Slovenija

'S sklepom bodo zadovoljne le zavarovalnice'

Ljubljana, 21. 12. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na skupščini ZZZS ni bil izglasovan predlog o prenosu dela obveznosti z obveznega na prostovoljno zdravstveno zavarovanje. To je ujezilo ministra Miklavčiča.

Minister za zdravje Borut Miklavčič
Minister za zdravje Borut Miklavčič FOTO: Dare Čekeliš

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavrnila predlog finančnega načrta zavoda za leto 2010, zavrnili pa so tudi predlog upravnega odbora za prenos dela obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na prostovoljne zdravstvene zavarovalnice.

Na to se je jezno odzval minister za zdravstvo Borut Miklavčič, ki pravi, da bodo zaradi tega imele večje dobičke zavarovalnice, ki bodo skupščino kot edine zapustile vesele. S tem ukrepom naj bi po ocenah strokovnih služb v primeru, da bi bil izglasovan, namreč prihranili 10 milijonov evrov letno.

Predstavnica upokojencev v skupščini Silva Gorjup v razpravi menila, da bi bilo 'nehigienično' sprejeti predlog, po katerem bi se del obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prenesel na prostovoljne zdravstvene zavarovalnice, saj se zavarovanci kar naprej odpovedujejo svojim pravicam iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Opozorila je tudi, da ni zagotovila, da se na ta račun ne bi zvišala premija za prostovoljno zdravstveno zavarovanje.

Miklavčič je tako trditev zavrnil. Kot je dejal, ne more razumeti zavrnitve omenjenega predloga s strani sindikatov, ko pa so direktorji prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic zagotovili, da premij dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne bodo povišali.

Po glasovanju je člane skupščine pozval k ponovnem premisleku glede predlaganega sklepa. Prepričan je, da bo ta denar namesto za potrebe zavarovancev šel v dobiček prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic, medtem ko bodo zavarovanci trpeli.

Upravni odbor zavoda je skupščini tudi predlagal sprejem dodatnega ukrepa za zagotavljanje finančne vzdržnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerem se plačilo zadnjega dela mesečnih predplačil izvajalcem zdravstvenih storitev selektivno po izvajalcih prestavi na prvi delovni dan naslednjega meseca. Skupščina je tudi ta predlog zavrnila.

Zavrnili tudi finančni načrt

Po projekcijah naj bi zavod v prihodnjem letu pridelal za 2,28 milijarde evrov prihodkov in za 2,31 milijarde evrov odhodkov.

Zavrnili so tudi predloge dopolnil na predlagan finančni načrt, ki so jih danes vložili vladni predstavniki v skupščini. ZZZS je že letos uvedel številne varčevalne ukrepe, zaostrene gospodarske razmere so namreč zmanjšale prilive v zdravstveno blagajno. Dodatno je razmere v blagajni zavoda zaostrilo tudi lansko povišanje plač v javnem sektorju.

Direktor zavoda Samo Fakin ob tem meni, da je finančni načrt kompromis upravnega odbora med vsemi možnimi slabimi različicami in še zadnji poskus, da bi ohranili stabilnost tega sistema. Za prihodnje leto pa je napovedal precej zapletov s financiranjem. Sicer zavarovanci zaradi tega ne bodo oškodovani, saj bodo storitve še vedno v istem obsegu, medtem ko bodo izvajalci prikrajšani, je napovedal. Kot je dejal, nekateri potiskajo zavod in s tem slovenske davkoplačevalce v zadolževanje.

