Slovenija

V pol leta v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so bile v sistemu zaradi povezave s terorizmom

Ljubljana, 05. 04. 2017 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti bodo od petka potovalne dokumente za prestop meje striktno preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov. Na nadzor so dobro pripravljeni, kadrovsko podhranjenost bodo skušali reševati s premeščanjem. Uvedba je potrebna zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora, je pojasnil Marjan Fank: "V pol leta smo pri nas odkrili od 40 do 50 oseb, ki so bile v sistemu zaradi povezave s terorizmom."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Preverjanje na schengenskih mejah Evropske unije
    01:48
    Iz SVETA: Preverjanje na schengenskih mejah Evropske unije
  • Iz 24UR: Nov sistem preverjanja
    02:54
    Iz 24UR: Nov sistem preverjanja
  • Iz 24UR: Kako so pripravljeni policisti na mejnih prehodih?
    01:14
    Iz 24UR: Kako so pripravljeni policisti na mejnih prehodih?
  • Iz 24UR: Daljše čakalne dobe
    02:00
    Iz 24UR: Daljše čakalne dobe
  • Iz 24UR ZVEČER: Začenja se dosledno izvajanje schengenskega sporazuma
    06:24
    Iz 24UR ZVEČER: Začenja se dosledno izvajanje schengenskega sporazuma

Nadzor na schengenskih mejah Evropske unije, torej tudi med Slovenijo in Hrvaško, bo s petkom močno poostren. Policisti so doslej podrobneje preverjali le potnike iz držav, ki niso članice povezave, sedaj pa podroben pregled dokumentov čaka vsakega potnika. 

Slovenski policisti so v zadnjega pol leta pri nas odkrili od 40 do 50 oseb, ki so bile v sistemu zaradi povezave s terorizmom.

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil Marjan Fank, Generalni direktor slovenske policije, so na izvajanje aktivnosti pripravljeni in ne pričakujejo večjih zapletov. Kljub temu bodo morali biti državljani potrpežljivi, saj bo zagotovo prišlo do zastojev na meji. 

Za daljši čakalni čas na vstop v državo pa ne bo kriv policist, poudarja Fank. Policija se bo trudila, da bodo kolone čim krajše, in obveščala javnost o obremenjenosti prehodov, je zatrdil.

V zadnjega pol leta so v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so bile v sistemu zaradi povezave s terorizmom

Obvezna sistematična kontrola je bila že sedaj obvezna za približno 13 milijonov državljanov tretjih držav. Sedaj se bo številka povečala približno za štirikrat, so dejali na tiskovni konferenci.

Fank je večkrat poudaril, zakaj je nova uredba sploh potrebna. Zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora je tudi slovenska policija namreč dolžna začeti izvajati uredbo Evropske komisije. To pomeni več postopkov in drugačen način prehajanja meje za vse, ki so bili doslej deležni bonitet, je pojasnil.

"Pri tem zelo hitro spregledamo, kaj je sploh namen te uredbe. Zagotavljanje varnosti," je poudaril in dodal, da se morda ta ukrep komu ne zdi potreben. A v pol leta smo pri nas na podlagi preverjanja ugotovili prisotnost od 40 do 50 oseb, ki so bile v sistemu zaradi povezave s terorizmom, je razkril direktor policije.

Kontrola na meji bo poostrena.
Kontrola na meji bo poostrena. FOTO: POP TV

Pregled dokumentov bo kratek, a kolonam se ne bo moč povsem izgoniti

Policisti bodo potovalne dokumente za prestop meje pri vseh potnikih preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov, in sicer vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje. Uredba namreč ne predvideva izjem glede sistematičnega preverjanja. "Postopek preverjanja bo kratek", je povedal Fank. "Policisti bodo zgolj odčitali dokument na optičnem čitalcu. Če pa bo prišlo do "zadetka", se ne bo s tem ukvarjal policist, ki vrši kontrolo, ampak drugi policist. Na pretočnost to ne bo vplivalo", je še dodal. 

Potniki se morajo tako pripraviti na morebitno dolgotrajno čakanje v koloni, Policijski sindikat Slovenije pa hkrati opozarja, da jim že tako primanjkuje osebja, več dela na meji bo stanje le še poslabšalo.

