Slovenija

VIDEO: Erjavec po srečanju z Lavrovom: Strinjala sva se, da so investicije nujne, še posebej v infrastrukturo

Ljubljana, 21. 02. 2018 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ti.Š./STA/A.I.
Komentarji
365

Karl Erjavec je po pogovorih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom poudaril, da Slovenija podpira dialog EU in Nata z Rusijo. Ministra sta si bila enotna, da so investicije nujne, še posebej v infrastrukturo, podpisala pa sta tudi memorandum o raziskovalnem centru, ki bo zrasel v Mariboru in naj bi ga financirala ruska stran.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Slovenijo je prišel ruski zunanji minister Lavrov
    01:53
    Iz SVETA: V Slovenijo je prišel ruski zunanji minister Lavrov
  • Iz 24UR: Lavrov pravi, da naša politika ni proruska
    02:40
    Iz 24UR: Lavrov pravi, da naša politika ni proruska
  • Ruski zunanji minister Sergej Lavrov na obisku v Sloveniji
    00:34
    Ruski zunanji minister Sergej Lavrov na obisku v Sloveniji

Na uradni obisk v Slovenijo je po štirih letih znova pripotoval ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Popoldne se je sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem, sprejel ga je tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Z Erjavcem sta govorila o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju in razmerah v svetu ter se zavzela za dialog Evropske unije (EU) in Nata z Rusijo. Ministra bosta podpisala tudi memorandum o ustanovitvi ruskega muzeja v Mariboru.

Rusija je tako kot Slovenija pripravljena sodelovati s katero koli državo, če to sodelovanje temelji na enakopravnosti, odprtosti in spoštovanju vzajemnih interesov, je dejal Lavrov. Po njegovih besedah je nepotrebno in škodljivo spraševati posamezno državo, na čigavi strani je.

Karl Erjavec je Lavrova tudi seznanil z dogajanjem v zvezi z uresničevanjem odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Lavrov pa je povabil Erjavca na obisk v Rusijo.

"Slovenija je dolžna voditi uravnoteženo politiko, ki ni ne proameriška ne proruska, ampak je v skladu z njenimi interesi," je poudaril Erjavec. Dodal je, da mora pri tem spoštovati tudi svoje obveznosti do mednarodnih organizacij.

Lavrov je dejal, da Slovenija sodeluje z državami, kjer vidi največ koristi za gospodarsko in drugo sodelovanje. Ob tem je zagovarjal t.i. večvektorski pristop, razvijanje odnosov v več smeri. Po njegovem bi morala vsaka država razviti projekte, ki se ji zdijo koristni. Pojasnil je, da ko Slovenija Rusiji ponudi svoje projekte, jih ta oceni v luči svojih interesov in enako dela Slovenija, ko gre za ruske projekte.

Sergej Lavrov se je srečal s slovenskim zunanjim ministrom Erjavcem.
Sergej Lavrov se je srečal s slovenskim zunanjim ministrom Erjavcem. FOTO: Vlada Republike Slovenije

Ministra sta sicer ocenila, da je sodelovanje med Slovenijo in Rusijo zelo razvejano in na visoki ravni. Kot je pojasnil Erjavec, državi sodelujeta na področju politike, gospodarstva, kulture in znanosti. Danes sta tudi podpisala memorandum o Mednarodnem raziskovalnem centru druge svetovne vojne, ki bo deloval v Mariboru.

Erjavec je poudaril, da je gospodarsko sodelovanje med državama lani beležilo 15-odstotno rast ter izrazil upanje, da bosta Slovenija in Rusija znova dosegli blagovno menjavo v vrednosti milijarde evrov. Na vprašanje, ali je po njegovem realna tudi blagovna menjava do dveh milijard evrov, je vodja slovenske diplomacije dejal, da gre "za številko, ki jo lahko dosežemo, zlasti v okviru medvladne komisije, kjer imamo 35 projektov".

Ministra sta govorila tudi o Zahodnem Balkanu. Erjavec je dejal, da so vsi zaskrbljeni za prihodnost in stabilnost Zahodnega Balkana, ki je porok stabilnosti Evrope. Povedal je še, da sta z ruskim kolegom ugotovila, da se regija poleg z nerešenimi medsebojnimi odnosi sooča tudi z radikalizacijo, povratkom tujih borcev in odhajanjem izobraženih mladih. "Strinjala sva se, da je nujnih več investicij, še posebej v infrastrukturo," je povedal Erjavec.

