Slovenija

'Po dolgem času je to prvič, da je minister prisluhnil zahtevam družinskih zdravnikov'

Ljubljana/Kranj, 16. 05. 2019 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ni.Š. / U.Z. / K.H. / STA
Komentarji
110

Vlada se je reševanja problematike preobremenjenih družinskih zdravnikov lotila tako, da je potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja, po kateri bodo družinski zdravniki lahko odklanjali nove bolnike. Ta je z aneksom določena pri 1895 glavarinskih količnikih. Kranjski zdravniki so sprejem aneksa pozdravili, a odločitve o tem, ali bodo na podlagi tega sedaj umaknili svoje odpovedi, še niso sprejeli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova zgornja meja
    03:23
    Iz 24UR: Nova zgornja meja
  • Iz 24UR: Vlada sprejela aneks
    01:12
    Iz 24UR: Vlada sprejela aneks
  • Iz SVETA: Korak v pravo smer
    02:30
    Iz SVETA: Korak v pravo smer
  • Minister Šabeder: Zdravniki ne bodo odklanjali že opredeljenih bolnikov
    06:37
    Minister Šabeder: Zdravniki ne bodo odklanjali že opredeljenih bolnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Šabeder prepričan v rešitev situacije
    04:58
    Iz 24UR ZVEČER: Šabeder prepričan v rešitev situacije

Vlada je potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. Ta je z aneksom določena pri 1895 glavarinskih količnikih, so sporočili na Twitterju.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi za medije pojasnil, da obstoječi timi z glavarino nad 1895 količniki ne bodo izpisovali obstoječih pacientov, bodo pa spodbujali k izbiri osebnega zdravnika v timih z nižjo glavarino. Opredeljevanje novih zavarovalnih oseb so najprej dolžni izvajati tisti timi, ki v letu 2019 ne dosegajo povprečja 1895 količnikov, oz. timi, ki ne dosegajo 1383 opredeljenih zavarovanih oseb, ter timi z najmanjšim številom količnikov ali zavarovanih oseb v območni enoti. Obstoječi timi, ki so v območnih enotah, kjer vsi timi presegajo dogovorjen normativ za leto 2019, ne dosegajo pa državnega povprečja (2436 glavarinih količnikov ali 1778 zavarovanih oseb) bodo začasno opredeljevali nove zavarovane osebe kot izbrani zdravniki do državnega povprečja. Pred izbiro mora biti seveda zavarovana oseba seznanjena z začasnostjo izbire in posledičnim prehodom na nov team, ko bo ta vstopil v javno mrežo.

Zaveza vseh partnerjev je bila, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika, pravi minister Aleš Šabeder.
Zaveza vseh partnerjev je bila, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika, pravi minister Aleš Šabeder. FOTO: POP TV

"Zaveza vseh partnerjev pri aneksu ena je bila, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika. Predlagana sprememba določa samo zgornjo mejo glavarinskih količnikov, ne posega pa v obstoječe obračunske modele in način plačevanja zdravstvenih storitev, zato sprejetje aneksa ena nima finančnih posledic. Je pa to prvi korak k reševanju problematike na področju družinskih zdravnikov in prvi korak na dolgi in težki poti nujno potrebnih sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu," je še dejal.

Na vprašanje, ali je o tem že govoril s kranjskimi zdravniki, je minister odgovoril, da ne, verjame pa, da so s sprejetjem aneksa ena pokazali voljo in pripravljenost k odpravljanju težav. "Verjamem, da bo posledica umik odpovedi," meni.

Poudaril je, da omenjeni aneks ne rešuje trenutne situacije, "saj v sistemu imamo toliko družinskih zdravnikov, kot jih imamo". "Gre za korak v prihodnosti, tako, da bo v naslednjih letih, ko bomo zagotovili dovolj veliko število timov, obremenitev novih timov manjša, kot je sedaj. Vemo pa, da v dogovoru za leto 2019 že obstajajo sredstva za nove time, ki niso bila porabljena, saj ni bilo zdravnikov."