Policija državljanom svetuje, da prilagodijo svoje potovalne navade, tako krajevno kot tudi časovno, da spremljajo obvestila na Prometno-informacijskem centru, AMZS ipd., kot tudi da pred potjo preverijo veljavnost potovalnih dokumentov.

Fank je dejal, da bo to od policije zahtevalo določene napore. Kadrovska podhranjenost je prisotna v vseh enotah, a bodo poiskali ljudi v tistih enotah, ki niso tako obremenjene in uredili stvari. Velik preizkus bodo velikonočni prazniki, ko se policisti že tako soočajo z manjšo pretočnostjo prometa.

Morebitne kadrovske težave bodo reševali s premeščanjem policistov

V vodstvu policije se zavedajo organizacijskih težav, ki jih bo povzročilo izvajanje uredbe. Gotovo bo prišlo tudi do kakšne daljše kolone oz. do kakšne čakalne ure več na mejnih prehodih. Natančnejših ocen, za koliko bi se lahko podaljšal čas za prehod meje ob prometnih konicah, pa v policiji nimajo. "Mi se bomo trudili, da bodo te kolone čim krajše, če bo do njih seveda prišlo," je zatrdil Fank. Večjih tehničnih pomanjkljivosti na mejnih prehodih niso zasledili, kljub vsemu pa tudi na tej ravni iščejo rešitve, ki bi olajšale prehod meje.

Prav tako bo policija pravočasno obveščala javnost, kje lahko pride do zastojev ter kateri mejni prehodi so bolj in kateri manj obremenjeni. Bo pa izvajanje uredbe v tem pogledu vplivalo tudi na organizacijo potovanj, saj bo treba čas prehoda meje prilagoditi razmeram, je dejal.

Fank je ob tem potrdil, da so se na to temo že večkrat sestali tudi s kolegi iz Hrvaške. Dorekli so nekaj zadev, povezanih s skupnim nastopom in uravnavanjem prometnih tokov. "Vemo pa, da se popolnoma težavam ne bomo mogli izogniti," je še dodal Fank. 

Na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola skupaj s hrvaškimi organi, bo postopek pregleda izvedel tudi hrvaški policist. "Ponudili jim bomo vso pomoč, ki jo bodo potrebovali. Treba je tudi vedeti, da tako preverjanje poteka tudi že na hrvaško-bosanski meji, tako da imajo s tem sosedi že prakso," je povedal Fank.