Vodja ruske diplomacije pa je bil kritičen do zahodnih držav, ki svoje sodelovanje z Zahodnim Balkanom in nekdanjimi sovjetskimi republikami pogojujejo s prekinitvijo vezi z Rusijo. T.i. pristop ali-ali je po njegovi oceni tudi razlog, da se je Ukrajina znašla v krizi.

Ponovil je, da za rešitev krize v Ukrajini ni alternative dogovorom iz Minska. Izrazil je upanje, da Nemčija in Francija kot članici normandijske četverice razumeta, da najnovejše ravnanje ukrajinskih oblasti, kot je zakon o integraciji Doneckega bazena, vodi stran od sporazuma iz Minska.

Glede Sirije, ki je bila tudi tema pogovorov med zunanjima ministroma, je vodja ruske diplomacije poudaril nujnost spoštovanja ozemeljske celovitosti in suverenosti Sirije. "Ta kriterij je univerzalen," je izpostavil.

Kot je pojasnil, morajo ozemeljsko celovitost in suverenost spoštovati vse etnične in verske skupnosti na sirskem ozemlju, tudi Kurdi. Pri tem je bil kritičen do ZDA, da s spodbujanjem avtonomije Kurdov ne bodo prispevale k rešitvi problema. Po drugi strani mora tudi sirska vlada spoštovati načelo suverenosti in imeti dialog z vsemi skupnostmi, tudi s Kurdi, je dejal Lavrov.

Ministra sta govorila tudi o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Erjavec je Lavrova seznanil, da se Slovenija pripravlja na mednarodno priznanje Palestine. Lavrov pa se je na novinarski konferenci zavzel za neposredne pogovore med Izraelci in Palestinci brez predpogojev.

Srečanje je tudi dobrodošla predvolilna promocija za ministra Erjavca, ki se sicer dokaj pogosto druži z vplivnim Lavrovom. Nazadnje sta se sešla v Moskvi 12. oktobra lani. Odnose sta tedaj ocenila kot pozitivne, zlasti sta bila zadovoljna z napredkom v sodelovanju na področju gospodarstva in kulture.

Visokega političnega gosta je sprejel tudi Borut Pahor.
Visokega političnega gosta je sprejel tudi Borut Pahor. FOTO: Borut Pahor / Twitter

Center v Mariboru, vreden 2,5 milijona evrov, za raziskave boja obeh narodov

Sodelovanje na področju kulture se bo najverjetneje še okrepilo s predvidenim podpisom memoranduma o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za drugo svetovno vojno v Mariboru. Podpis memuranduma sicer še danes dopoldne naj ne bi bil tako samoumeven, je poročala novinarka 24UR Tea Šentjurc.

Pri delu centra bo največji poudarek na raziskovanju boja obeh narodov proti nacističnim in fašističnim okupatorjem ter okupatorjevih zločinih. Projekt vzpostavitve centra je ocenjen na 2,5 milijona evrov, ki jih bo predvidoma zagotovila ruska stran.

S podpisom memoranduma obe vladi - Vlada Republike Slovenije in Vlada Ruske federacije podpirata vzpostavitev in delovanje centra.

Z informacijo o podpisu memoranduma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije, ki je ustanovljen kot zavod zasebnega prava, se je seznanila tudi vlada.

Kot so zapisali v sporočilu za medije, se bo delovanja centra izvajalo v prostorih nekdanje stavbe carinarnice v Mariboru, ki predstavlja spomin in ostaline na nemško koncentracijsko taborišče za vojne ujetnike v Melju v Mariboru - v času od jeseni 1941 do spomladi 1942, ko je tam umrlo nekaj tisoč oseb.

'Zanimivejšega gosta si slovenska diplomacija ne more želeti'

Lavrov sicer nima v načrtu srečanja s premierom Mirom Cerarjem. Kar - tako zatrjujejo v njegovem kabinetu - ni povezano s tem, da je obisk najvišjih ruskih državnikov v članicah EU in Nata vedno občutljiva tema.

"Zanimivejšega gosta si slovenska diplomacija - razen morda Trumpa - ne more želeti," je novinarju oddaje 24UR Anžetu Božiču dejal predsednik društva Rusija - Slovenija Saša Geržina.

V središču prestolnice nekaj krajših prometnih zapor

Visok diplomatski obisk so spremljali strogi varnostni ukrepi. Ruske varnostne službe so bile v prestolnici že več dni pred prihodom visokega političnega gosta. Lavrov je s 30 člansko delegacijo potoval v neprebojnem vozilu, se med drugim poklonil padlim ruskim vojakom na Žalah, prometnega kolapsa, kot ob predlanskem obisku Vladimirja Putina, pa ni bilo.