Naslednji korak je po njegovih besedah aneks 2, v zvezi s katerim se bo delovna skupina srečala prihodnji teden. Pripravili bodo časovnico in vsebino, o kateri pa je zdaj še preuranjeno govoriti. "Zagotovo bo pa aneks dve sledil temu in bo imel finančne posledice," je zatrdil minister.

Na novo bo določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike.
Na novo bo določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. FOTO: iStock

Kranjski zdravniki aneks ena označili za korak v pravo smer

Kranjski zdravniki, ki so aprila zaradi preobremenjenosti podali odpovedi pogodb o zaposlitvi, so današnji sprejem aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja bolnikov na zdravnika, ocenili za korak v pravo smer.

Kot je po današnji potrditvi aneksa številka ena na vladi povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Tatjana Kitić Jaklič, gre za korak v pravo smer. Ali bo na podlagi tega 24 kranjskih zdravnikov, ki so podali odpovedi pogodb o zaposlitvi, odpovedi umaknilo, pa še ni znano. Zdravniki se bodo namreč o tem predvidoma odločali danes zvečer in odločitev sporočili v petek.

Odločitev vlade glede aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, ki na novo postavlja mejo obremenitve družinskih zdravnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, je dokončna, zato jo morajo spoštovati vsi partnerji v zdravstvu, so za STA sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik in direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura pričakujeta, da bodo zdravniki po sprejemu aneksa ena svoje odpovedi umaknili, preklicali oziroma zamrznili in da bo delo v zdravstvenem domu, kjer trenutno zaradi koriščenja dopustov v odpovednem roku velja posebna organizacija dela, junija lahko ponovno normalno steklo.

V nasprotnem primeru bi se kranjskemu primarnemu zdravstvu s 1. junijem obetal kolaps, saj je odpovedi podalo kar 24 od 34 zdravnikov družinske medicine, ki imajo svoje ambulante na območju Kranja, Šenčurja, Cerkelj, Naklega, Preddvora in Jezerskega.

Gantar Žura je povedala, da ima od zdravnikov zagotovila, da bodo odpovedi po sprejemu aneksa ena umaknili, vendar pod pogojem, da se nadaljuje tudi priprava ostalih ukrepov, na čelu z aneksom dve in zagotovitvijo finančne podpore predvidenim ukrepom.

Kranjske zdravnike je sicer najbolj razjezil prav splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so zdravniki že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2700 glavarinskih količnikov. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Zahtevajo tudi temeljito administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine in da se zagotovijo razmere, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre. "Treba je postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine po zgledu urejanja omenjene problematike pri učiteljih. Izhajati je treba iz zakona o varnosti in zdravju pri delu ter zakona o pacientovih pravicah," so poudarili.

Muževič: Aneks sedanjih obremenitev zdravnikov ne bo znižal, a je pozitivno sporočilo

Tudi predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič pozdravlja potezo vlade, ki je sprejela aneks glede nove meje za odklanjanje bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih. Kot je ocenil, gre predvsem za sporočilo, da novim zdravnikom ne bo treba opredeljevati bolnikov v nedogled, a obremenitev že obremenjenih se ne bo znižala.

Igor Muževič
Igor Muževič FOTO: Kanal A

Danes sprejeti aneks mladim zdravnikom ne more biti popotnica k odločitvi za specializacijo iz družinske medicine, je ob tem še ocenil Muževič. "To je dobra popotnica, da ne razpade trenutni sistem družinske medicine. Mi vemo, da se v danem trenutku v tem časovnem roku več kot to ni dalo narediti," je dejal.

V sindikatu družinskih zdravnikov se strinjajo tudi z izjavo ministra za zdravje Šabedra, da je bil sprejem aneksa nujni prvi korak k dolgemu in napornemu urejanju razmer v zdravstvu nasploh. "Po dolgem času je to prvič, da je minister dejansko prisluhnil zahtevam družinskih zdravnikov," je še dejal Muževič. A je opozoril, da bo še bolj pomemben hiter sprejem aneksa številka dve.

