Slovenija

Cilji novega vodstva UKC Ljubljana: varnost, kakovost, motiviranje in zadovoljstvo zaposlenih

Ljubljana, 15. 02. 2018 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novoimenovani generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder vidi sanacijo in uravnoteženo poslovanje UKC kot ključni izziv tega vodstva. Poleg tega so prioritete graditev zaupanja bolnikov, ureditev področja informatike ter učinkovitejša in boljša organizacija dela v UKC. Skupaj s predsednikom sveta je opravil tudi sestanek na računskem sodišču glede poročila o nabavi materiala.

Aleš Šabeder je predstavil svoj program.
Aleš Šabeder je predstavil svoj program. FOTO: Nika Kunaver

Novoimenovani generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je danes na novinarski konferenci predstavil svoj program vodenja UKC. Svet UKC ga je na čelo naše največje bolnišnice imenoval v sredo zvečer, sicer pa Šabeder kot v. d. direktorja vodi UKC od začetka leta.

Cilji, ki si jih je postavilo novo vodstvo UKC Ljubljana, so varna in kakovostna obravnava, motiviranje in zadovoljstvo zaposlenih, nadaljnji strokovni razvoj, uravnoteženo poslovanje in upoštevanje zakonodaje, je povedal Šabeder na novinarski konferenci.

Glede sanacije je povedal, da se bodo danes sestali s sanacijskim odborom. Cilj je izboljšanje poslovanja zavoda, a sanacija ne bo v celoti izpeljana v letošnjem letu, je dodal.

Nujni ukrepi: otroška kardiokirurgija in intenzivna terapija

Med nujnimi ukrepi so ureditev razmer na otroški kardiokirurgiji in intenzivni terapiji, priprava finančnega načrta in realizacija enkratnega dodatnega programa. Ta se bo letos začel izvajati že v februarju, tako da Šabeder verjame, da ga lahko v celoti izpolnijo.

Ena od ključnih prioritet je po njegovih besedah priprava odgovora na revizijsko poročilo računskega sodišča glede kupovanja medicinskega materiala in opreme mimo pravil javnega naročanja v letih 2014 in 2015. Šabeder je ob tem dejal, da so takoj po objavi revizijskega poročila sprožili notranjo revizijo nad nakupi materiala v letih 2016 in 2017. "Negativni trend se je še poslabšal. To je eno večjih žarišč," je razkril in dodal, da je bilo denimo v lanskem letu preko javnih razpisov in naročil nakupljenih le 30 odstotkov materiala in opreme.

Šabeder je imel skupaj s predsednikom sveta UKC Jožetom Golobičem danes sestanek na računskem sodišču, namenjen je bil pojasnjevanju izsledkov računskega sodišča.

Po prvih ocenah je bilo poslovanje v UKC v lanskem letu še slabše kot leta 2016, ko je največja bolnišnica v državi beležila 25 milijona evrov minusa. Na vprašanje, kakšen je njegov cilj glede poslovanja UKC v letošnjem letu, pa je odgovoril, da so osnova izhodišča sanacijskega programa, ki predvidevajo uravnoteženo poslovanje v letu 2019, za letos pa izboljšanje poslovanja.

Na prihodkovni strani je po njegovih besedah največ možnosti za izboljšavo realizacije vseh programov ZZZS, saj UKC v prejšnjih obdobjih ni dosegal 100-odstotne realizacije, zaradi česar so imeli večmilijonske izpade prihodkov. Poleg tega pričakujejo 100-odstotno realizacijo enkratnega dodatnega programa, ki ga bodo začeli izvajati že ta ali prihodnji teden. Dodatne prihodke pričakujejo tudi iz tržne dejavnosti. Ključni vpliv na letošnje poslovanje na prihodkovni strani pa je dvig cen zdravstvenih storitev.

Na UKC po Šabedrovih navedbah pripravljajo načrt po posameznih ključnih odhodkovnih segmentih. Plače predstavljajo polovico odhodkov in so fiksni strošek. Tako niso predvideli večjih odpuščanj, ampak optimizacijo delovanja predvsem v podpornih službah.

Prav tako nameravajo zniževati stroške na področju nabave blaga, materiala in storitev. V prvi vrsti nameravajo slediti priporočilom računskega sodišča in povečati delež nabave preko javnih naročil.

Na vprašanje, ali načrtuje kakšne kadrovske menjave v ožji ekipi pomočnikov direktorja, je dejal, da s kolegi tesno sodeluje in je po mesecu in pol vodenja UKC zelo težko odgovoriti na to vprašanje.