Lavrov je iz Slovenije popoldne prispel na dvodnevni obisk v Beograd, kjer ga je na letališču sprejel srbski kolega Ivica Dačić. Že nocoj naj bi se Lavrov pogovarjal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, v četrtek pa ima na programu vrsto dogodkov tako z Vučićem kot Dačićem in premierko Ano Brnabić.

Z Vučićem se bo Lavrov v četrtek udeležil slovesne predstavitve mozaika osrednje kupole v cerkvi svetega Save, največji pravoslavni cerkvi ne le v Srbiji, ampak na Balkanu. Mozaik na 1248 kvadratnih metrih so izdelali ruski umetniki, financiralo pa rusko podjetje.

Lavrov se bo poleg tega pogovarjal z Brnabićevo ter Dačiću izročil red prijateljstva in imel skupaj z njim predavanje na beograjski univerzi. V središču pogovorov bodo razmere v regiji in podpora Moskve Beogradu glede Kosova, kot tudi vprašanje nerešenega statusa Rusko-srbskega humanitarnega centra v Nišu.

Srbijo Lavrov sicer obiskuje ob 180. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z Rusijo.

Pred prihodom sta Lavrov in Dačić v danes objavljenem skupnem prispevku za ruski časnik Rossiskaja gazeta in srbski Politiko poudarila, da želita državi nadaljevati krepitev tradicije medsebojnih dobrih in prijateljskih odnosov "na vse mogoče načine za dobrobit sedanjih in prihodnjih generacij obeh držav".

