Slovenija

FOTO in VIDEO: Shod soočenja minil mirno, zagoreli so le nepravi bankovci za 500 evrov

Ljubljana, 17. 01. 2014 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoli 200 protestnikov je na t. i. Shodu soočenja opozorilo na problematiko sistemske korupcije v naši državi in izrazilo podporo zahtevanim ukrepom KPK za boj proti korupciji. Pred parlamentom so žvižgali in vzklikali: "Ne bomo plačali vaše krize!", "Lopovi!" in "Dol s korupcijo!", nato pa so se mirno razšli.

Udeleženci t. i. Shoda soočenja v Ljubljani so opozorili na problematiko sistemske korupcije v naši državi, hkrati pa izrazili podporo zahtevanim ukrepom Protikorupcijske komisije (KPK) za boj proti korupciji.

Shod je minil mirno, spremljalo ga je nekaj policistov. Med udeleženci sta bila tudi mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik zunajparlamentarne stranke Trs Matjaž Hanžek.

Na Prešernovem trgu se je zbralo okoli 200 ljudi, nekateri so imeli s seboj transparente. Na enem od njih, ki je bil opremljen s tremi svinjskimi glavami, je pisalo: "Janša, Janković, Bavčar – kdaj pred odgovornost?" Na drugem je kritika letela na ameriškega veleposlanika pri nas Josepha Mussomelija: "Democracies don’t start wars, but fake democracies sure do, Mussomeli", na tretjem pa na Igorja Lukšiča: "Lukšič, 14 mio evrov in Teš 6 je za tebe Piko/alo? Basta!". Opaziti je bilo tudi zastavo s stisnjeno pestjo, slovensko trobojnico z rdečo zvezdo in nekaj mask svinj. Vreme protestnikom sicer ni bilo naklonjeno, saj je deževalo.

Protestnik s transparentom, ki ga je opremil s svinjskimi glavami.
Protestnik s transparentom, ki ga je opremil s svinjskimi glavami. FOTO: Miro Majcen

"Dobrodošli vsi, ki vam ni vseeno za našo domovino," je zbrane pozdravil koordinator gibanja Kričač Peter Petrovčič. Najavil je predstavnico gibanja Kričač Julijano Zimic. Ta je prebrala zahteve, ki so jih zapisali že na Facebooku: popolno očiščenje koruptivne mafije iz javnega zdravstva, razrešitev vpletenih v koruptivna dejanja s funkcij, prekinitev delovnih razmerij in zaseg premoženja ob dokazani krivdi, ustanovitev javne neodvisne komisije za vodenje javnih razpisov, nabavo zdravil in medicinskih pripomočkov neposredno pri proizvajalcih (brez posrednikov), javno in transparentno objavo vseh cen, iskanje najugodnejšega proizvajalca. Poleg tega ustanovitev javne in transparentne preiskave TEŠ 6, ustanovitev javne in transparentne preiskave bančne luknje, sprejem novele Zakona o dostopu informacij javnega značaja, ki bo omogočil razkritje svetovalnih, sponzorskih in donatorskih pogodb podjetij v državni lasti. Pa tudi ustanovitev inšpekcije za področje javnih naročil z ustrezno kadrovsko strukturo izrekanja učinkovitih sankcij za kršitelje na državni in lokalni ravni, sprejem etičnega kodeksa za poslance državnega zbora ter funkcionarje vlade in ministrstev v smislu desetih božjih zapovedi (npr. ne kradi in ne dovoli krasti), sprejem zakonodaje, ki bo na podlagi sodne potrditve zlorabe položaja ali kršitve protikorupcijske zakonodaje ob zagotovljenem sodnem varstvu predvidevala sodno izvršljiv odpoklic posameznika z javne funkcije in prepoved opravljanja javne funkcije za določen ali nedoločen čas. Zahtevajo še očiščenje sodstva vseh skorumpiranih sodnikov in očiščenje organov pregona vseh skorumpiranih uslužbencev.

"Glavni namen shoda je, da strnemo naše zahteve z ultimatom vladi, da do 31. marca pripravi natančne ukrepe in zakonske spremembe ter jih predstavi širši javnosti," je povedala.