Trenutno vse otroke s srčnimi napakami operirajo češki kirurgi

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar se je dotaknila urejanja razmer v otroški kardiologiji. Kot je dejala, so v zadnjem obdobju imenovali vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, kar je postala Mirta Koželj. Po njenem mnenju bo to imenovanje prispevalo k stabilizaciji razmer. V programu otroške kirurgije je bilo lani operiranih 86 otrok, trenutno vse otroke operirajo češki kirurgi, ki so nenehno prisotni v UKC.

Urejajo tudi kadrovski primanjkljaj na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Urejanja medsebojnih odnosov v UKC, ki so se v preteklosti izkazali za posebej pereče, se lotevajo s pogovori, sestanki, dobro voljo in iskanjem rešitev, je dejala.

Po Šabedrovih navedbah se lahko na področju odnosov v relativno kratkem času veliko naredi z odkritim in javnim informiranjem. Izkazalo se je, da je bil eden ključnih problemov v preteklosti ta, da informacije niso tekle tako, kot bi morale, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
16. 02. 2018 17.57
+2
Ljudje kaj jamrate. Včeraj je na Tarči Luka Mesec lepo razložil kaj je krivo za stanje v slovenski družbi. Za slabo gospodarsko in finančno stanje je kriv prevelik izvoz. Ne da se valjaš od smeha ampak da crkneš od smeha. Ljudje, volite Luko Meseca in Levico. Če bodo oni v vladi se boste lahko kopali na severni obali Južne Amerike. Ja kaj pa je lepšega.
dragan krstic
16. 02. 2018 17.52
+2
Glede zadovoljstva zaposlenih jim lahko jako pomaga minister Koprivnikar. On ve veliko o sreči.
Uporabnik113089
16. 02. 2018 17.18
+3
Čevljarja je v direktorskem stolčku UKCL zamenjal komercialist ptičje hrane. Izguba, ki je znašala 70 milijončkov se bo v pičlem letu kar potrojila....Vsi govorijo o proračunskih injekcijah v znesku 80 milijonov eur. Če bi mi šenkali toliko denarja iz proračuna, bi jaz kar precej hitreje povezal strokovnjake, zaposlene v naši največji bolnišnici. Strokovnjak za ptičjo hrano bi povezal zdravnike in ostale strokovnjake v uspešno celoto!? Od tega "povezovanja" bo korist potegnila le ena oseba. Konrad Kuštrin.
demosthenes
16. 02. 2018 16.37
+1
Zadovoljstvo zaposlenih??, to je možno samo v javni upravi. Vedno so uporabniki kralji, najbolj pomembni in ne zaposleni. Ojojojj, narobe svet. Privatizacija, kje si? Naša skrbniška država noče izginit iz našega življenja.
glava2
16. 02. 2018 16.15
+1
gremooo, 2018 prebijemo 100 mio izgube, v 2017 smo skoraj uspeli.......greeeemoooo etika
zulj001
16. 02. 2018 16.13
To je samo metanja peska v oči. Če bi Šabeder resno mislil kar govor potem ne bi bil na tem položaju .To je samo kupovanje časa za še več svinjarij...........Stvari se bodo začele spreminjati ,ko bo zdravstvena mafija pod ključem,prej ne bo nič.
bojer
16. 02. 2018 10.38
+2
Šabeder ni prepričljiv, nima konkretnih in jasnih mnenj, " iz dežja pod kap".Ponovno zavajanje in še eden med mnogimi.
vstajnik1941
16. 02. 2018 08.26
+2
To je tko kot bi volku dal ovce čuvat - ali pa se mogoče motim in so dali ovce čuvat navadni čivavi?
lobo1112
15. 02. 2018 22.08
+5
Na tapeto so dali UKC! Nastavili strateško lutko, ki ne bo spremenila ničesar. Vse zgolj samo zato, da se prikrije koruptivnost na Ministrstvu za zdravje in njihovo vodenje javnih naročil!
BobbyP
15. 02. 2018 21.20
+6
Kaj pa na vse to poreče dosmrtni direktor UKC Zemljaričev Janez? Je zadovoljen s farso za Butalce?
bojer
16. 02. 2018 10.49
Najbrž je, če imamo Butale vse leto in zgolj pretekli teden.
Skunk Works
15. 02. 2018 20.16
+1
