Poslanci sprejeli zakon, da se rubeži hiše zaradi 124 evrov dolga ne bodo več dogajali

Državni zbor je sprejel novelo zakona o izvršbi in zavarovanju. Vladna novela prinaša omejitve pri izvršbi na nepremičnine, v katerih živijo dolžniki, katerih dolg ni visok. Vlada je sicer novelo napovedala po tistem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice Zoranu Vaskrsiću, ki so mu upniki za 124 evrov dolga zarubili hišo, dosodilo 85.000 evrov odškodnine.

Državni zbor je danes z 58 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o izvršbi in zavarovanju. Vladna novela prinaša omejitve pri izvršbi na nepremičnine, v katerih živijo dolžniki, katerih dolg ni visok. Poleg koalicijskih poslancev je novelo podprl tudi večji del opozicije.

Novela po besedah ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča ponuja odgovor na t. i. socialne izvršbe, ko prihaja do deložacij zaradi nizkih zneskov, ki jih dolgujejo dolžniki. Novela zato določa, da morajo sodišča v takih primerih upoštevati sorazmernost. Prav tako novela prinaša večjo vključenost centrov za socialno delo in možnost odložitve izvršbe, če obstaja realna možnost, da bo dolg poplačan.

Vaskrsić

Zoranu Vaskrsiću so zaradi 124 evrov dolga zarubili hišo. (Foto: Miro Majcen)

Med drugim novela sodišču nalaga obveznost, da v primeru, ko sta predmet izvršbe dolžnikovo stanovanje ali stanovanjska hiša, v katerih dolžnik živi, in je dolg očitno nesorazmeren z ugotovljeno vrednostjo nepremičnine, o postopku obvesti center za socialno delo. Ta mora po prejetem obvestilu začeti z izvajanjem socialne pomoči.

Prav tako novela prinaša dodatno varovalko, s katero omogoča, da lahko dolžnik tudi po poteku roka osmih dni od vročitve sklepa o izvršbi, vendar najpozneje do izdaje odredbe o javni dražbi, predlaga, naj sodišče dovoli drugo sredstvo izvršbe ali naj se opravi izvršba na drugi nepremičnini.

Vlada je sicer novelo zakona o izvršbi in zavarovanju napovedala po tistem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice Zoranu Vaskrsiću, ki so mu upniki za vsega 124 evrov osnovnega dolga zarubili hišo, dosodilo 85.000 evrov odškodnine. Slovenija je po ugotovitvah evropskega sodišča kršila 1. člen prvega protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 108
 
toukr 13.02.2018 22:58:35
Pa za 125 e?
wolfterier 15.02.2018 10:55:19
A o tistih,ki čez Kolpo plavajo,pa ne smemo nič napisat ...
Več komentarjev