Zagoreli so nepravi bankovci za 500 evrov.
Zagoreli so nepravi bankovci za 500 evrov. FOTO: Miro Majcen

Marko Funkl iz Gibanja za dostojno službo in socialno družbo je opozoril na problem brezposelnosti in revščine v naši državi. "Za nas sta pomembni samo sedanjost in prihodnost, s preteklostjo nas ne bodo več delili," je dejal.

Lara Jankovič iz gibanja Trs pa je povedala, da v pravnih državah politiki, pri katerih ugotovijo korupcijo, odstopijo sami. Če tega ne storijo, jih v odstop prisili že najmanjši protest. Pri nas pa ni odstopil še nihče. "Zakaj? Ker so nedotakljivi. Zakaj so nedotakljivi? Ker so lahko, ker jim to pustimo. Koliko nas je danes tukaj?" je vprašala. "Premalo!" pa ji je odgovorila množica. Svoj govor je zaključila z besedami: "Smrt korupciji in pravico narodu!"

Zvrstilo se je še nekaj govorcev, nato so zažgali kup bankovcev po 500 evrov, ki seveda niso bili pravi. Fotografije si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji!

Ob koncu so organizatorji zbrane pozvali na sprehod do državnega zbora. Povorko so spremljali policisti. Množica je pred parlamentom nekaj časa žvižgala in vzklikala: "Vsi na ulice!" "Lopovi!", "Dol s korupcijo!" in "Ne bomo plačali vaše krize!", nato pa so se protestniki počasi razšli.

