Rotnik: Izvor mojega premoženja je zakonit in preverljiv

Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja Teš, so izpustili iz policijskega pridržanja. Rotnik odločno zanika, da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe s francoskim Alstomom. Zatrjuje, da je izvor njegovega premoženja zakonit.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

"Ne od Petra Kotarja, ne od katere njegovih družb, ne od Alstoma, ne od kogarkoli drugega za sklenitev pogodbe nisem nikoli prejel nobene provizije," je danes v sporočilu za medije zagotovil Uroš Rotnik, nekdanji direktor Teš, ki so ga včeraj pridržali.

Fotogalerija (10)

  • Rotnika odpeljali kriminalisti - 1
  • Rotnika odpeljali kriminalisti - 2
  • Rotnika odpeljali kriminalisti - 3
  • Rotnika odpeljali kriminalisti - 4
  • Hiša Uroša Rotnika - 1
  • Hiša Uroša Rotnika - 2
  • Hišne preiskave pri Urošu Rotniku - 1
  • Hišne preiskave pri Urošu Rotniku - 2
  • Hišne preiskave pri Urošu Rotniku - 3
  • Hišne preiskave pri Urošu Rotniku - 4

Kot je znano, so kriminalisti Rotnika v četrtek pridržali zaradi suma zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, povezanih s projektom gradnje Teš 6. Iz policijskega pridržanja so ga izpustili danes. Poleg Rotnika so po poročanju 24UR pridržali še Bogdana Pušnika, delnega lastnika družbe MP Naložbe.

"Kot sam razumem dogodke včerajšnjega in današnjega dne, je policija s hišnimi preiskavami pri meni iskala dokumentacijo v zvezi s sumom storitve istih kaznivih dejanj, ki naj bi jih domnevno storil kot direktor Teša, glede katerih so policisti hišno preiskavo opravili že pred natančno letom dni," je pojasnil Rotnik.

Kot pravi, mu je policija takrat že zasegla obsežno listinsko dokumentacijo, očitki pa so še vedno enaki – da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6 Alstomom, kar sam odločno zanika.

Policija ga je danes zaslišala o njegovem premoženjskem stanju in s tem povezanimi listinami, ki jih je sam predhodno že predložil davčnemu organu na njihov poziv, je pojasnil Rotnik. Kot pravi, je na današnjem zaslišanju ugotovil, da je policija s temi listinami razpolagala že pred četrtkovo hišno preiskavo, saj jo je pred tem sama pridobila od davčnega organa.

"Izvor mojega premoženja je zakonit in preverljiv. Premoženje, ki ga imam, sem v pretežni meri ustvaril pri trgovanju z vrednostnimi papirji od leta 1994 do danes, med drugim tudi preko borzno-posredniške hiše Medvešek-Pušnik," je pojasnil nekdanji prvi mož šoštanjske termoelektrarne.

Ob tem je zagotovil, da je z organi pregona doslej vedno sodeloval in se odzival na vsak njihov poziv za predložitev ali pojasnitev dokumentacije, nazadnje 6. junija, ko so ga v zvezi z istimi dejanji zaslišali na Nacionalnem preiskovalnem uradu v Ljubljani. "Zato ocenjujem včerajšnjo hišno preiskavo in včerajšnje moje pridržanje za nepotrebno," je sklenil.

Rotnika odpeljali kriminalisti - 3

(Foto: POP TV)

Spomnimo

Preiskave so potekale zaradi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Teš, med njimi tudi na projektu izgradnje Teša 6. Gre za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sicer junija lani skupaj s kriminalisti policijskih uprav Celje in Novo mesto na območju ljubljanske in celjske policijske uprave opravljali hišne preiskave v povezavi z gradnjo Teš 6.

Takrat so iskali predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so takrat že obiskali Rotnika, ki so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom. Kriminalisti so takrat zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6. Rotnik je takrat zatrdil, da pri projektu Teš 6, dokler ga je vodila njegova ekipa, ni bilo nobenih nepravilnostih.

Preiskava je takrat potekala tudi na domu pri nekdanjem vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma.

Takrat so s policije sporočili, da sumijo, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Odgovorna oseba naročnika je po navedbah policije od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter sredi leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Rotnika je na položaju zamenjal Simon Tot, ki pa je 17. januarja letos odstopil s položaja, nadzorni svet Teša pa je za v. d. takrat imenoval Franca Rosca. Nadzorniki Teša so nato 10. aprila med štirimi kandidati za položaj prvega moža termoelektrarne izbrali Petra Dermola.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 86
SMRDIsmrdiSMRDI 15.06.2013 17:25:40
" Izvor mojega premoženja je zakonit in preverljiv"...mojga tud! Od staršev sem dobil nič, pršparov sem ves nič sam, delnic in vrednostnih papirjev nimam....stanovanja pa tudi ne....tako je to pri meni....kaj pa ti Uroš???!!!
bejž 16.06.2013 22:46:28
Kot dijak si lahko že začel delat preko študenta. Če si si seveda želel. Mogoče bi se ti pa takrat rodila želja po podjetništvu, kreativnosti,.... Potem pa v študentskih letih tudi, a ne? Saj veš kateri časi so bila fajn za zaslužit. Mogoče te pa ni nič posebej zanimalo, ker sklepam da te tudi danes ne. Vidiš potem pa si v temi. Enkrat je treba štartat. ;-))
Več komentarjev