Določilo aneksa, da bodo nove bolnike najprej dolžni vpisovati najmanj obremenjeni zdravniki, po Muževičevih besedah ni nič zares novega, saj se je to dogajalo že sedaj.

Partnerji, ki so sodelovali pri pripravi aneksa, so se po Šabedrovih besedah namreč zavezali, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika. Neopredeljeni del populacije bo tako začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi, bolniki pa bodo s tem morali biti seznanjeni.

'Pričakujemo, da bo zagotovljeno 100-odstotno financiranje timov'

Iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije so sporočili, da pozdravljajo vse rešitve, ki lahko prispevajo k umirjanju razmer na primarni ravni, pričakujejo pa, da bo ob navedeni obremenitvi v Aneksu št. 2 zagotovljeno tudi 100-odstotno financiranje timov.

"Hkrati opozarjamo, da vsakoletno 5-odstotno zniževanje obremenitev po naši oceni ni uresničljivo, saj bi za to do leta 2024 potrebovali več kot 500 novih zdravnikov družinske medicine. Ob trenutnem pomanjkanju zdravnikov in ob sedanjem zanimanju mladih zdravnikov za specializacijo družinske medicine, tega cilja ne bo mogoče doseči. Za doseganje tega cilja so potrebni ukrepi na nivoju zdravstvene politike, sicer izvajalci ne morejo prevzemati odgovornosti, da noben pacient ne bo ostal brez izbranega osebnega zdravnika," so zapisali.

Spomnimo

Šabeder je že med pripravo aneksa večkrat poudaril, določitev novega normativa ne pomeni, da bi zdravniki odklanjali že opredeljene bolnike. Del populacije, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, pa bo začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi, je napovedal. Kot računa, bo z določitvijo novega normativa vsaj nekoliko pomiril preobremenjene družinske zdravnike.

Splošni dogovor za letošnje leto je mejo obremenitve namreč postavil pri povprečju posamezne izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo prag obremenitve.

To je bila kaplja čez rob za družinske zdravnike, ki so med drugim zahtevali, da se za letošnje leto kot zgornja meja za odklanjanje bolnikov določi 1895 glavarinskih količnikov, kot jo tudi določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides.