Shod soočenja - 3
Shod soočenja - 3 FOTO: Miro Majcen
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
19. 01. 2014 12.44
+1
...dokler bo ata z zvezdo na kapi vihtel yugo zastavo,jih ne morem jemati resno!
Jaka Planinc
18. 01. 2014 12.01
+2
Maškarada se nadaljuje,MAŠKARADA SE NADALJUJEJ,TODA TO JE SIZIFOVO DELO,BADAVA,POLNJENJE SODA BREZ DNA,OBLAST BO VEDNO IN NOBENA NE BO PRAVA NI DOBRA ZA VSE. INSTITUCIJE KI NAM OČITNIO KRADEJO DENAR,OBČINE,ZAVAROVALNICE,UPRAVLJALCI STANOVANJ,kot v Kranju DOMPAN,KI STALNO POVIŠUJE DAJATVE,SI STALNO IZMIŠLJUJEJO NEKA POPRAVILA,ZAMENJAVA STARIH DELOV,toda še UPORABNIH, kot npr.Vrat,domfonov,POŠTNIH NABIRALNIKOV,POVEČUJE PO SVOJI VOLJI REZERVNI SKLAD ,PROTI TEM OČITNIM ZAJEDAVCEM,PARAZITOM NAJ PROTESTIRAJO IN JIH ZAMENJAJO.JA!! TI PROTESTNIKI SO ZMANIPULIRAN, NEPOUČENI,KAR NEKAJ BLUZIJO,SANJAJO,NE BO PA NIČ DRUGAČE ALI BOLJE.
Thor-1st
18. 01. 2014 07.20
+1
Rdeča zvezda in stisnjena pest spet na pohodu. Kaj štrajkajo proti Miilanu Kučanu? Valjda ne. On je ja naš in nima nič s tem.
mistake
17. 01. 2014 22.40
-2
/"Shodu soočenja opozorilo na problematiko sistemske korupcije v naši državi in izrazilo podporo zahtevanim ukrepom KPK za boj proti korupciji. "/ +++++ samo, če bo v KPK, nekdo, ki je skorumpiran in, ki odgovornost za lastna dejanja prelaga na pleča nedožnih (npr. Rupel), potem noben ukrep ni izvedljiv...., razen nadaljevanja korupcije ;)
Götterdämmerung
17. 01. 2014 22.59
+4
Med ljudmi vlada napačna dogma, da bi se z odstavitvijo nekaj odgovornih, čeprav iz samega vrha, korupcija nekako čudežno nehala in bi postale vse sistemske krivice čez noč pozabljene, po principu butastega izreka, da riba smrdi pri glavi in podobnih, tudi največjim bedakom razumljivih stereotipov, ki jih namesto kritičnega razmišljanja vsiljuje propaganda. To seveda drži le delno, ker je korupcija vseprisotna in lokalizirana, gre za točno določene krivice, do točno določenih državljanov in naroda kot celote, gre za oškodovanja posameznikov, družbene lastnine in življenjskega okolja, s strani posameznih javnih uslužbencev oziroma upravljalcev družbenega premoženja, edino iz teh konkretnih primerov lahko nastane učinkovita obtožnica proti fa šistom na vrhu. Kdor zlorablja cel narod in razna javna orodja, da se lahko maščuje in zatira svoje osebne sovražnike, je zame fa šist, da ne bo razhajanj glede pomena te strogo prepovedane in zelo grde besede. Zato se ne sprašujmo, kaj bo KPK ali katero koli drugo državno orodje naredilo za vašo vaško skupnost, vprašajte se kaj lahko storite sami proti fa šistom, pa se korupcija ne bo mogla več nadaljevati, tudi če cel vrh oblasti ostane, ker jih preprosto nihče ne bo več poslušal.
wolfterier
18. 01. 2014 22.40
+0
Glavni cilj je še vedno odstranitev Janše,Malo vas je še,zvezdaši...
obiskovalecsmetisca
19. 01. 2014 12.48
+1
Götterdämmerung.....pretežko za na te strani...a veš
Götterdämmerung
17. 01. 2014 20.48
+2
Situacija je izjemno težka, ni pa kritična, na barikade se bomo odpravili in zmagali šele, ko bomo vedeli za koga.
Götterdämmerung
17. 01. 2014 20.51
25letluzerjev
20. 01. 2014 11.23
Vse vse dela, da bi se nič ne naredilo. Nekaterim to ustreza, da kradejo brez konca in kradejo še naprej. Če bi se kaj spremenilo, mogoče, če bi prišla na vlado desna stran , pa je že lahko hud problem za te ki se tega bojijo in imajo obe roki globoko v marmeladi.
Götterdämmerung
17. 01. 2014 20.30
+2
Pa kdaj si boste že prišli gor, socialna je 21.tega, prej ne bo nihče dvignil rit in se odpeljal v Ljubljano, ker bi zaradi tega ostal vsaj brez 20 evrov, kar pomeni nekaj dni za hrane, tobaka in alkohola. Teden pred socialno ljudje nimajo več ničesar, ne moreš si sposojati od oblasti, da bi se lahko odeležil protestov proti njim.
Götterdämmerung
17. 01. 2014 20.33
Poleg tega živimo praktično v Alpah, če hoče nekdo organizirati močne proteste v Ljubljani, bo moral v okolici najprej zgraditi bivalnike za par tisoč ljudi, mogoče bi lahko zasedli Metelkovo, kakšne zapuščene hale in gorske koče. Kaj bomo jedli, pa ne vem, najbrž bo treba organizirat kake horde in v BTC, na konsifikacijske pohode.