Pripombe s strani zavarovancev na finančni načrt so se nanašale predvsem na stroške, predvidene za delovanje zavoda, na izterjave neplačanih prispevkov ter vloge davčnega urada pri izterjavi zapadlih prispevkov.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norisvet
23. 12. 2009 07.03
Ne govoriti na pamet. Zakaj ste tako naivni, da mislite, da so problem zdravniške plače? V bistvu predstavljajo manjši del plačnega bremena. Potrudite se in se pozanimajte kdo vse dobiva plačo v "javnem zdravstvu" in za kakšno delo. Plače so take, kot sem zapisal v mojem prispevku. Za to, da namesto z družino, kot večina vas, preživim soboto in nedeljo v bolnici, skrbim za približno 100 bolnikov, večinoma starejših, po operaciji, z neštetimi dodatnimi boleznimi, za vse urgentne napotitve in morebitne operacije, pa si menda zaslužim pošteno plačilo. mar ne?
masni
22. 12. 2009 12.30
KAJ SE DELATE NORCA KAKO PRITI IZ FINANČNE KRIZE. POVEČALI STE ZDRAVNIKOM ZA 40% PLAČE. VZEMITE JIM TEH 40% PA BO BLAGAJNA SPET POLNA ZDRAVNIKI PA TUDI NE BODO UMRLI ČE BODO DOBILI SAMO 6000 -5000 EVR BRUTO PLAČE.JAZ JIH DOBIM 700 PA ŠE ŽIVIM!
LomilkaSrc
22. 12. 2009 10.21
Če se dodatno zavarovanje prelevi v " obvezno " pomeni da če si ga ne boš plačeval , te ne bojo niti povohali ko boš ležal na cesti.
JakaSraka
22. 12. 2009 09.15
Če bi pa sprejeli ministrov predlog, bi posledično dvignili prispevek za dodatno zdravstveno zavarovanje ( Razlog bi že našli), doktorjem v obvezni shemi bi pa ostalo več denarja za njihove plače. Čez leto ali dve bi se pa zgodba ponovila. Kaj sledi iz tega- da je to zdravstvena hobotnica, ki na zunaj menda skrbi za naše zdravje, predvsem in najprej skrbi za svoje žepe. To so dokazali, ko se bunijo pri zmnanjševanju njihovih "delovni" ur. Čas je že da doktorji sestopijo na realna tla in se nehajo obnašati kot bogovi.
norisvet
22. 12. 2009 07.07
Na koncu pa spet: "a zdravniki se ne bodo odrekli svojim visokim plačam". Kakšnim visokim plačam? Od 31 do 57 razreda? Te novinarje bi bilo počasi treba začeti tožiti.
JanezNovakJohn
21. 12. 2009 21.11
Minister žal ne zna kreativno razmišljati, saj bi lahko zmanjšali prispevke za dodatno zavarovanje in povečali obvezno zavarovanje. Še najbolje bi bilo ukiniti dodatno zavarovanje. Ne razumem kaj je to dodatno zavarovanje. Ali pomeni to da te enkrat anastezirajo z kijem, drugič pa z anastetikom. Ali te operirajo z kuhinskim nožem ali skalpelom ????Naj obstaja zdravstveno zavarovanje brez pijavskih zavarovalnic in naj obstaja nadstandard. Ta pa sme imeti določen obseg ki nima veze z čakalnim vrstam. Ta zavarovanje pomeni zdravstveno hotelsko sobo, televizor, teraso, hrano po naročilu. Dobiček od tega gre v zdravstveno blagajno.
M-teorija
21. 12. 2009 21.09
Celo, ko je jezen je minister Simpatikus.
Buena Vita
21. 12. 2009 20.41
NONNA TO SE STRINJA SICER NA VSAKEM RAČUNU IZ LEKARNE ALI PREGLEDU PPRI SPECIALISTU ALI BIVANJU V BOLMNIŠNICI,POVSOD JE NA SPLOŠNEM ZD,ZAVAROVANJU TRETMAN PLAČILA OD 15-30%,VSE OSTALO KRIJE DOPOLNILNO ZAVAROVANJE TAKO NEJ MIKLAVČIČ KR NEHA DROBIT PESEK,ZZZB JE MAFIJSKO LEGLO V DEŽELICI POD TRIGLAVOM
gnu
21. 12. 2009 20.18
manj administracije = manj delovnih mest, kar je slabo (ha,ha,ha!)