Zaradi preobremenjenosti so družinski zdravniki ponekod že napovedali oz. podali odpovedi. Konec meseca se odpovedni rok izteče 24 kranjskim zdravnikom, do takrat pa ministrstvu dajejo čas tudi celjski, ki so na podlagi ministrove obljube o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi. Te so z junijem napovedali tudi mariborski in ptujski zdravniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
17. 05. 2019 11.28
+1
Sem na strni dr.Igorja MUŽEVIČA, vendar se NE strinjam, da je minister za zdr. PRVIČ prisluhnil družinskim zdravnikom! Fakin jim res NI prisluhnil, kar napamet je nizal normative, ker NE pozna družinske medicine! Sedanji minister je šele začel in NE more kar naenkrat uredit 27 let staro štalo v zdravstvu. Kje ste sedaj bivši zdr.ministri?, ste se kdaj vprašali kako ste pravzaprav UNIČILI zdravstvo, da NE govorimo o politikih!!!!!
Tonček Balonček
17. 05. 2019 10.53
+1
Najbolj pogrešam ministrico Kukovičevo, res je bilo lepo v zdravstvu, vs eje laufalo, Zidar je bogatel, gospodarska rast je bila enormna, vsi smo bili takoj na vrsti. Tole zdaj je pa katastrofa, ŠArec pa popolnoma nesposoben! Če se ne moremo vrniti v Titove čase, se dajmo vsaj v JAnševe, vsi na volitve!
AlternativeFacts
17. 05. 2019 10.59
+1
Torej če ne more biti mašal Tito, naj bo vsaj maršal T(w)ito....🤭
hotchilipoper
17. 05. 2019 09.02
+5
Zgleda, da je prvi minister,ki je začel res delati
mentorhercul
17. 05. 2019 07.13
-1
0OO7
17. 05. 2019 07.13
-1
Glej no...! Ko se enkrat dokoplješ ministrskega položaja pa ti res ni treba poslušati več nikogar...
haha lol
16. 05. 2019 21.48
+3
In potem da odpoved cela drzava. Kaj pa pol?
haha lol
16. 05. 2019 21.47
+3
Kje dela zdravnik samo od 7-14h? Kaj pa vse ucenje ki ga mora dat cez in izobrazevanje popoldan da bo sledil ves cas se spreminjajocim svetovnim smernicam, da te bo lahko uspesno zdravil. Pri nas izven Lj zdravniki delajo tudi vec kot do 16h ko imajo se za pregledat vse papirje in opravit klice svojim bolnikom.
0OO7
17. 05. 2019 07.15
+2
Da, žrtvovati morajo vsaj polovico časa v primerjavi s tehniki (elektro ali strojnimi), če hočejo ostati v koraku s časom.
oježeš
16. 05. 2019 21.32
+6
Če smo saj malo pošteni. Minister namesto, da bi urejal zadeve in naloge za naprej, mora reševati okostnjake, ki padajo iz omar. Od vseh predhodnih vlad. Požirajo zgražanje pa ti, ki morajo gasiti ogenj, namesto, da bi delali za naprej.
0OO7
17. 05. 2019 07.16
-1
Ko enkrat sestopiš z ministrskega trona ti okostnjakom navkljub več nihče nič ne more. Ali pa noče...
Franci Luzar
16. 05. 2019 20.00
+7
in so le zmagali komu gre to v korist? seveda njim in vedno več bomo imeli takih primerov, v korist že tako preplačanih Zdravnikov, praviloma bi jim morali odvzeti titule Zdravnika, jim dati delo na gradbišču, da vodijo kako se dela.
scipio
16. 05. 2019 21.01
+4
Ti luzar malo niže spodaj komentiraš svojo zadnjo gastarbajtarsko plačo, ki je bila za tvoje delo kvalifikacijo z dve ali triletno poklicno šolo sedem(7!)krat večja od začetne zdravniške v Sloveniji. In zdaj boš, penzionist, špilal gospoda v ambulanti v Sloveniji in pričakoval nadstandard? Pojdi raje nazaj gor v Dojč k Herrn Arztu na pregled, če so ti slovenski dohtarji predragi!
haha lol
16. 05. 2019 21.42
+1
Saj misli da se tam zivi k o takoh placah govori :D tle je itak sam folk k nima pojma kaj govori. Itak mislijo da je to cist enostavno k prids k zdravniku pa ti tm pove kaj ti je. Ni to ko avtomehanik, ko zamenjas en del pa vids ce si slucajno uganu kaj je :) ampak saj nekaj nas pa razume in podpira nase zdravnike, jaz sem s svojim zelo zadovoljna
0OO7
17. 05. 2019 07.20
+0