Še sreča, da imamo pri nas enega najboljših brezplačnih javnih zdravstvenih sistemov, in tako krasno socialno državo,..a ne?.....Ravnokar gledala na 24 ur o UKC, novi direktor ugotavlja, da gre mimo javnega naročanja več kot so mislili do sedaj, tistih 70 MIO ni vse, , ter da bi imel UKC večjo izgubo kot leta 2016, če ne bi bilo finančne injekcije iz proračuna......bravo slovenci, kar tako naprej....no letos boste lahko spet veselo volili za kontinuiteto...novi obraz brez stranke in programa že vodi,...status quo je zagotovljen.........še enkrat bravo,....Pa spomnite se ko boste sami rabili pomoč......
Absolutist 1
15. 02. 2018 16.12
+13
Torej lapanje v prazno.Pacijenti v UKC-ju v poletnem kotlu,v bolniških sobah na južni strani 35 stopinj celzija.To sem doživel po zdravljenju miokardnega infarkta.Ostal sem živ,zaradi peklensk poletne vročine v bolniških sobah pa smo skoraj umirali.Seveda ni denarja za klimatizacijo sob za rajo.Še danes po 10 letih jih nimajo.Menjajo se tajkunski direktorji,bolnica poka po vseh šivih,od legonele,rjave vode,kopalnicah nevredni tega imena.Škoda naštevanja,saj Milojka uničuje še tisto malo kar ustvarjajo pridne sestre in odlični zdravniki.
AntiPanti
15. 02. 2018 18.47
+3
ko sem bil jaz nepokreten v UKCL, nas je bilo v sobi 6 in ko smo morali delati veliko potrebo nam niti "španske stene" niso tam pripravili - ter, da o drugih stvareh raje niti ne govorim !!... ...
BogiEmil
15. 02. 2018 15.28
-4
Ta človek bo naredil red, hvala bogu, je prišel iz gospodarstva, ve kako se stvarem streže.
cefre
15. 02. 2018 15.34
+9
Zelo negativen prizvok je prinesel s sabo že s tem, da ga aktivno podpira ministrica.
AntiPanti
15. 02. 2018 18.43
+0
še najbolj negativen prizvok pa s tistim, ko je a priori in pa kot laik POPOLNOMA NEKRITIČNO hvalil zdravnike iz UKCL !...
Castrum
15. 02. 2018 15.17
+10
Lahko govori in obljublja samo do takrat, ko bo prišel na obisk Janez Z. Pol bo pa vse po starem...
Pan1
15. 02. 2018 15.03
+9
Če dobro razmislim, Janša je kriv.
Shesmeteet
15. 02. 2018 17.18
+2
Seveda je kriv. Leu oblaku je morala vsak mesec vzajemna nakazovat milijone, vsak mesec milijone. Lobist je bil pa baje joze biscak, tisti ki bo zdaj urednik nove 24. Bogve koliko so si vzeli tudi iz zavarovalnice triglav kjer so tudi nastavili svoje.
AntiPanti
15. 02. 2018 18.42
+5
Jajo se je šel osebno zahvalit na Zdravniško zbornico za blaginjo ( NAMESTO, da bi ukrepal, jasno !! ......... )
mijavci
15. 02. 2018 14.48
+18
Samo z enom ukrepom se takoj lahko privarčuje veliko denarja in to je da takoj ispraznijo pisarno ki jo ima Zemljarič še vedno v UKC in prepoved da od danes naprej ne prestopi praga ustanove. Potem bo vse veliko lažje
Verbena
15. 02. 2018 14.13
+11
Kar je potrebno narediti , je RED , vendar bodo pritiski tako močni , da bo tudi ta raje izbral dosedanjo prakso vodilnih , kot pa tvegal razčlovečenje , kajti , tisti , ki se napajajo iz vse zdravstvene korupcije so močni in ne bodo si pustili vzeti večno liziko !!!
trdovrat
15. 02. 2018 15.02
+3
Verbena, pa kakšno liziko? To bi bilo za njih vendar prepočasen napajalnik! Prej bi ta iztok lahko imenovali večni studenec!
Uporabnik473573
15. 02. 2018 13.59
+8
nič o korupciji...
trdovrat
15. 02. 2018 15.03
+6
Korupcije ni, je samo plodno sodelovanje, v obojestransko korist!
AntiPanti
15. 02. 2018 18.39
-1
koruptivnih zdravnikov se v Zloveniji ne sme omenjati. To je TABU tema. Lahko se jih JB e samo v "šifrah" !!... ;-)
glava2
15. 02. 2018 13.40
+9
naj podpiše še , da za rezultate jamči z vsem svojim premoženjem, če ne bo drugo leto spet milijonski minus!
povanpireni
15. 02. 2018 13.33
+5
In v tako vrli bolnišnici, kot je to UKC naj bi se velikani zdravili, kot je to bil naš voleni !!!!!!!!!!!!!