"Upali smo, da bo proces vključevanja Hrvaške v schengenski informacijski sistem hitrejši. Ko bodo vključeni v ta sistem, bomo lahko maksimalno poenostavili preverjanje na meji. Za zdaj bo šel nadzor strogo po črki uredbe, kar pomeni, da bodo morali preverjati dokumente eni in drugi - šlo bo torej za dvojno preverjanje," so povedali policisti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TIBHEL
06. 04. 2017 15.34
+3
Menim, da je bolje čakati v vrsti, kot pa da se zgodi kaj nepredvidenega. Ta sistem že poznamo in nič ne bo drugače, kot je bilo pred leti. To je tudi del našega potovanja ... čakanje tu in čakanje tam.
LLLEPI
06. 04. 2017 16.14
+2
Tako je treba tisti ki so posteni in imajo vse dokumente urejene je potrebno pregledat od glave do pete in to veckrat.Tisti ki pa nimajo dokumentov in ne vejo od kje so pa se lahko sprehajajo po celi EU.Eu jim pa nudi zstonj prevoz hrano in bivalisca
ONniON
06. 04. 2017 10.57
+11
pa še islamski center vam gradijo v ljubljani, sram vas bodi za pobruhat ste !
LAC
06. 04. 2017 15.13
-1
LLLEPI
06. 04. 2017 16.14
+1
LLLEPI
06. 04. 2017 16.14
+1
LLLEPI
06. 04. 2017 16.15
+1
Saj ne bo SAMO v Ljubljani.Dobijo ga vsa mesta v Sloveniji
Vesso66
23. 04. 2017 10.01
robespierre16
06. 04. 2017 10.37
+0
stric cmerar.....jest bi pregledal našo hot sosedo.....sumim, da je terorist....hahahaha...
santamaura
06. 04. 2017 10.56
+0
stric robi - tvoj hahaha je iz komenta v koment krajši - Kaj je narobe - A snegec kopni ? Hitro na traktor in na Vršič - Tam ga je še pol metra
robespierre16
06. 04. 2017 11.18
k očitno vse veš...greš z mano ...bova skupi nabirala..
santamaura
06. 04. 2017 12.35
+1
Evo grem - Dobiva se pri ruski kapelici, da bova obujala spomine na vse vojne.. Ti prinesi vodko, jaz pa tonik. Ko bova to zmešala in spila bova rekla: Ej pa ka je s nama narobe, da sma tako smotana
santamaura
06. 04. 2017 10.30
+2
Me prav zanima, koliko Slovencev, Avstrijcev, Italijanov, Nemcev je tako preplašenih, da bodo z veseljem stali nekaj ur v kolonah na meji, da bo lahko evropski varnostni sistem v bazah pokazal tiste bedake, ki so že itak v bazah samo na dopust bi šli
Absolutist 1
06. 04. 2017 10.16
+6
Anomalija za anomalijo,Grims je bil pod udarom levice in centra SMC,ko je že vedel in opozarjal vlado,da se bo zgodilo to kar se je že.Sedaj se hvali vlada s Fankom na čelu,da so našli od 40 do 50 oseb.povezanih s terorizmom.Bravo Grims,odkritih bo še na desettisoče teroristov samo v Sloveniji.Vlada je spustila 6000000 ilegalcev,sedaj pa nas bo navadne Slovence maltretirala povsod,ker jih sedaj strah pred teroristi.No to pa je kršenje človekovih pravic in omejevanje svobodnega pretoka med državami EU.Ni minilo en mesec,ko ste trobila SMC-ja in cele vlade tulili proti Trumpu,zakaj prepšpoveduje vstop islamistom.Ali ste vi sedaj kaj boljši.7 april bo začetek katastrofe in zlom celotnega gospodarstva,saj država ta renutek bazira samo na izvozu,vse ostalo pa razpada.Vlada pa krade in kadrira,laže,
santamaura
06. 04. 2017 11.03
-2
Joj pa kje si Grimsa našel - Ta je še za bazo neumnih preneumen
Kollerik
06. 04. 2017 17.59
robespierre16
06. 04. 2017 10.09
+5
dragi cmeravc.....dons sem vidu tri....ki so meli nahrbtnik...hahahahahahah
Mirkoca
06. 04. 2017 08.42
+3
Treba je nadzorovat vstop, ne izstop. Kolone se bodo tako preselile na našo severno mejo, in na južno ob koncu turistične sezone. Povratek naj magari kontrolirajo Avstrijci in Italjani še enkrat, če se jim zdi.
pizzamargerita
05. 04. 2017 23.38
+22
dzamije so nase VOJASNICE, je rekel Erdogan ob svoji izvolitvi, ne pozabite tega!!!! Ker je res...
ONniON
05. 04. 2017 22.36
+13
a je fino imeti odprte meje, že leta 2008 ko smo vstopili v šengensko območje se mi je to zdelo milorečeno NORO ! meje so z razlogom in morajo biti varovane
pizzamargerita
05. 04. 2017 23.39
+15
tako je. Ima kdo.doma vrata hise cel dan in noc odprta? Enako je treba merkat na drzavne meje.
Krematorij666
05. 04. 2017 22.18
+25