Izpostavila sta strateško partnerstvo držav, kot tudi njun dinamičen in reden politični dialog v duhu zaupanja in razumevanja. Izrazila sta tudi nasprotovanje "škodljivi praksi 'ali z nami ali proti nam', ki je že privedla do krepitve nezaupanja in nestabilnosti na evropski celini".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
22. 02. 2018 18.43
+5
Vsi imajo neke obiskovalce, V SDS pa pride še samo Tonin.
kolbek460
22. 02. 2018 13.36
+4
Zapomniti si je treba eno ,,v denarno unijo gredo Rusija ,kitajska ,in indija in enih par manjših držav 2/3 ljudi zemlje Afrike ,petro dolar in pufi v biljinih se bo slej kot prej zrušil kot peščeni grad velika nevarnost vojne in za vojno mora dat svoje ozemlje Amerika tam se morajo potolčt ,, ,,,,Kitajci so 28% lastniki Ameriškega gospodarstva ,,nova valuta bo na podlagi zlata ,,vso zlato ki je bilo na trgu so pokupili Kitajci in Rusi ,,in lahko bomo gledali pred svojimi očmi propad zapufane velesile ,,
korintos23
22. 02. 2018 18.42
+2
Amere reši samo ena fajn vojna, mogoče v Iranu?
kolbek460
22. 02. 2018 20.46
+1
To priložnost so zamudili ,,vsega je konec hudič je vzel šalo ,,rakete S300 IN S400 so postavljene ,to jim zagotavlja mir pred Izraelci NATO raubarji ,Amerkanci pa v ta fijasko ne bodo šli ,,probali bodo hujskat opozicijo,,
ROSINANT
22. 02. 2018 13.08
+1
Rusija ne pošilja Lovrova kar tako. Delo prvovrstnih ljudi je načrtovano. Ruska niša za uvoz izvoz Agrokor Merkator se že odpira - seli v Ruske roke.
glava2
22. 02. 2018 12.34
-1
kakšno sramoto nam dela ta nesposobnež kahla!!! cel svet se nam smeji!!!
iGURT
22. 02. 2018 13.17
+2
kolbek460
22. 02. 2018 13.42
+1
Nekateri ne vidijo niti čez svoj prag ,,Karl je naredil svetovno potezo Bravo ,,kot igra šaha ,,,ne smemo se dat da nas izsiljujejo ,izigravajo ,pljuvajo po dogovorjenem,ne priznavanje odločitev sodišč ,
tron3
22. 02. 2018 11.37
+3
Poglejte Rusi so pametni, dal na čevelj Mirčija, kdo pa se še bo z njim pogovarjal, ker moraš imeti res nizek IQ.
puspan
22. 02. 2018 11.10
+6
Saj nas nihče več ne jemlje resno.
kolbek460
22. 02. 2018 09.12
+5
Takrat ko nam je bilo težko so nas Rusi potegnili iz težav ,to je pokazala zgodovina ,v obeh vojnah so sodelovali Ruski vojaki na naši zmagoviti strani ,,in Slovenija hrani v svoji zemlji nešteto grobov Ruskih vojakov v obeh vojnah , Močna Rusija kot stabilen partner je garant mira v Evropi ,,Res pa je da bo težko obranila svoje ozemlje če se v Evropi bilo kaj spremeni ,,za to tolikšni pritiski na Rusijo ,ki ne rabi ničesar saj 1000 let ,,,Samozadostni ,čista voda ,nafta , neizčrpni naravni resursi sploh niso dotakjeni ,,samo za to je tolikšni pritisk nanjo ,,To je resnica ,,
morjeblata
22. 02. 2018 09.25
-6
Samozadostni , čista voda , nedotaknjeni naravni resursi ? Hmmm , ne vem , če bo to popolnoma držalo . In toliko , kolikor so nas potegnili iz težav , so nas vanje tudi potunkali . So pa v naši zemlji tudi grobovi naših ljudi in nemških vojakov , ki so jih kot ujetnike pobili Rusi .
Kollerik
22. 02. 2018 12.01
-4
.....kerga normalnega pa še briga za okupatorjevo soldatesko, kje imajo kaj.
kolbek460
22. 02. 2018 13.23
+3
Rusi niso nikdar pobijali zajete ,,ti so morali pomagati izgradit na novo kar je bilo porušeno ,,15 let pač 15 rudniki ,gradbišča ,tovarne ,tako je prav ,,
morjeblata
22. 02. 2018 09.04
+5
Erjavec še naprej briljira s svojimi izjavami v stilu fuzbalerjev - zmagali bomo če bomo dali en gol več od nasprotnika . Umsko se res ni zmožen preveč truditi .
wolfterier
22. 02. 2018 09.48
+1
Korel se je ogrel,zdaj bo povabil še Mahmuda Abasa !
RdecaZvezda
22. 02. 2018 08.36
-6
Rad bi vedel minister Erjavec ali si vprašal državljane Slovenije če jim je všeč to tvoje prilizovanje Rusiji.
Burtonnn
22. 02. 2018 08.34
+0
Pomembno, preverjeno. Slovencev in Rusov je par sto milionov!
wolfterier
22. 02. 2018 09.48
+0
ni_mi_vse_eno
21. 02. 2018 22.57
+6
Ne mislite, da se ne pripravlja 3. svetovna vojna, ki se je že začela na bližnjem vzhodu in se bo kmalu razširila. Protiraketni ščit ni ščit, ampak ofenziva in rušitev dolgoletne pat pozicije zaradi "mutual destruction" obeh strani (Rusije in ZDA). Putin je pameten in si je pridobil že Erdogana na svojo stran s tem, ko ga je opozoril na državni udar. ZDA je imela pripravljenega Gulena (Glej: William Engdahl: CIA behind coup attempt in Turkey). Erdogan se mu je zahvalil osebno, obiskal je Rusijo (Turkish president makes first foreign visit after coup attempt to Russia). Padec Sirije je cilj zahoda, tako kot je bil padec Libije. Vse te vojne so že planirane. (Glej; General Wesley Clark: Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years) in moč Rusije je močno podcenjevana.