gozdar1
21. 12. 2009 19.39
@Titus01 A nismo nekaj taksnega imeli v ranjki jugi.
nonna
21. 12. 2009 19.31
Gangrena666 Če z plavo kuverto misliš podkupovanje, ga ni bilo. Za komplicirane zlome kosti je rehabilitacija v zdravilišču običajen postopek.
Leandra
21. 12. 2009 19.29
Še enkrat bom napisala..?? Dodatno zavarovanje je izključno zato in samo zato, da so opremili pisarne..nakupili računalnike si notri leni masni krapi in mrene čistijo kremplje....in zapravljajo denar za plače..? Zavarovanci..zdravniki od tega nimajo absolutno ničesar..??
Spetsnaz
21. 12. 2009 19.16
nonna 21.12.2009, 19:12 Koliko si placal za to uslugo?? (plava kuverta d.o.o.)
nonna
21. 12. 2009 19.12
Letos sem zaradi nesreče bila tudi v zdravilišču na rehabilitaciji. Zdaj sem poiskala informativni račun zdravljenja in na njem lepo piše kritje iz naslova obveznega zavarovanja 15%. Torej kar 85% je krito iz dodatnega zavarovanja, ki ga krijejo zavarovalnice. Pa kaj bi radi, da bomo z obveznim zavarovanjam krili samo plače zaposlenih al kaj?
Spetsnaz
21. 12. 2009 19.12
Daj bolj podrobno financno razlago in grem z batino na ulico.... Titus01 21.12.2009, 15:23 3 @Mr. Somebody Mislim, da je zdravstvo potrebno zastaviti po skandinavskem modelu: Črtamo obvezno zavarovanje in zdravstvo financiramo neposredno iz davkov. S tem imamo lahko več virov in tako razbremenimo plače. Te pravice gredo vsem državljanom in tujcem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Nadstandard pa bi še vedno deloval po sistemu zavarovanj. Prednost tega sistema je tudi v tem, da je manj administracije. Vse, kar potrebujete, je osebna izkaznica oziroma potrdilo o stalnem prebivališču. Nič evidenc, nič zavarovanja.
Spetsnaz
21. 12. 2009 19.10
Minister za zdravje Borut Miklavčič je CAR!!!!
gnu
21. 12. 2009 17.20
Miklavčič je car : dejal je, da bi ZZZS 'prihranil', če bi zavarovancem kratkomalo skrajšali dosedanje ugodnosti. Imam predlog za Miklavčiča: ZZZS naj ukine kar vsa izplačila, tako bo prihranil 2,28 miljarde evrov, ki jih bo potem lahko porabil za nujne zadeve, a ne. Ljudje pa naj si kar sami plačujejo zdravstvo, če zavarovalnice ne bojo hotle.
B23
21. 12. 2009 15.45
534bgb Zbudite se že enkrat jugonostalgiki.
Titus01
21. 12. 2009 15.23
@Mr. Somebody Mislim, da je zdravstvo potrebno zastaviti po skandinavskem modelu: Črtamo obvezno zavarovanje in zdravstvo financiramo neposredno iz davkov. S tem imamo lahko več virov in tako razbremenimo plače. Te pravice gredo vsem državljanom in tujcem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Nadstandard pa bi še vedno deloval po sistemu zavarovanj. Prednost tega sistema je tudi v tem, da je manj administracije. Vse, kar potrebujete, je osebna izkaznica oziroma potrdilo o stalnem prebivališču. Nič evidenc, nič zavarovanja.
Titus01
21. 12. 2009 15.18
@Mr. Somebody V bistvu ne. Ta t.i. public option so iz reforme črtali zaradi pritiskov lobistov, ker v senatu niso mogli dobiti večine, ki bi presegla obstrukcijo z razširjeno razpravo (filibuster). Zadevo poznam, ker poznam kup Američanov, od katerih so nekateri aktivisti. Tak sistem lahko deluje. Vendar lahko deluje tudi sistem obveznega državnega zavarovanja, samo prav ga je treba zastaviti.