Po moje je človek imel v mislih tiste dohtarje, ki si mesečno pobašejo v žep letno povprečno plačo, ko jih rabiš pa so vselej na bolniški ali na dopustu. Luzar očitno nima več tako opranega mozga kot mi, navadni bajdleki s strojenimi hrbti...
Principat
16. 05. 2019 19.15
+6
družinski zdravniki so osnovni element zdravstva za zdravo populacijo , kjer temu ni tako in se manj potrudijo je slika jasna , trenutno najbolj bolani so Pomurci , morda je tu tudi jasen signal , da se premalo zavzamejo za pacienta , a stvar jim pa kaufa
oježeš
16. 05. 2019 21.38
+5
Sam moram mojo družinsko zdravnico kar pohvaliti. Se zavzame, si vzame čas, pomaga še z nasveti (res da nisem velikokrat pri njej, ampak kadar pridem, vsaka ji čast) in ukrepa. Ampak, na koncu koncev je tudi ona med tistimi, ki so dali odpoved. Pa kaj, naj zdaj skočim v kako luknjo? Žalostno je to, da pa imajo parlamentarci brez problemov vedno v ozadju zdravnika, kar tako, za vsak slučaj. Ta verjetno dela še kje drugje, pa ne upa povedati, da je preobremenjen. Tudi, če bi odšel, bi hitro dobili novega, za nas, jim pa ni mar. Lahko smo brez zdravniške pomoči, se pa v parlamentu tolažijo, da bo pri nas pa že narava malo pohitela.
tv1206802
16. 05. 2019 18.14
+16
@peskakvali Zdravnik druzinske medicine pride v sluzbo v ponedeljek ob 7h in konca s pregledi pacientov do 14h!! Vmes ima cca 30 minut za malico. 1 ura na dan je namenjena za papirologijo in izobrazevanje s strani farmacevtskih "pospesevalcev prodaje". Veliko pacientov poklice in pride samo po recept za zdravila ( se ta je sedaj elektronski ). Je pa res druzinska medicina v celotnem zdravstvenem sistemu najbolj zapostavljena in to je potrebno urediti ker druzinski zdravniki nimajo "popoldanskih" ambulant kot zobozdravniki itd. Potem ima pa direktorica obcinske knjiznice 2200€ neto place druzinski zdravnik pa 1800€. Tule je nekaj hudo narobe.
Franci Luzar
16. 05. 2019 20.02
+4
kako lahko primirjaš knjižico? in Zdravstvo ?
Franci Luzar
16. 05. 2019 20.08
+4
Jaz sem delal 45 let v Daimler Benzu, v Lakirnici zadnji 35 let kot upravljalec robota v Nočni izmeni, netto dela sem imel v 8,30 Uhr in trideset minut odprilike 35 minut ostalo pa Semmel prisoten zadnji plača pred upokojitvo je bila Neto 5600€ . Žena pa dela v Trgovini po 8 ur kot kasira na blagajni in dobi Neto 1700€, in kje je tu primerjava?
0OO7
17. 05. 2019 07.26
+3
Delo v lakirnici je (po sistemizaciji) zdravju škodljivo. Odtod visoke ocenitve. Ampak 5600€??? Si ziher, da nisi dobil dve plači naenkrat?
fafajonka
16. 05. 2019 17.31
+16
Menda je že en velik gumenjak, iz Libije namenjen v Koper, poln afriških šamanov in vračev, ki so za flašo viskija na dan, pripravljeni pomagati slovenskim družinskim zdravnikom....... :-)))
scipio
16. 05. 2019 18.50
+9
super. na balkonih lahko postavite priročne kurnike, da boste tem šamanom lahko nosili jajčka in pohana bedrca, poleg viskija seveda, ker vas bodo tako v obravnavo vzeli tudi preko vrste. garantirano vam bodo dokončno že v prvi ali najkasneje v tretji obravnavi rešili vse vaše zdravstvene probleme, učinkovito in enkrat za vselej.
Špartanec
16. 05. 2019 17.12
+27
Vse odpovedi upoštevati, pa nihče izmed njih nima pravice na zasebno prakso. Pa da jih vidimo potem.
nikhrast
16. 05. 2019 15.53
+23
Kako lahko zdravnik sprejme kliente za katere ne more poskrbeti, ne razumem tega? Zdravnik ne sme delati za mesečno plačo, plačan more biti za vsako storitev, tajnica pošilja račune vseh storitev v zavarovalnico, tudi uredi vse datume obiskov..., zdravnik samo dela, hodi od sobe to sobe kjer ga že čakajo klienti že pripravljeni. Če zdravnik ne sprejme niti enega, potem ne more računati niti centa, pa zakaj vrste, vsak klient ima točen datum in uro, saj to ni urgenca. Brez datuma greš v urgenco ali walk-in klinike, to je servis za akutne primere ali za tiste ki nimajo zdravnika.