kolbek460
22. 02. 2018 08.52
+3
Tu piše o zarotah ,čista neumnost ,,človeštvo se ni nič spremenilo ,,Veliki in močni bodo šli v roparske pohode kot vsakokrat do sedaj Zropali so Libijo Irak ,Avganistan ,v Siriji pa pritiskajo na Saudsko Arabijo da daje denar za orožje izdajalcem v Siriji tu se je pa sedaj zalomilo ,Samo vprašanje časa kdo bo sedaj na vrsti ,,merilo ,,,nafta ,denar zlato ,rude ,,v 4 mesecih morajo najdit žrtvo ki jo bodo rascfrali ,tu bo tudi Nato hotel svoj delež ,,Sedaj imajo denar arabci ker tam je nafta in lahko jih je napetnajstit ,,
Kollerik
22. 02. 2018 12.00
+1
kolbek, temu merilu "nafta, denar, zlato, rude" bodo kaj kmalu dodali še pitno vodo in tedaj bomo prišli mi na vrsto.
kolbek460
22. 02. 2018 13.26
+3
Čez 15 let ,mogoče še prej ,,to je definitivno ,,,težko bo obdržat takrat meje ,,brez dobrih močnih zaveznikov ,,
nikhrast
21. 02. 2018 22.56
-9
Zgledujte se po Ukrajini, Poljski..., vsej vzhodni Evropi, tam vsi sovražijo Ruse. Imam prijatelje Poljake, Ruse..., pa nima nobeden prijazne besede za Ruse.
kolbek460
22. 02. 2018 08.58
+5
V Ukrajini spodbujajo naciste in fašiste gospodje iz Evrope ,in če tega nebi bilo bi takoj zavladal mir ,,Ukrajina multinacinalna država z 46 miljoni ,Madžari ,Slovaki,Rusi,Turkmni,še in še bo na koncu kot Jugoslavija ,,kup pobitih revnih ki bodo delali na svoji bogati zemlji za peščico riža na dan če bodo hoteli preživet ,,,samo na račun velikega neonacista ,Bedarija ,,
Kollerik
22. 02. 2018 12.08
+2
ni_mi_vse_eno
21. 02. 2018 22.43
+7
Živela rusija. Rusija bo rasla, zahod pa slabel.
nikhrast
21. 02. 2018 22.51
-6
Kollerik
22. 02. 2018 12.03
+2
Še enkrat poudarjam, naši interesi niso ameri, ali rusi, pač pa enotna, stabilna in močna EU. Vkolikor to ne bo mogoče.... se bo na žalost treba opredeliti za močnega gospodarja.
ONniON
21. 02. 2018 22.26
-6
KDAJ BO karl bolj sodeloval z višegrajsko skupino kamor smo že bili povabljeni, se spomnite ?? višegrajska četverica sestavlja ( polsko,madžarsko, češko in slovaško ) države srednje evrope
mackintosh
21. 02. 2018 22.34
+6
čebula pa kaj je s tabo narobe da venomer eno in isto tupiš. še zadnjič. to kar predlagaš bi bila ena velika bedarija
nikhrast
21. 02. 2018 22.52
+3
Kollerik
22. 02. 2018 12.04
+2
ONion je novodobni populistični naci, ki ima podporo predvsem v od trdega komunizma spranem folku v višegrajkah.
plejadanka
21. 02. 2018 22.05
-2
kakšen šalabajzer je korl
CIGU MIGU
21. 02. 2018 21.57
+3
zakaj ne dajo rusom drugi tir,bi ga podaljšali do pristhine
brabusednet
21. 02. 2018 20.58
-3
Čuj Korl a nč nista govorila o arbitraži pa taka svetovna velesila.Verjetno smo za Ruse nepomembni.Nič ne lobiraš,da pritisnejo na Hrvate Rusi.Od Trumpa pa bi želel,da podpira Slovenijo čeprav so polni mediji sovražnih novic do njega.
Kollerik
21. 02. 2018 21.45
+8
....."vaši" ameri podpirajo croatarje, zakaj ne bi še nas rusi?? Nekam se bo treba prodat, saj kaj je že rekel tovariš Stari? Sedaj smo torej tam... naprodaj najboljšim ponudnikom! To je torej ostalo od nekoč ponosne, močne države.
Uporabnik113189
21. 02. 2018 22.21
+8
Lepo je razložil Lavrov, pogojevanje zahoda balkanskim državam, da morajo prekiniti sodelovanje z Rusijo, če želijo povezovanje v EU je škodljivo. In tudi pritiski na Slovenijo v tem smislu niso dobro znamenje. Gre za graditev blokov, ponovne hladne vojne, je to res edina pot?
wolfterier
22. 02. 2018 09.51
-1
To bo ekološki socijalizem,kislo zelje in krompir,vsako jutro,vsak večer.Hvala,Korel in Mesec...
Kollerik
22. 02. 2018 12.06
+2
Klasik, kot sem omenil že zgoraj in zraven še dodajam, nam je v interesu močna, stabilna EU. Toda kot kaže, je ta EU, natančneje njena periferija, že razkosana na amariško in rusko interesno sfero. Žalostno in resnično.
BenQurer24
21. 02. 2018 20.40
+6
tole men dobr zgleda...
AjdeMiPopuši
21. 02. 2018 20.15
-2
V bistvu se je strinjal za krajo ruskih denarjev. Ker vse, kar raste na začetku, čez eno leto propada
BenQurer24
21. 02. 2018 20.37
+0
krmeki
21. 02. 2018 20.14
+17
Slovenija je lahko ponosna, da jo obišče politik takega kova! Ni razloga, da ne bi imeli dobre odnose tako z rusi kot američani, zlasti ob dejstvu, da je rusija naš največji gospodarski partner izven EU
Kollerik
21. 02. 2018 21.59
+8