Ni problema...bomo pač čakali, da nas preverijo v vseh možnih bazah podatkov. Še mojega 3. letnega sina, lahko ga dajo na detektor laži, mu odvzamejo DNK...dovolj za nacionalno varnost? Pred enim letom pa je lahko par tisoč oseb z vprašljivo preteklostjo in dvomljivo prihodnostjo neeovirano prestopilo prag EU. Če si se pa oglasil pa si bil nestrpnež...vsi več pravic kot avtohtoni prebivalci, ker ostali se počutijo ob standardni kontroli zaničevane, mi pa lahko požremo vse.
Jure Strle
05. 04. 2017 21.38
+10
wow odkrili in kaj so naredili.. nič
pizzamargerita
05. 04. 2017 23.40
+6
dobili so boljse flete in vecje tv v njih kot navadni etiopci
murate
05. 04. 2017 21.37
+3
le zakaj imam občutek,da temu mojstru ni preveč za verjeti
dartford
05. 04. 2017 19.14
+26
Kje pa je zdaj tistih 40 - 50 teroristov ?? Da niso slučajno takoj zaprosili za azil in se sedaj pasejo na državne stroške v azilnem domu, medtem pa načrtujejo nove "podvige" po EU, ker imajo pač veliko časa in se za device v nebesih splača potruditi...
Absolutist 1
06. 04. 2017 10.29
+3
Ali niso naša leva trobila niso nič pisala in pokazala po TV,kako so v Latviji prijeli dva Somalca,ki sta hotela pretihotapiti 600 kg mamila,proizvedenega iz rastline,ki raste samo v Somaliji.In glej ga hudiča,Latvijski organi so odkrili,da sta ta dva Somalijca azilanta,ki sta dobila azil v Sloveniji.To pove vse,naši azilanti lahko prosto delujejo in se sprehajajo po EU-ju,nas pa bodo slekli do gat,jemali DNK etc.
0l0
05. 04. 2017 18.40
+26
odkrili so jih tolk,..neodkritih je pa še 100x več
zek
05. 04. 2017 18.27
+29
NE MOGOČE!! Pa saj smo poslušali Cerarja in vladajočo koalicijo,da pred prihodom teroristov straši ljudstvo predvsem stranka SDS in nekateri nacjonalisti !! Kako je Miro so imeli tej Janšisti in nacjonalisti spet prav??? Sicer pa kaj nam sedaj pomaga ta poostren nadzor ko pa smo včeraj brali,da nam KVAZI levica ponovno ponuja Jankovića za premjeja,ki pa je kot veste v začetku migrantske krize v Kotnikovi ulici v Ljubljani stal v prvih vrstah na shodu v PODPORO MIGRANTOM in priterjeval Hanžku,da Slovenija lahko sprejme vsaj 200,000 migrantov !
vladaricaumov
05. 04. 2017 18.40
-9
Zek, sej ga lahk volis, sam ne pol jokat, spet.
flexi22
05. 04. 2017 19.55
+6
zek ja točno to pa so špikolirali koliko bodo na glavo azilanta kasirali od EU
gripson
05. 04. 2017 18.11
+7
2 na teden...ni slabo.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.09
-4
Terorizma se žal ne da povsem izkoreninit. Na Irskem je bilo pestro v pred 30. leti, prav tako v Španiji, kjer so beli krščanski teroristični napadi pobili mnogo ljudi.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.09
-5
Terorizem je politično dejanje, ki skuša izzivat nasilje in sejat strah.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.10
-1
Najbolj pametna reakcija je ignorirat te bedake in pustit policiji, da jih zapre, ko jih najde. Ker če en tak bedak res hoče naredit sranje, ga z lahkoto.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.11
-1
pizzamargerita
05. 04. 2017 23.43
+5
krscanski teroristi??? je kdo od njih citiral jezusa???? ne, ker jezus ni mohamed in ni nikoli narocal pobijanja drugovercev, za razliko od mohameda.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.07
+0
Teroristi so kriminalci, ki poskušajo z nasilnimi dejanji sejat strah. Ko nas je strah, dosežejo svoj namen. Zaenkrat je v Sloveniji še vedno največ žrtev zaradi nasilja v družini in pijanih voznikov.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.04
+2
Kaj misli z: v sistemu?
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.04
+2
staridida
05. 04. 2017 18.05
+3
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.07
-2
Zakaj pa potem preprosto ne pove. Ta kvazi komunistična govorica mi gre na živce. Sistemi....hahaha
Ramzess
05. 04. 2017 17.58
+3
Bomo videli, čeprav ni jasna definicija 'potovalnih dokumentov', kaj to zajema, in vprašljiva bo razlaga in tolmačenje ti. 'zadetka', ter kakšnega zadetka.