kokoskakokodaka
16. 05. 2019 17.50
+5
To bi bilo idealno in po zgledu severnih sosedov
nikhrast
16. 05. 2019 19.46
+4
Tu v Torontu pri zdravnici sploh nikoli ne čakam, še kakšno revijo ne morem prebrati do konca, no, vedno pa pridem kakšnih 15 minut prej.
haha lol
16. 05. 2019 21.50
+2
Zdaj pa si primwrjal ameriko s slo. Raje povej kok placas za zavarovanje in kok doplacas ce moras (big ne daj) na kaksno operacijo :)
weed28
16. 05. 2019 15.25
+16
si lahko en delavec v proizvodnji to privošči? zame je to čisto izsiljevanje, pa ne mi zdaj kok odgovornosti majo pa tako naprej......
lilyallen
16. 05. 2019 15.35
+18
ce je ta delavec edini na liniji ki zna to operatersko mesto, pa ga ne more zamenjat drugi, ker potrebuje vsaj nekaj let uvajanja..ja lahko
scipio
16. 05. 2019 19.11
+8
Opusti tole svoje plavoovratniško primerjanje. Tudi bres snažilk in smetarjev ne moremo, res je, vsako delo je častno. A vsak si na delovnem mestu lahko privošči le tisto, kar mu kompetence, delo in odgovornost dopuščajo. Posledice napak v proizvodnji vidimo na odpadu, kar je vsaj v principu lahko vsaj delno kompenzirano z reciklažo. Posledice napak v medicini pa vidimo na pokopališčih, pogosto brez reciklaže. Podobno je to zadnje o fatalnih in napakah v zračnem prometu. Od tod šolanja, kvalifikacije, licence, nadzori tako pri zdravnikih kot pri pilotih...Bi ti letel s pilotom, ki je moral zaradi pritiskov svojega menedžerja za 40% ali 50% preobremeniti letalo nad dopustno mejo? To je sistem v tej državi storil tem zdravnikom in zdaj se pri 150% borijo za ZNIŽANJE na nekih normalnih 100% in še to bo trajalo najmanj 5 let, da ga dosežejo.
haha lol
16. 05. 2019 21.51
+1
Bravo. Nisem se prebrala tok dobrega komentarja na tej strani
RibicTine
16. 05. 2019 15.08
-11
Slovensko zdravstvo so levičarji čisto uničili. Pokradli so vse, denarja za nas pa ni!!
TistoPravo
16. 05. 2019 14.53
-3
Postaviti vrednosti po poklicih. Zaposliti vse, innvarovsti njihove pravice in na splošno vse kar jih zaposluje. Če želijo zaposleni boljše pogoje in iz stranisistema niso uresničljive, hkrati pa za en ozki krog znotrej enakih ne zmore..noče...lahko oddide-jo? Odkupna klauzula, tko kot pri športnikih. Ali odškodnina...tko bi blo za vse najboljš, delavec bi se pa vsak končno cenil, ker bi imel ceno...pa tudi vsak rojeni otrok posledično seveda. Danes pa se norca delodajalci delajo, ko dobijo mladce na razgovore...ok pustmo, zdravniki imajo vseeno ddug nivo...samo iz začetka so sigurno tudi oni na tapeti
weed28
16. 05. 2019 14.51
+23
le kako jezni bodo ko bo treba delat junij, julij in avgust, ker so dopust že v maju porabli
Da se mene pita..
16. 05. 2019 14.45
+10
Zdravniki, so se posul z pepelom..
jakec1575
16. 05. 2019 14.35
+44
Denarja je dovolj. Druzincev premalo. Kdo je kriv? Zadnji minister zagotovo ne. Je pa pokazal vec sposobnosti od kar je v mandatu, kot 3 njegovi predhodniki. kdo je kriv? deloma ZZZS, deloma zdravniska zbornica in njeni prejsnji predsedniki, deloma prejsnji ministri zaradi nekativnosti. Na fakulteti je potrebno tudi narediti ponovno promocijo za to specializacijo. druzinci resijo 80% vseh tegob. To je zelo pomebna primarna veja zdravstva. Vsekakor bo vec denarja, ko se bodo nehali vrticki, povezave, dobaviteljsko ropanje zdravstvene blagajne. Govorimo o dobaviteljih storitev in blaga. To kar se pri nas dogaja je absolutni kriminal potreben pritiska civilne druzbe. tudi na ulici. Ulica bo pritisnila politiko in sodisca. Policija ze deluje, vendar se tam ustavi.