Slovenija

S 1. januarjem začetek dela novega urada?

Ljubljana, 24. 12. 2009 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novo leto bo prineslo tudi nov nacionalni preiskovalni urad. Začel naj bi delovati že 1. januarja, za vršilca dolžnosti direktorja pa naj bi bil imenovan Robert Črepinko.

Robert Črepinko.
Robert Črepinko. FOTO: Tomaž Ungar

Nacionalni preiskovalni urad bo z delom začel v začetku naslednjega leta, je potrdil predstavnik policije Drago Menegalija. Po poročanju Večera bo to že 1. januarja, ko bo za vršilca dolžnosti direktorja imenovan dosedanji pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Robert Črepinko. Do 1. januarja naj bi tudi našli že vsaj 40 odstotkov zaposlenih. Črepinkovo dosedanje mesto bo medtem po poročanju mariborskega časnika zasedel Marjan Fink, ki naj bi ga že imenovali na ta položaj.

Menegalija informacij o imenovanju Črepinka ni komentiral, pojasnil pa ni niti, zakaj za mesto direktorja ni bil objavljen javni razpis.

Urad kot samostojni organ

Kot je znano, je vlada novembra za obravnavo v DZ pripravila predlog dopolnitev zakona o policiji. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da z njimi določajo pogoje za delovanje nacionalnega preiskovalnega urada kot samostojnega organa za preiskovanje najtežjih oblik gospodarskega kriminala in korupcije ter ostalih resnih oblik kriminalitete.

Dopolnitve določajo delovno področje nacionalnega preiskovalnega urada, imenovanje direktorja, njegove pristojnosti in zaposlovanje v uradu.

Specializirane preiskovalne skupine bodo imele skupni sedež, kar bo omogočalo optimalno varovanje tajnih podatkov in podatkov, relevantnih za potek preiskav. Po ministričinih besedah je poudarjena operativna avtonomija urada in specifičen položaj zaposlenih v njem. Predlagane dopolnitve opredeljujejo visoko neodvisnost urada, način izbora direktorja in varovalke pred samovoljno razrešitvijo, neodvisnost urada oz. njegovega direktorja pri odločitvah, katere sume kaznivih dejanj bo prevzel v obravnavo, posebne pogoje za zaposlitev v uradu in komisijske izborne postopke za vodje preiskav in preiskovalcev ter fleksibilnost pri projektnem začasnem vključevanju zunanjih strokovnjakov v delo urada.

V uradu bo po besedah ministrice zaposlenih med 70 in 80 preiskovalcev, ki jih bodo našli znotraj in zunaj sistema.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
25. 12. 2009 16.34
Želim mu uspeh! Podpiram!
Buena Vita
25. 12. 2009 01.03
KAJ POTREBUJE KOS SVETOVALCE
justime
24. 12. 2009 13.29
še en trop skorumpiranih lopovov bomo morali plačevati ali jih ni že tako preveč?
d899
24. 12. 2009 13.03
naj poberejo te k že neki vejo v ta urad in sprostijo delovna mesta za nove zaposlitve
deloholik
24. 12. 2009 12.32
a KOS ni bil dovolj...je treba še eno poslovno enoto odpret...jao, jao...pa dajte prvo sploh sodstvo porihtati...kaj vam pa pomaga če preganjate in se greste iskanje pravice če potem ni epiloga na sodišču...
Braveheart
24. 12. 2009 12.29
Če ni vodja naklonjen LDS-u ali vsaj levemu trojčku, potem ni primeren kandidat.
Tonček Balonček
24. 12. 2009 12.20
Še en Cviklov izum! Jasno je, koga bodo preganjali, poštene Slovence!
NENORMALEN
24. 12. 2009 12.07
od zdej naprej bo šla slovenija po pravi poti!!! Končno bomo postali prava policijska država!!!