Frane Šajn
17. 01. 2014 20.26
-2
Teh sto pddeset se nas zaveda stanja ostalo pa ni vredno izgubljati besed STRAHOPETCI!
Thor-1st
18. 01. 2014 07.21
+1
damko 1
17. 01. 2014 20.24
+7
Kje je bil pa Lubej, a je zdej pa kar naenkrat vsega v izobilju???
aghr
17. 01. 2014 19.49
+6
Država potrebuje bolj sposobno vodstvo, ne pa čez 20 let ene in iste obraze ali vrste politikov, ki jemljejo mladim in vsem na sploh prihodnost, mafija se pa nenehno krepi.
wolfterier
18. 01. 2014 22.41
+1
Roman Hren
17. 01. 2014 19.46
+7
Državljani še vedno apatični! Ne čudim se starejšim, ki smo imeli to srečo, da smo prišli do pokojnin, si ustvarili določen standard, pogrešam brezposelne, slabo, če sploh, plačane delavce, starše, ki ne morejo zagotoviti osnovnih potreb svojih družin,, ljudi, ki nimajo nobenih možnosti! Kot da imajo prav tisti, ki pravijo, da lačnih pri nas ni! Gre torej za lažno dobrodelnost posameznikov in dobrodelnih orgnizacij?
aghr
17. 01. 2014 19.53
+2
Seveda so čisto apatični, se strinjam. Sivo gledajo, vseeno jim je, da jim mafija kraljuje. Bomo videli jeseni na volitvah, koga bodo izbirali.
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.55
-2
Je tu govor o mafiji o kateri so celo na Finskem in v Avstriji govorili?
aghr
17. 01. 2014 19.57
+5
Naša mafija je kar obsežna. Lopović je pred meseci filozofiral, da je večja od italijanske, on sam pa je tudi član mafije.
JohnyCash
17. 01. 2014 19.43
+6
Kdaj se bodo te klovni nehali blamirati in zbirati preko FB, ter spoznali, da so bili množični protesti organizirani, oni sami pa grdo izrabljene ovce.
Roman Hren
17. 01. 2014 19.48
+5
Grdo izraabljeni smo vsi! Le da eni pokažemo svoje nestrinjanje, ostali ste se pa s tem sprijaznili, ali pa vam ni hudega!
andro2009
17. 01. 2014 19.52
+4
brabusednet
17. 01. 2014 19.37
+2
Kdaj bo naslednja maškarada,pust se bliža.
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.38
-2
Lovra vprašaj kdaj bo imel čas pasulj kuhati.
aghr
17. 01. 2014 19.33
+2
Po dolgem času spet protest. Pri nas je večina pokvarjena, manjšina pa se zaveda, da imamo zelo slabe, koruptivne politike, tajkune ...
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.36
-4
To bo ja. Kar 90%, kateri smo proti korupciji smo bolj pokvarjeni od vas, 10%, kateri jo zagovarjate. Genialno.
johanca123
17. 01. 2014 19.26
+2
Pa kaj je bil to za en shod - lačenbergerjev?
korintos1
17. 01. 2014 19.32
+2
Ni bilo kuharja Lovra in svinjske glave so ostale! On bolj pasulj kuha!
PejtGaPogledatBrane
17. 01. 2014 19.21
+9
LJUDJE...4,7 MILIJARDNO LUKNJO BOMO KRPALI MI. JAZ IN TI! ZAKAJ ŽE? NO ČE NISMO TISTI DAN VSTALI, NE BOMO NIKOLI!
korintos1
17. 01. 2014 19.32
-2
andro2009
17. 01. 2014 19.40
+8
Blagor vam, da ste. Mi, malo mlajši je ne bomo videli. Ker bomo po 32. pokojninski reformi delali kar do smrti...
+3
Kislo zelje in pečenica, e to je prava zadeva!
korintos1
17. 01. 2014 19.32
-1
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.15
-9
Upam, da sedaj tisti bluzači o katastrofalni vladi in slabem stanju v državi po teh protestih končno utihnejo. bili bi namreč zraven, če bi bilo to res kar bluzijo.
korintos1
17. 01. 2014 19.19
+1
Potem bi itak te tri svinjske glave ukradli!
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.20
-3
Lovro ni kuhal pasulja pa eni niso imeli interesa za proteste.
Komunyereadio
17. 01. 2014 19.27
+5
to pomeni, da predlagate Siciliancem da lahko odpravijo svojo mafyo z enim protestom
srebrnibreg
17. 01. 2014 19.33
-3
Levica je z našo Sicilijansko mafijo ekspresno počistila.
marhab1
17. 01. 2014 19.12
+1
Res klaverno, da se takim klošarskim shodom posveča pozornost, res ste novinarji obžalovanja vredni.
+2
a mislite, da so nune pobrite?
korintos1
17. 01. 2014 19.16
+2
korintos1
17. 01. 2014 19.29
+0
Owce yallowe 159, pa to ...
17. 01. 2014 19.10
+1
Od ... 17:51:59 ... naprej ... večina same smeti na temu članku, pa to ...
korintos1
17. 01. 2014 19.17
+1