Slovenija

Rupel: To je zame zelo neprijeten simboličen dogodek

Ljubljana, 24. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Anton Rop je predlagal razrešitev zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki smo ga gostili v studiu 24 ur.

Gospod Rupel, ste pričakovali odločitev predsednika vlade?

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

No, jaz sem pričakoval odločitev predsednika vlade, vendar nisem pričakoval, da bo to storil na praznični dan. Na moj praznik takorekoč - na naš praznik, ko praznujemo ustanovitev te države, pri kateri sem seveda sodeloval od samega začetka. To je zame zelo neprijeten simboličen dogodek.

Nekateri pravijo, da premieru Ropu niste dale veliko izbire. Že prej kot zunanji minister ste veliko solirali, ob porazu na evrovolitvah pa ste močno kritizirali vodstvo stranke. Zdaj še ustanavljate Zbor za republiko, ki naj bi bil neke vrste alternativa sedanji oblasti. Kako bi vi reagirali na mestu predsednika vlade? Kako bi ohranili avtoriteto?

Avtoriteta se ne ohranja oziroma ne dobiva tako, da discipliniraš svoje kolege. Jaz sem se želel s premierom večkrat pogovoriti in ga prepričati, da je politika, ki jo vodi LDS nekoliko pretirana in da gre preveč v eno smer, da se preveč nagiba na eno stran, vendar v tem prepričevanju nisem bil uspešen. Če se vrnem nazaj k sami razrešitvi. Jaz sem danes dobil predlog predsednika vlade, da odstopim, na kar seveda nisem mogel pristat, ker se mi zdi pogovor o moji razrešitvi pa odstopanju v trenutku, ko praznujemo velike dosežke na področju zunanje politike nekoliko neumesten. In moram reč, da dva meseca pred volitvami, takšen odstop ali umik nista najboljši rešitvi za nikogar. Ne da bi si želel ostati zunanji minister še dva meseca, tako slabo mi ne gre, mislim pa, da niti izbrani datum ni dober niti izbira mojega naslednika ni najboljša. Gospod Vajgel je sicer sposoben diplomat, pa vendarle je on tisti, ki sem ga jaz reševal v časih, ko je užival slab sloves, ker je delal za jugoslovansko zunanje ministrstvo. Bil je zadnji glasnik gospoda Lončarja na jugoslovanskem zunanjem ministrstvu in kot veste, smo bili v vojni s to državo. Štejem si v čast, da sem rešil človeka, ko je bil rešitve in pomoči potreben. Zdaj pa se pozablja na to, kar se je takrat dogajalo. To, da se na dan osamosvojitve slovenske države to dogaja, je zelo problematično.

Kaj boste sedaj storili? Se boste borili znotraj LDS-a? Boste skušali tam dobiti podporo, da predlog Ropa ne bi dobil zelene luči v parlamentu? Ali se boste pridružili opoziciji?

Jaz sem po svoji osnovni usmeritvi liberalec, kar sem bil že v samem začetku nastajanja slovenske politike, zato bi se zelo težko odpovedal temu svojemu prepričanju. Če sodimo po tem, kaj se dogajalo v teh dneh in tednih, ta stranka seveda ni prava liberalna demokracija,saj skušajo neposlušne disciplinirat in izključevat tiste, ki niso povsem po okusu vladajočim. To me spominja na stare čase, na čase kontinuitete, na čase enostrankarskega sistema. In to ni dobro.

Se pravi izstopate iz liberalne demokracije?

Svoje razmerje do liberalne demokracije bom moral na novo definirati, saj s takšno liberalno demokracijo težko sodelujem. Mislim, da to ni tisto, kar smo ustanovili leta 1994, ko je prišlo do sodelovanja oziroma spajanja strank demokratov, katerih član sem bil. Takrat sem bil prvi predsednik sveta LDS.

Ali menite, da je Zbor za Republiko novi Demos?

Jaz ne vidim novega Demosa. Vidim neko naraščanje pozitivne energije, ki se ji bom z veseljem priključil. Ne bom deloval na drugačen način kot doslej, ampak mislim, da je treba tiste stvari, za katere se postavljam že od leta 1987, nadaljevati. Mi smo naredili državo, sedaj je treba še naše demokratične navade nekoliko izboljšat.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni