koncu pregledati še določene sklepe, ki jih bomo sprejeli". Po Jelinčičevih besedah bo v komisiji morda prišlo do razhajanj pri kakšnih ugotovitvah in obrazložitvah določenih zadev.

'Če sta se pogovarjala, sta se tudi kaj dogovorila'

Poslanec SDS in član komisije Miro Petek je poudaril, da opozicija nima več interesa za obravnavo poročila komisije za leto 2007, ker v njem ni dokazov za trditve nekdanjega premiera glede dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu. Petek sicer upa, da bo komisija poročilo res obravnavala med 23. in 26. junijem, ni pa rečeno, da bo takrat to sporočilo tudi sprejeto. "Štiri mesece je bilo poročilo pripravljeno, vendar ni bilo obravnavano," je poudaril poslanec SDS in dodal, da je to "ključen problem".

Poslanec SD Dušan Kumer je glede prekinitve današnje seje komisije pojasnil, da si je poročilo sam ogledal, nekateri drugi pa niso imeli te možnost. Kumer je dejal, da "kolega Petek nima prav".

"V mojem mnenju jasno piše, da sta se Janša in Sanader pogovarjala o incidentih na meji, v Piranskem zalivu, in sta si tudi dala v tem pogovoru kakšno sugestijo in kakšno obljubo," je zatrdil.

Na vprašanje, ali sta se Janša in Sanader pogovarjala ali dogovarjala, je poslanec SD odvrnil, "da če sta se pogovarjala o teh stvareh, sta se po vsej verjetnosti tudi kaj dogovorila". Dodal je, da bo povedal več, ko bo komisija obravnavala poročilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lm.miha
27. 06. 2008 19.32
Ja kar naj jih objavijo. Pahor si je z Ropom in Cviklom naredil res odlično kupčijo. Pahorja bi marsikdo volil pa mu ljudje kot sta onadva pa še npr. kakšen Potrč, precej znižujejo odstotke.
Uporabnik113189
26. 06. 2008 19.42
Jelinčič je drago zaračunal svoje storitve.Kdor sledi njegove zgodbe, je že videl, kakšna darila zadnje čase sprejema on in njegovi strankarski prijatelji. Njega najbolj boli, če mu vzameš kar je nagrabil..To bi si moral bodoči premier zapomniti. Ampak so pa nekateri smešni. Ali res mislite, da bodo objavili posnetek, ki jih obtožuje..Tega so že požgali uničili, spremenili v prah..Ostali so samo takšni, ki dokazujejo nekakšno "nedolžnost". Me pa res zanima kdo bi sam sebe potunkal?
Niko_
26. 06. 2008 19.30
Naj se ta posnetek objavi. Če bi jaz bil JJ, bi ga, in to tik pred volitvami. SD: se pravi, da če se o nečem pogovarjaš, da to pomeni, da se o tej isti stvari tudi dogovarjaš in jo kar sam insceniraš?? Torej, naslednjič ko se boste s kakšnim kolegom pogovarjali recimo o kriminalu v Sloveniji, pazite, ker to pomeni, da se dogovarjate za posilstva in umore, ki se bodo zgodili naslednji dan. Politik, ki se pogovarja o kakšnem mednarodnem problemu, se tudi gotovo hkrati dogovarja o insceniranju še večjih problemov? Ko se boste s svojim otrokom pogovarjali o njegovih problemih v šoli, pazite, ker to pomeni, da se z njim dogovarjate, kako bo naslednji dan namenoma ušpičil še kaj več. Ali pa, če slišite šefa v službi, kako se z nekom pogovarja o poslovni strategiji konkurenčnega podjetja, to lahko pomeni le eno: vas šef se dejansko dogovarja za konkurenčni prevzem vašega podjetja! SD: pogovor = dogovor. ?!
pahor?ek
12. 06. 2008 11.50
manja, bravo za tale tvoj post. V ta konktekst bi dodal samo še naše senzacionalistične novinarje, ki prav tako delajo politiko in ne poročajo o njej. To se dogaja samo še v totalitarnih državah. In RS je na medijskem področju prav gotovo še vedno totalitarna. To pa je slabo za demokracijo. Kapo dol, manja.
Ranunculus
12. 06. 2008 10.04
Hehe.. seveda naj objavijo. in če bo zaradi tega končana kaka politična kariera gre tudi zahvala JJu, da pomaga čistiti levico. Hehe... roka roko umije, obe skupaj pa cel obraz.
manjakranjc@hotmail.com
12. 06. 2008 09.51
Dan, Prepričana sem, da bo opozicija izrecno proti objavi; nekaj je kreirati javno mnenje, drugo pa je postreči z argumenti. Pri slednjem pa vemo, da so "oni" vedno šibki. Lp M.K
pahor?ek
12. 06. 2008 09.40
Kaj naj človek poreče na to Ropovo izjavo. Izmišljotina!? Da, res je! Škoda besed. Toda mene bolj zanima tisti posnetek, ki ga ima v rokah Vodušek. Ta bo razkril, kakšen je v resnici Tonček Rop. Baje, da bo to konec njegove politične kariere.
Buena Vita
12. 06. 2008 06.52
balbaltazar Rop je že sam povedal da se je verjetno mal zmotu,mal zmotu,saj veš,ko jo fejst naredi;POLOMIJO: TAKRAT PUBČEK PRAVI;SEM SE MAL ZMOTU,ti je to kaj znano,meni je ker take fabule poslušam kar sem na tem ljubem svetu,pa nisem mlada
baltbaltazar@email.si
11. 06. 2008 23.50
Vlada mora posnetke objaviti, vendar Rop verjetno ne bo ravno navdušen ker se ga bo ujelo na laži. Torej lahko pričakujemo, da bosta Pahor in Rop odločno proti objavi. Glede škandala pa se naj Rop kar sam zagovarja, saj je vedel v kaj se spušča s prisluškovanjem.
okhasan1
11. 06. 2008 23.13
posnetke pod obvezno morajo objavitj. da vidimo kake barabe smo izbralj. takrat se dogovarjal s sanaderjem sedaj pred volitvami bo kaj ? bo najbrž se zmenil za mirno in hitro pozitivno seveda rešitev obmejnih vprašanj, da MI vidimo kako naš predsednik vlade dober, da bi ga spet tepci izglasovalj. kakšna potegavščina, kakšne afere. upam da folk že manj zabit in da sedaj mislil z glavo, koga volitj in koga ne.
Buena Vita
11. 06. 2008 19.46
Tonček Balonček pa kaj bo če boste poslušali posnetke,vlada se nagiba k temu da jih objavi,kaj če se vas začne preganjat po uradni dolžnosti,kako boste potem krevljali?? Smo bogčki,imamo mikene plačice, ne nas obsodit ,nimamo s čim plačat,jok,jok stok,stok jezike vrtite ,argumenti so za vas deveta vas,,,,nič, t e m u s e r e č e nič----to ste iz nič ne dobiš nič,daš nič,vrne se ti nič,,,,,pa računaj PENSA
Tonček Balonček
11. 06. 2008 18.01
Jelinčič in Petek sta zgled, kako konstruktivno se da boriti za skupne interese, treba se je dogovarjati, pa gre! Bravo Plemeniti, bravo Petek, škoda, da ni česa povedala še kakšna Irglova, aja, ona je zadolžena za znanost!